Skocz do zawartości

[opinia] Domeny.com Domeny.pl

Fidma

Rekomendowane odpowiedzi

moze i moga. moze naliczyli Ci kase za zerwanie umowy - kazda sprawa jest inna

Nie ma żadnej "umowy lojalnościowej" z mojego punktu widzenia. To wymysł tej "firmy".

Pytanie brzmi, czy bez umowy w formie papierowej mają jakieś podstawy do takiego wpisu, czy dopiero po wyroku sądu?

W jakiej promocji kupiłeś domeny?

Jeżeli jesteś osobą fizyczną a nie firmą to bez stresu. Niech próbują sił.

Osoba fizyczna. A promocja to "Jesienna domenomania" :D

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Osoba fizyczna. A promocja to "Jesienna domenomania" :D

Masz regulamin promocji? Sprawdz date wygenerowania dokumentu. Oni w niektorych promocjach nic nie pisali o koniecznosci przedluzania u nich domen - dopiero po jakims czasie dodali zapisek o przedluzaniu domen. Jezeli data wygenerowania PDF'a jest juz po Twoich zakupach to masz chyba powazna podstawę aby poczuć się oszukanym ;]

Osoba fizyczna. A promocja to "Jesienna domenomania" ;)

Masz regulamin promocji? Sprawdz date wygenerowania dokumentu. Oni w niektorych promocjach nic nie pisali o koniecznosci przedluzania u nich domen - dopiero po jakims czasie dodali zapisek o przedluzaniu domen. Jezeli data wygenerowania PDF'a jest juz po Twoich zakupach to masz chyba powazna podstawę aby poczuć się oszukanym ;]

Nie mam regulaminu promocji (nie zapisałem sobie w momencie zakupu). Domeny zamawiałem w we wrześniu 2007 r. Może ktoś ma ten regulamin z tego okresu?

BTW, przysłali mi poleconym "wezwanie do zapłaty" z groźbą wpisu do KRD :)

Szanowni Państwo,

Domeny.pl wprowadza do oferty nową promocję na serwery wirtualne - "

Serwer bez zobowiązań
". ( ;) )

Skierowana jest ona szczególnie do aktywnych użytkowników domen. Bazując na obecnych parametrach serwerów, możecie Państwo bez zobowiązań czasowych korzystać z potencjału Waszych ciekawych domen (strona www, poczta e-mail).

Zachęcamy do zapoznania się z nową promocją: "Serwer bez zobowiązań" ( :D )

UWAGA!! Promocja ograniczona czasowo.

Pozdrawiamy - Domeny.pl

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

ja mam 2 regulaminy robione w pdf z roznymi zapisami takze w razie czego dajcie znac na PW

Używaj Cuilla i Hakii

sprawy już toczą się w UOKIK Kraków

Uokik juz to badal ale nie wiem pod jakim katem sa juz nawet jakies ustalenia

Chcialem wysylac wniosek o to aby takie zapisy zostaly uznane za niedozwolone ale okazalo sie ze 6 miesiecy od czasu ustania stosowania takiego przepisu nie ma sensu kierowac sprawy do odpowiedniego sadu.

Chyba gdzie to na jakims forum bylo opisane

Jak odnajde to dam znac.

Używaj Cuilla i Hakii

zastanawiam sie, gdzie konczy sie granica wolnosci slowa, a gdzie sa prawa konsumenta.

dostalem dzisiaj mejlem ostrzezenie od "pewnej firmy" abym usunal swoje posty na ich temat (dlatego ich nie ma). GROZILI MI ZALOZENIEM SPRAWY KARNEJ ZA "OSZCZERSTWA" (ZE NIBY POPELNILEM PRZESTEPSTWO WYPOWIADAJAC SIE NA TEMAT ICH FIRMY). nie moge zacytowac mejla, bo jest tam klauzula "Ta wiadomość przeznaczona jest tylko do użytku adresata. Udostępnianie jej w jakiejkolwiek formie osobom trzecim bez zgody nadawcy stanowi naruszenie tajemnicy handlowej w rozumieniu określonym przez Kodeks Cywilny." - jeszcze by mnie znowu nastraszyli prawnikami.

tak, dzisiaj nie wolno juz nic powiedziec o firmie, bo kazda opinia to "pomowienie". i jeszcze pisali, ze niby moga sie domagac ode mnie "finansowego zadoscuczynienia" - to juz jest szczyt szczytów!!!

szkoda, ze ci co maja kase i maja prawnikow rzadza i moga rujnowac psychicznie ludzi, ktorzy nie maja pieniedzy. ja mam nadzieje, ze nastanie kiedys jakas sprawiedliwosc.

Na przyszłość lepiej czytać cały temat w którym się wypowiadasz, będziesz miał mniej kłopotów https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...st&p=445071

[dodane]

dzisiaj nie wolno juz nic powiedziec o firmie, bo kazda opinia to "pomowienie".
o ile nie masz dowodów a najlepiej wyroku sądu to niestety tak jest.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

no teraz juz wiem ;-) i wiem, ze kazde slowo trzeba wazyc. Ale nie musimy sie uciekac do inwektyw, okreslen ani emocji. przeciez mamy fakty - sami to przezylismy, wiec mozemy o tym mowic.

martwi mnie wiele rzeczy. np to, jakas wiadomosc od nich, cytowana wczesniej w tym temacie:

"Pragniemy poinformować, że w lutym firma pobiła rekord w ilości rejestracji domen. W styczniu 2008, w porównaniu ze styczniem 2007, odnotowaliśmy 400-procentowy wzrost rejestracji domen, a wzrost pomiędzy styczniem a lutym 2008 sięgnął kolejnych 35%"

w ramach swoich działań marketingowych reklamowali się: "domeny za 5 groszy, serwer za złotówkę", zobaczcie, koszt faktyczny serwera powiększa się kilkaset razy z 1 złotówki do kilkuset zł. Informacja taka niewątpliwie zachęcała klientów do korzystania z ich oferty, ale mało kto wiedział o późniejszych "dodatkowych" kosztach. i być może stąd taka wzrost sprzedaży, jak w cytowanym. ale to jest wszystko legalne, tak, wszystko jest zgodne z prawem. ta firma działa zgodnie z prawem. nie zarzucimy jej nic, bo nie mamy uznanych prawnie dowodow.

Jak widzę nadal mam problem z tą firmą... Jak na razie próbuje porozumieć się z panią z BOK aby otrzymać fakturę aby przejść na umowę standardową....

Ale chyba znalazłem też alternatywę... a konkretniej wpis w KRD:

https://www.krd.pl/Infoservice/Index.aspx?u...lawRequirements

"łączna kwota zobowiązań przedsiębiorcy wynosi co najmniej 500 zł, "

czyli jak mam fakturę na lekko ponad 200 zł netto to nie mają prawa mnie wpisać bo jako przedsiębiorca nie spełniam warunku podanego powyżej...

Dobrze rozumiem?

Na razie nie rozważam nie płacenia bo jednak już chetnie wydam te 90 zł netto i dopłace do domeny... ale jak dalej tak będą zagrywać to nie bedzie innego wyjścia...

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

już chetnie wydam te 90 zł netto

Pogratulowac typowo klienckiego podejscia

:]

Używaj Cuilla i Hakii

WITAM, MAM BARDZO DOBRE WIEŚCI.

moj prawnik znalazl cos bardzo dobrego w ustawach (wymienionych niżej) oraz KC (czyli ustawie z 1964).

wszyscy, ktorzy czują sie wprowadzeni w blad przez jakakolwiek firme moga sprawdzić swoją sprawę pod kątem ponizszych aktow prawnych:

1.

USTAWA z dnia 23 kwietnia 1964 r. KODEKS CYWILNY (Dz. U. z dnia 18 maja 1964 r.)

Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.

§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).

Art. 385

§ 2. Wzorzec umowy powinien być sformułowany jednoznacznie i w sposób zrozumiały. Postanowienia niejednoznaczne tłumaczy się na korzyść konsumenta.

Art. 385 (3). W razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności:

(...)

12) wyłączają obowiązek zwrotu konsumentowi uiszczonej zapłaty za świadczenie nie spełnione w całości lub części, jeżeli konsument zrezygnuje z zawarcia umowy lub jej wykonania,

16) nakładają wyłącznie na konsumenta obowiązek zapłaty ustalonej sumy na wypadek rezygnacji z zawarcia lub wykonania umowy,

17) nakładają na konsumenta, który nie wykonał zobowiązania lub odstąpił od umowy, obowiązek zapłaty rażąco wygórowanej kary umownej lub odstępnego,

19) przewidują wyłącznie dla kontrahenta konsumenta jednostronne uprawnienie do zmiany, bez ważnych przyczyn, istotnych cech świadczenia,

20) przewidują uprawnienie kontrahenta konsumenta do określenia lub podwyższenia ceny lub wynagrodzenia po zawarciu umowy bez przyznania konsumentowi prawa odstąpienia od umowy,

2.

USTAWA z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (tekst jednolity: Dz. U. 2003 r. Nr 153 poz. 1503 ze zm.

Art. 16. 1. Czynem nieuczciwej konkurencji w zakresie reklamy jest w szczególności:

2) reklama wprowadzająca klienta w błąd i mogąca przez to wpłynąć na jego decyzję co do nabycia towaru lub usługi,

3.

USTAWA z dnia 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym1) (Dz. U. z dnia 20 września 2007 r.)

Art. 4. 1. Praktyka rynkowa stosowana przez przedsiębiorców wobec konsumentów jest nieuczciwa, jeżeli jest sprzeczna z dobrymi obyczajami i w istotny sposób zniekształca lub może zniekształcić zachowanie rynkowe przeciętnego konsumenta przed zawarciem umowy dotyczącej produktu, w trakcie jej zawierania lub po jej zawarciu.

2. Za nieuczciwą praktykę rynkową uznaje się w szczególności praktykę rynkową wprowadzającą w błąd oraz agresywną praktykę rynkową, a także stosowanie sprzecznego z prawem kodeksu dobrych praktyk, jeżeli działania te spełniają przesłanki określone w ust. 1.

Art. 5. 1. Praktykę rynkową uznaje się za działanie wprowadzające w błąd, jeżeli działanie to w jakikolwiek sposób powoduje lub może powodować podjęcie przez przeciętnego konsumenta decyzji dotyczącej umowy, której inaczej by nie podjął.

2. Wprowadzającym w błąd działaniem może być w szczególności:

1) rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji;

2) rozpowszechnianie prawdziwych informacji w sposób mogący wprowadzać w błąd;

3. Wprowadzające w błąd działanie może w szczególności dotyczyć:

5) ceny, sposobu obliczania ceny lub istnienia szczególnej korzyści cenowej;

Art. 6. 1. Praktykę rynkową uznaje się za zaniechanie wprowadzające w błąd, jeżeli pomija istotne informacje potrzebne przeciętnemu konsumentowi do podjęcia decyzji dotyczącej umowy i tym samym powoduje lub może powodować podjęcie przez przeciętnego konsumenta decyzji dotyczącej umowy, której inaczej by nie podjął.

2. W razie wątpliwości za istotne informacje, o których mowa w ust. 1, uważa się informacje, które przedsiębiorca stosujący praktykę rynkową jest obowiązany podać konsumentom na podstawie odrębnych przepisów.

3. Wprowadzającym w błąd zaniechaniem może w być w szczególności:

1) zatajenie lub nieprzekazanie w sposób jasny, jednoznaczny lub we właściwym czasie istotnych informacji dotyczących produktu;

Art. 12. 1. W razie dokonania nieuczciwej praktyki rynkowej konsument, którego interes został zagrożony lub naruszony, może żądać:

1) zaniechania tej praktyki;

2) usunięcia skutków tej praktyki;

3) złożenia jednokrotnego lub wielokrotnego oświadczenia odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie;

4) naprawienia wyrządzonej szkody na zasadach ogólnych, w szczególności żądania unieważnienia umowy z obowiązkiem wzajemnego zwrotu świadczeń oraz zwrotu przez przedsiębiorcę kosztów związanych z nabyciem produktu;

5) zasądzenia odpowiedniej sumy pieniężnej na określony cel społeczny związany ze wspieraniem kultury polskiej, ochroną dziedzictwa narodowego lub ochroną konsumentów.

2. Z roszczeniami, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 3 i 5, mogą również wystąpić:

1) Rzecznik Praw Obywatelskich;

2) Rzecznik Ubezpieczonych;

3) krajowa lub regionalna organizacja, której celem statutowym jest ochrona interesów konsumentów;

4) powiatowy (miejski) rzecznik konsumentów.

-------ok, dygresja,

BYŁO na forum wcześniej wspomniane odnośnie nieważności umowy, jeśli znajdą się tam klauzule abuzywne. W regulaminie pewnej promocji jest napisane

”Przedłużenie utrzymania usługi nabytej w ramach promocji „Serwery...” na okres kolejnego roku, będzie odbywać się na standardowych warunkach zakupu i na podstawie cennika obowiązującego w chwili odnowienia” - Jeśli już ktoś wiąże klienta na 3 lata, klient MUSI znać wszystkie warunki finansowe, jakim będzie podlegał – jest to najistotniejsze z punktu widzenia jego interesu.

moj powiatowy rzecznik konsumenta (bardzo mila Pani - pozdrawiam serdecznie Panią i dziękuję za wzorową pracę;)) jest w trakcie przygotowania stosownej interwencji do pewnej firmy. Mamy także pewne analogiczne orzecnictwa sądowe na naszą korzyść.

jak mówiłem - czekam na decyzje UOKIK Kraków - w sprawie pewnej firmy. sprawa jest na biurku dyrektora i ma przydzielony numer. (e-mail do nich: krakow@uokik.gov.pl)

kilka sekcji POLICJI ds. zwalczania przestepczosci gospodarczej poparło mnie odnosnie tematu pewnej firmy i skierowało do rzeczników konsumentów (poniewaz w tej gestii odpowiada właśnie rzecznik). ale mam ich serdeczne popracie!!!

polecam - piszcie i dzwoncie do wyhacz.pl oraz alert.24.pl odnosnie wszelkich spraw - w ktorych konsument moze poczuc sie "niezadowolony z uslug". tam niezadowoleni klienci moga zdzialac cos tylko sila przebicia, im wiecej tym wazniejszy temat - jedyny kontakt: wideo@alert24.pl tel: 605 242424, można dzwonić, mejlować .

WYJAŚNIENIA:

1.

wpisane przeze mnie akty prawne nie odnoszą się do firmy domeny.pl - są tylko pomysłem dla ludzi, którzy będą chcieli bronic się przed umowami różnych firm, które mogą wprowadzac w błąd. a żeby było jasne: oświadczam, że domeny.pl nie wprowadza klientów w błąd, ponieważ żaden podmiot prawny tego nie orzekł.

2.

ten post nie dotyczy firmy domeny.pl, w ktorej temacie są posty w tym wątku, żeby było jasne - dotyczy on globalnego problemu żerowania na klientach, którzy nie czytają umów.

pozdrawiam

K.W.

PRZECIĘTNY KONSUMENT WG. ART 5.1 USTAWY z dnia 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym1) (Dz. U. z dnia 20 września 2007 r.)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności