Skocz do zawartości

[opinia] Domeny.com Domeny.pl

Fidma

Rekomendowane odpowiedzi

Natomiast, jeśli umowa, którą już podpisaliśmy, zawiera niedozwolone postanowienia to – zgodnie z definicją określoną w kodeksie cywilnym – takie klauzule nie wiążą nas z mocy prawa. Jeżeli przedsiębiorca nie przychyli się do tego stanowiska, należy zwrócić się do sądu powszechnego (rejonowego lub okręgowego) o uznanie danego postanowienia za niewiążące. Na przykład, jeżeli chcemy odstąpić od umowy, a w jej warunkach znajduje się postanowienie wykluczające taką możliwość lub przewidujące rażąco wygórowaną karę, to możemy powołać się na niedozwolony charakter postanowienia umownego i jeżeli przedsiębiorca nie uwzględni naszych racji, dochodzić swych roszczeń sądownie.

Chyba nawet dzis pismo takie zostanie przeze mnie przygotowane i wyslalne do domen.pl (pamietajmy najlepiej i mailem i koniecznie pisemnie :pisze:!!)

przytocze kilka klauzul uznanch za nieprawidlowe

512 25 maj05 Sygn. akt XVII Amc113/04

„(…) jednakże strony zgodnie ustalają, że Kupujący obowiązany będzie uiścić cenę obowiązującą w dniu sprzedaży”

634 19 kwi05 Sygn. akt XVII Amc23/05

„Automatyczne przedłużenie na kolejne 12 miesięcy następuje z dniem zakończenia ważności poprzedniej umowy, pod warunkiem nie złożenia w tym dniu rezygnacji.”

669 09 cze05 Sygn. akt XVII Amc85/04

„Usługodawca zastrzega sobie możliwość zmiany postanowień niniejszego regulaminu”

1. poz. 669 – dotyczy zmiany regulaminu w trakcie trwania umowy – nie powinno być tak, że po zawarciu umowy zmieniają się jej postanowienia, zwłaszcza istotne, zmiana takich postanowień stanowi zmianę umowy i obie strony powinny te zmiany zaakceptować np. przez podpisanie aneksu lub w jakikolwiek inny sposób umożliwiający wyrażenie akceptacji obu stronom albo umowę rozwiązać bez „ukarania” którejkolwiek ze stron.

4. poz. 634 – zastrzeżenie automatycznego przedłużenia umowy wskutek niezłożenia rezygnacji – doktryna wyraża poglądy, że bezzasadne jest żądanie dotarcia rezygnacji przed rozpoczęciem okresu wypowiedzenia, jako że w tymże terminie wypowiedzenia powinna nastą pić modyfikacja stosunku prawnego bądź rozwiązanie umowy. Czyli: jeśli klient nie zrezygnuje do końca okresu wypowiedzenia, to umowa się przedłuża na nowych warunkach, jeśli natomiast zostanie złożona rezygnacja, to realizuje się uprawnienie do rozwiązania umowy za wypowiedzeniem. „Milczenie nabiera skuteczności prawnej oświadczenia woli tylko w wypadku, gdy trwa określony czas (okres wypowiedzenia)... tremin należy uznać za zastrzeżony na korzyść uprawnionego: /Komentarz do Kodeksu Cywilnego, t.1 WP LexisNexis 2007, s.141/. Mimo więc, że regulamin wyraźnie przewiduje konieczność dotarcia rezygnacji przed rozpoczęciem okresu wypowiedzenia, nie jest to zapis do zaakceptowania zarówno w kwestii wypowiedzenia umowy, jak i rozwiązania umowy wskutek nieprzyjęcia zmienionego regulaminu

3. poz. 512 – zakaz używania sformułowań, które powodują, że cena usługi nie jest określona jednoznacznie w umowie – zapis art. 5 pkt.3 regulaminu promocyjnego ma analogiczny sens, co przytoczona klauzula niedozwolona (w rejestrze znajduje się znaczna ich ilość), nie ma więc racji bytu.

apropos uslug telekomunikacyjnych

Co prawda do właściwości Sądów konsumenckich nie należą usługi telekomunikacyjne, ale w orzecznictwie utrwalił się pogląd, że rejestracja i utrzymanie domen nie ma charakteru takiej usługi. Można więc tę problematykę poddać rozstrzygnięciu przez sąd konsumencki.

a wiec nie placic, czekac na wyrok i wyslac odpowiednie pismo (ze umowa jest niewazna, ze zawiera niedozwolone klauzule itp itd, i ze w przypadku skierowania sprawy do Rejestru Dluznikow wystapia panstwo na droge sadowa celem egzekwowania naleznosci z tytulu bezprawnego wpisu do Rejestru).

Używaj Cuilla i Hakii

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

witam was

jakis czas temu pisalem równierz o swoim problemie . problemie jaki maja wieskszosci z nas z dmeny.pl

wysalelme im zgfodnie z ogolnym regulaminem wypowiedzenie na usługi przed koncem okresu rozliczeniowego. oczekiwalem na jakies pismeko (ktore pnoc jest wiazace do zerwania umowy- co jest pewnie jaks glupota) wypowiedzenie to wypowiedzenie i koniec!

ci wysalli mi maila o zmianie danych uzytkownika i napisali te same dane , po drugie wyslali jakas proforme za uslugi na maila ale nieraguje! uwazam ze skoro im wypowiedizalme umowe to powinni zaprzestaac tych praktyk! moze napisze do nich skad maja moje dane osobowe bo zgodnie z regulaminem ogolnym po wypowiedzeniu maja obowiazek zlikwidowac dane z bazy! a tu widocznie zlamali prawo o ochronie danych osobowych.

puki co nic nie przyhcodzi do mine poleconym . jestme osoba prywatna a kwote jaka mailbym zaplacic wg nich to ok 120 zl

mam jeszcze nagranie sprzed 2 miesiecy z rozmowy z konsultantka: i wydaje sie mi ze do konca nie mowila prawdy!

bede walczyl o swoje prawa :(

pozdro

Opinia ma charakter ocenny, a przez to nie jest zniesławiające i nie stanowi realizacji znamion czynu opisanego w kk.

Uznanie za bezprawne „opinii”, stanowiłoby zbyt daleką ingerencję w sferę poszanowania wolności ekspresji i naruszałoby art. 10 ust. 1 Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności

Natomiast, jeśli umowa, którą już podpisaliśmy, zawiera niedozwolone postanowienia to – zgodnie z definicją określoną w kodeksie cywilnym – takie klauzule nie wiążą nas z mocy prawa. Jeżeli przedsiębiorca nie przychyli się do tego stanowiska, należy zwrócić się do sądu powszechnego (rejonowego lub okręgowego) o uznanie danego postanowienia za niewiążące. Na przykład, jeżeli chcemy odstąpić od umowy, a w jej warunkach znajduje się postanowienie wykluczające taką możliwość lub przewidujące rażąco wygórowaną karę, to możemy powołać się na niedozwolony charakter postanowienia umownego i jeżeli przedsiębiorca nie uwzględni naszych racji, dochodzić swych roszczeń sądownie.

Chyba nawet dzis pismo takie zostanie przeze mnie przygotowane i wyslalne do domen.pl (pamietajmy najlepiej i mailem i koniecznie pisemnie ;)!!)

przytocze kilka klauzul uznanch za nieprawidlowe

512 25 maj05 Sygn. akt XVII Amc113/04

„(…) jednakże strony zgodnie ustalają, że Kupujący obowiązany będzie uiścić cenę obowiązującą w dniu sprzedaży”

634 19 kwi05 Sygn. akt XVII Amc23/05

„Automatyczne przedłużenie na kolejne 12 miesięcy następuje z dniem zakończenia ważności poprzedniej umowy, pod warunkiem nie złożenia w tym dniu rezygnacji.”

669 09 cze05 Sygn. akt XVII Amc85/04

„Usługodawca zastrzega sobie możliwość zmiany postanowień niniejszego regulaminu”

1. poz. 669 – dotyczy zmiany regulaminu w trakcie trwania umowy – nie powinno być tak, że po zawarciu umowy zmieniają się jej postanowienia, zwłaszcza istotne, zmiana takich postanowień stanowi zmianę umowy i obie strony powinny te zmiany zaakceptować np. przez podpisanie aneksu lub w jakikolwiek inny sposób umożliwiający wyrażenie akceptacji obu stronom albo umowę rozwiązać bez „ukarania” którejkolwiek ze stron.

4. poz. 634 – zastrzeżenie automatycznego przedłużenia umowy wskutek niezłożenia rezygnacji – doktryna wyraża poglądy, że bezzasadne jest żądanie dotarcia rezygnacji przed rozpoczęciem okresu wypowiedzenia, jako że w tymże terminie wypowiedzenia powinna nastą pić modyfikacja stosunku prawnego bądź rozwiązanie umowy. Czyli: jeśli klient nie zrezygnuje do końca okresu wypowiedzenia, to umowa się przedłuża na nowych warunkach, jeśli natomiast zostanie złożona rezygnacja, to realizuje się uprawnienie do rozwiązania umowy za wypowiedzeniem. „Milczenie nabiera skuteczności prawnej oświadczenia woli tylko w wypadku, gdy trwa określony czas (okres wypowiedzenia)... tremin należy uznać za zastrzeżony na korzyść uprawnionego: /Komentarz do Kodeksu Cywilnego, t.1 WP LexisNexis 2007, s.141/. Mimo więc, że regulamin wyraźnie przewiduje konieczność dotarcia rezygnacji przed rozpoczęciem okresu wypowiedzenia, nie jest to zapis do zaakceptowania zarówno w kwestii wypowiedzenia umowy, jak i rozwiązania umowy wskutek nieprzyjęcia zmienionego regulaminu

3. poz. 512 – zakaz używania sformułowań, które powodują, że cena usługi nie jest określona jednoznacznie w umowie – zapis art. 5 pkt.3 regulaminu promocyjnego ma analogiczny sens, co przytoczona klauzula niedozwolona (w rejestrze znajduje się znaczna ich ilość), nie ma więc racji bytu.

apropos uslug telekomunikacyjnych

Co prawda do właściwości Sądów konsumenckich nie należą usługi telekomunikacyjne, ale w orzecznictwie utrwalił się pogląd, że rejestracja i utrzymanie domen nie ma charakteru takiej usługi. Można więc tę problematykę poddać rozstrzygnięciu przez sąd konsumencki.

a wiec nie placic, czekac na wyrok i wyslac odpowiednie pismo (ze umowa jest niewazna, ze zawiera niedozwolone klauzule itp itd, i ze w przypadku skierowania sprawy do Rejestru Dluznikow wystapia panstwo na droge sadowa celem egzekwowania naleznosci z tytulu bezprawnego wpisu do Rejestru).

umowę wypowiedziałem, jakieś 3 miesiące po jej rzekomym zawarciu powołujac się na niedozwolone klauzle odpisali mi że mnie to nie dotyczy ponieważ nie jestem konsumentem (zapewne chodzi o to że mam firmę) a teraz dostaję wezwania do zapłaty jakichś absurdalnych kwot + 25 zł za kazde wezwanie do zapłaty :D w życiu nie zapłacę tym oszustom ;) najwyżej wystąpimy wszyscy razem w "sprawie dla reportera"

Witam.

rowniez czuje sie oszukany, do jutra powinienem oplacic kolejny rok domeny bądź opłatę za zerwanie warunkow umowy (ponad 800 pln)

z tego co wyczytalem powyzej to moge spokojnie wstrzymac sie z wplata jakichkolwiek pieniedzy, ponieważ nie posiadaja oni prawa do wpisania mnie do KRD :>

czy zagranie na zwloke i przygotowanie odpowiedniego pisma opartego na konkretnych przepisach prawa bedzie teraz najlepszym rozwiazaniem ?

ponadto powinienem im zaplacic jeszcze 227 pln za 9 miesiecy pierwszego roku uzytkowania domeny - rzekoma faktura z sierpnia 2007 niestety do mnie nie doszla, otrzymalem ja dopiero teraz, po mojej interwencji. Te pieniazki rozumiem, ze powinienem zaplacic, w zwiazku z tym, ze jest to oplata za czesc pierwszego roku umowy, ktora tak jak wszyscy inni poszkodowani podpisalem na 1 rok.

pozdrawiam i prosze o porade.

Witam,

Mam podobny problem, kupilem domene z serwerem gdzie koszt byl jakos 30 zl , nastepnie dostalem fakture na 1200 zl ktora zignorowalem (myslalem ze to jakas pomylka) i nastepnie dostalem maila z informacja o zerwaniu umowy lojalnosciowej i fakture na ok 2.2 tys zl. Po tej wiadomosci napisalem meila do dome**.pl gdzie pani odpisala mi ze jesli chce zerwac umowe i zaplacic tak jak za standardowa usluge(i tu mi podala strone gdzie cena standardowa wynosila 99zl) musze wyslac ksero dowodu i pismo z proba na ich adres.

Tak zrobilem , w odpowiedzi dostalem spowrotem proforme na 1,2 tys zl. I jesli nie zaplace to rowniez jest grozba KRD i pewnie beda mnie scigac...pytanie jak uniknac placenia? jest jakas mozliwosc?

Dziekuje i pozdrawiam

Podobną propozycję otrzymałem od nich podczas rozmowy telefonicznej. Nie wysłałem im owego pisma z kserem dowodu, bo to mogło by im pomóc przy ewentualnym roszczeniu kwoty za zawartą umowę. A tak nie przyznaje się na razie do niczego. Zawsze mogę powiedzieć że to nie ja kupowałem domenę, chociaż to lichy pomysł i pewnie się nie powiedzie. Chyba warto by było iść z tą umową do radcy prawnego...

Po tej wiadomosci napisalem meila do dome**.pl gdzie pani odpisala mi ze jesli chce zerwac umowe i zaplacic tak jak za standardowa usluge(i tu mi podala strone gdzie cena standardowa wynosila 99zl) musze wyslac ksero dowodu i pismo z proba na ich adres.

Czy wysłałeś to listem poleconym? Cz wpłaciłeś te 99 zł? Jeśli tak, to nic Ci nie grozi. Zachowaj tylko korespondencję. Nie tylko ustalenia przez e-mail są wiążące, ale także ustne. U Żydów np. umowa ustna (która obowiązuje także w naszym kraju) jest więcej warta, niż pisemna.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Czy ktos z poszkodowanych zostal wpisany do Krajowego Rejestru Dluznikow jako osoba prywatna (czyli nie firma)?

Czy komus udalo sie cos w tej sprawie zalatwic?

U mnie dopiero sie zaczyna zabawa w pisemka, niestety odpowiadaja tylko na pisma do nich wyslane.

Używaj Cuilla i Hakii

Witam . Przeczytałem cały temat i nie znalazłem tego co szukam . Kończę 18lat w grudniu . Zarejestrowalem konto na mojego ojca . Zakupilem domene + serwer . Serwer za 15zł ... dzisiaj przychodzi faktura ponad 200zł ... i co teraz mam robić . Chcę całkiem zerwac umowe z tą firmą ponieważ za rok zaplace 255zł serwer + 100zł domena a mam małą strone i wyjde na tym na minus . Czy są tutaj takie osoby które całkowicie to ignorowały i nie płacili tym oszustom ? Mój ojciec jest ciemny co do yuch spraw konto na domeny.pl jest na niego i wiem ze by sprawe w sadzie przegrał . Jak ktoś mi pomoze bede bardzo wdzieczny ...

Sygn. akt XVII AmC 265/07

WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Dnia 26 marca 2008r.

Sąd Okręgowy w Warszawie - Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów

w składzie:

Przewodniczący: SSO Bogdan Gierzyński

Protokolant: asystent sędziego Adam Zaborski

po rozpoznaniu w dniu 26 marca 2008r. w Warszawie na rozprawie

sprawy z powództwa Dariusza Kowalczuka

przeciwko "Domeny.pl" Sp. z o.o. w Krakowie

o uznanie postanowień wzorca umowy za niedozwolone

I. Uznaje za niedozwolone i zakazuje stosowania przez "Domeny.pl" Sp. z o.o. w Krakowie w obrocie z konsumentami postanowień wzorca umowy o treści:

1. "Kwota opłaty za usługę jest wnoszona za cały okres i nie podlega zwrotowi, nawet jeżeli Abonent wcześniej z niej zrezygnuje."

2. "Domeny.pl" sp. z o.o. zastrzega sobie prawo dokonania zmian niniejszego regulaminu. Zmiany te obowiązują od chwili udostępnienia nowej wersji Regulaminu na stronie www.domeny.pl."

II. Nakazuje pobranie kasie Sądu Okręgowego w Warszawie od "Domeny.pl" Sp. z o.o. w Krakowie kwotę 600 zł (sześćset złotych) tytułem opłaty stałej od pozwu, od której uiszczenia powód był zwolniony z mocy prawa.

III. Zarządza publikację prawomocnego wyroku w Monitorze Sądowym i Gospodarczym na koszt pozwanego.

SSO Bogdan Gierzyński

Używaj Cuilla i Hakii

Dobra poczytałem troche i chce coś podsumować w swojej równiez sprawie. Ta sama sytuacja - mam domeny w promocjach, okazało się że są mi już nie potrzebne, jestem po roku ich użytkowania i oczywiście również nie zagłębiłem się w regulamin sądząc że jak wszędzie kupując na rok moge nie opłacić na kolejny i tym samym zrezygnować z domen.

Proszę was o podsumowanie, co w takim razie mam zrobić, niedługo zbliżę się do okresu konca obowiązywania pierwszego roku użytkowania. Mam domeny w promocjach na 2 i 3 lata.

Pewnie wielu z was już z tego "wyszło" jakoś to poradźcie i konkretnie wypiszcie w punktach co mam zrobić, jakimi argumentami się podeprzeć (konkretnie) i do kogo sie zwrócić.

Myślę że takie podsumowanie sie przyda zwłaszcza że temat się rozrósł, dzięki wielkie.

@julu - mam ten sam problem. kupiłem domenę w promocji, nie doczytałem regulaminu. domenę już mozna powiedzieć że sprzedałem, choć cesji nie było

za ok. 2 tygodnie typuję, ze przyślą mi fakturkę na kolejne dwa lata - razem - 244 zł

powiem szczerze - jestem wku*ony, ale ok, mój błąd - chciałem zaoszczedzić

najlepiej to bym nie płacil i ich olał, ale ten KRS mnie martwi bo chcę otworzyć firmę i taki wpis na 95% mnie eliminuje na start z inkubatora. oczywiscie nie jestem tam zarejestrowany jako firma - tylko zwykły smiertelnik.

tak czytam Wasze posty i zastanawiam się czy wogóle dostałem fakturę - chyba nie.

mogę co prawda kręcić, że to nie ja, to nie możliwe - bez faktury nie potwierdzą, że ja to ja, a przecież zarejestrować się i opłacić rachunek to ja mogę za każdego z Was - ale nie chcę tego robić.

nie ktoś, o ile może i mam wiedzę na ten temat - streści cały temat, poda gotowe przepisy i wyroki sądów i co zrobić z 'kolegami' z domeny.pl

Budowanie bazy do ScrapeBox'a nigdy nie było jeszcze tak szybkie i tak tanie!

Rabat dla użytkowników PiO!

Myślę że takie podsumowanie sie przyda zwłaszcza że temat się rozrósł, dzięki wielkie.

sprawa jest prosta, ale trzeba swoje wychodzić

zmienił się regulamin => Ty o tym sie nie dowiedziałeś bo Cię nie poinformowali => w momencie jak już się dowiedziałeś to wypowiadasz im umowę, nie akceptując nowego wzorca umowy

radzę udać się do Miejskiego/Powiatowego Rzecznika Konsumentów

ja z "moim" Rzecznikiem gramy w korespondencyjnego ping-ponga z domeny.pl od kilku dobrych miesięcy :)

trzeba zebrać wszystkie papiery związane ze sprawą (maile, pisma, faktury, wycinki z gazet, wydruki z forum ;) ) i mu wszystko przedstawić i opisać

najlepiej to bym nie płacil i ich olał, ale ten KRS mnie martwi bo chcę otworzyć firmę i taki wpis na 95% mnie eliminuje na start z inkubatora.

kolega miał na myśli KRD ;)

NETMARK.PL <<--- korzystam i nie narzekam :)

tak, tak KRD ;)

z tego co piszesz to swoja sprawe zalatwiasz kilka miesiecy - za dlugo. fakture dostane za ok 2-4 tygodnie i - nie chce mi sie aż tyle z nimi męczyć

ale do jednego się przyznaję tak jak wielu z Was - zacząlem czytać regulaminy :) kto by pomyśłał, że zaoszczędzenie kilku złotych wpędzie mnie w 'długi' ;)

// EDIT

wyciągnąć jakąkolwiek z BOK domeny.pl jest tak trudno jak wyjść z grupy na mistrzostwach w piłce nożnej Polakom ;)

Budowanie bazy do ScrapeBox'a nigdy nie było jeszcze tak szybkie i tak tanie!

Rabat dla użytkowników PiO!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności