Skocz do zawartości

Ogromne CPC

marektu

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpocząłem kampanie tylko na USA. Pierwszy dzień - minimalna stawka to 0,30 spoko taniutko. Drugiego dnia widzę, że stawka skoczyła na 0,60 i 0,90. Stwierdziłem - a będę wyżej - dam 1,50. Dałem. Ucieszony, wreszcie jakiś porządny ruch wygenerowany. Ale wczoraj i dziś prawie zero ruchu... Zerkam do AdWords, wszystkie keywordy wyłączone. Minimalna stawka... 3,00 na kilka słów, a większość na... 15,00 ;)

Ludzie... co to do cholery jest?! !!!

Takie wianki występują gdy: - masz niski budżet w stosunku do zapotrzebowania, - kiepsko dopasowane (skomponowane) reklamy, - niezoptymalizowaną witrynę pod hasła na które się reklamujesz.

Zobacz najpierw jaki masz wynik jakości, popraw jeśli nie jest przynajmniej OK

Podnieś budżet dzienny, to może zaskakujące ale czym wyższy budżet dzienny tym CPC niższy

Po każdych zmianach odczekaj przynajmniej dobę - różnie to jest i lepiej poczekać.

Takie wianki występują gdy: - masz niski budżet w stosunku do zapotrzebowania, - kiepsko dopasowane (skomponowane) reklamy, - niezoptymalizowaną witrynę pod hasła na które się reklamujesz.

Zobacz najpierw jaki masz wynik jakości, popraw jeśli nie jest przynajmniej OK

Podnieś budżet dzienny, to może zaskakujące ale czym wyższy budżet dzienny tym CPC niższy

Po każdych zmianach odczekaj przynajmniej dobę - różnie to jest i lepiej poczekać.

Absolutnie podpisuję sie pod tą wypowiedź.

Jakość reklamy - poczytaj o tym w necie. Z pewnościa wszystko się unormalizuje

pozdrawiam

Jarol

• 2 tygodnie później...

@Become - AdWords ma naprawdę świetnie napisana pomoc. :)

Tak, Google sprawdza czy strona zawiera słowa kluczowe. Ma tez cały mechanizm do oceniania witryny. W panelu AdWords masz coś takiego jak optymalizator witryny. Przeglądnij to i z pewnością dojdziesz do tego jak obniżyć koszty.

• 4 tygodnie później...

Jesli chcesz obnizyc minimum CPC to dopasuj docelowe strony do sklow kluczowych. Bledem popelnianym przez poczatkujacych jest kierowanie wszystkich slow na ta sama strone. Jesli na docelowej stronie nie ma nic na temat zwiazany ze slowem kluczowym to automatycznie slowo zostaje oflagowane jako niezgodne z trescia i ukarane wyzszym min CPC.

Przygotuj odpowiednie strony docelowe (landing pages) a bardzo szybko wymagane stawki spadna nawet kilkakrotnie.

niekoniecznie jest tak jak mówicie - bardzo dużo zależy od branży.

3 zł w polsce zdarza się często.

W wielkiej Brytanii nie przebiłem się kiedyś z kampanią dochodząc do 6 funtów za klika - ale tamtyka była taka, że właściwym odbiorcom opłacało się dać 3xtyle.

@mrtn - kolega miał wcześniej niższe stawki co wskazuje, że jest możliwe wyświetlanie danej reklamy przy mniejszym nim CPC. Następnie min. CPC wzrosło po kilku dniach co wskazuje, że Adwords sprawdził reklamę. Oczywiście zdarzają się wyrażenia dla których kilka złotych to minimum ale w tym przypadku ewidentnie chodzi o niezoptymalizowaną kampanię.

Co do maksymalnych stawek i 'dzikich' max CPC to mam jednego klienta ktory ma liste ok 20 slow na ktore chce byc #1. Jest to o tyle upierdliwe, ze sprawdza je codziennie o 9:00 i jak ktores ze slow jest nizej to 9:15 mam telefon z seria pytan dlaczego itd. Klient ma pokazny budzet i branze dosyc oblegana wiec jego top 20 maja max CPC pomiedzy 20 a 30 funtow za klik! Oczywiscie nie chodzi to o wymagany min CPC ale o to co sie dzieje jak 2-3 osoby chca byc na 1 pozycji na frazy ktore obstawia ponad 30 reklamodawcow.

Swoja droga czy zauwazyliscie, ze kampanie z duzym budzetem, w brew pozorom, prowadzi sie duzo latwiej? Nie trzeba tak kombinowac, celowac z pozycjami, w nieskonczonosc sprawdzac raportow i zmieniac bidy niemal codziennie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności