Skocz do zawartości

[opinia] Domeny.com Domeny.pl

Fidma

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

nie znana jest jeszcze tresc wyroku

a czy pomoze czy tez nie to tylko sie prawnikow pytac, moim zdaniem raczej pomoze

Używaj Cuilla i Hakii

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :angry:

Przynajmniej z tego całego zamieszania wokół osławionej firmy w tym wątku wyniknie jedna korzyść:

jeden z drugim (w tym i ja) nauczą sie dokładniej czytać regulaminy od deski do deski :) A nie po łepkach, bo jak widać nawet na umowie za domenę można nieźle się przekręcić ;)

Przypominam

Konsument, który przypuszcza, że umowa, którą oferuje mu przedsiębiorca, zawiera postanowienie niedozwolone, powinien zwrócić przedsiębiorcy uwagę na ten fakt. W przypadku, gdy nie wyraża on zgody na zmianę kwestionowanych punktów kontraktu, najlepiej zmienić kontrahenta. Natomiast, jeśli umowa, którą już podpisaliśmy, zawiera niedozwolone postanowienia to – zgodnie z definicją określoną w kodeksie cywilnym – takie klauzule nie wiążą nas z mocy prawa. Jeżeli przedsiębiorca nie przychyli się do tego stanowiska, należy zwrócić się do sądu powszechnego (rejonowego lub okręgowego) o uznanie danego postanowienia za niewiążące. Na przykład, jeżeli chcemy odstąpić od umowy, a w jej warunkach znajduje się postanowienie wykluczające taką możliwość lub przewidujące rażąco wygórowaną karę, to możemy powołać się na niedozwolony charakter postanowienia umownego i jeżeli przedsiębiorca nie uwzględni naszych racji, dochodzić swych roszczeń sądownie. Może przy tym korzystać z pomocy miejskiego lub powiatowego rzecznika konsumentów lub jednej z finansowanych z budżetu Państwa organizacji konsumenckich (Federacja Konsumentów, Stowarzyszenie Konsumentów Polskich).

Używaj Cuilla i Hakii

Gdybym byl na Waszym miejscy to zrobilbym wszystko, zeby to oni mi podziekowali za wspolprace...

czyli co? Naslalbys murzynow? Zyjesz czlowieku z kraju gdzie obowiazuje prawo i to dzieki nim mozna z takimi wygrac, wyrok juz w drodze, poprzedni post mowi o tym ze umowy z takimi klauzulami sa niewazne i mozna je rozwiazac bez problemu a wiec zatem nie ma koniecznosci przedluzania domen bo po prostu umowa jest niewazna, ale poczekajmy na decyzje sadu.

Używaj Cuilla i Hakii

Przypominam

Konsument, który przypuszcza, że umowa, którą oferuje mu przedsiębiorca, zawiera postanowienie niedozwolone, powinien zwrócić przedsiębiorcy uwagę na ten fakt. W przypadku, gdy nie wyraża on zgody na zmianę kwestionowanych punktów kontraktu, najlepiej zmienić kontrahenta. Natomiast, jeśli umowa, którą już podpisaliśmy, zawiera niedozwolone postanowienia to ? zgodnie z definicją określoną w kodeksie cywilnym ? takie klauzule nie wiążą nas z mocy prawa. Jeżeli przedsiębiorca nie przychyli się do tego stanowiska, należy zwrócić się do sądu powszechnego (rejonowego lub okręgowego) o uznanie danego postanowienia za niewiążące. Na przykład, jeżeli chcemy odstąpić od umowy, a w jej warunkach znajduje się postanowienie wykluczające taką możliwość lub przewidujące rażąco wygórowaną karę, to możemy powołać się na niedozwolony charakter postanowienia umownego i jeżeli przedsiębiorca nie uwzględni naszych racji, dochodzić swych roszczeń sądownie. Może przy tym korzystać z pomocy miejskiego lub powiatowego rzecznika konsumentów lub jednej z finansowanych z budżetu Państwa organizacji konsumenckich (Federacja Konsumentów, Stowarzyszenie Konsumentów Polskich).

cały czas mówimy o umowie. Ale mi w gruncie rzeczy nie podpisaliśmy żadnej umowy. Jedynie zapłaciliśmy za usługę. Okres sie skończył, nie przedłużamy, no to w sumie nic nie mogą zrobić poza wyłączeniem usługi

Nigdzie nie ma naszego podpisu, nie ma żadnej spisanej umowy. Tylko jakieś bezwartościowe faktury i maile.

Poza tym jak oni chcą mnie dodać do Krajowego rejestru długów? Pokażą umowę? Przecież jej nie ma.

Nie mam racji? Gdzie popełniam błąd w rozumowaniu?

Zyjesz czlowieku z kraju gdzie obowiazuje prawo i to dzieki nim mozna z takimi wygrac

Moim zdaniem to mylisz się niestety. Parę osób założy sprawę a firma jak oszukiwała tak oszukuje i będzie oszukiwać. Potem zmienią nazwę, layout strony i się zacznie od nowa. Z resztą im się to opłaca. Ktoś sobie pomarudzi na jakimś forum a z jednego oszukanego klienta mogą sobie zapłacić reklamę albo artykuł sponsorowany w poczytnym portalu.

jedna z podpowiedzi prawnikow

4. nie płacić należności z faktur pro forma naliczonych w ramach kary za rozwiązanie umowy. Jeśli nie da się sprawy załatwić drogą pozasądową, to proszę poczekać, aż Domeny.pl skierują sprawę do sądu i wtedy bronić się przy użyciu powyższych argumentów. Odbierać listy polecone z sądu i reagować we wskazanych terminach.

Argumenty niedlugo podam

Używaj Cuilla i Hakii

Niestety też zostałem oszukany przez firmę domeny.pl

Dzisiaj przysłali mi wezwanie do zapłaty za domenę info... 121,99 PLN

Pani do której dzwoniłem powiedziała, że chociaż zamówiłem domenę na rok... to wiąże mnie okres abonamentowy na 3 lata.

Paragraf 5, pkt 4 z regulaminu urodzinowa superoferta:

4. Przeniesienie domen zarejestrowanych w ramach promocji “Urodzinowa superoferta” do innego

usługodawcy lub rezygnacja z odnowienia tych domen przed upływem trzech lat od daty ich rejestracji,

zobowiązuje Abonenta do uiszczenia z chwilą rezygnacji jednorazowej opłaty w wysokości

proporcjonalnej do czasu, który pozostał do końca w/w okresu i ustalonej według aktualnie

obowiązującego cennika.

https://domeny.pl/files/regulamin_urodzinowasuperoferta.pdf

121,99 PLN to na ten rok... za następny też 121,99 PLN.

Pani ponadto powiedziała, że mogę zmienić warunki umowy i odnowić ją na nowych warunkach w cenie 99 PLN...

O postępowaniu firmy pisali ostatnio w gazecie prawnej

Czuję się poszkodowany przez firmę domeny.pl.

Ilu nas jest?

Sprzedam vouchery Google Adwords o nominale 75 Euro (250 - 260 PLN)

w cenie 35 PLN/szt!

Data ważności voucherów: 30 Sierpień 2008

Kontakt: PW, lub luber.michal@gmail.com

Czuję się poszkodowany przez firmę domeny.pl.

Ilu nas jest?

oj duzoo :D

nic im nie plac ja tez im nie zaplacilem i nie mam zamiaru przyslali mi wezwanie do zaplaty to napisalem im na maila ze rezygnuje dostalem propozycje taka jak ty aby zaplacic 99 zl juz im nic nie odpisalem oni tez juz nie pisza juz z 2 tyg bedzie :) wiedza ze sa na przegranej pozycji i nawet nie reagują...

pozdro

Czekamy na ogloszenie odpowiedniego wpisu na stonie UOKiK kiedy to niewiadomo ale mysle ze jak najszybciej to sie stanie, wyrok odpowiedni juz zapadl, wiem ze takie rzeczy tez sa publikowane odpowiednio na pismie ale nie wiem gdzie tego szukac, proponuje odwiedzac czesto strone https://www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsume...niedozwolonych/

U mnie tez bedzie to duzo domen ale nie mam zamiaru za nic placic, regulamin byl "trefny" i bedzie odpwiednia wpis o tym na stronie UOKiK. Ja juz pierwsze wyjasnienia prawne od prawnikow dostalem czesc z nich moze uda mi sie przytoczyc.

Używaj Cuilla i Hakii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności