Skocz do zawartości

[opinia] Domeny.com Domeny.pl

Fidma

Rekomendowane odpowiedzi

Pan Majerek zajmuje sie PR, a wiec jego zadaniem jest sprawianie wrażenia, manipulowanie waszymi odczuciami.

Szukajcie swoich praw w ustawach a nie w regulaminie firmy, gdyz w duzej mierze jest on sprzeczny z prawem.

Jak ktos chcialby sie dowiedziec czy jest w rejestrze:

z regulaminu:

Dostęp do rejestru zapytań i zawartych w nim informacji

§ 12

1. W siedzibie Biura:

a) Prawo do bezpłatnego wglądu do rejestru zapytań oraz do informacji gospodarczych posiada tylko osoba, której będzie dotyczyło zapytanie, posiadająca dokument umożliwiający ustalenie tożsamości i w przypadku przedsiębiorstwa dokument potwierdzający uprawnienie pytającego do reprezentowania podmiotu.

2. Korespondencyjnie:

a) W celu uzyskania pisemnego raportu z rejestru zapytań należy przesłać na adres Biura podanie zawierające następujące informacje:

numer PESEL lub NIP,

imię i nazwisko lub nazwa podmiotu,

adres zameldowania lub siedziby firmy,

data i podpis osoby pytającej,

potwierdzenie dokonania zapłaty;

:) W odpowiedzi na podanie, o którym mowa w ust. 2 Biuro w terminie do 7 dni od daty otrzymania podaniu wysyła listem poleconym na podany w podaniu adres zameldowania lub siedziby firmy informacje zawarte w rejestrze zapytań.

c) Wnioski o udostępnienie informacji z rejestru zapytań są archiwizowane wyłącznie w formie elektronicznej.

W przypadku bezprawnego wpisu zastanowilbym sie nad procesem odszkodowawczym.

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Skoro nie moga wpisac osoby prywantej to tego nie zrobia

Ile juz faktur nie zostalo oplaconych, skonczylo sie to strata domen i tak tez prawdopodobnie u mnie bedzie w razie czego wszelkie sprawy tego typu moga znalezc swoj final w sadzie konsumenckim.

Używaj Cuilla i Hakii

Witam.

Jak juz pwenie wiadomo z firma domeny.pl laczy mnie absurdalny regulamin

kupiłem domene .info na rok a teraz jak sie skonczyla waznosc musze placic za kolejne 2 ale nie chce bo ona jest mi do niczego nie potrzebna...

Czy ma jakies znaczenie fakt iz nie jestem jeszcze pelnoletni ? (3mc do 18)

W regulaminie pisze:

2. Osoby niepełnoletnie mogą brać udział w promocji tylko po wcześniejszym uzyskaniu zgody rodziców lub opiekunów.

hmm tylko jakiej zgody? pisemnej ??

oczywiście zadnej zgody nie wysylalem...

pozdrawiam

Lans https://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/177..._dla_firmy.html

ręce opadają, czyżby Gazeta Prawna znała tylko jednego rejestratora i do tego dość kontrowersyjnego?

no pięknie jeszcze robią reklame tym oszustom ehhh

a co do tego ze jestem nie pelnoletni teraz patrzylem w ich nowy regulamin z innej promocji i tam juz pisze ze wyrazeniem zgody jest wyslanie pieniedzy z konta rodzicow lub kogos pelnoletniego w mojej umowie tego nie ma wiec chyba umowac jest nie wazna ? :rolleyes:

ponoc jest juz jakis wyrok ale na razie chyba nie jest opublikowany formalnie

cytat z innego forum, niestety nie mam narazie informacji na ten temat od czlowieka ktory to napisal, UOKiK narazie tez nie daje odpowiedzi w tym temacie.

Ponieważ z dniem 25 stycznia 2008 roku zmienił się regulamin Domeny.pl Sp. z o.o. każdy może "bezkarnie" wypowiedzieć im umowę w najbliższym możliwym terminie wypowiedzenia, czyli z upływem opłaconego roku "eksploatacji" domeny.

Niedługo regulamin zmieni się ponownie, ponieważ Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów uznał za niedozwolone jego postanowienia (wyrok z dnia 26 marca 2008 w sprawie XVII AmC 265/07).

Z ostatniej chwili

UOKiK prowadzi postepowanie sprawdzajace wobec firmy domeny.pl

Używaj Cuilla i Hakii

o lol xD

https://serwis.magazynyinternetowe.pl/artyk..._domeny_pl.html

Z jakimi problemami boryka się rynek domen? Co jest jego największa bolączką?

Głównym problemem jest wciąż duże rozdrobnienie rynku, nieuczciwe zagrywki konkurencji i rozbudowane przepisy dotyczące rejestracji i utrzymywania polskich domen. Reszta problemów dotyczy raczej czysto handlowych relacji z klientami. Ale z tym borykają się chyba wszystkie branże.

nie wiem czy to już było ale ja właśnie natrafiłem na ten artykuł xD

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Tutaj mozna znalesc niezle krzaczki z regulaminow

przykladowo niedozolone klauzule wobec NetArt

"NetArt zastrzega sobie prawo zmian

Regulaminu. Zmiany te obowiązują od

chwili udostępnienia nowej wersji

Regulaminu na stronach WWW NetArt.

Ponadto warunki świadczenia usługi

mogą ulec zmianie w razie zmiany

regulaminu świadczenia usług przez

współpracujących Rejestratorów domen."

" Wszelkie spory mogące wyniknąć z

umowy pomiędzy klientem a NetArt,

którym nie uda się zapobiec w drodze

postępowania reklamacyjnego,

rozstrzygane będą przez sąd

powszechny, właściwy dla siedziby

NetArt."

" Odpowiedzialność NetArt jest w każdym

przypadku ograniczona do wartości

opłaty wniesionej przez klienta."

Czyli co to oznacza?

Niedozwolone klauzule umowne

Stosownie do przepisów kodeksu cywilnego, postanowienia umowy zawieranej z konsumentem nie uzgodnione indywidualnie nie wiążą go, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, rażąco naruszając jego interesy (nie dotyczy to postanowień określających główne świadczenia stron, w tym cenę lub wynagrodzenie, jeżeli zostały sformułowane w sposób jednoznaczny).

Przyjmuje się, że "nie uzgodnione indywidualnie" są te postanowienia umowy, na których treść konsument nie miał rzeczywistego wpływu. W szczególności odnosi się to do postanowień umowy przejętych z wzorca umowy zaproponowanego konsumentowi przez kontrahenta. Ciężar dowodu, że postanowienie zostało uzgodnione indywidualnie, spoczywa na tym, kto się na to powołuje.

Jakie są skutki naruszenia powyższej zasady?

Według art. 479[38] § 1 kodeksu postępowania cywilnego powództwo o uznanie postanowień wzorca umowy za niedozwolone może wytoczyć każdy, kto według oferty pozwanego mógłby zawrzeć z nim umowę zawierającą postanowienie, którego uznania za niedozwolone żąda się pozwem. Powództwo może wytoczyć także organizacja społeczna, do której zadań statutowych należy ochrona interesów konsumentów, powiatowy (miejski) rzecznik konsumentów oraz Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

W razie uwzględnienia powództwa sąd w sentencji wyroku przytacza treść postanowień wzorca umowy uznanych za niedozwolone i zakazuje ich wykorzystywania. Odpis prawomocnego wyroku uwzględniającego powództwo sąd przesyła Prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, zaś Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów prowadzi, na podstawie tych wyroków rejestr postanowień wzorców umowy uznanych za niedozwolone.

Stosownie do uchwały Sądu Najwyższego z dnia 13 lipca 2006 r. (III SZP 3/06), zakaz stosowania postanowienia, które zostało wpisane do rejestru niedozwolonych klauzul umownych odnosi się nie tylko do podmiotu, wobec którego zostało wydane orzeczenie, będące podstawą wpisu, ale również do wszystkich firm stosujących wzorce umów w obrocie z konsumentami.

W praktyce oznacza to, że jeśli klauzula raz znalazła się w rejestrze, to w podobnych sprawach można się na ten fakt powoływać również w relacjach z innymi przedsiębiorcami.

Używaj Cuilla i Hakii

@korbog:

Skoro nie niczego nie podpisywałeś, a tym bardziej Twoi rodzice, to nie musisz płacić. Umowa jest nieważna.

Słuchajcie. Właśnie ostatnio walczyłem z tą "firmą". Oczywiście była wymiana argumentów przez pocztę elektroniczną. Wypisałem parę przepisów z kodeksu cywilnego, parę niedozwolonych klauzul, które stosuje domeny.pl i...dali spokój. Napisałem, że zrywam umowę na wszystkie domeny, które posiadam i domagam się usunięcia konta i wszelkich informacji osobistych z ich bazy klientów. Już od tygodnia nie mogę się zalogować, bo konto zostało zablokowane, a od 2, a może i 3 tygodni nie przyszedł z ich strony żaden mail. Oczywiście, to co napisałem w mailu wysłałem również pisemnie pocztą, odbiór za potwierdzeniem. Nie wiem czy to już koniec, mam nadzieję, że tak. Jeśli nie, to będę walczył dalej w sądzie. Od razu piszę, że miałem ze 4 domeny, za które miałem zapłacić za kolejne 2 lata użytkowania.

Ktoś na którejś stronie tego tematu napisał, że klienci zostali wpisanie do KRD, bo nieopłaceniu usługi. To nieprawda. Firma domeny.pl nie ma prawa nikogo wpisać do Krajowego Rejestru Dłużników. Wg kodeksu cywilnego takie prawo ma tylko bank i komunikacja miejska, gdy nie zapłacimy mandatów za jazdę "na gapę". Z tym, że kwota z mandatów musi z tego co pamiętam przekroczyć 300 złotych, czyli takich mandatów musimy zebrać kilka ;)

Co z tego jednak wynika. Otóż firma informując, że wpisze nas do KRD łamie prawo. To jest szantaż/groźba. Skoro nie mają takiego prawa, to wykorzystują tą informację do straszenia. A to raczej zgodne z prawem nie jest, z tego co się orientuję :P

Kolejna sprawa.

Firma nie ma prawa zmieniać sobie regulaminu bez powiadamiania o tym klientów. To już w ogóle jest przegięcie. Tak na prawdę przez samo to zachowanie wszelkie umowy NIE SĄ wiążące. Ani razu nie dostałem informacji o zmianie regulaminu, a już z tego forum się dowiedziałem o jakichś zmianach w ciągu minionego roku.

Następna rzecz.

Dostęp do wszelkich ważnych informacji powinien być jak najłatwiejszy. Tymczasem, że znaleźć regulamin promocji trzeba przejść przez 4 strony. Kupując domenę powinna widniec informacja, że kupujemy domenę na 3 lata, ale płacimy za rok.

Pracownicy domeny.pl nie raz już pisali, że działają niczym operator telefonii. Gdzieś widziałem wypowiedź jednego z nich. Napisał, że to tak jak z kupowaniem telefonu. Możemy kupić za 1 złotówkę i płacimy abonament przez 3 lata. Lub zapłacić 1000 złotych i płacimy raz. No owszem ale na stronie operatora telefonii ja mam jasno i wyraźnie zaznaczony okres na jaki podpisuję umowę i jak zobowiązuję się płacić. To wręcz, żeby trochę wyolbrzymić wygląda tak:

"Kupuje Pan telefon na 3 lata i płaci Pan abonament miesięcznie, czy jest Pan pewny wyboru?"

Tak

"Ale na pewno?"

Tak

"Czy to jest Pana ostateczna decyzja?" :)

Tak.

Natomiast na stronie domeny.pl sprawa wygląda tak:

Wchodzimy w zakładkę domeny i nie widzimy żadnych cen poza promocyjnymi. Powiem Wam szczerze, że nadal nie wiem ile kosztują domeny w cenach standardowych u tej "firmy". Oczywiście od razu mamy domenę "NA ROK" za 11 złotych. Idziemy do płatności, wciskają nam jakiś kit, którego się pozbywamy i zostawiamy tylko naszą domenę opłacaną "NA ROK" czasu. Płacimy "ZA ROK" i dostajemy potwierdzenie na mail'a, że kupiliśmy domenę "NA ROK" czasu.

Po roku, dostajemy informację, że albo płacimy za następne 2 lata 250 złotych albo zrywamy umowę co jest jednoznaczne z opłaceniem domeny za 2 lata (bo trzeba wyrównać jakiś tam okres podpisania umowy w stosunku do okresu korzystania).

Dla mnie jest to wprowadzanie klientów w błąd, dzięki temu piszcie, że zostaliście wprowadzeni w błąd i uchylacie się od oświadczenia woli.

Jeszcze jedno.

W przypadku oferowania usług nie będących zwykłymi usługami dnia codziennego (jak kupowanie bułki) i na okres dłuższy niż jeden rok, WYMAGANE JEST przez prawo, aby wszelkie umowy czy regulaminy były DORĘCZONE. Powinniśmy dostać regulamin pocztą i go podpisać, bądź otrzymać maila z elektroniczną akceptacją. Nic takiego nie było/nie ma = umowa nieważna. Jednocześnie wspomniane dokumenty powinny być nam doręczone przed zawarciem umowy, tak abyśmy mogli się zapoznać z wszelkimi warunkami umowy zanim ją podpiszemy. Jak to wygląda w domeny.pl nie muszę chyba pisać.

Cóż mam nadzieję, że chociaż troszkę pomogłem niektórym poszkodowanym i oszukanym klientom. Mam również nadzieję, że firma zniknie z rynku w ciągu najbliższego roku. Co to w ogóle ma znaczyć, żeby takie krzaki były na rynku i oszukiwały ludzi. Tym już dawno się ktoś odpowiedni powinien zająć. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji na zachodzie...

Pozdrawiam

Za jakis czas wedlug moich informacji ukaze sie tresc wyroku sadu (sprawa juz byla zbadana przez UOKiK), ja sam osobiscie czekam na ekspertyze prawna w tym zakresie, dodatkowo to co zostalo ukazane zlego w reglaminie nazwa.pl moze byc wykorzystane w procesie przeciwko firmie domeny.pl (moj poprzedni) post, dochodzi do tego kilka zlamanych regulaminow Kodeksu Cywlinego. Byc moze spotkam sie z ta firma w sadzie jeszcze troche czasu zostalo.

Używaj Cuilla i Hakii

wyrok UOKiK juz jest

czekamy tylko na jego ogloszenie co moze troche czasu zajac

Używaj Cuilla i Hakii

narazie nie zostal jeszcze opublikowany

nie jest tez jeszcze dostepny w necie

sam pilnie czekam na jego publikacje

Używaj Cuilla i Hakii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności