Skocz do zawartości

[opinia] Domeny.com Domeny.pl

Fidma

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Heh, źle mnie zrozumiałeś. Oferta jest adresowana TYLKO do FIRM (patrz regulamin), a więc powyższe instytucje nie mogą ruszyć palcem w tej sprawie.

I jeszcze co do wypowiedzi ivaho, powtórzę jeszcze raz: prawo nie działa wstecz. Zresztą, i tak broni tylko konsumenta (a jak wyżej napisałem, oferta jest kierowana tylko do firm).

Jeśli chcecie walczyć, wykorzystajcie ten argument przeciw nim - tzn. skoro tylko firmy mogą skorzystać z oferty, to znaczy, że jest on dla Was nieważny (tzn. to na moje rozumowanie). Tak czy siak, aby dochodzić swoich praw, zostaje Wam tylko powództwo cywilne (choć akurat wcześniej przesłałbym do nich pismo z proponowaną ugodą, np. pokrycie kosztów rejestracji domeny na 3 lata + 100 zł za chęć negocjacji).

To może w takim razie jest sens wspólnego "pisma" do uokik'a pod którymi podpisało by się więcej osób ??

Nie ma szans, UOKiK nie zainterweniuje choćby problem dotyczył 99% populacji kraju. Przecież już się w tej sprawie wypowiedział - podobnie będzie z FK.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Heh, źle mnie zrozumiałeś. Oferta jest adresowana TYLKO do FIRM (patrz regulamin), a więc powyższe instytucje nie mogą ruszyć palcem w tej sprawie.

arek_inc, piszesz cały czas, że oferta promocja "Urodzinowa superoferta" była kierowana do firm... nie mogę z tym sie zgodzić ponieważ wiele osób (jak i ja) skorzystałem z niej a jestem osoba prywatną/fizyczną a nie firmą...

Nie ma szans, UOKiK nie zainterweniuje choćby problem dotyczył 99% populacji kraju. Przecież już się w tej sprawie wypowiedział - podobnie będzie z FK.

To po co istnieje UOKiK ?? Chyba po to, żeby pomagać ludzią którzy zostali "nabrani" przez nieuczciwe firmy... a tak "chyba" jest właśnie w tym przypadku :)

No dobrze, ale czyja to wina powiedz? Ja tylko potwierdzam informację od UOKiK, że oni nie są w stanie (z mocy prawnej) zainterweniować. I tyle.

Dlatego piszę też, że możecie spróbować wykorzystać właśnie ten fakt. Regulamin jest skierowany do konkretnej osoby, a wszystkich innych nie dotyczy - tak przynajmniej mi się wydaje.

Stwórzcie grupę dyskusyjną, jak będzie Was wielu złóżcie się na prawnika i zacznijcie działać. Samo nakręcanie się na forach nic nie da.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Widzę że sprawa tyczy się domeny.pl hehe mam także z nimi problem jako ze zarejetrowałem kilka domen u nich a nigdzie nie mozna bylo znaleźć cennika o aktualnych cenach domen więc przyjąłem że cena ich nie będzie wyższa niż u konkurencji czyli 30-50zł niestety myliłem się. Potem cennik umieścili jak sie zacząłem wk..ć i ich bluzgać mailowo tyle że umieścili go tam gdzie nikt i tak by go nie znalażł gdyby mi sami nie powiedzieli że tam się znajduje. Według mnie i po przejściach z nimi to robią to świadomie. świadomie wyłudzają kasę od ludzi i jak już ktoś powiedział gdy znajdzie się kilkaset odób składających pozew coś pewnie da się z tym zrobić. Nie wiem czy to coś pomoże ale żadnych cen za przedłużenie nie było u nich na stronie a w umowie także nie ma podanej ceny za przedłużenie domen więc na dobrą metę mogli by przesłać faktury po 1 000 000zł za przedłużenie domeny.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

I jeszcze co do wypowiedzi ivaho, powtórzę jeszcze raz: prawo nie działa wstecz.

Poczytaj wiecej chociazby o skutkach ex tunc i ex nunc, to moze zadziala wstecz.

Zresztą, i tak broni tylko konsumenta (a jak wyżej napisałem, oferta jest kierowana tylko do firm).

Nie tylko, jest oddzielna promocja dla firm i klientow indywidualnych, ale sposob naciagania ten sam.

pozwalam sobie wstawić fragment RPK:

Zapewne pewną – dość istotną - rozbieżnością będzie fakt, że pkt. 1 uczestnicy akcji promocyjnej wskazuje, że uczestnikami promocji urodzinowa superoferta mogą być przedsiębiorcy, zaś w pkt. 2 czytamy, że promocja ta dotyczy tylko przedsiębiorców. O tym, że oferta ta skierowana jest tylko do przedsiębiorców może wskazywać również treść pkt. 8 zasad promocji. W oparciu o wszystko powyższe, w ocenie rzecznika, niezrozumiała jest treść pkt. 3 tegoż samego paragrafu w którym organizator akcji (forma domeny.pl) wskazuje jakoby osoby niepełnoletnie muszą uprzednio uzyskać zgodę rodziców lub opiekunów. Osoby niepełnoletnie nie mają zbyt wiele wspólnego z firmą, czy działalnością gospodarczą).

Teraz czekam na 3 rzeczy:

1) Odpowiedź UOKiK - w końcu ja jestem konsumentem poszkodowanym przez firmę

2) Odpowiedź od domeny.pl

3) Wpis do KRD

To po co istnieje UOKiK ?? Chyba po to, żeby pomagać ludzią którzy zostali "nabrani" przez nieuczciwe firmy... a tak "chyba" jest właśnie w tym przypadku

UOKiK jest od obrony konsumenta, ale nie obraź się (ani Ty ani inni), nie może uchronić przed głupotą (np. w postaci nieczytania, akceptowania czy podpisywania wszystkiego jak leci). Przecież oni muszą działać zgodnie z prawem. A krętacze zawsze coś wymyślą, niezależnie od tego jak często zmienia się i poprawia prawo.

Przecież np. bardzo dużą dziurą jest to, że prawo chroni tylko konsumentów (a firm już nie). A można by rzec, że przecież to firmy płacą większe podatki (np. VAT).

Teraz czekam na Odpowiedź UOKiK - w końcu ja jestem konsumentem poszkodowanym przez firmę

Oni już się wypowiadali w tej sprawie, ile razy można pisać?

Uwierzcie, że kto jak kto, ale oni dowalą każdemu oszustowi - ale tylko pod warunkiem, że jest to zgodne z prawem.

Oni już się wypowiadali w tej sprawie, ile razy można pisać?

Ja nie skarżyłem się do nich, tylko wystąpiłem z jasną prośbą zbadania umów pod kątem abuzywności - jeżeli takie się okażą i zostaną wpisane do rejestru klauzul zakazanych, to wszyscy będą mieli ułatwione zadanie rozstania się z tymi naciągaczami.

Z drugiej strony jeżeli nie jest to jedna czy dwie osoby, to jest większe prawdopodobieństwo że ktoś mądry i u władzy dobierze się im do tyłka.

Tak czy inaczej zawsze w jedności siła. Niby kiedy ludzi kupa, to Herkules du** :)

Ludzie czytajcie regulaminy i cenniki na prawdę. Sorry ale kupujecie domenę na stronie gdzie nie ma nawet cennika a po dodaniu jej do koszyka ni z gruszki ni z pietruszki dodają tam jeszcze domyślnie "serwer" za 300PLNów. A jak wam przychodzi do domu, żeście wygrali milion złotych tylko trzeba zapłacić 99,90 opłaty manipulacyjnej...

Gwarantuję wam na 100% że jak firma jest uczciwa i tania to zrobi wszystko, żeby klientów o tym poinformować. Nie będzie chować cennika i wciskać na siłę serwerów, jeśli domeny są tanie a serwery dobre. Jak ja trafiłem na tą stronę to po wyborze domeny PL za parę zł i "zawartości" koszyka na prawie 3 stówki od razu mi się włączyło coś takiego jak instynkt samozachowawczy.

Z tego co piszecie to banda naciągaczy (po imieniu nie będę sprawy nazywał) i bynajmniej nie chodzi tutaj o cenę bo niech sobie sprzedają .info nawet po 1500zł jeśli tak napiszą w cenniku. Może poinformujecie o sprawie media zaczynając od webinside, DI, wiadomości24, BOWI.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności