Skocz do zawartości

[opinia] Domeny.com Domeny.pl

Fidma

Rekomendowane odpowiedzi

Cytując owy artykuł:

Nawet bez prokuratury firma może być ukarana. Za praktykę naruszającą zbiorowe interesy konsumentów UOKiK może na nią nałożyć karę do 10% przychodu osiągniętego przez spółkę w roku rozliczeniowym poprzedzającym rok nałożenia kary. Urząd nie zrobi tego jednak, jeśli nie otrzyma skarg na Domeny.pl.

przypominam e-mail: krakow@uokik.gov.pl

im więcej dostaną skarg na daną sprawę, tym poważniej i szybciej ją potraktują.

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Kawałek emaila Pani z BOK :]

Nie rozumiem, do czego odnosi sie Pana

uwaga o rzekomych oplatach za wytransferowanie domeny, oplaty takie nie

sa bowiem pobierane (wyjatkiem sa domeny globalne).

A więc napisałem że chce uzyskać kod authinfo ale na razie minęły 24h i odpowiedzi brak :)

Cała ta firma jest śmieszna :D Mam nadzieje że jest chociaż więcej osób w BOK a nie tylko Pani "Ania" ;)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

A więc napisałem że chce uzyskać kod authinfo ale na razie minęły 24h i odpowiedzi brak :)

Cała ta firma jest śmieszna :D Mam nadzieje że jest chociaż więcej osób w BOK a nie tylko Pani "Ania" ;)

Ryzykownie pogrywasz w tym momencie, jeżeli wiesz, że jeszcze nikomu nie wydali za darmo i bez problemów authinfo.

hostnine - najlepszy hosting pod SEO

alexastw.jpg

https://www.wyhacz.pl/Wyhacz/1,88542,580892...u_promocji.html

zobaczcie koniecznie ten artykul - teraz juz wiem, ze to nasza wina, ze zgodzilismy sie na serwer, a umowa trwa 2 lata a nie 3 jak myslelismy, bo wlasnie zmienili...

Ryzykownie pogrywasz w tym momencie, jeżeli wiesz, że jeszcze nikomu nie wydali za darmo i bez problemów authinfo.
Czy ja wiem czy ryzykownie :) Akurat nie mam nic do stracenia bo do KRD jeżeli nawet by chcieli to by nie mogli mnie wpisać z powodu zbyt małej kwoty :)

Na domenie mi nie zależy bo była kupowana pod spam jednakże gdybym mógł ją odzyskać to bym ją sobie nawet przedłużył bo jendak domena jest już prawie rok w indeksie i ma fajną nazwę :)

Ogólnie liczę na kompetencje Pani z BOK... Napisała że kody wydają bezpłatnie a więc nie ma żadnej opłaty typu za zerwanie umowy itd... i aktualnie tego będę się trzymał ;)

Michał Kryński

dostalem od domeny.pl takie info:

Witamy serdecznie,

Na koncie widnieje nieopłacone zamówienie o numerze: 57686_ZER,

Kwota brutto: 1 583,54 zł

Przejdź do zamówienia

Płacąc w terminie możesz wygrać atrakcyjne nagrody. Nie zwlekaj.

przeciez ja nie skladalem zadnego zamowienia u nich i to jeszcze na 1583,54!!!

kto zlozyl to zamowienie? Miś Yogi? ja nawet nie pamietam loginu i hasla do ich panelu klienta!!!

i nawet na komorke mi wysylaja, chociaz wyraznie im odpisalem ze nie zycze sobie spamu poprzez sms

ciekawe co domeny.pl chca osiagnac wysylajac takie mejle? ze niby ja zamowilem cos za 1500 i mam za to zaplacic? jak nawet nie wiem co to jest. i znowu chodzi o gruba kase. to bedzie chyba kolejny nasz dowod w sprawie.

Pani Ania G. nie odpisuje? zadzwon, szybciej sie dogadasz z nimi ;-)

Odezwała się inna Pani z BOK i może w tym razem uda mi się dojść do porozumienia z Domeny.pl !!!

Zaciekawiło mnie ostatnie zdanie :

Jednoczesnie chcialabym przypomniec, iz nieuregulowane platonosci podlegaja windykacji.

Aby firma windykacyjna mogła cokolwiek windykować musi mieć jakaś podstawę prawną czyli np wyrok sądu?

PS. Zobaczcie na profesjonalizm... Pisanie bez polskich znaków... !!!

Michał Kryński

Jednoczesnie chcialabym przypomniec, iz nieuregulowane platonosci podlegaja windykacji.

ja np. zaczynam sie czuc jak bohater filmu dług.

moj znajomy prawnik napisal mi, ze

Tak na szybko: opisana przez Pana sprawa może podpadać pod czyn nieuczciwej konkurencji i mogło dojść do zniekształcenia zachowań konsumentów (Art. 4. 1 ustawy z dnia 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym). W umowie-regulaminie zabrakło najistotniejszych elementów z punktu widzenia interesu konsumenta - realnych cen usług za cały okres oraz realnej ceny za zerwanie umowy. Mógł zostać utrudniony dostęp do informacji, co jest istotnym błędem w umowie. Jak mówi art. 84 k.c., gdyby Pan znał konsekwencje umowy, gdyby ocenił Pan sprawę rozsądnie, nigdy nie podpisałby jej Pan (Art. 5. 1, art. 6. 1 ustawy z dnia 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym).

Poza tym, w regulaminie „promocja na serwery...” §5, pkt. 4 jest napisane: ”Przedłużenie utrzymania usługi nabytej w ramach promocji „Serwery na 10. urodziny” na okres kolejnego roku, będzie odbywać się na standardowych warunkach zakupu i na podstawie cennika obowiązującego w chwili odnowienia” - Jeśli już wiążą klienta na 3 lata, klient MUSI znać wszystkie warunki finansowe, jakim będzie podlegał – jest to najistotniejsze z punktu widzenia jego interesu. Ta klauzula powinna zostać rozpatrzona przez UOKIK pod kątem ewentualnego wpisania jej do rejestru klauzul abuzywnych. Muszę to dokładnie przestudiować

btw: wchodzę na www.domeny.com a tam 3 rodzaje serwerow i przy kazdym 1zł - nawet bez gwiazdki. caly czas tak jest.

oswiadczam, że nie pomawiam tej firmy a ani nie obrażam. firma działa legalnie i zgodnie z prawem - nie ma żadnego wyroku sądowego.

oswiadczam, że nie pomawiam tej firmy a ani nie obrażam. firma działa legalnie i zgodnie z prawem - nie ma żadnego wyroku sądowego.

nie musisz tego az tak atykulowac

:]

Coz UOKiK wpisal tylko zdaje sie 2 zapisy z ich regulaminu ale mam nadzieje ze sa rozpatrywane inne, co do klauzuli ktora mowia ze nie mozna zamowic czegos nie znajac jej ceny to racja, jezeli taka sprawa trafi do sadu to jest duze prawdopodobienstwo jej wygrania, dodatkowo w tym temacie poruszane sa kwestie tego co niezgodne z prawem.

(Nie)Pozdrowienia dla osob z domeny.pl czytajacych temat byc moze kierownictwo tej firmy wezmie sobie pewne rzeczy do glowy przemysli i nie bedzie robc takich bledow.

Używaj Cuilla i Hakii

nie musisz tego az tak atykulowac

:]

artykułuje tak, zeby miec pewnosc ze jak ZNOWU beda mnie straszyc "organami scigania" i beda chcieli przygotowac "wniosek o zadoscuczynienie" (to juz jest skandal!!!) nie beda mieli podstaw do tego ;-) tak jak NIE MIELI PRAWA STRASZYĆ KRAJOWYM REJESTREM DŁUŻNIKÓW - a przestraszeni klienci płacili horrendalne sumy:

https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9...&a=85981853

zobaczcie to... smutne. ta osoba ulegla grozbom windykacyjnym pewnej firmy i zaplacila ponad 3000...

Coz UOKiK wpisal tylko zdaje sie 2 zapisy z ich regulaminu ale mam nadzieje ze sa rozpatrywane inne, co do klauzuli ktora mowia ze nie mozna zamowic czegos nie znajac jej ceny to racja, jezeli taka sprawa trafi do sadu to jest duze prawdopodobienstwo jej wygrania, dodatkowo w tym temacie poruszane sa kwestie tego co niezgodne z prawem.

wydali wyrok, ale tylko na 2 klauzule. a teraz sprawa sie tyczy ogólnej dzialalnosci. I owa sprawa jest juz w UOKIK (wlasciwe miejsce to UOKIK Kraków) i ją aktualnie rozpatrują. Mają bardzo obszerny materiał i bardzo dużo dowodów. I jeszcze raz apel do wszystkich, którzy mogą czuć się wprowadzeni w błąd: piszcie mejle na krakow@uokik.gov.pl ze swoimi skargami to przyspieszy ewentualną decyzję ws wszczęcia postępowania przeciw tej firmie!

artykułuje tak, zeby miec pewnosc ze jak ZNOWU beda mnie straszyc "organami scigania"

O shit, co ty im zrobiłeś? :)

Ogólnie to jakaś dziwna firma. Niby nie jest przedsiębiorstwem telekomunikacyjnym (bo tak twierdzi przedstawiciel) a jednak jako PT figuruje w KRD. Niby ma serwery za złotówkę a kosztują 3k :) Klienci niby podpisują lojalkę na 2 lata a potem się dowiadują że jest nowy regulamin i to jednak na 3 lata jest teraz. Za rok może się dowiedzą, że teraz ta lojalka 2/3 letnia jest już na 5 lat albo dłużej :D. Ja mam pomysł na nową promocję "Dożywocie z Domeny.pl" :)

W sumie mają całkiem niezłą ofertę na dedyki ;) Tylko nie wiem, czy podana cena jest za cały miesiąc czy może za pierwsze 2 minuty :D Poza tym sądząc po dotychczasowych praktykach tej firmy pewnie, że nie dość, że to cena za 2 minuty to za transfer trzeba płacić oddzielnie a każdy niezapłacony kilobajt podlega wpisowi do KRD i windykacji :D

Więc "należy sprawdzać aktualny regulamyn", najlepiej codziennie - fajny tool dla klientów ;) Jak w jakimś domu wariatów. W sumie kogo to obchodzi co w tym regulaminie jest napisane, skoro mogą go sobie zmieniać wedle uznania nawet co godzinę a takie pierdoły jak wyroki sądów mają gdzieś.

Serwis zarzucił także firmie, że nadal umieszcza w swoim regulaminie zapisy, które zostały uznane przez sąd za niedozwolone. W szczególności chodzi o fragment:

... i wycinek najnowszej wersji regulaminu ... ;)

Domeny.pl sp. z o.o. zastrzega sobie prawo dokonania zmian niniejszego Regulaminu. Zmiany te obowiązują od chwili udostępnienia nowej wersji Regulaminu na stronie www.domeny.pl.

Bardzo fajnie bo wyrok przez Sąd Okręgowy w Warszawie (SOKiK) wydany był AFAIR pod koniec marca a się kończy październik :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności