Skocz do zawartości

Ograniczenie Nowych Użytkowników.

jez

Rekomendowane odpowiedzi

A ja jednak obstaje za wysylaniem ludzi do FAQ, ktore bedzie jeszcze rozbudowane.

Misiaczku, super, ale fajnie by było gdyby jeszcze ich temat wrzucić do

"śmietnika", skoro miażdżąca większość Użytkowników piszących na tym forum (a jak wiadomo nie ma tutaj 1000 aktywnych osóB) nie chce tego czytać i tylko niepotrzebnie się denerwuje.

A jak tych bardziej doświadczonych najdzie chęć zaspokojenia swoich altruistycznych pobudek to odpowiedzą na parę kwestii w "śmietniku".

Skoro już muszą się wygadać, niech będzie miejsce dla "mniej" zaawansowanych w którym sobie popiszą i miejsce dla bardziej zaawansowanych (obecne PiO) które sobie poczytają zanim wypadną z szookującym pytaniem lub genialnym stwierdzeniem.

Pozdrawiam, J.

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

:oops: moim skromnym zdaniem, (jeśli mogę):

Sam jestem jeszcze 'czerwoną jagodą' ;) w związku, z czym, staram się nie zabierać głosu za dużo (a po moich postach widać, że prawie wcale ;) ).

Jednakże z przykrością przyjąłbym taki 1-dno miesięczny okres kwarantanny.

Dlaczego??

Zanim zdecydowałem się na rejestrację na forum, przeczytałem o podstawach, przeczytałem prawie wszystkie posty, które mnie zainteresowały, (w których wg. mojej skromnej oceny mogłem znaleźć odpowiedź na nurtujący mnie problem).

Właściwie ten czas to prawie 2 miesiące :)

W dalszym ciągu nie piszę próśb w stylu "POMOCY itd.itp"

Natomiast, jeśli w tym okresie czasu (powiedzmy 1-dno miesięcznej kwarantanny) nie znalazłbym odpowiedzi, na 100% wysłałbym zapytanie ;)

Rozumiem, że takie posty mogą denerwować (mnie też denerwuje zapoznawanie się wciąż z tymi samymi pytaniami), ale takie ograniczenie mogłoby ugodzić w userów którzy posiadają jakąś wiedzę, (którą chcieliby się podzielić) lub w tych którzy poczytali, poszukali a nie znaleźli

;)

Dlatego chciałbym zaproponować :oops: takie rozwiązanie:

1. Nowy user = wysyłka faq na dzień dobry

2. Możliwość wysyłania postów, ale z info przy wysłaniu (tak dla ponownego zastanowienia ;) ) , że jeśli wysłany post dotyczy tematów omówionych na forum to konto z którego post został wysłany będzie działało w trybie read-only przez okres 1 miesiąca

IMHO Takie rozwiązanie byłoby najmniej krzywdzące dla pozostałych x% nowych userów.

Pozdrawiam

Stan

Jak się przeszukuje forum w poszukiwaniu "spraw często poruszanych na forum", większość wyników to:

"Jakieś pytanie"

Odpowiedź: "Odpowiedzi na "jakieś pytanie" poszukaj na forum..."

Może pousuwajcie te tematy które nie wnoszą żadnych odpowiedzi :)

Poza tym może warto napisać, że przy poszukiwaniu fraz należy zaznaczyć opcję "wyszukaj wszystkie słowa" bo inaczej wyników jest dużo więcej (ponieważ wyszukane są wszystkie tematy w których jest przynajmniej jedno podane słowo). Tych mniej rozgarniętych i początkujących trzeba edukować a nie zniechęcać... Zwłaszcza że forum to miejsce na zadawanie pytań...

Program partnerski na Twoje katalogi i precle! Nawet 20% prowizji!

Poza tym może będzie lepiej jeśli zamiast odpowiadać komuś żeby przeszukał forum nie odpowiadać nic...? Jak komuś się będzie chciało to odpowie i następni będą mogli to znaleźć...

Ale oprócz tego dział dla początkujących i wysyłanie w miarę wyczerpującego FAQ-a przy rejestracji jest konieczne. (może jeszcze aktywowanie rejestracji opóźnione o jakiś tam czas, aby dać czas na przeczytanie tego FAQ-a).

Edit: Dział dla początkujących w którym rzecz jasna wyrażenie "przeszukaj sobie forum" i tym podobne porady będą zabronione.

Program partnerski na Twoje katalogi i precle! Nawet 20% prowizji!

Hej hej hej inni mają jeszcze gorzej

https://www.mozillapl.org/forum/about-12743.html

...ale nie da ukryć się, że są tacy, którym jest lepiej.

Może pousuwajcie te tematy które nie wnoszą żadnych odpowiedzi
Powiedzmy po 24 godzinach do kosza.
Jest sporo starych do posprzątania, tylko chwilkę czasu trzeba znaleźć...

A idąc dalej grzeczną acz stanowczą odpowiedź "przeszukaj forum i ewentualnie pisz w starym temacie" wraz z linkiem (wszak upewniając się że temat był, znajduje się zazwyczaj linka) można wysłać na PW a powtórzony temat wywalić od razu. I zapamiętać sobie autora na wszelki wypadek :D

a nie prosciej zrobic tak:

dzial "pytania poczatkujacych pozycjonerów"

i tam stworzyc takie zasady ze pytania poczatkujacych które sie powtarzaja beda kasowane a on na priv bedzie dostawal linka do tematu gdzie to pytanie bylo juz omawiane,

jekby dobrze to upilnowac (moderowac) to by bylo super rozwiazanie,

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

A może opcja usergroups pozwala na stworzenie grupy Guru i osobnych "zaawansowanych" tematów, na której tylko oni mogą pisać, a reszta tylko czytać. Guru zaś nie musieliby odzywać się na każde ich zdaniem "lamerskie" pytanie zadane na innych wolnodostepnych tematach.

Eksperyment Discover.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności