Skocz do zawartości

[opinia] Domeny.com Domeny.pl

Fidma

Rekomendowane odpowiedzi

https://di.com.pl/news/25205,0.html

pod dzisiejszym artykulem opisujacym jak domeny.pl straszy Dziennik Internautów czymś tam za komentarze pod artami na ich temat znowu wrze - wszyscy piszą swoje zdanie - wszyscy uważają że domeny.pl to [ nierzetelni partnerzy ]. zobaczcie ilu nas jest! dlaczego ta firma idzie w zaparte i ze zniszczoną reputacją chce być jak leszek miller?

ja nie rozumiem - firma, ktorej targetem sa internauci traktuje ich jak (cenzura) i zamiast naprawic swoj wizerunek (okazac skruche i darowac te z kosmosu naliczone kwoty!!!) to idzie na noże ze wszystkimi i w najwazniejszym dla siebie srodowisku (internet) udaje, ze to wszyscy sa winni bo nie polapali sie w ich niejasnych umowach i cennikach... czy wy myslicie o przyszlosci? pierwsze miejsce w google juz was nie ratuje, bo na 1 stronie wynikow sa juz artykuly o was!

OTO ODPOWIEDŹ DOMENY.PL NA INTERWENCJĘ RZECZNIKA PRAW KONSUMENTA:

https://souaczpark.poznanskirap.com/pismo1.jpg

https://souaczpark.poznanskirap.com/pismo2.jpg

CO O TYM SĄDZICIE? BO JA JESTEM ZBULWERSOWANY TYM, JAK DOMENY.PL TRAKTUJE POWAŻNĄ INSTYTUCJĘ:rolleyes:! wkurza mnie tłumaczenie (wykorzystujemy w regulaminie klauzule zakazane przez uokik, ale co z tego skoro inne są wiążące)

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Czy trzeba było podejmować jakieś konkretne kroki jako zwykły, szary obywatel ws. Domeny.pl?

Nie zrobiłem nic od czasu dostatnia ostatniej pro-formy za odnowienie domeny na 120zł (lipiec 08 chyba) , wcześniej rok temu była fakturka na 800zł.

Dodam, że od lipca cisza.

Proszę o odpowiedź

Dodam, że od lipca cisza.

U Ciebie może i cisza, u innych nie. I co to za pytanie, czy trzeba było ...? Chcesz aby Ci się z tego wytłumaczyć?

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

chłopaki, spokojnie ;-) już Cześkowi odpisałem na privie, że nie ma się czym martwić.

a to na pokrzepienie serc:

https://souaczpark.poznanskirap.com/pismo3.jpg

pismo, o którym mówiłem miesiąc temu - odpowiedź z UOKIK do pani Rzecznik Praw Konsumenta.

Niesłychana jest historia tej firmy..., aż się wierzyć nie chce. Do tematu dorzucę linka z GL - przypadkiem gdzieś wyłowiłem:

https://www.goldenline.pl/forum/domeny/286810/s/1#6964332

Gwarantowany efekt. 100% satysfakcji lub zwrot gotówki. Tylko teraz profesjonalne pozycjonowanie książek na Twojej półce. 20% zniżki jeżeli masz różową i prostą (wypozycjonowaną) ścianę. Nie pozycjonujemy stron w Google.

https://domeny.pl/page/pl/article96.html

Pracownik BIURA OBSŁUGI KLIENTA:

- mile widziane doświadczenie windykacyjne

ahahahahahahahahahhahahahahaahhaahah :):D:D

bo oni tylko tak potrafią ;) czytałem wiele razy zakres czynności -żenada. i zauważ, Spec_u: wymagają zaledwie 3miesięcznego doświadczenia. oznacza, to że albo rotacja jest ogromna (bo kto chce pracować w firmie, która tak podle traktuje klientów) albo nikt tam nie chce pracować ;-)

smut: zacytuję moją wypowiedź z tematu na forum GL, o którym wspomniałeś:

https://www.goldenline.pl/forum/domeny/286810/s/1#6964332

"życzenia" pana Majerka z domeny.pl i caly ten post to najbardziej żenująca zagrywka PR dla firmy, która popadła w niełaskę setek wprowadzonych w błąd internautów i która została skazana przez UOKIK w marcu tego roku za stosowanie klauzul abuzywnych w swoim regulaminie, który... zmienia się co chwilę w zależności od ujawnionych medialnie faktów na swoją niekorzyść.

powiem Panu, co Pan może zrobić dla firmy - amnestię dla wszystkich wprowadzonych w błąd. TO JEDYNE WYJSCIE.

bo nie będę płacił 1600 zł za coś za co zapłaciłem 15 zł.

tutaj żadny PR nie pomoże. i współczuje wszystkim przestraszonym bezprawnym wpisaniem do Krajowego Rejestru Dłużników - przez co bez wahania zapłacili wam kwoty rzędu kilkaset zł-kilka tysięcy zł

i teraz nie powiem "setek", ale przynajmniej 1000 osób, które nie chcą płacić im, ponieważ czują się oszukani (serdecznie dziękujemy kancelarii Krok za podanie liczby wysłanych wezwań ;-)

https://souaczpark.poznanskirap.com/pismo2.jpg

[wyciąg] [...] Wyjaśniamy bowiem, że opłata za wcześniejszą rezygnację jest rodzajem kary umownej i naliczana jest stosownie do opłaty jaką Domeny.pl otrzymałaby za czas, przez który jest gotowa do świadczenia usługi, w przypadku gdy klient z usługi nie zrezygnuje. [...] [/wyciag]

Powiem wprost. Trzeba być skończonym idiotą, żeby z własnej woli chcieć mieć do czynienia z tą firmą. Myślenie w stylu: "Zabronili nam zabraniać zrywać umowy, to dowalimy kary w wysokości takiej samej jak koszt usługi" jest żenujące, obraźliwe dla klientów: co z tego, że zupełnie za nic, ale płać!

Potwierdza to moje przypuszczenie, o którym wspominałem wcześniej, de facto w dalszym ciągu uniemożliwia się klientowi odstąpienie od umowy. "rodzaj kary"? Art. 385(3). pkt 16 Kodeksu cywilnego - w czystej postaci niedozwolone postanowienie umowne. W tej sytuacji żądać nie mogą ani 1 złocisza.

To już druga taka żałosna firma, co do której mam pewność, że z jej usług NIGDY nie skorzystam i wszystkim będę stanowczo odradzał.

co do kar za zerwanie umowy, według mnie taka kara jest naruszeniem Kodeksu Cywilnego.

https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/3467...r_umownych.html

Przedsiębiorcy nakładają zbyt wysokie kary na klientów za odstąpienie od umowy. Jeżeli kara umowna obciąża tylko konsumenta, może on uchylić się od jej płacenia. Zbyt wysoką karą jest taka, która stanowi duży procentowy udział w wartości umowy.

Praktyka zastrzegania przez przedsiębiorców na swoją korzyść wygórowanych wysokości kar umownych jest niestety dość powszechna, szczególnie w przypadku odstępowania od umów turystycznych, deweloperskich czy też dotyczących usług finansowych - wyjaśnia Błażej Sarzalski, prawnik z Kancelarii Adwokatów i Radców Prawnych Krystian Ślązak, Arkadiusz Robert Zapiór i Partnerzy.

Wskazówką dla przedsiębiorców przy ustalaniu wysokości kary umownej powinien być jednak przepis art. 3853 pkt 17 kodeksu cywilnego. Stanowi on, że za niedozwolone postanowienie umowne należy uznać postanowienie nakładające na konsumenta, który nie wykonał zobowiązania lub odstąpił od umowy, obowiązek zapłaty rażąco wygórowanej kary umownej lub odstępnego.

- Za rażąco wygórowaną kwotę kary umownej należy uznać nie tylko taką, która stanowi duży procentowy udział wartości umowy, ale także taką, która znacząco przewyższa szkodę przedsiębiorcy powstałą w wyniku odstąpienia konsumenta od umowy

Inną często spotykaną praktyką jest obciążanie karami umownymi tylko konsumenta. Tymczasem art. 3853 pkt 16 kodeksu cywilnego stanowi, że niedozwoloną klauzulą umowną jest postanowienie, które nakłada wyłącznie na konsumenta obowiązek zapłaty ustalonej sumy na wypadek rezygnacji z zawarcia lub wykonania umowy.

- Do takich klauzul zalicza się także te, które nakładają wyłącznie na konsumenta obowiązek zapłaty kary na wypadek rezygnacji z umowy, a nie obciążają podobnym obowiązkiem przedsiębiorcy

czyli tak, mam domenę, której ani razu nie przekierowalem nigdzie oraz serwer, ktorego nigdy nie wykorzystalem. czyli nawet nie skorzystalem z "produktu". nie wspomne o reklamach "serwer za 1zł" bez gwiazdek oraz o braku cennika w regulaminie! I nagle domeny.pl daję mi karę 1600 zł. ile to jest procent więcej? dla mnie 1600 zł za coś, co według ich reklamy kosztuje 1zł albo 15 zł to jest rażąco wygórowana kara, nawet za bardzo rażąco...

poza tym, gdybym znał skutki prawne tej "umowy" nigdy bym sie na to nie zgodził. i niech sie nie tlumacza, ze "nie czytalem regulaminu" - czytalem go, ale tam nie bylo napisane, jaka to moze byc kara a jedynie podane ceny promocyjne. poza tym fakt, ze ponad 1000 osob moze miec taki sam problem ewidentnie swiadczy o tym, ze ich promocja jest nierzetelna i niejasna. co gorsze widza to od roku i nic z tym nie zrobili. a potem sie dziwia, ze narusza sie ich "dobra osobiste", skoro ludzie czuja sie oszukani, zdesperowani i zdeterminowani.

tak jak pisaliscie

- nie mozna pobierac oplaty za niewykonana usluge :)! przedluzenie domen nie zostalo wykonane a zatem firma nie poniosla zadnej z tego powodu straty

- w rejestrze klauzul niedozwolonych jest z chyba 100 takich klauzul w ktorych jest jasno napisane ze nie mozna pobierac oplaty za okres w ktorym dane swiadczenie nie zostalo wykonane ;)!! Obali to kazdy sad, ale jezeli chca to niech ida dalej, mamy juz tego tyle ze starczy kazdemu, praktycznie mozna sie powolac na kazda klauzule ;)!

Jezeli ktos zostanie podany do sadu lub otrzyma pismo z sadu o zaplate w trybie upominawczym to pomoge w razie czego !!!! Od razu trzeba wyslac odpowiednie pismo w ciagu 2 tygodni !!!!!

Wyjaśniamy bowiem, że opłata za wcześniejszą rezygnację jest rodzajem kary umownej i naliczana jest stosownie do opłaty jaką Domeny.pl otrzymałaby za czas, przez który jest gotowa do świadczenia usługi, w przypadku gdy klient z usługi nie zrezygnuje

Sami sie juz placza takie kary nie moga byc wpisywane zabrania tego kodeks cywilny !!!!!

U mnie kolejna akcja w toku, jak juz beda jakies konkrety to dam znac !!!!!

Dodatkowo przypominam ze interpretacja niedozwolonych klauzul nie nalezy do tej firmy !!!!! Jest jasno napisane ze tego sie zabrania a nawet to ze taka klauzula nie musi byc tak samo napisane ale jej sens moze byc taki sam.

Oj czekam bo bedzie sie dzialo !!!

:]

Używaj Cuilla i Hakii

co do przetwarzania danych osobowych po rezygnacji z ich usług to polecam przeczytać:

https://prawo.ngo.pl/x/10262;jsessionid=9AC...E24039AA5256DFA

https://www.giodo.gov.pl/376/

________________-

Regulamin świadczenia usług przez Domeny.pl sp. z o.o.

VIII. OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH

3) Wnioskodawca oświadcza, że został poinformowany o celu oraz zakresie przetwarzania danych osobowych przez Domeny.pl sp. z o.o., prawie wglądu do swoich danych i ich poprawiania, uprawnieniach do żądania zaprzestania przetwarzania danych oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, wynikających z art. 32 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.

X. ROZWIĄZANIE UMOWY

2) Po rozwiązaniu umowy o świadczenie usług Abonent zostaje odłączony od sieci, a dane elektroniczne Abonenta znajdujące się na serwerze sieci Domeny.pl sp. z o.o. zostają usunięte.

_____

Ps. W moim przypadku złamali prawo, gdyż nadal dostaję informacje na maila o ofertach i ponagleniach z zapłatą za jakies usługi, pomimo że napsialem im maila o usuniecie danych osobowych!

Opinia ma charakter ocenny, a przez to nie jest zniesławiające i nie stanowi realizacji znamion czynu opisanego w kk.

Uznanie za bezprawne „opinii”, stanowiłoby zbyt daleką ingerencję w sferę poszanowania wolności ekspresji i naruszałoby art. 10 ust. 1 Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności

czyli tak, mam domenę, której ani razu nie przekierowalem nigdzie oraz serwer, ktorego nigdy nie wykorzystalem. czyli nawet nie skorzystalem z "produktu".

i dalej...

- nie mozna pobierac oplaty za niewykonana usluge :D! przedluzenie domen nie zostalo wykonane a zatem firma nie poniosla zadnej z tego powodu straty

souaczpark tutaj muszę sie z Tobą nie zgodzić. Sam fakt niewykorzystania przez Ciebie zamówionej usługi nie zwalnia Ciebie z obowiązku dokonania zapłaty. Jest to nietrafiony argument. Nie zawracaj sobie tym głowy, a tym bardziej innym organom. Rozmydla to tylko argumenty istotne.

Faktycznie nie można pobierać opłaty za niewykonaną usługę, choćby nie była ona wykonana tylko z powodu rezygnacji przez konsumenta z usług (odstąpienie).

Kara za odstąpienie od umowy jest niedozwolonym postanowieniem umownym jeśli obciąża wyłącznie konsumenta. Art. 385(3). pkt 16 K.c.

385(3). W razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności:

[...]

16) nakładają wyłącznie na konsumenta obowiązek zapłaty ustalonej sumy na wypadek rezygnacji z zawarcia lub wykonania umowy,

Przeczytałem regulaminy, zapoznałem się z ofertą tej żałosnej firmy i... nie mogę się doczekać zapowiadanej na pierwszy kwartał 2009 roku szerokiej kontroli. Wiem jedno, będzie bardzo wesoło B)

souaczpark, a co w prokuraturze słychać?

souaczpark, a co w prokuraturze słychać?

Darku, nie martw się, prokuratura robi swoje :)

życzę wszystkim forumowiczom udanego sylwestra i szczęśliwego nowego roku :)!! ;-)

a firmie domeny.pl w nowym roku życzę, aby dogadała się wreszcie z klientami i żeby wszystko zakończyło się najlepiej dla nas wszystkich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności