Skocz do zawartości

Zmiana struktury strony

vladimir

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój problem wygląda następująco:

prowadzę stronkę o tematyce sportowej która jest już bardzo "wiekowa" jak na standardy sieci (wszystkie strony tylko w HTML!), po prostu zacząłem ją robić kilka lat temu jak jeszcze php nie było tak popularne i brakowało dobrych serwerów. Zawsze brakowało czasu, ale w końcu zdecydowałem się poświęcić parę tygodni i przerobić na php, napisać cms-a, bo prostu zarządzanie stroną było mocno utrudnione.

W związku z tym pozmieniają mi się nazwy praktycznie wszystkich zaindeksowanych podstron (jest ich kilkaset), mam plan żeby pobawić się HTACCESS-em i zrobić "przyjazne linki".

Pytanie teraz: jak to zrobić, żeby zachować to co udało mi się osiągnąć w google, czyli wysokie miejsca na kilkadziesiąt fraz; chodzi mi o to, żeby nie było duplicate content, gdy w cache'u googla będą jeszcze stare strony, a zacznie indeksować te pod nowymi adresami, jak pozmieniam nazwy plików i linki wewnątrz strony. Reguły żadnej nie będzie odnośnie zmiany nazewnictwa (stronka "/kowal.htm" będzie zmieniona np. na "sklad/heniek.kowalski" itd.

Większość podstron leży na serwerze już ok. 2,5 roku, więc nie chciałbym na chama wyrzucać wszystkiego i czekać od nowa :)

Możnaby (?) wrzucić przekierowania 301 ze starych stron na nowe, ale tu jest kłopot, bo to są stronki .HTM. Czy mogę jakoś we własnym zakresie ustawić żeby serwer żeby interpretował .HTM jako PHP? Czy muszę w tej sprawie pisać do admina (myślę, że może się nie zgodzić, co wtedy?). Czy może trzeba dokonać jakiś wpisów w .HTACCESS ?

Długi ten post wyszedł, ale zawsze staram się pisać wszystko co uważam za istotne dla sprawy, żeby nie rozwlekać dyskusji na dziesiątki niepotrzebnych postów. Pozdrawiam i dziękuję z góry za wskazówki.

Cokolwiek będziesz robił musisz zachować ciągłość, jeśli zmienisz adresy stron to nowe zaczynają od nowa a stare wartościowe niepotrzebnie wyrzucasz. Więc tylko i wyłącznie pozostawienie starych nazw lub przekierowanie.

Przyjazne linki były forsowane jeśli są kłopoty z indeksacją, drugi powód zmiany nazw stron to włożenie w nazwę linku jakiegoś słowa kluczowego. Jeśli twoje strony są od lat zindeksowane to pierwszy powód odpada.

właśnie .htaccess i mod_rewrite polega na tym, żeby adres jakaśstrona.htm zmienić na jakaśstrona.php, na większości serwerów jest to zainstalowane więc nie ma tu admin nic do zrobienia. w odnośnikach zostawiasz stare nazwy jakaśstrona.htm, gdy ktoś naciska taki odnośnik (jakaśstrona.htm) najpierw adres jest przetworzony zgodnie z regułką w .htaccess czyli zostanie otworzona strona jakaśstrona.php (nie htm ale php). Na zewnątrz będą widoczne adresy .htm ale faktycznie serwis będzie działał na stronach .php.

Twój problem jest łatwiejszy niż sądzisz, ale może kosztować Cię to trochę pracy. Najmniej kombinatorstwa zrobisz używając poleceń:

RewriteRule ^kowal\.htm$ sklad/heniek.kowalski.html [R=301, L]

Dzięki takiemu rozwiązaniu przekierujesz potencjalnego nowaka na strone z Heńka Kowalskiego. :)

Ale to nie wszystko, wcześniej musisz mieć przepisaną stronę w php na sklad/heniek.kowalski.html, więc nad powyższą regułką wpisz:

RewriteRule  ^sklad/([a-zA-Z]+).([a-zA-Z]+)\.html index.php?sklad=t&imie=$1&nazwisko=$2[L]

Portal komputerowy

-
webmastering, biznes

Forum IT - informatyka, komputery, technologie

Ok, dzięki za posty, mam już jakiś punkt zaczepienia. Stronę na dobre będę przerabiał dopiero za kilka tygodni, w międzyczasie pododaję przekierowania dla kilku pojedynczych podstron i zobaczę jak G na nie zareaguje, a wtedy będę wiedział więcej :zeby: Napiszę jakie będą efekty.

PS.

1. @Paweł - dolara chyba zgubiłeś w drugim kodzie ;)

2. Czy parametr [L] nie powinien być tylko w ostatnim wpisie przekierowującym w htaccessie? Gdzieś czytałem że oznacza on właśnie zakończenie spisu przekierowań, z nim tylko w ostatnim wpisie jest ok, ale jak pojawia się w dwóch linijkach to mam internal server error. Jeśli coś kręcę to proszę mnie poprawić ;)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności