Skocz do zawartości

[opinia] Domeny.com Domeny.pl

Fidma

Rekomendowane odpowiedzi

josecuervo, jak sama nazwa wskazuje, pod tym mailem dostaniesz jedynie "porady_prawne". Bedzie wiec bez sensu jak napisze wiele osob, bo tylko utrudnicie zycie innym ludziom. Niech lepiej napisze jedna osoba i podzieli sie odpowiedzia.

Faktycznie, masz rację z tym adresem do FK. Jeżeli dostanę jakąś odpowiedź od nich to podzielę się na forum. Można jednak napisać do nich na inne adresy, zgodnie z miejscem zamieszkania np: https://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=342 i wtedy już chyba im więcej osób napisze tym lepiej.

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja pisałem to mnie olali... może dlatego, że byłem wzburzony i napisałem im, że są oszustami i złodziejami ...

Robię barcampy: Aula Polska i RadomIT i kilka innych.

Czy wiesz, że największe prowizje w branży turystycznej i masę narzędzi daje Odpoczne.pl (bez ref'a)?

Ja starałem się pisać najdelikatniej jak potrafiłem :), ale specjalnie odzewu, ani dobrej woli się nie spodziewam. Liczę na FK i RPO, mam nadzieję, że będzie jakaś reakcja. Jak coś będę wiedział dam znać. Trzeba walczyć do końca, bo skoro ktoś taki jak ja, kto kupuje hosting i domeny dość często dał się tak 'nabrać' to co dopiero osoba, która rejestruje pierwszy raz np dla swojej firmy, nieświadoma że wiążę się z kimś na 3 lata. Takie przypadki były w tych tematach na forach, do których linki podawałem.

PS. Czy nie powinno być tak, że w momencie akceptowania regulaminu powinno się go widzieć na oczy? Tak jest we wszelkiego rodzaju aplikacjach, które instaluje się na kompie, przy rejestracji na forach itd. Sytuacja w której regulamin pojawia się po kliknięciu w odnośnik na stronie, na której dokonuje się akceptacji, czyli na głębokości jednego kliknięcia jest też w miarę w porządku, ale nie coś takiego...

josecuervo, co mniej więcej napisałeś w treści wniosku do RPO ?

Ja osobiście jedynie zadałem im pytanie jakie są procedury transferu domeny do innego usługodawcy.

Dodatkowo zapytałem jak była obliczana cena lojalnościowa... I jak na razie BOK milczy :|

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

josecuervo, co mniej więcej napisałeś w treści wniosku do RPO ?

Opisałem dokładnie całą sprawę, dołączyłem screeny i generalnie skupiłem się na tym gdzie znajduje się ten regulamin. Bo w regulaminie taki zapis z punktu widzenia prawa chyba mógł się znaleźć ( choć uważam, że to jest nie w porządku). Najważniejsza kwestia to jednak sprawa przedstawienia tego regulaminu i chyba na tym musimy się skupić.

Dostałem dzisiaj odpowiedź z Domeny.pl i twierdzą, że nie rozumieją o co mi chodzi, bo skoro zaakceptowałem regulamin to znaczy, że go czytałem. Wcale tak nie było na moje i wielu innych osób nieszczęście, i teraz trzeba im udowodnić że to przynajmniej w połowie ich wina, że ten regulamin nie jest czytany.

Problemem moga byc tez niezgodne z prawem zapisy w regulaminie (nie wiem - nie czytalem). Pewne rzeczy sa zabronione, trzeba bylo tez wyslac regualmin.

Właśnie ciekawa sprawa z tym zapisem. Czy tak faktycznie można robić. Wysłanie tego regulaminu do RPO i FK to dobry pomysł. W moim przypadku już za późno, ale w razie czego można im dosłać.

Ta sprawa ma więc dwa aspekty. Jeden to kwestia tego zapisu, który nie wiem czy jest zgodny z prawem ale z podstawowym poczuciem uczciwości na pewno nie. Drugi aspekt to kwestia miejsca, w którym znajduje się regulamin, które uważam za nieodpowiednie. Niestety ani w tym, ani w tym firma Domeny.pl nie widzi nic złego.

Mail który właśnie dostałem w skrócie:

"Szanowny Panie,

Nasze zdanie jest zupelnie odmienne od Pana. Uwazamy bowiem, ze

zamieszczenie Regulaminu promocji w dziale PROMOCJE nie jest zadnym

zabiegiem majacym na celu ukrycie zasad wobec ktorych swiadczymy uslugi.

Kazdy bowiem kto chce sie z nim zapoznac po trzech kliknieciach myszka

moze go otworzyc i nawet wydrukowac.

Dodatkowo w procesie zamowienie w ostatnim kroku otrzymuje Pan pozycje

akceptacji Regulamiuny z podlinkowanym konkretnym adresem strony www

gdzie go Pan znajdzie.

Nie widze zatem zadnych uchybien z naszej strony, a Pana maile traktuje

jako chcec unikniecia platnosci i wynikajacych z tego tytulu konsekwencji.

Podkreslam jednak, ze nasze stanowiso nie uleglo zmianie i jesli nie

otrzymamy platnosci w terminie okreslonym w mailu, rozpoczniemy

procedure windykacyjna...

"

Jeżeli chodzi o regulamin to jest on tutaj: https://domeny.pl/files/regulamin_promocjanaserwery2.pdf

Na forum prawnym jest już ten temat, ale jakby nic się tam nie dzieje na razie: https://forumprawne.org/o,73479.html

Napisał do mnie w tej sprawie ktoś kto jest w identycznej sytuacji, z tym, że domenę rejestrował na firmę. W tym wypadku UOKiK nie może nic zrobić bo to sytuacja firma-firma. W każdym razie ten ktoś oddał już sprawę swojemu prawnikowi i zobaczymy co się będzie dalej działo. Ja spróbuję dowiedzieć się w UOKiK co w ogóle myślą o tej sytuacji...

Ja chyba będę im płacił przez te 2 lata za domeny ;/ Zerwanie umowy to 3x200 zł (odnowienie według NASK) - cena rejestracji domeny czyli tak jak mi podali okolo 590 zł.

Koszt utrzymania domeny to będzie dla mnie 250 zł okolo więc nie pozostaje mi nic innego ja pozostać u nich...

Chociaż może i też złoże wniosek do RPO bo do UOKiK i FK nie moge bo rejestrowałem domene na firmę...

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Jestem po rozmowie z miłą panią z UOKiK, która powiedziała, że jeżeli ktoś uważa, że został wprowadzony w błąd przy zawieraniu umowy, to może złożyć oświadczenie, że chce uchylić się od skutków prawnych tej umowy, której nie zawarłby gdyby wiedział o pewnych okolicznościach. No i to jest właśnie taka sytuacja. Poleciła mi udać się do Rzecznika Konsumentów i z nim skonsultować sprawę.

Poza tym dowiedziałem się, że można złożyć zbiorowy wniosek na piśmie do UOKiK aby przyglądnęli się tej sprawie. W czasie kiedy oni będą to wyjaśniać, firma, w tym wypadku domeny.pl musi zaniechać postępowania roszczeniowego.

Dziś postaram sie wybrać do rzecznika i dam znać co on o tym myśli.

Poza tym dowiedziałem się, że można złożyć zbiorowy wniosek na piśmie do UOKiK aby przyglądnęli się tej sprawie. W czasie kiedy oni będą to wyjaśniać, firma, w tym wypadku domeny.pl musi zaniechać postępowania roszczeniowego.

Dziś postaram sie wybrać do rzecznika i dam znać co on o tym myśli.

Cześć !

Witam braci w niedoli.

Chętnie przyłączę się do zbiorowego wniosku o zainteresowanie się praktykami tej firmy.

Może ktoś ich choć zmusi do opublikowania cennika odnowień i rzetelnego informowania

o regulaminie promocji, że tak naprawdę podpisuje się cyrograf na 3 lata (bez informacji

o cenowych warunkach odnowienia - wprawdzie informują, że po aktualnych cenach,

ale aktualnych cen brak, bo są same promocje, itd., itp.), co jest skrzętnie ukryte

w przydługim i niejasnym regulaminie rejestracji domen.

To powinno być wyraźnie zaznaczone, tj. termin, na jaki zawierana jest umowa

i to zaraz na początku tej gadki, a nie gdzieś w 54 punkcie - sorry, w rozdziale II

pkt. 3) "Umowa abonencka zawierana jest na czas nieoznaczony,

chyba że określa inny okres obowiązywania".

Wczesniej w rozdziale I podchwytliwie: "8) Okresem rozliczeniowym

jest okres roku kalendarzowego albo inny okres rozliczania usług

świadczonych w trybie abonamentowym, wynikający z cennika

usług Domeny.pl sp. z o.o. Tak, to powinno zostać wytłuszczone,

jeśli nie na ich stronie, to w jakimś poradniku korzystania

z ich usług, a najlepiej z niekorzystania w ogóle, który zdaje

się w końcu powstanie na ich własne życzenie i zostanie

opublikowany w Internecie.

Podobnie jest z warunkami odnowień.

W samym regulaminie tej akurat promocji "Jesienna domenomania II"

jest w punkcie 3) zaznaczone, że ceny kupowanych domen dotyczą rejestracji

na okres jednego roku, żeby klienta zwieść, że umowa także dotyczy

tego samego okresu, czyli roku.

Niestety, na drugiej stronie, pod reklamą (licząc na to, że wielu

nie zauważy i nie doczyta) jest wyłuszczony prawdziwy sens

i istota umowy, że nie da się z niej zrezygnować po roku,

ale że tak naprawdę umowę podpisujemy na 3 lata.

Koszmar..., urodziłem się głupi i chyba głupi zemrę.

Że też zawsze czytam regulaminy po zakupie towaru :o(

A może lepiej było tego nie czytać i przez rok spać spokojnie ?

Tyle że ja zakupiłem kilka domen i to zagranicznych, których

koszt przeniesienia do innego dostawcy wynosi 200 euro...

każda, jak już się wypłacę z ich posiadania przez te trzy lata

ma się rozumieć. Zdaje się nie wolno też odsprzedawać domen

zakupionych w DOMENY.PL.

I wyobraźcie sobie, że ich pracownik mądrzył się jeszcze na forum

publicznym, ostrzegając przed nieuczciwymi rejestratorami !

"Nie dajmy się zwieść, nikt nie może zagwarantować, że wybrana domena .eu będzie na 100 procent zarejestrowana. Po drugie, warto czytać regulaminy sprzedaży domen .eu, gdyż tam znajdują się szczegóły, które mają duże znaczenie formalne i finansowe – przestrzega Marcin Majerek z firmy Domeny.pl, Akredytowanego Rejestratora Domen .EU w Polsce. - Niestety, niektóre firmy zobowiązują klientów do podpisywania umów w zamian za niższą cenę na domeny .eu. Umowa zawiera zwykle paragraf, że współwłaścicielem zakupionej domeny jest firma, która ją sprzedała, czyli klient nie będzie wyłącznym właścicielem domeny – dodaje"

https://www.wide.pl/news/598

Tego by jeszcze nam brakowało, byśmy na dodatek

nie byli właścicielami naszych domen :o)

Kurcze, z czego ja sie cieszę,

to jest przecież tragiczne... :o(

Tozi

Ja kupiłem kilka domen info oczywiście cena przedłużenia to ok 120 złotych. Również z "umową" na 3 lata.

Kto chce razem to zgłosić do odpowiednich władz? W kupie siła!

A w jakiej promocji zakupiłeś te domeny ?

Warto by sięgnąć do regulaminu tej konkretnie

promocji, bo jeśli napisali, że przedłużenie

następuje według aktualnych cen, to chyba

aktualną ceną na .info nie jest 120 zł ?

A właśnie, gdzie oni mają aktualny cennik,

taki bez promocji, ale właśnie z aktualnymi

cenami odnowień ???

Czy też już oślepłem z nerwów...

Tomi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności