Skocz do zawartości

Linki w księdze gości

qadro

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem tu nowy, więc od razu witam wszystkich. Fajne forum, nie mogłem sie oderwać wczoraj przez 4 h od niego^^.

Wyczytałem u Was i w artykułach o Page Ranku, że linki wychodzące im jest ich więcej tym mają mniejszą moc, więc też link od podstrony do strony głównej włansego serwisu jest słabszy, czyli wnioskuję, że linkując inne strony tracę PageRank swojej strony głownej.

Spotkałem się natomiast, nawet na profesjonalnych stronach, z tym, że w ksiedze gości każdy moze umieścic, poza komentarzem jakiś link do swojej stronki... Czy naprawdę jest to błąd? Moja ksiega ma w tej chwili ok 1200 wpisów, z czego 60% z linkami. Czy myślicie, że powoduje to sporą szkodę dla mojego PR?

I jeszcze drugie pytanie. Ta księga ma argument offest oznaczajacy numer wpisu od któego ma wyswietlać kolejne 20 wpisów. Normalnie stron jest koło 70 (rozpoczynajaca się od 1 wpisu [ksiega.php?start=1], 21 wpisu [ksiega.php?start=21], 41 wpisu [ksiega.php?start=41] itd...), ale przyszło mi na myśl, że gdzieś w niezbyt wyeksponowanym miejscu zrobię listę linków do wszystkich możliwych offsetów tzn: ksiega.php?start=1, ksiega.php?start=2, ksiega.php?start=3, ..., ksiega.php?start=1200 - co prawda wchodzenie na większość z tych linków nie ma sensu, ale nabiłoby mi to dużo podstron. Czy myślicie, że google uznałoby to jako spam? W sumie content się różni i jest całkiem naturalny;)

Jeżeli był już TAKI temat o księdze gości, to przepraszam, to jest duze forum, nie udało mi sie znaleźć...

Wirtualne Tatry - Internetowy Przewodnik Tatrzański, Tatry Polskie, Tatry Słowackie, galeria zdjęć tatrzańskich, recenzje publikacji na temat Tatr

(...)

Wyczytałem u Was i w artykułach o Page Ranku, że linki wychodzące im jest ich więcej tym mają mniejszą moc, więc też link od podstrony do strony głównej włansego serwisu jest słabszy, czyli wnioskuję, że linkując inne strony tracę PageRank swojej strony głownej.

(...)

IMHO jest to nieprawda. wystarczy spojrzeć na Wikipedię. Posiada ona mało linków wychodzących (większość to linki nofollow), zaś bardzo dużo wewnętrznych (pomiędzy podstronami). Ważne jest tylko, aby nie przesadzać z ilością linków (50 linków do innych podstron z jednej (standardowej wielkości) podstrony to już przesada.

Zwrócę uwagę, że są to linki w treści.

Linki z zewnątrz do twojej podstrony dopalają (chociaż słabiej) również twoją stronę główną. Przecież jak masz menu na stronie to w nim masz również link do strony głównej. Po tym linku część PR zostanie przelana na stronę główna.

PS. PR ma mały wpływ na pozycję w google. Wielu ludzi zwraca uwagę na PR, ponieważ łatwo go zmieżyć, zaś zmierzenie tematyczności i różnorodności linków jest trudniejsze. Postaw na linki w treści i tematyczność stron, na których one wiszą.

---------------------------

przy okazji zapraszam do dodania wpisu w nowym biuletynie, który posiada właściwość automatycznego tworzenia wewnętrznych linków w treści.

Nakładka na Windows - zmień za darmo wygląd swojego systemu operacyjnego.

(Obrazek avatar chroniony prawami autorskimi)

W wolnej chili, jeżeli masz temat, na który chcesz pisać, możesz napisać ciekawy artykuł lub reklamę tekstową w biuletynie informacyjnym poświęconym publikowaniu opinii oraz oferującym darmową reklamę z odnośnikami w treści.

Żeby nie było problemu dałem linki nofollow i będzie chyba już bezpiecznie:)

Natomiast ciekawi mnie bardziej ta druga kwestia - czy myk z 1200 podstronami księgi gości nie wkurzy googlowego robota?

Wirtualne Tatry - Internetowy Przewodnik Tatrzański, Tatry Polskie, Tatry Słowackie, galeria zdjęć tatrzańskich, recenzje publikacji na temat Tatr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności