Skocz do zawartości

linki wewnetrzne czy zewnetrzne?

Nevermore

Rekomendowane odpowiedzi

Wychodzac z zalozenia, ze nie ma glupich pytan :P postanowilam zadac pytanie, ktore wydaje mi sie fundamentalne, a po wstepnym przeszukaniu forum nie znalazlam na nie odpowiedzi. Jak wyzej: czy wazniejsze w pozycjonowaniu jest linkowanie wewnetrzne, czy zewnetrzne? Na paru stronach o pozycjonowaniu natrafilam na stwierdzenie, ze algorytm Google nie daje sie juz nabrac na te wszystkie systemy wymiany linkow itp. tricki - zreszta nigdy nie chcialo mi sie w takie rzeczy bawic. Czy jesli do mojej strony linkuje wlasciwie tylko kilka innych witryn (za to "porzadnych"), moge juz sobie dac spokoj i zajac sie linkowaniem wewnetrznym? A przy okazji kolejne pytanie: czy mozna sie obyc bez znacznikow <h1>, <h2>..., uzywajac tylko <b> i <i>?

czy wazniejsze w pozycjonowaniu jest linkowanie wewnetrzne, czy zewnetrzne?

Spytałaś się właśnie czy lepiej żeby linki z twojej strony prowadziły do twoich podstron, czy też do innych stron w sieci. Pomyśl teraz nad tym dlaczego nie znalazłaś odpowiedzi.

Co zrobić żeby strona była wyżej?

Zdobywać linki do swojej strony.

Ostatni post na blogu - Po co Ci katalog stron?

if.pl

Przeciez nie powiedzialam, ze chodzi mi o linkowanie na zewnatrz w moim wykonaniu, tylko o linkowanie zewnetrzne w ogole. :P

Co zrobić żeby strona była wyżej?

Zdobywać linki do swojej strony.

A taka na przyklad Wikipedia - czy jej potega nie opiera sie przede wszystkim na linkach wewnetrznych?

Nie, bo w wikipedi są linki ze znacznikiem rel="nofollow", google tego typu linki traktuje jako zwykły txt ;)
Az sprawdzilam, bo nie moglam uwierzyc. Znacznik "nofollow" maja na Wiki tylko linki zewnetrzne... :)

Kiedyś słyszałem : nie ma głupich pytań, są tylko głupi ludzie ;)

im więcej masz linków wewnętrznych - tym stronka szybciej się zaindexuje, ale PR rozejdzie się na podstrony

im więcej masz linków zewnętrznych - tym słabsza jest twoja domena - bo również PR się rozleje na inne strony

ogólnie trzeba zachować umiar w jednych i drugich, stronka bez linków zewnętrznych wygląda co najmniej podejrzanie

ps. błędnie uogólniłem PR, moc domeny, wartość strony itp :)

pozdrawiam

Wychodzac z zalozenia, ze nie ma glupich pytan ;) postanowilam zadac pytanie

Z przykrością stwierdzam, że są takowe pytania. Sam ich zadaję sporo codziennie i stykam sie z takowymi nie rzadziej. Wyzbyj sie kompleksów, nie zgrywaj filozofa i nie powtarzaj "wytartych" fraz.

Odpowiadając na wytłuszczone pytanie: zewnętrzne (IMHO).

Kiedyś słyszałem : nie ma głupich pytań, są tylko głupi ludzie ;)
Ja natomiast slyszalam, ze nie wstyd nie wiedziec - wstyd to nie pragnac swojej wiedzy uzupelniac. :)
im więcej masz linków wewnętrznych - tym stronka szybciej się zaindexuje, ale PR rozejdzie się na podstrony
Ja mam problem z sama pozycja, podstrony sa juz zaindeksowane (mimo ze dotychczas linkow wewnetrznych mialam znikoma ilosc i dopiero teraz to nadrabiam).
im więcej masz linków zewnętrznych - tym słabsza jest twoja domena - bo również PR się rozleje na inne strony
Jak juz mowilam, chodzilo mi raczej o linkujacych do mnie niz moje linki na zewnatrz.
Z przykrością stwierdzam, że są takowe pytania. Sam ich zadaję sporo codziennie i stykam sie z takowymi nie rzadziej. Wyzbyj sie kompleksów, nie zgrywaj filozofa i nie powtarzaj "wytartych" fraz.
Wiem, ze najwieksza zabawa na forum to posmiac sie z nowego, sama to czasem uskuteczniam. Ale jesli na temat odpowiada sie jednym zdaniem, za to 3 zdania poswieca sie na OT, to moze lepiej nie udzielac rad o uzywaniu frazesow. :)

Jak juz mowilam, chodzilo mi raczej o linkujacych do mnie niz moje linki na zewnatrz.
Więc naucz się zadawać poprawnie pytania, znajdziesz wtedy poprawne odpowiedzi.
A taka na przyklad Wikipedia - czy jej potega nie opiera sie przede wszystkim na linkach wewnetrznych?

No jeśli twoja strona ma też PR8 i prowadzi do niej tyle linków co do głównej wiki, to załatwisz wszystko linkowaniem wewnętrznym.

Jeśli nie to musisz zdobyć linki, które będą prowadziły do twojej strony. I nie wiem jakie tricki masz na myśli pisząc o systemach wymiany, może zacytujesz mądre strony? ;)

Ostatni post na blogu - Po co Ci katalog stron?

if.pl

Sorry @Nevermore za napastliwy ton. Wróciłem po meczu troszkę za późno do domu i Twoje pytanie zabrzmiało mi trochę jak: Co mieć lepiej ręce czy nogi?

Wracając do pytania odpowiem tak:

- Nikt nie wypozycjonował strony samym linkowaniem wewnętrznym.

- Wiele stron z bardzo kiepskim linkowaniem wewnetrznym jest na pierwszych miejscach na bardzo trudne frazy.

(mam stronę składającą się ze strony głównej i podstrony - [darmowy kreator stron home.pl] i jest na 4 miejscu na moją główna frazę)

- Jeśli dobrze polinkujesz stronę będziesz potrzebował duzo mniej linków, żeby osiągnąć takiee same pozycje niż w sytuacji z niezoptymalizowanym linkowaniem wewnetrznym.

jedno i drugie. Zewnętrznymi dostajesz "powera", wewnętrznymi rozprowadzasz go na podstrony.

W sytuacji kiedy zależy nam na 1 haśle można przecież ograniczyć się do strony głównej, dowalić linkami i gitara. No ale większość wejść i tak zazwyczaj jest zakichś "groszówek", w różnych odmianach itp.

Waląc same linki zewnętrzne przy kiepskim linkowaniu wewnętrznym (lub jego braku) praktycznie pozycjonuje się każdą podstronę oddzielnie.

Zwolennikom teorii, że linkowanie wewn. służy tylko do przyspieszenia zaindeksowania proponuję walnąć stronę site 1K, bez linków wewnętrznych, dodać mapę (zostaną zaindeksowane) i zaobserwować efekty. Dowalenie linków na główną wcale nie spowoduje magicznego wzrostu podstron.

dymna.jpg

Wikipedia jest dobrym przykładem zoptymalizowanej strony.

Nie, bo w wikipedi są linki ze znacznikiem rel="nofollow", google tego typu linki traktuje jako zwykły txt ;)

Nie był bym do końca pewien, google je zapisuje w swojej bazie (np. narzedzie dla webmasterów),

a na ang. forach chodzą ploty, że nawet w jakimś sensie bierze je pod uwage (choć sam jestem sceptyczny pod tym względem).

Pozdrawiam,

M.

Pozdrawiam, (-;

www.topposition.pl - Top Position

tp468x60_banerrr.png

Dzieki wszystkim za rozjasnienie mi troche w glowie. ;) Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wyjasnic sytuacje, ze pewien blog o tematyce tej samej co moja witryna ma o wiele lepsza pozycje niz ja, przy czym do tego bloga, jak to do bloga, nie prowadzi zbyt wiele linkow z zewnatrz. A moze to dlatego, ze blog jest na onecie i ma "powera" z racji bycia czescia duzego portalu?

Ilość i jakość linków page/trust rank, wiek, sposób dodawania linków, i pare innych rzeczy, o których jeszcze nie pisano na tym forum ;) - nie pisze bo jeszcze to testuje.

Pozdrawiam, (-;

www.topposition.pl - Top Position

tp468x60_banerrr.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności