Skocz do zawartości

[opinia] Domeny.com Domeny.pl

Fidma

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję, że zabezpieczone notarialnie, bo inaczej to żaden dowód [...]

Chybiłeś, patrz Art. 233. § 1. Kodeksu postępowania cywilnego.

czyli:

Art. 233. § 1. Sąd ocenia wiarygodność i moc dowodów według własnego przekonania, na podstawie wszechstronnego rozważenia zebranego materiału.

§ 2. Sąd oceni na tej samej podstawie, jakie znaczenie nadać odmowie przedstawienia przez stronę dowodu lub przeszkodom stawianym przez nią w jego przeprowadzeniu wbrew postanowieniu sądu.

mam nadzieję, że tak jest. bo gdybym miał z kazdym screenshotem i regulaminem latac do notariusza, to bym juz dawno zbankrutowal ;-)

zreszta problem jest taki, ze wielu screenshotow juz sie nie zrobi, poniewaz domeny.pl po ostatnich zadymach zmienili reklamy na stronach oraz tresc linkow sponsorowanych na google.

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
hmm skoro tak .. to regulamin nie zapisany notarialnie z każdego dnia jest nieważny? ;) Skoro zawsze mógł ulec zmianie?

Teoretycznie tak - pojedyncza osoba raczej będzie miała słabe szanse na dopuszczenie takiego dowodu...

Chybiłeś, patrz Art. 233. § 1. Kodeksu postępowania cywilnego.

Nie prawda - nie wrzucaj faktów i dowodów do jednego worka. Faktem zmiany regulaminu będzie przedstawienie dowodu w postaci opatrzonych pieczątką przez notariusza screenów lub kopii strony itp. Sędzia/biegli też ludzie, więc możeszich przekonać, ale takie podejście to już hazard... No chyba, że chcesz iść na sprawę pt. "może wygram".

Udowodnić musi ten, kto z tego wywodzi skutki prawne (Art. 6 Kodeksu cywilnego)

Dokładnie! Ciężar dowodu spocznie (powinien) na pozwanego. Odwrócić ciężar dowodu jest o wiele trudniej.

Ta sprawa jest idealna na Amerykański Film - wygra lepszy prawnik...

PS. Zdań w tym temacie może być tyle ile znajdzie się artykułów, które można pod sprawę podpiąć, jednak pisanie na forum i robienie screenshotów często nie wystarcza, aby wygrać przed polskim sądem.

Proponuję zamknąć temat i otworzyć jak zapadną pierwsze wyroki, bo śmieć już się taki zrobił, że pewnie mało kto będzie czytał wszystko od początku.

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na pierwsze wyroki :yes:

Graft,

Jesteś kolejną osobą, która wprowadza ludzi w błąd i jak sam to nazwałeś "śmieć" z tematu robisz.

Sad jest obowiązany dopuścić każdy dowów, który ma się przyczynić do wyjaśnienia sprawy. Jeśli tego nie zrobi to obowiązkiem sądu jest wykazanie dlaczego tego nie zrobił. Stwierdzenie, że pojedyncza osoba będzie miała "problem" z dopuszczeniem dowodu jest komiczne, sugerujesz, że pojedyncza osoba, z góry skazana jest na przegraną?

Dowodem może być wszystko, w tym także oświadczenie stron czy świadków.

Nie wiem też o jakiej zmianie regulaminów mówisz i screenów na ich potwierdzenie. Domeny.pl wysuwa roszczenia w oparciu o regulamin, którego zgodność z prawem jest kwestionowana przez konsumentów. Co w tym zakresie ktoś miałby udowadniać screenshotami? Albo coj jest zgodne z prawem, albo nie.

Ciężar dowodu spocznie (powinien) na pozwanego. Odwrócić ciężar dowodu jest o wiele trudniej.

Sprawa, o której rozmawiamy polega na tym, że jedna strona (klienci) nie poczuwają się do istnienia umowy. Domeny.pl muszą więc udowodnić, że takowa istnieje. Jak myślisz, co powiedzą? "Wysoki Sądzie, klient wypowiedział umowę, ale my chcemy kasy, bo się na to już nastawiliśmy i nie ważne, że zabronione jest uniemożliwianie odstąpienia od umowy, ale my to w naszym regulaminie inaczej nazwaliśmy"?

Pamiętaj, że bodajże od 01.01.2007 to strona pozywana musi udowodnić przed Sądem swoją niewinność/winność, czyli w tym przypadku to domeny.pl zajęłyby droższą ławeczkę.

Ze co...? Sorry ale wole fachowe porady prawnikow. Temat sie bedzie ciagnal ale to i dobrze opisujmy tylko jakies konkrety a nie ze ktos cos tam mysli (ze zdaje mu sie ze jest radca prawnym).

Cytujmy przepisy, kodeksy regulaminy oraz fachowe opinie.

Temat nie powinien byc zamykany.

Używaj Cuilla i Hakii

1. Sad jest obowiązany dopuścić każdy dowów, który ma się przyczynić do wyjaśnienia sprawy. Jeśli tego nie zrobi to obowiązkiem sądu jest wykazanie dlaczego tego nie zrobił[...]

2. Nie wiem też o jakiej zmianie regulaminów mówisz i screenów na ich potwierdzenie[...]

Ad 0. Sam sobie przeczysz, a wprowadzanie w błąd użytkowników można zarzucić Tobie, a ten słaby pokaz kompetencji prawnych możnaby w praktyce o kant doopy rozbić. Sorry.

Ad 1. No właśnie chodzi mi o to, że Sąd może w każdej chwili uzasadnić, dlaczego nie można dopuścić dowodów (mam tu na myśli dowody elektroniczne), których wiarygodność będzie budziła wątpliwości. Dlatego napisałem o zabezpieczeniu notarialnym. Ja dałbym 50:50%, a to zbyt mało, więc "taki dowód to żaden dowód".

Ad 2. Przeczytaj cały temat...

Pamiętaj, że bodajże od 01.01.2007 to strona pozywana musi udowodnić przed Sądem swoją niewinność/winność, czyli w tym przypadku to domeny.pl zajęłyby droższą ławeczkę.

Ze co...? Sorry ale wole fachowe porady prawnikow.

Przepraszam netelektryk. Jako, że bardzo zaangażowałeś się w temat, zwracam honor - nie chciało mi się dokładnie szukać co to za ustawa i z którego dnia. Chodziło mi o:

W dniu 23 sierpnia 2007 r. Sejm Rzeczpospolitej Polskiej uchwalił ustawę o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (dalej jako „UPNP”), która została opublikowana 20 września 2007r. Na mocy art. 21 UPNP ustawa wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od jej ogłoszenia, to jest dnia 21 grudnia 2007r.

PS. Proszę nie odbierajcie wszystkiego co nie po "Waszej" myśli jako atak na Was. Wypowiedziałem się z myślą, że informacja będzie przydatna i nie mam zamiaru polemizować z krzykaczami i robienia pokazu w stylu "kto znajdzie lepszą ustawę". Darujcie

Ad 0. Sam sobie przeczysz, a wprowadzanie w błąd użytkowników można zarzucić Tobie, a ten słaby pokaz kompetencji prawnych możnaby w praktyce o kant doopy rozbić. Sorry.

Ad 1. No właśnie chodzi mi o to, że Sąd może w każdej chwili uzasadnić, dlaczego nie można dopuścić dowodów (mam tu na myśli dowody elektroniczne), których wiarygodność będzie budziła wątpliwości. Dlatego napisałem o zabezpieczeniu notarialnym. Ja dałbym 50:50%, a to zbyt mało, więc "taki dowód to żaden dowód".

Nie temu służy ten wątek, ale po Twoim "popisie" wypada wszystkim wyaśnić, że każdy ma prawo składać wnioski dowodowe, aż do zamknięcia rozprawy. Ich odrzucenie, o których wspomniałem, może nastąpić w konkretnych, regulowanych prawem sytuacjach, a nie dlatego że sąd ma takie widzimisie.

Przykładowo może to nastąpić w związku z art. 217. § 2 Kpc., czy po bezskutecznym upływie terminu wyznaczonego w trybie art. 207. § 3 Kpc.

Wątek przeczytałem cały, dlatego nie widzę najmniejszych wątpliwości. Bo:

i) Domeny.pl powołuje się na kontrowersyjny regulamin i wtedy nie ma czego udowadniać, jest tylko kwestia sporu co do jego zgodności z prawem;

ii) Domeny.pl nie powołuje się na kontrowersyjny regulamin, tyle, że nie ma wtedy podstaw do jakichkolwiek roszczeń.

[...]pokazu w stylu "kto znajdzie lepszą ustawę"

Nawet nie przypuszczas, jakie cuda w każdym urzędzie potrafią zdziałać słowa: "Proszę mi wskazać podstawę prawną" :)

arek29 - to nie jest twoja sprawa i w niej nie siedzisz. nie znasz naszych problemow ani okolicznosci zawarcia tych umow, wiec nie konfabuluj. to na pewno nie byla swiadoma decyzja, bo gdybym znal skutki prawne tej "umowy" to na pewno nie zgodzilbym sie na to. ale ze zostalo mi to nierzetelnie przedstawione, jakos przystalem na warunki, ktore znalem tylko w polowie. i co innego, gdyby tylko pare osob sie tak czulo - ale tak czuje sie przynajmniej 1000 osob + jest naglosnienie medialne. zatem problem jest. i koniec rozmowy z toba.

i prosze nie szczekaj wiecej i nie prowokuj nas do polemiki na poziomie komentarzy pod artykulami na wp czy onecie... To nie jest twoja sprawa i nie masz o niej pojecia.

(PS - to była odpowiedź na prowokację uzytkownika arek29, którą Admin usunął ;-)

arek29 - to nie jest twoja sprawa i w niej nie siedzisz. nie znasz naszych problemow ani okolicznosci zawarcia tych umow

O jakich okolicznościach mówisz ? Wszedłeś na stronę wykupiłeś dwa serwery za 6 zł na 3 miesiace i to wszystko . Czy seugerujesz ,że tą umowe zawarłeś pod przymusem ,bo takie można odnieść wrażenie .

to nie jest twoja sprawa

Na tym forum wypowiadają się tylko dwie osoby które zawarły umowę ,a reszta nie ma nic z tym wspólnego .

Z tym ,ze te osoby wypowiadaja sie korzystnie dla ciebie ,ale niestety czas prohibicji oraz wybierania "wygodnych osób " minął wraz z upadkiem PRL-u

iec nie konfabuluj. to na pewno nie byla swiadoma decyzja, bo gdybym znal skutki prawne tej "umowy" to na pewno nie zgodzilbym sie na to

a dlaczego nie poznałes skutków prawnych ? Zapytaj się osobnika o nicku OBYWATELRP o ci wyjasni dlaczego nie zawarł tej umowy , bo on jakimś cudem był w stanie stwierdzić że ta umowa jest niekorzystna . Jeżeli on zrozumiał przesłanie tej umowy to dlaczego ty jej nie zrozumiałeś?

ale ze zostalo mi to nierzetelnie przedstawione,

a w jaki sposób miałes zostać o tym poinformowany ? Miał ktoś do ciebie zadzwonić ,a może osobiście przyjechać do domu i szczegółowo wyjaśnić czym jest ta umowa ?

Czytajac umowe :

Na pierwszej stronie masz rzeczywistą cene promocyjną czyli 1 zł

Czytając regulamin dowiadujesz się że zawierasz umowe na rok +2 lata

płacisz rocznie po cenie zgodnej z cennikiem , i co w tym nierzetenego ? Przecież to jest tam napisane

ale tak czuje sie przynajmniej 1000 osob + jest naglosnienie medialne.

..a już miałem napisac zgłoscie to do polsatu albo TVN

i prosze nie szczekaj wiecej i nie prowokuj nas do polemiki na poziomie komentarzy pod artykulami na wp czy onecie... To nie jest twoja sprawa i nie masz o niej pojecia.

Ja podaje konkretne argumeny ,a wy przedstawiacie akty prawne które nie maja nic wspólnego z tą sprawą .

Jeszcze raz to napisz ,bo zostało to usunięte .

Zgodnie z waszymi teoriami większość firm hostingowych łamie polskie prawo ,bo wiekszośc pobiera opłaty z góry . Niby czym sie rózni zawarcie umowy na 3 lata ,a zawarcie umowy na 1 rok to i to jest umowa lojalnościowa .

Moja ulubiona gra online ŁÓDŹ PODWODNA

Na pierwszej stronie masz rzeczywistą cene promocyjną czyli 1 zł

Czytając regulamin dowiadujesz się że zawierasz umowe na rok +2 lata

płacisz rocznie po cenie zgodnej z cennikiem , i co w tym nierzetenego ? Przecież to jest tam napisane

Umowa byla na czas nieokreslony, w promocji cena byla za 1 za rok a na kolejne lata byl taki zapis ze konsument musi zaplacic za kolejne 2 lata mimo ze domeny nie musza byc przedluzone, dodatkowo napisano tam ze cena aktualna na przyszlosc z cennikiem, cena nie zostala dokladnie okreslona i dodatkowo regulamin glowny mowil o mozliwosci zerwania umowy a regulamin promocji juz to zakazywal bo trzeba niby zabulic za kolejne 2 lata nawet ze mimo nie zostaly odnowione domeny, nie mozna bylo ich przeniesc ani nie mogly one wygasnac.

I to jest ten problem.

Dodatkowo firma ta korzystala z uslug KRD nie znajac jak on funkcjonuje (a wiec sami zaakceptowali regulamin KRD nie czytajac go? A tam jest jasno na bialym napisane co mozna a czego nie mozna)....

Ale spokojnie kolejne kroki sa juz w trakcie podejmowania..

Pozwólmy sobie na dalsza dyskusje z konkretami.

Używaj Cuilla i Hakii

netelektryk Zadna moja wypowiedz nie dotyczy domen . Pisze tylko i wyłącznie o serwerach bo w kwestii domen mam zupełnie inne zdanie .

Sam kupiłem 40 domen (oczywiście w innej firmie ) z czego do przedłuzenia nadaje się 5-10 , a reszta to zbanowany przez google bubel . Dlatego uważam ,że w kwestii domen firma przekroczyła dobre normy oraz uderzła w spoecyficzna grupę jaka są webmasterzy .

Nie wyobrażam sobie tego ,zeby teraz ktoś kazał mi płacic za bezwartościowe nazwy ,bo tak mozna nazwać zbanowane domeny .

Firma domeny.pl stosuje kreatywne postrzeganie praw konsumenckich i działa niemoralnie , podkreślam niemoralnie ale czy bezprawnie ? Cięzko jest w tej kwesti wyrokować .

W domeny.pl nigdy nie było promocji i jej nie ma ,bo w domeny.pl jest skrzętnie przygotowany fortel wymierzony w pewna grupę ludzi .Jeżeli ktoś wykupuje domeny od kilku lat to siłą rzeczy nie czyta regulaminu ,bo wykonuje pewne czynności automatycznie ,i własnie dla tej grupy została przygotowana pseudo-promocja zarówno z domenami jak i serwerami.

W regulaminie domeny.pl zostało uzyte słowo "świadomie" własnie po to ,żeby udowdnic ze umowa została zawarta świadomie przez obi strony .Jeżeli ktoś nie przeczytał umowy to równiez zawarł ją świadomie .

Z domenami to jest zupełnie inna sprawa niz z serwerami

Moja ulubiona gra online ŁÓDŹ PODWODNA

O jakich okolicznościach mówisz ? Wszedłeś na stronę wykupiłeś dwa serwery za 6 zł na 3 miesiace i to wszystko . Czy seugerujesz ,że tą umowe zawarłeś pod przymusem ,bo takie można odnieść wrażenie
Firma domeny.pl stosuje kreatywne postrzeganie praw konsumenckich i działa niemoralnie , podkreślam niemoralnie ale czy bezprawnie ? Cięzko jest w tej kwesti wyrokować .

Kasuję posta, bo Arek nie wiem już na prawdę o co ci chodzi.

O jakich okolicznościach mówisz ? Wszedłeś na stronę wykupiłeś dwa serwery za 6 zł na 3 miesiace i to wszystko . Czy seugerujesz ,że tą umowe zawarłeś pod przymusem ,bo takie można odnieść wrażenie .

Przypomnialem sobie jak po zamówieniu(po raz pierwszy) usługi ciągle mnie nękano żebym zapłacił za domenę i że moge wygrać jakąś nagrodę ! teraz dopiero sobie uswiadomilem ze ot byla w pewien sposob manipulacja?!.

ps dziwi mnie że ogólny ich regulamin nie miał adnotacji typu :" regulamin wchodzi z dniem........ " co można rozumieć jako że albo już obowiązuje albo będzie np w 2013roku, tak wiec klient mogł róznie to interpretować.

pozdro :D

Opinia ma charakter ocenny, a przez to nie jest zniesławiające i nie stanowi realizacji znamion czynu opisanego w kk.

Uznanie za bezprawne „opinii”, stanowiłoby zbyt daleką ingerencję w sferę poszanowania wolności ekspresji i naruszałoby art. 10 ust. 1 Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności

Pisze tylko i wyłącznie o serwerach bo w kwestii domen mam zupełnie inne zdanie .

Myślę, że większość osób ma jednak problem z domenami. Nie wiem ilu jest wśród nas, ktorzy kupują po 10 serwerów na raz, ale takich którzy maja przynajmniej z 10 domen, jest zapewne wielu.

Jeżeli ktoś wykupuje domeny od kilku lat to siłą rzeczy nie czyta regulaminu ,bo wykonuje pewne czynności automatycznie ,i własnie dla tej grupy została przygotowana pseudo-promocja zarówno z domenami jak i serwerami.

I właśnie o to chodzi! Mam kilka domen w kilku firmach i nigdy, NIGDY, nie miałem z tym problemów. Dlatego nawet teraz kupiłem domeny dosyć automatycznie. Rzuciłem okiem na regulamin (na stronie głównej) no i wyglądał jak każdy inny. Regulaminów do promocji nie udało mi się odszukać. Znaczka co by go ptaszkiem zakreślić, że zapoznałem się z regulaminem tez nie było.

Jakiś rok temu wykupiłem domenę (wiadomo gdzie) i obudziłem się dopiero jak dostałem fakturę. Czy lepiej to po prostu zignorować, czy może np. odpisać, że rezygnuję z ich usług? Pewnie odpiszą przysyłając jakiś spam, więc nie wiem czy warto próbować..

Co sugerujecie?

Czy słychać coś nowego z UOKIK?

--

Przemo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności