Skocz do zawartości

[opinia] Domeny.com Domeny.pl

Fidma

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedno . Jeżeli czegoś nie doczytałeś lub nie zrozumiałeś to działa tylko i wyłącznie na twoją niekorzyść ,i do momentu kiedy sąd nie podważy tej umowy to jest ona wiążąca .

Jeżeli jest tak jak piszesz ,że kancelaria wysłała 10 000 pism , to jeżeli dojdzie do sprawy sądowej to juz tobie współczuję. Sam policzyłeś że gra się toczy o wielkie pieniądze ,a więc musisz zakładać że będzie ich bronił dobry prawnik albo kilku prawników, a ciebie kto bedzie reprezentował? . Sam nie dasz rady ,i dlatego ważne jest aby stworzyć grupe i ewentualne koszty pokrywać wspólnie ale Polacy czegoś takiego nigdy nie zrobią , i dlatego w ewentualnym procesie jesteś skazany na porażkę.

twoje przyklady nie imają się tej sprawy - sa zupelnie chybione i nie wiem, dlaczego tak nas winisz za wszystko. to zupelnie inna sytuacja - kiedy biore abonament albo telewizje, wiem ile to bedzie kosztowac i na jaki okres jestem zwiazany. tutaj zasady nie byly jasne. gdybym znal warunki nie zgodzilbym sie na cos takiego - i nie mow, ze nie przeczytalem. ktos nierzetelnie poinformowal o cenach i warunkach, a najlepszym dowodem niech bedzie ta liczba 1000 monitow - niezadowolonych klientow.

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Z arek29 nie ma co dyskutowac, nie jest on w stanie zrozumiec problemu lub jest zwiazany z domeny.pl . Mysle ze jego wypowiedzi w tym watku mozna z powodzeniem ignorowac.

tunery tv - portal o kartach telwizyjnych

ilustrator - profesjonalna grafika komputerowa

A może chcecie się czegoś dowiedzieć o Bułgarii ?

Chyba sobie jaja robisz ? Zawierając umowę neostradą albo biorąc telefon w abonamencie nikt ciebie nie informuje o żadnych karach.Dostajesz kartkę pod nos i to wszystko .O ile dobrze kojarzę umowa neostrady są to 4 strony ,a o karach umownych piszą na 3 zakładając że cały tekst to drobny mak .

Domeny.pl w jaki sposób miały ciebie poinformować , bo przecież w regulaminie promocji jest wyraźnie napisane ,że zgadzasz się dokonywać opłat przez określony czas ,a jeżeli zrezygnujesz prędzej to płacisz za każdy kolejny dzień jaki pozostał do zakończenia umowy

Umowa jest praktycznie taka sama jak umowa z neostradą ,i nie piszę tu o domenach tylko o serwerach

maker głupoty gadasz wasze wypowiedzi sa tendencyjne

Jeszcze jedno . Jeżeli czegoś nie doczytałeś lub nie zrozumiałeś to działa tylko i wyłącznie na twoją niekorzyść ,i do momentu kiedy sąd nie podważy tej umowy to jest ona wiążąca .

Jeżeli jest tak jak piszesz ,że kancelaria wysłała 10 000 pism , to jeżeli dojdzie do sprawy sądowej to juz tobie współczuję. Sam policzyłeś że gra się toczy o wielkie pieniądze ,a więc musisz zakładać że będzie ich bronił dobry prawnik albo kilku prawników, a ciebie kto bedzie reprezentował? . Sam nie dasz rady ,i dlatego ważne jest aby stworzyć grupe i ewentualne koszty pokrywać wspólnie ale Polacy czegoś takiego nigdy nie zrobią , i dlatego w ewentualnym procesie jesteś skazany na porażkę.

twoje przyklady nie imają się tej sprawy - sa zupelnie chybione i nie wiem, dlaczego tak nas winisz za wszystko. to zupelnie inna sytuacja - kiedy biore abonament albo telewizje, wiem ile to bedzie kosztowac i na jaki okres jestem zwiazany. tutaj zasady nie byly jasne. gdybym znal warunki nie zgodzilbym sie na cos takiego - i nie mow, ze nie przeczytalem. ktos nierzetelnie poinformowal o cenach i warunkach, a najlepszym dowodem niech bedzie ta liczba 1000 monitow - niezadowolonych klientow.

W regulaminie tej promocji wszystko jest napisane , a ja jestem właśnie po lekturze tego "paku" .

Moja ulubiona gra online ŁÓDŹ PODWODNA

powiem ze niestety arek29 moze miec troche racji i najeżdzanie na niego do niczego nie prowadzi,

mnie tez ktos namawial do wziecie domen w tej firmie ale nie skorzystał, gdyz doczytałem iz wiążę sie na 3 lata, fakt z tego co pamiętam nie bylo tam podanych kwot ale byla informacja iż przedłużenie nastepuje na warunkach (czytaj cenach) obowiązujących w momencie przedłużenia usługi i wielu usługodawców tak pisze gdy kupujesz domene w promocji choc inni nie stosują obowiązku ich przedłużania, a tu skrzętnie to wykorzystano, ja nie skorzystałem i się z tego cieszę,

fakt jest ze wiele osob nie czyta umów i te informacje odnosnie kar za zerwanie umów to jak powiedział arek29 jest norma, wystarczy zajrzeć na fora odnosnie usług promocyjnych typu telefonu, telewizja, internet ile osob sie zali ze nie mogą rozwiązać umowy bo muszą zapłacić karę, sytuacja jest identyczna - nie doczytali umów

z tego co wiem w Polsce nie ma prawa precedensowego więc wyrok w jednej sprawie nic nie daje, każda sprawa jest rozpatrywana oddzielnie i tylko o tego jak sie dana osoba będzie tłumaczyła zależeć będzie wynik sporu

ponadto niestety gdy kupujemy coś w promocji zobowiązani jesteśmy do wywiązania się z jej warunków choc zmiana regulaminu w trakcie, a z tego co tu doczytałem miało miejsce dyskwalifikuje taka umowe i mozna uznac iz wtedy mozliwe jest jej rozwiązanie, jednak jest pytania w jaki sposob nastąpiła zmiana i czy ta zmiana miała znaczenia dla osób kupujących w tej promocji tzn czy działała na ich niekorzyść czy tez było odwrotnie,

każdego obowiązuje regulamin promocji na ktory się zgodził i musi się do niego niestety stosować, i niestety sądze że przegracie sprawy jeśli będą one rozpatrywane pojedyńczo, gdy okaże się że w danej sprawie występuje 100, 1000 osób mozna wtedy łatwiej wykazać błędy popełnione przez domeny czyli ukrycie cennika, regulaminu, błędne informowanie jeśłi miało miejsce, ale musi to być udokumentowane, same słowa mogą nie wystarczyć, a zwłaszcza jesli domeny pokaża ze umowy na domeny i serwery zawarło 10000 osob a pozostało 100 osób które nie chcą wywiązac się z zawartej umowy lub 1 gdy bedzie każda sprawa odbywała się pojedyńczo,

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

b2rt0sz: bardzo chętnie się podejmę. Jestem zdeterminowany i nie mam nic do stracenia. Piszcie na priva, kto jest chętny. jak bedzie werdytk UOKIK, ruszamy z pozwami - to jest sprawa honoru.

sttorm:

ponadto niestety gdy kupujemy coś w promocji zobowiązani jesteśmy do wywiązania się z jej warunków choc zmiana regulaminu w trakcie, a z tego co tu doczytałem miało miejsce dyskwalifikuje taka umowe i mozna uznac iz wtedy mozliwe jest jej rozwiązanie, jednak jest pytania w jaki sposob nastąpiła zmiana i czy ta zmiana miała znaczenia dla osób kupujących w tej promocji tzn czy działała na ich niekorzyść czy tez było odwrotnie

mam nadzieje, ze wyzsza instancja (UOKIK) wykaze bledy tej firmy, a wtedy sie uwolnimy od nich.

wczoraj UOKIK wydał werdykt odnosnie operatorow telekomunikacyjnych:

https://di.com.pl/news/24969,0,Pulapki_w_re...operatorow.html

uwazam, ze odnosnie domeny.pl znajdzie rownie wiele niescislosci.

pozdrawiam ze Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa ;-)

W celu wyeliminowania powyższych nieprawidłowości wszystkich skontrolowanych wezwano do dobrowolnej zmiany kwestionowanych postanowień. Przeciwko czterem operatorom: Dialog, Toya, Aster i Tele2, którzy nie zastosowali się do zaleceń UOKiK, wszczęte zostały postępowania w sprawie stosowania praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów. Ponadto w stosunku do dwóch operatorów – Aster, Toya – skierowane zostały pozwy do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

wlasnie od tego jest UOKiK i jak pokazal wiele w tych kwestiach moze dokonac

ale arek twierdzac ze jak sie podpisuje umowy to szlus klamka zapada i nic z tym nie mozna zrobic to jest to calkowita nieprawda

Zreszta kazdy ma tutaj swoje teorie my czekamy na konkretne rozwiazania UOKiK-u

Używaj Cuilla i Hakii

[przyp. aut. napisał same bzdury...]

Zastanawiam się tak czy:

1. nie masz pojęcia o czym piszesz, a piszesz w myśl zasady "nie ważne co pisze, byleby napisać;
  2. jesteś pracownikiem Domeny.pl i starsz się tutaj zastraszać ewentualnych przeciwników procesowych
  3. masz prowizję za każdy napisany post, który mógłby kogoś przestraszyć

W każdym podanym przez Ciebie przypadku dostajesz pod nos regulamin. Czy go czytasz czy nie jest sprawą bez znaczenia. W roztrząsanym przypadku to nienastąpiło. Nie została podana ostateczna cena. Wyłącznie konsument obciążony jest ewentualnymi karami. Brak możliwości wypowiedzenia umowy. Konsument był wprowadzany w błąd. Stosowano podstępne promocje celem sprzedaży towaru za cenę znacznie wyższą niż ena rynkowa.

Nie pisz więc głupot. Ewentualnie jeśli musisz to pisz, tylko podpisuj kogo reprezentujesz albo jeśli to tylko Twoja niewiedza to dodawaj informację pod każdym postem, że to tylko Twoje dywagacje, bo o prawie pojęcia nie masz.

niech sobie pisze co chce jego slowa nie maja znaczenia prawnego

bo w tej sprawie tylko orzeczenie Prezesa UOKiK ma znaczenie, wszystko przeciwko domeny.pl zostalo juz przedstawione działania sa w toku takze czekamy na ostateczny ich wynik.

Używaj Cuilla i Hakii

A ja bym chciał, żeby jakiś sąd zasądził odebranie im domeny, bo z takimi praktykami w posiadaniu takiej domeny zawsze będą robić jakieś przekręty. Z drugiej strony sama ta domena to niezły kapitał.

⇅ Sprawdź czy nadal jest zielono u Ciebie i konkurencji poprzez nowoczesne monitorowanie pozycji

sprawa juz sie zajmuje UOKiK jak bedzie werdykt napewno bedzie tutaj o nim glosno moze zajmnie to 2-3 miesiace, ciezko powiedziec

Używaj Cuilla i Hakii

https://di.com.pl/news/25015,0,Domenypl_przedsadowe_wezwania_do_zaplaty_dla_tysiaca_osob.html

jest kolejny artykul na DI o domeny.pl

pan Marcin pisze właśnie o tym 1000 listów od kancelarii...

UOKIK: postępowanie dobiega końca

Co robi w tej sprawie Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów? Przedstawicielka urzędu Aneta Styrnik powiedziała Dziennikowi Internautów tylko tyle, że postępowanie dobiega końca.

- W tej chwili kończy się postępowanie UOKiK przeciwko spółce Domeny.pl o naruszenie zbiorowych interesów konsumentów, w związku z zastosowaniem przez przedsiębiorcę w regulaminie świadczenia usług klauzuli, która znajduje się już w Rejestrze klauzul niedozwolonych. Zgodnie z prawem klauzule znajdujące się w rejestrze nie mogą być stosowane w obrocie z konsumentami - powiedziała przedstawicielka Urzędu.

natomiast ich prawnik mowi pewnie:

Michał Krok: Spółka Domeny.pl Sp. Z o. o. nie stosuje klauzul niedozwolonych. Klauzule, których stosowanie może być uznane za klauzule niedozwolone ma miejsce w sytuacji, w której strona umowy (konsument) nie może się powołać na inne postanowienia wzorca umowy (regulaminu) zmieniające skutek stosowania danej klauzuli. Przykładowo zastrzeżenie jednostronnej możliwości zmiany regulaminu może zostać uznane za klauzulę niedozwoloną, natomiast stworzenie drugiej stronie umowy możliwości reakcji na zmianę niweluje niedozwolony skutek klauzuli. O „ważności” umów może decydować jedynie Sąd rozpoznający daną sprawę (...).

nic z tego nie rozumiem, ale jak kiedyś nie daj boże będę miał sprawę rozwodową to biorę tego prawnika ;-)

Michał Krok: Spółka Domeny.pl Sp. Z o. o. nie stosuje klauzul niedozwolonych. Klauzule, których stosowanie może być uznane za klauzule niedozwolone ma miejsce w sytuacji, w której strona umowy (konsument) nie może się powołać na inne postanowienia wzorca umowy (regulaminu) zmieniające skutek stosowania danej klauzuli. Przykładowo zastrzeżenie jednostronnej możliwości zmiany regulaminu może zostać uznane za klauzulę niedozwoloną, natomiast stworzenie drugiej stronie umowy możliwości reakcji na zmianę niweluje niedozwolony skutek klauzuli. O „ważności” umów może decydować jedynie Sąd rozpoznający daną sprawę (...).

oczywiscie jest to bzdura i typowy prawniczy bełkot.......

To nie pan Krok stwierdza co jest klauzula niedozwolona tylko UOKiK.....

O „ważności” umów może decydować jedynie Sąd rozpoznający daną sprawę (...).

tutaj sie zgadzam ale... przypominam ze

Wpisanie postanowienia do rejestru ma moc wsteczną od momentu wprowadzenia wzorca umowy do obrotu, zatem wszystkie umowy, choćby zawarte przed wydaniem wyroku, traktować należy tak jakby od początku nie było w nich zakazanych postanowień.

https://mforum.biz/viewthread.php?FID=1&TID=13405

Używaj Cuilla i Hakii

@arek29

1) My niczego nie podpisywaliśmy w przeciwieństwie do np. zawierania umowy z operatorem komórkowym czy dostawcą usług internetowych

2) Jak kupujesz telefon na abonament, to sam wybierasz okres przez jaki będziesz płacił, sam wybierasz kwotę jaką będziesz płacił (oczywiście z zaproponowanych przez operatora, ale jesteś o tym informowany). Sam nawet wybierasz telefon w promocji, ale wiesz ile musisz za niego zapłacić. Za tani telefony promocji z reguły daje Ci możliwość kupienia telefonu za 1 złoty. Do telefonów droższych trzeba trochę dopłacić - ale Ty o tym jesteś informowany!

3) Jak kupujesz telewizję w promocji, to regulamin/oferta/umowa promocji informuje Cię o tym, że będziesz przez pół roku płacić np 10 złotych, a następnie przez 1,5 roku 60 złotych. Ty to wiesz i umowę podpisujesz.

Jeśli chodzi o domeny.pl to sprawa wygląda trochę inaczej. Nie ma tu żadnej umowy. Regulaminu nie można nazwać umową, bo równiedobrze admin tego forum mógłby w regulaminie napisać, że każdy kto tu wszedł musi zapłacić 1000 złotych, a każdy kto założył konto jednocześnie potwierdził zaznajomienie się z regulaminem i akceptuje jego warunki.

W domeny.pl każdy z nas kupował domenę na rok. Zamówienie na rok. Domena na rok. Faktura na okres roku. Nigdzie nie było informacji o 3 latach. A taka informacja powinna czerwonym drukiem pojawić się na pierwszej stronie!

Oczywiście, że skutek klauzuli może być niwelowany, ale zgodnie z prawem! Przecież domeny.pl/.com nie informowały klientów o zmianie treści regulaminu/umowy, więc co ten pan Michał wypisuje za bzdury!

Chyba sobie jaja robisz ? Zawierając umowę neostradą albo biorąc telefon w abonamencie nikt ciebie nie informuje o żadnych karach.

Masz rację z tym, że o karach nie ma informacji. Jednak cennik jest przedstawiany jasno, ceny są całościowe bo taki jest wymóg prawny. Tzn. są przedstawiane prawdziwe ceny a nie oszukuje się klienta, że zapłaci np. 10PLN miesięcznie... a, że to za pierwsze 5 dni każdego miesiąca niech sobie szuka w stercie papierów.

Tzn. przy zamówieniu neostrady masz przedstawioną pełną rozpiskę ile będzie to kosztowało pierwszego i ostatniego miesiąca a nie, "złotówka miesięcznie" a prawdziwych cen sobie szukaj nie wiadomo gdzie.

Nie wiem czy ty kiedykolwiek podpisywałeś jakąkolwiek z umów bo nie przedstawienie kwoty kar w cenniku to nie jest oszustwo w odróżnieniu od zaniżania cen. Przedstawianie nieprawdziwych cen przy dokonywaniu zamówienia jest łamaniem prawa i jak już tu pisałem taka umowa prawdopodobnie jest nieważna i można się powołać na wiele przepisów.

Nie trzeba geniusza, żeby stwierdzić, że witryna pewnej firmy jest zorganizowana tylko w celu ukrycia prawdziwych cen a cała działalność idzie w stronę zastraszania klientów i wyłudzania pieniędzy.

Ciekawe jaki sąd utrzyma w mocy umowę zawartą na takich warunkach z firmą, która nie szanuje właśnie wyroków sądów. W wypadku ewentualnego procesu na to też można się powołać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności