Skocz do zawartości

[Ofio] Projekt - Stop nieuczciwym hostingom

zoozool

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Hm, nie słyszałem o tym by posługiwanie się nr. regon było obowiązkowe.

NIP tak ale regon nie pamiętam.

Z tego co wiem REGON jest numerem statystycznym, posiadanie jego jest obowiązkowe podawanie już nie.

Dane firmowe są jawne i nie podlegają ochronie to napewno ale nawet w nich podany jest nr. wpisu do ewidencji.

Ja bym opierał się o nip.

Tak samo chyba nie ma obowiazku pisac na fakturach PKWiU za kazdym razem (bo to tez jest zwiazane z GUS'em).

A jest w ogóle ktoś, kto to wpisuje? ;)

Faktycznie, z regonem się pomyliłem, dlatego zostanie wyświetlona tylko informacja o tym, czy jest dostępny na stronie, jednak jak wiadomo, zawsze ktoś może podać swój własny nip nie prowadząc działalności, a wraz z nipem przeważnie podaje się regon, niedługo wezmę się znowu za projekt, bo jak na razie musiałem skończyć stronę Klientowi :).

Zachowujac Twoj tok rozumowania, to mozna zmyslic nip, adres, regon i wszystko inne - a wiec, co daje w ogole gromadzenie tych informacji?

PS. wyszukiwanie aukcji chyba srednio dziala, bo takie home.pl czy nazwa.pl (i inne) swoich aukcji nie prowadza (wg mojej wiedzy).

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

No to po co ten spis... jak ktos bedzie chcial go oszuka, to wlasnie to zrobi. To samo z pozytywnymi / negatywnymi opiniami - w tej branzy jest tak duza konkurencja, ze nie przebiera sie w srodkach.

A inna sprawa, ze ja sie nie moglem zalogowac... bo nie dostalem maila aktywacyjnego. Czyzby jakies faworyzowanie? :)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Mail aktywacyjny powinien dojsć bez problemów, może jakieś opóźnienie serwera. Co do nipu i regonu, pewnie, że można zmyślić, można zmyślić wiele rzeczy :) Wyszukiwarka nie ma być wyznacznikiem, ma tylko pomagać, a tak jak pisałem, jest to wersja beta, więc w tej fazie jeszcze błędy będą występowały. Od sprawdzania poprawności nipu i regonu także będzie osobna funkcja.

Heh sorki, przeklęty firefox, za dużo zakładek człowiek otwiera i mi się tematy pomyliły :)

Wracając do tematu, kiedy będzie można dodawać opinie / komentarze?

Może warto rozpatrzyć aby komentarze można było dodawać tylko z profesjonalnych kont pocztowych bez o2, wp, onetu itd. aby zminimalizować ryzyko fałszywych komentarzy firm uwzględnionych w rankingu?

404.tf

Heh sorki, przeklęty firefox, za dużo zakładek człowiek otwiera i mi się tematy pomyliły wink.gif
A ja sie zastanawiałem, gdzie to dodałeś :)
Wracając do tematu, kiedy będzie można dodawać opinie / komentarze?

Do 5 dni

Może warto rozpatrzyć aby komentarze można było dodawać tylko z profesjonalnych kont pocztowych bez o2, wp, onetu itd. aby zminimalizować ryzyko fałszywych komentarzy firm uwzględnionych w rankingu?
Komentarze będą dodawane tylko 1 raz dla danej firmy przez zarejestrowaną osobę. Oczywiście może być podejrzenie rejestracji kilku kont, dlatego dodatkowo będą stosowane dodatkowe metody bezpieczeństwa, ale ze względów na możliwość ich wykorzystania, nie będę ich przytaczał :D.
Przy wykazie: Allegro: dodać linki do aukcji, możliwość przeglądania danych firm które posiadają najwięcej punktów.

Linki będą, ale w kolejnej wersji wyszukiwarki. Dane firm będą uzupełniane prawdopodobnie ręcznie, ale nie na podstawie tego, co znajdzie się na stronie. Każda firma będzie zobowiązana do wysłania skanu 2 dokumentów (wpis do ewidencji, nadanie numeru NIP), wtedy obok firmy pojawi się dodatkowy znaczek oraz jej pełne dane. W pozostałych wypadkach te dane będą prawdopodobnie "przewidywane" na podstawie tego, co zostanie znalezione na stronie. Co do weryfikacji, tutaj nie ma wyjątku, czy to home.pl, nazwa.pl, czy jakiś mniejszy hosting. Kto nie wyśle dokumentów, nie otrzyma weryfikacji.

Dodać jakie płatności są oferowane (przelew, karta, paypal itd.)

Czy firma ma telefon, czy ma infolinię, czy to jest 24/7.

Jak linki do aukcji Allegro to można też pomyśleć do nazw kont na Allegro i pomyśleć o archiwum aukcji (skoro Allegro kasuje stare).

Dodać datę powstania danej firmy.

Dodać lokalizację serwerów danej firmy.

404.tf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności