Skocz do zawartości

serwer dedykowany, kolokacja, lacze w domu

kurzajka

Rekomendowane odpowiedzi

bzdury piszecie. Za 1000 netto miesiecznie jest szansa miec 4mbps i to nie syfnego dsla, tylko normalne (symetryczne) lacze GTS, CDP, TK Telecom itp. Oczywiscie nie sa to ceny standardowe takie jak wcenniku, ale i lacza tego typu sie negocjuje ( chyba, ze ktos nie wie) wystarczy poczytac sobie trzepak.pl ( dzial providerzy), by sie doczytac, ze GTS daje przy wiekszych przeplywnosciach za 225netto. Oczywiscie wszystko zalezy od terenu itp. itd. ale jest spokojnie szansa miec za 1000 4 mbpd symetryka w domu.

cyt" drooogo... pamietam, ze kiedys (listopad) wynegocjowalem z GTS 225 zł netto za megabit przy dwóch mega. jedźcie do turcji, egiptu czy innego bliskiego wschodu nauczyć się targować :rolleyes:"

https://trzepak.pl/viewtopic.php?t=13657 ( wypowiedz admina trzepaka)

Kleksz twierdzisz że ktoś bzdury pisze ? czy twierdzi że nie można kupić dobrego łącza a gdzie takie stwierdzenie padło.

Ja za DSL 8/640 płace 240 brutto a łącza przy 50-100 mbitach to i tpsowskie możesz mieć za mniejsze kwoty niż podałeś a tpsa to tpsa.

Maglev z tych opinii to mnie tylko pożar przeraził :) choć w sumie ten może wystąpić w biurze zawsze gdy coś zostaje pod napięciem, w firmie znajomych wystrzelił UPS i im się sklep spalił.

Ostatni komentarz co do Błękitnej Lini - kto w sprawie DSLa dzwoni na BL przecież dzwoni się na biznesówke albo do obsługi internetdsl.

Co do stabilności nie jest źle, co do stałych IP - mała bo mała ale pula 5 ip jest, rev dnsy to żaden problem w dslu.

Choć nadal uważam że na poważny serwer to się nie nadaje - ja n. używam tego tylko do ssania i parsowania kontentu jako download i wysyłania lekkich danych jak bazy, pliki na serwery docelowe po tym jak boty zakończą ssanie.

Ogólnie można :) ale jak już to postawić z 4 mbity i z 2 dobre maszyny na 1000-2000 wirtualek które będą wymiatały.

Obecnie w serwerowniach gdzie oferuje się wirtualne serwery problem jest albo łącza - sprzedają więcej niż ich pasmo może obslużyć - oszukując klientów ;) bądź problem z wydajnością maszyn gdzie sprzedaje się 100 GB miesięcznie a maszyna ma tak duże limity na mysql, php,apache że nawet gdybyśmy dokonując odsłon statycznego htmla chcieli zużyć transfer to dostalibyśmy błąd 503 albo inny szajz.

Pod wartościowy serwis albo gdy prowadzi się ich kilka, badz odsprzedaje to tylko DEDYK lub kolokacja.

I walić PL oferty ;) poza krajem jest ciągle taniej i także dobrze, a ping 30 ms roznicy czy 50 ms to żaden problem. Stad kolokacje to może warto kupić jak się chce naprawde sprzedawać :) sporo www.

Ja jednak jestem za dedykiem jako rozwiązaniem pod serwery wirtulne własne i klientów.

Choć własnych klientów namawiam na innych usługodawców ze sprawdzonym supportem typu Home.pl żeby nie dostawać smsów w nocy że serwer nie działa :).

lacze to nie wszystko, gdzie postawisz serwer, w piwnicy gdzie jest zla wilgotnosc, w mieszkaniu gdzie temperatura zalezy od pory roku/dnia, spij tydzien przy zwyklym kompie to zobaczysz co to serwer na stale, pozniej na ulicy nawet slyszy sie ten szum, a jak wycisz to sie zagrzeje i tez nie dobrze... wlasny serwer w domu to piekna sprawa tylko trzeba miec $$ i warunki : )

week z tymi temperaturami nie jest źle.

Ja mam dwa w specjalnie przygotowanej szafie wlasnje konstrukcji z wyciszeniem wielkośc 3 towerów a siedzą w nim 2, więc miejsca wolnego za wiele nie znajdziesz. Szum ? zero szumu, core 2 jadące na zallmanach i pentagramach i 1200 obrotów po zamknięciu szafy nie jest słyszalne, temperatura w tej małej szafce wynosi max 40 stopni co nie jest jakąś wysoką temperaturą a procki mają około 35.

Można rozwiązać sobie wszystko :) do tego sterować z laptopika na odległość by nie parzyło w noge i będzie ok.

Ale to ciągle rozwiązanie do własnych celów i nie wyobrażam sobie firmy hostingowej która ma serwery w domu :).

:P jak do własnych potrzeb to tak.

Tzn jest to fajne rozwiązanie do testowania np. skryptów php na dużych obciążeniach i można to robić przy małym łączu. Wiesz kwestia temperatur to zapewne kwestia czasów. Core 2 nie są już takie gorącei zjadają mniej energii. Chyba największym generatorem szumu i temperatury były zasilacze - ale kilka modyfikacji pozwoliło to zniwelować. Czym większe śmigiełka tym :) mniej obrotów - obieg powietrza duży, szum bardzo niski.

Choć przy chłodzeniu zawiodłem się na zallmanach - dałem wtedy jakoś 170 zł gdzie za drugi Pentagram Alu Miedziany dałem 70 i jest wydajniejszy. W życiu nie użyje coolera standardowego.

Ostatnio jak Mkanowi słałem jeden procek Piv 2,6 to w promocji dostał radiator z wentylatorem oryginalnym. Bo te szajzy to głośne i mało wydajne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności