Skocz do zawartości

[opinia] Domeny.com Domeny.pl

Fidma

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne, że są. Ale to nie czyni mnie fanem takiego podejścia do klienta. Zdecydowanie wolę sytuacje o ile to tylko możliwe win-win, a nie wmanewrowywanie niezorientowanego w Internecie klienta w płacenie 3000 PLN + VAT miesięcznie za pseudoruch internetowy i podpisanie z nim umowy na 30 mies, z klauzulami przedłużającymi umowę (o kolejne 9 miesięcy = 27 000 PLN), jeśli klient przed końcem 24 miesiąca zapomni wymówić usługę. Po prostu źle bym się czuł prowadząc taki 'biznes'.

Lubicie takiego firmy, w której podstawą jest specjalista ds windykacji?

Będziesz prowadził własny biznes to zrozumiesz ,że nie ma miejsca na sentymenty .Wy tą całą prawę oceniacie z punktu widzenia klienta ,a ja z punktu widzenia osoby która prowadzi własny biznes od ponad 10 lat .Wszystko to kwestia morlaności .

Domeny.pl zasponsorowała serwery i domeny ,a wiec firma wywiązała sie z umowy a teraz tego samego ząda od drugiej strony , i ma do tego pełne prawo .

Największym błędem jest fakt ,ze zignorowaliście pismo z kancelarii prawnej . Każdy z was już dawno powinien przestac czytać wypociny pseudo-adwokatów bez szkoły , a skierować sie do dobrego radcy prawnego (godzina ok. 50 zł)

Moja ulubiona gra online ŁÓDŹ PODWODNA

• Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Będziesz prowadził własny biznes to zrozumiesz ,że nie ma miejsca na sentymenty.

Prowadzę od lat i zawsze wychodziłem z założenia, że klient musi dostać w zamian za swoje pieniądze coś wartościowego. I nigdy nie może czuć się oszukany. Inne podejście ma po prostu krótkie nogi.

Każdy z nas od czasu do czasu za to spotyka biznesmenów, których strategią na biznes jest wykołowanie klienta/dostawcę/partnera. Co ciekawe, zwykle bywa tak, że ten typ 'przedsiębiorców' jest przeświadczony, że to jedyny skuteczny sposób, by coś osiągnąć. W mojej branży nie spotkałem takiego, który by dobrze na tym na dłuższą metę wyszedł.

Wy tą całą prawę oceniacie z punktu widzenia klienta ,a ja z punktu widzenia osoby która prowadzi własny biznes od ponad 10 lat .Wszystko to kwestia morlaności .

Jasne, że to kwestia moralności. I strategii. Jest strategia "hit & run" i jest strategia "bierz swoje, ale dawaj w zamian". Odnoszę wrażenie, że przychylasz się bardziej do tej pierwszej, i co więcej najwyraźniej należysz też do tej grupy osób, które nie wyobrażają sobie, że można w inny sposób zarobić pieniądze.

Największym błędem jest fakt ,ze zignorowaliście pismo z kancelarii prawnej .

Hę? Ja? ;)

Z kolei za niezgodne z prawem telekomunikacyjnym Prezes UOKiK uznała praktykę Tele2 -wymagania od klientów zwrotu przyznanej rzekomo ulgi w przypadku rozwiązania rocznej umowy przed upływem czasu, na jaki została ona zawarta. Spółka obciążała abonentów rezygnujących z umowy dodatkową, bezprawną opłatą tłumacząc, że pobiera jedynie należną jej kwotę wynikającą z wykorzystanej przez konsumenta ulgi. Zgodnie z prawem telekomunikacyjnym, jeśli konsument rezygnuje z kontraktu na czas określony to może zostać obciążony zwrotem przyznanych zniżek i bonifikat udzielonych w momencie zawierania kontraktu. Nie są jednak nimi pakiety darmowych minut w ramach abonamentu - jak miało to miejsce w przypadku Tele2.

To jest prawda i nie dotyczy to tylko prawa telekomunikacyjnego ale takze wszystkich umow konsumenckich (jest wiele tego typu wpisów e rejestrze klauzul)

Ale to co Arek29 mowi to juz prosi o pomste z nieba i pozwole sobie tego wiecej nie komentowac. Podalismy chyba ze 100 przykladow opinie prawnych, wpisów , przepisów, artykułów kodeksu cywilnego, postepowan prezesa UOKiK i SOKiK a Arek29 jak narazie nic nie przedstawil.

Jakie sponsorowanie domen i serwerów? W moim przypadku umowa zostala wymowiona (tak umozliwial icj regulamin i cale polskie prawo) a oni tego nie uznaja.....jeszcze pare spraw w toku takze zobaczymy co sie bedzie dzialo.

A co do pisma z kancelari to Arek chyba nie wiesz co sam mowisz, wez przeczytaj 10 razy wiki o postepowaniu upominawczym i dopiero cos tutaj pisz albo idz od razu do prawnika i niech on ci powie co i jak.

Używaj Cuilla i Hakii

ja otzymalem w piatek na maila wiadomosc ze nie oplacilem przedluzenie serwera z 3 na 9 miesiecy i umowa z mojej winy zostala zerwana jesli do soboty nie zaplacilem im 227 zl. teraz wisze im ponad 500 zl. Sory ale takie cos to raczej powinno sie powiadamiac telefonicznie a nie na maila.

Po za tym nie uważam ze umowa bez mojego podpisu jest wazna a przy tym ze niezliczona ilosc faktur pro forma jest jakims dowodem sprzedazy. nigdy nie otrzymalem faktury vat. Olewam ich.

PRACOWALEM JAKO ACCOUNT MENAGER W INTERNETOWEJ FIRMIE I go**o MOZNA BYLO ZROBIC JAK KTOS NIE ZAPLACIL ZA USLUGE.

Domeny.pl strasza ile wlezie. poczekam sobie teraz na wezwanie do zaplaty.

PRACOWALEM JAKO ACCOUNT MENAGER W INTERNETOWEJ FIRMIE I go**o MOZNA BYLO ZROBIC JAK KTOS NIE ZAPLACIL ZA USLUGE.

Tymbardziej nie mozna zaplacic za cos co nie moze byc wykonane - nie mozna przedluzyc domeny ktora wygasla lub ja ktos przejal, dodatkowo nie mozna zabraniac konsumentowi rozwiazania umowy i jeszcze placenia za okres czasu za ktory usluga nie zostala wykonana.

Używaj Cuilla i Hakii

Ale to co Arek29 mowi to juz prosi o pomste z nieba i pozwole sobie tego wiecej nie komentowac. Podalismy chyba ze 100 przykladow opinie prawnych, wpisów , przepisów, artykułów kodeksu cywilnego, postepowan prezesa UOKiK i SOKiK a Arek29 jak narazie nic nie przedstawil.

Wszystko co przedstawiliście to jest jedna wielka bzdura ,która nie ma nic wspólnego z ta umowa . Wymysliliscie sobie ,ze to co przedstawiacie to są dowody ,a to są dowody ale nie w sprawie umowy z domeny.pl

Jakie sponsorowanie domen i serwerów? W moim przypadku umowa zostala wymowiona (tak umozliwial icj regulamin i cale polskie prawo) a oni tego nie uznaja.....jeszcze pare spraw w toku takze zobaczymy co sie bedzie dzialo.

Normalne sponosorowanie . Dostałes domene za parę groszy ,a reszte zasponsorowała ci firma .Domena w NASK kosztuje chyba coś koło 20 zł ,a wiec jak myślisz reszte kto pokrył? wystarczy tylko założyć że jezeli firma domeny.pl wysłała 1000 pism i każda osoba wzięła 2 domeny to rachunek jest prost Domen.pl zasponsorowały ogólnie na kwotę 40 000 zł . To co zawarliście nie jest normalna umowa konsumencką tylko jest umowa lojalnosciowa ,kontraktem w którym w zamian za pewne ulgi świadomie zobowiazałeś się do pewnych zachowań.

Dowód w tej sprawie jest tylko jeden - świadomie zawarta umowa czy tam porozumienie

A co do pisma z kancelari to Arek chyba nie wiesz co sam mowisz, wez przeczytaj 10 razy wiki o postepowaniu upominawczym i dopiero cos tutaj pisz albo idz od razu do prawnika i niech on ci powie co i jak.

Ja nie korzystam z wiki ,tylko korzystam z kancelari prawnej w zyciu codziennym , i wiem jakie warunki trzeba spełnić . Nikt takiego pisma nie wyśle bez jakiś sensowych podstaw

Weź ze sobą 50 zł góra 70 i idź do radcy prawnego . Z góry przymuję przeprosiny

Moja ulubiona gra online ŁÓDŹ PODWODNA

Normalne sponosorowanie . Dostałes domene za parę groszy ,a reszte zasponsorowała ci firma .Domena w NASK kosztuje chyba coś koło 20 zł ,a wiec jak myślisz reszte kto pokrył? wystarczy tylko założyć że jezeli firma domeny.pl wysłała 1000 pism i każda osoba wzięła 2 domeny to rachunek jest prost Domen.pl zasponsorowały ogólnie na kwotę 40 000 zł . To co zawarliście nie jest normalna umowa konsumencką tylko jest umowa lojalnosciowa ,kontraktem w którym w zamian za pewne ulgi świadomie zobowiazałeś się do pewnych zachowań.

Dowód w tej sprawie jest tylko jeden - świadomie zawarta umowa czy tam porozumienie

Sam nie wiesz co piszesz w tamtym okresie domeny .info byly zdaje sie w go daddy za jakies 1,99 czy tez 0,99 dolca bez zadnych ukrytych oplat tam w promocji bylo to po 4,99 zl netto a wiec o jakie grosze ci chodzi i podejrzewam ze nie bylo do tego zadnej doplaty i watpie zeby jakas firma bawila sie w doplaty do takich domen.

czekam na wyjasnienie kwestii

"To co zawarliście nie jest normalna umowa konsumencką tylko jest umowa lojalnosciowa"

Prosze o podanie definicji oraz skad taka definicja sie wziela

Dalsza dyskusja z panem Arek29 z mojej strony bedzie prowadzona tylko po podaniu konkretnych podstaw prawnych.

Używaj Cuilla i Hakii

Ale to co Arek29 mowi to juz prosi o pomste z nieba i pozwole sobie tego wiecej nie komentowac. [...]

Netelektryk, nie gniewaj się, ale dopiero to zauważyłeś? Dopiero odkryłeś, że ten pan usiłuje wmówić, że polskiego prawa nie stosuje się w stosunku do domeny.pl?

Ponawiam więc swoją prośbę, nie dyskutuj z tym panem, bo nie ma to żadnego sensu. Zdecydowanie lepiej poświęcić swój czas i poczytać decyzje UOKiK. Można nie tylko upewnić się, że mamy rację ale i dowiedzieć wielu innych ciekawych rzeczy ;)

tak ale ta decyzja nie dotyczy waszej sytuacji tylko zmiany REGULAMINU i zapisów dotyczących jego zmiany bez konieczności powiadomienia abonentów

nie widzę tu informacji o zapisach dotyczących zakupu domen czy serwerów na 3 lata

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

UOKiK nałożył też karę finansową w wysokości 5556,56 zł (słownie: pięć tysięcy pięćset pięćdziesiąt sześć złotych sześćdziesiąt pięć groszy) co stanowi 0,2 % przychodu osiągniętego przez spółkę w roku 2007 oraz 2% kary jaką Prezes Urzędu miał prawo nałożyć na przedsiębiorcę.

Nie wiem czy dobrze policzyłem ale wygląda na to, że firma ma roczny przychód ponad 27mln pln Całkeim ładnie

tak ale ta decyzja nie dotyczy waszej sytuacji tylko zmiany REGULAMINU i zapisów dotyczących jego zmiany bez konieczności powiadomienia abonentów

nie widzę tu informacji o zapisach dotyczących zakupu domen czy serwerów na 3 lata

bo to dopiero początek akcji. UOKIK planuje do końca 1 kwartału 2009 przeprowadzić całościowe dochodzenie odnośnie domeny.pl tak więce cierpliwości. akurat ten punkt regulaminu jest bardzo istotny, bowiem może zaważyć o wiarygodnosci całego regulaminu (fsensie która wersja obowiązuje, skoro użytkownicy nie mieli okazji wypowiedzieć "umowy" po zmianie regulaminu)

mając ten wyrok UOKIK, artykuły pana Maja + masę innych materiałów potwierdzających praktyki domeny.pl, poprzez które czujemy się poszkodowani, mamy juz bardzo ostre argumenty w ewentualnej walce sądowej.

Okolicznością łagodzącą był fakt, że wobec Domeny.pl nie została wcześniej wydana decyzja stwierdzająca stosowanie praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów.

to jeszcze nie koniec .......

:]

Używaj Cuilla i Hakii

I PROSZĘ PAŃSTWA, DOMENY.PL UKARANA PRZEZ UOKIK - JEST DECYZJA!!!!!

To nie jest decyzja w "naszej" sprawie, sttorm ma rację. Ta decyzja dotyczy nie zastosowania się do wcześniejszego orzeczenia.

Mnie bardziej od samej kary podoba się:

[...]Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów nakazuje Domeny.pl Sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie publikację niniejszej decyzji w całości na koszt Domeny.pl Sp. z o.o. na stronie internetowej przedsiębiorcy www.domeny.pl w terminie 14 dni od daty uprawomocnienia się przedmiotowej decyzji w ten sposób, że odnośnik do treści decyzji powinien zostać umieszczony na stronie głównej www.domeny.pl oraz utrzymywanie jej na przedmiotowej stronie internetowej przez okres 6 (sześć) miesięcy, a ponadto dwukrotną publikację sentencji decyzji na koszt Domeny.pl Sp. z o.o. w terminie 14 dni od daty uprawomocnienia się przedmiotowej decyzji na jednej z pięciu pierwszych stron dziennika o zasięgu ogólnopolskim[...]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności