Skocz do zawartości

serwer dedykowany

adampower123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy warto brac dedyka w ovh za 132zl brutto/ miesiac

Informacje techniczne

Procesor

Intel Celeron

2.00

Architektura 32 bit

Pamięć RAM 256 MB DDR

Dysk twardy 160 GB

Rodzaj dysku IDE / SATA2

Łącze 100 Mbps

Przepustowość 1 Mbps SLA lub

100 Mbps bez SLA

Stałe IP 1 adres

docelowo ma stac na nim okolo 100 stron/for

czy potrzeba cos mocniejszego?

bo teraz mam okolo 7 innych malutkich hostingow co kosztuje mnie z 50-60zl /miesiac

wiec chyba lepiej dedyka

tylko w dedyku bedzie tylko 1 ip to mnie troche boli

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
docelowo ma stac na nim okolo 100 stron/for

wszystko zalezy od dzialania skryptow jakie tam będą.

ja mam na jednej maszynie z 1GB ramu cos okolo 300 serwisow a load 0,2-0,4.

z tym, ze wszystko jest zoptymalizowane ile sie da i przede wszystkim wszystkie te strony to zaledwie 2 instalacje.

Z moich doświadczeń (niestety :D) , jeśli to ma chodzić i bez restartowania apache i innych usług co godzinę RAMu powinno być conajmniej 1024. 256 MB zje sam kernel :) Jeśli będziesz miał duży ruch to nie wiem, czy to nie za mało :) i ten procek...

"bytka abo ne bytka to je zapytka" - W. Shakespeare ;)

Niekończąca się impreza ;) ... wątroba zaleczona :D

Podepnę się pod temat.

Czy aby ogarnąć dedyka trzeba być specem czy wystarczy jak się miało kontakt ze zwykłym hostingiem??

Jak kupujesz wirtualkę to zależy, jak się dogadasz, jak dostaniesz panel, to sobie poradzisz, a jeśli kupujesz dedyka, to zazwyczaj dostajesz goły system operacyjny i radzisz sobie sam, instalujesz moduły, konfigurujesz itp.

> 256 MB zje sam kernel

Noone, to po kiego kupowałeś dedyka z KDE, Gnome i oczywiście grami :D

Marcin na moim dedyku nie ma niczego niepotrzebnego :D B4rtek o to dba :) żeby maszyna była jak najbardziej wydajna i zoptymalizowana :D sam kernel to jego autorska kompilacja :D dzięki temu nauczyłem się gadać z linuxem przez konsolę ;) ale na standardowych sytemach miałem zużycie RAM w granicach 200 - 250 MB przez sam system.

Standardowe gry na linuxie są za proste :)

Moja maszyna - 4 Xeony, 3 GB RAM, 80 GB RAID HDD - 220 zaindeksowanych spamiarek średnio 10 - 20 k site ciągnie i śpi :D

A jak przesadzę i przestanie wyrabiać, to postawię nowego, bo warto ;) ale do tego daleko (jakieś 300 nowych stron :spam: )

"bytka abo ne bytka to je zapytka" - W. Shakespeare ;)

Niekończąca się impreza ;) ... wątroba zaleczona :D

Podepnę się pod temat.

Czy aby ogarnąć dedyka trzeba być specem czy wystarczy jak się miało kontakt ze zwykłym hostingiem??

Poradzisz sobie wink.gif

Nie byłbym tego taki pewien. Oczywiście kiedyś napewno sobie poradzisz, ale jak będziesz miał awarie to chyba nie będziesz sam tego naprawiał przez tydzień? Ja polecam znaleźć sobie taniego admina, raz, że w przypadku awari po kilku godzinach zostanie naprawione a dwa to zaoszczędzisz swój własny czas.

Miałem taki serwer przez dwa miesiące do dyspozycji i w tym czasie było kilkanaście restartów całej maszyny, bo się wiecznie zapychała, mimo wszelakich moich kombinacji. Najdłuższy uptime miał chyba 2 tygodnie.

256 MB RAM, to za mało zdecydowanie. Tak jak napisał Brad, poniżej 1 GB nie warto.

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności