Skocz do zawartości

[opinia] Domeny.com Domeny.pl

Fidma

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam pytanie - dlaczego nikt tego NIGDZIE nie zglosi? Rozumiem, ze podpisanie umowy (akceptacja regulaminu) jest wiazace prawnie. Ale przeciez podobnie bylo z kredytami w systemie argentynskim i prowidencie (oprocentowanie 70%) i jakos po naglosnieniu sprawy zaczelo sie z tym walczyc. Przeciez rzecznik praw obywatelskich oraz federacja konsumentow tylko czeka na takie sprawy, a w koncu na to placimy podatki.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Niestety podczas przechodzenia do panelu opłat jest coś takigo:

Wyrażam zgodę na wystawienie faktury bez mojego podpisu. Akceptuję warunki regulaminu usług i zasad rejestracji oraz promocji

i pole na akcptacje ;/

Czyli pozostaje mi tylko albo zostac z nimi 3 laya i z tymi chorymi zasadami.. albo po myslałem że zapłace im już za kolejne lata przedłużenia domeny (czyli 2kolejne aby była wazna w umie 3 lata) i od razu zarządam kodu authinfo i wynosze się do az.pl. Czylko czy w takim wypadku wydadzą mi kod i nie dowalą żadnej kary za zerwanie umowy?

Fidma, właśnie widziałem :| teraz mam nauczkę że trzeba czytać regulaminy promocji... bo już z przyzwyczajnia kupilem domene bo w takim np az.pl, home.pl, nazwa.pl nie ma żadnego problemu, jeżeli domena mi nie pasuje to jej nie przedłużam po prostu..

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

No tak, ale według ich regulaminu kod authinfo wydadzą po zapłaceniu kary lub po 3 latach korzystania z domeny. Dlatego nie wiem czy opłacając domenę od razu na 3 lata pozwolą mi ją wytransferować bez dodatkowych opłat czy po prostu musze u nich ją trzymać przez 3 lata ?

Wyslałem emaila z zapytaniem jakie są procedury wydawania kodu authinfo i przede wszystkim jakie są koszty przedłużenia domeny pl bo nigdzie nie ma cennika :|

Michał Kryński

Jak widać trochę nas się nacięło :)

Tak wygląda zamówienie usługi w domeny.pl:

dd0026adfff4e3c8m.gif

Wchodzisz sobie w dział promocje>serwery za 1 zł>kup teraz i ciągle nie ma żadnego regulaminu. Pierwsza wzmianka o regulaminie pojawi sie dokładnie po 4 kliknięciu a do samego regulaminu dostajemy się dopiero po 7 kliknięciu i oczywiście linki są szare i 'ogromną czcionką' :).

W punkcie drugim nie ma innej możliwości jak wybrać okres 3 miesiące. Jestem więc przekonany, że na tyle właśnie zamawiam usługę. Jak się później okazuje, nic bardziej mylnego :D. W punkcie 4, czyli po kliknięciu w link 'promocji' w punkcie 3, przenosi mnie na stronę gdzie wymienione są wszystkie promocje ( w tym wypadku sześć). Tu też mam pamiętać z której promocji korzystam i kliknąć w mały, szary link 'zasady promocji', żeby przenieść się do strony na której dopiero znajdę na końcu link do pdfa z regulaminem.

No i jak już dotrzemy do tego regulaminu to czytamy w punkcie 5:

"5. Uczestnik promocji zobowiązuje się do opłacania usługi przez trzy kolejne lata. Rezygnacja z usługi

nabytej w ramach promocji „Serwery na 10. urodziny” przed upływem trzech lat od daty zakupu,

zobowiązuje Abonenta do uiszczenia z chwilą rezygnacji opłaty w wysokości proporcjonalne"

No i mają jelenia takiego jak ja, który tam nie dotarł :D. Ale generalnie jeżeli to wszystko jest w porządku od strony prawnej to od każdej innej imo nie jest. Pamiętam, że miałem też spore problemy ze zmianą delegacji domeny. Zajęło mi to chyba 3 dni bo pani z obsługi starała się mnie przekonać że źle robię zmieniając delegację...Z takim podejściem do klienta we mnie już klienta na pewno nie mają...

Kurna, no to przestancie biadolic i sie nad soba uzalac, i zapierdzielac do orgranizacji, ktore wam pomoga. Regulamin musi byc jasny i czytelny oraz latwy do odnalezienia. Nie wiem tez jak jest z tym zamowieniem uslugi na 3 miesiace.

Ale powtarzam: samo uzalanie sie nie ma sensu - przygotujcie co sie da i pytajcie, walczcie. Ostatnio widzialem w TV jak sprzedawali babcią jakies lampy za 1k o wartosci 40 zl. I okazalo sie, ze prawnie mozna je zwrocic do 3 miesiecy (szczerze: wiedzial ktos z was o takim prawie?). Na pewno wam jakos pomoga, bo w koncu od tego oni tam sa.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

josecuervo, no niestety :/ Zachciało mi się kupować domenę na konkurs site2007y i że cena była niska wypadło na ta firmę :|

o lol pani z BOK obliczyła mi koszt zerwania umowy (wydania authinfo) przed upłynięciem 3 lat :|

"590.23 PLN"

Koszt przedłużenia domeny to 99 PLN, pewnie netto

Delikatnie mówiąc to jest chore :|

Michał Kryński

Ja kupiłem kilka domen info oczywiście cena przedłużenia to ok 120 złotych. Również z "umową" na 3 lata.

Kto chce razem to zgłosić do odpowiednich władz? W kupie siła!

Robię barcampy: Aula Polska i RadomIT i kilka innych.

Czy wiesz, że największe prowizje w branży turystycznej i masę narzędzi daje Odpoczne.pl (bez ref'a)?

arek_inc, gdyby to było takie proste.

Swoją drogą jezeli kupilem domene na firmę (DG jednoosobowa) to do KRD dodawana jest firma czy ja jako osoba prywatna? I komu np wystawią fakture w przypadku gdy np zakończe DG wraz z końcem roku podatkowego?

Kto chce razem to zgłosić do odpowiednich władz? W kupie siła!

CrashXT, jak by było kilka osób to również byłbym skłonny zgłosić ten absurd... Bo jak by nie patrzeć to jest zwykłe naciąganie...

arek_inc tak i nie. Dane osobowe moge zmienić ale dane firmy już nie czyli nip, regon, nazwa.

Michał Kryński

Jestem gotowy zgłosić to gdzie trzeba i walczyć o swoje. Gdybym miał przekonanie, że im się to należy to bym po prostu zapłacił i zapomniał. Mam jednak poczucie, że zostałem w pewien sposób naciągnięty i nie zamierzam płacić choćby wiązało się to z konsekwencjami.

Najlepszym wyjściem będzie napisanie do Federacji Konsumentów: https://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=342 i Rzecznika Praw Obywatelskich: https://www.rpo.gov.pl/index.php?md=1562&s=1 .

Czy ktoś jest gotowy wystosować jakieś pismo i wspólnie się pod nim podpisać ?

Jakie pismo? Kurna, moze meila jeszcze co? Faks? Kurna telegraf? TRZEBA TAM ISC!

Mich@ł, nazwa DG to imie i nazwisko, wiec masz odpowiedz na kogo idzie wpis do KRD.

arek_inc, gdyby to było takie proste.

Jesli masz DG, to FU odpada, zostaje rzecznik praw obywatelskich, ewnentualnie prawnik i powodztwo cywilne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności