Skocz do zawartości

[Ofio] Projekt - Stop nieuczciwym hostingom

zoozool

Rekomendowane odpowiedzi

pomysł z weryfikacją jest najlepszy, nawet +niewielka opłata aby szukarka zarobiła choć na kawałek swojej reklamy. Tylko wtedy będzie spełniała funkcje jeśli będzie szeroko znana.

Myślę że jakieś 10zł. wpisowego od firmy hostingowej to nie jest powalajaca kwota.

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Taaaa a skonczy sie na tym, ze kto da wiecej, bedzie mial lepsze opinie, oceny itp.

BTW. probowalem sie zarejestrowac na rozne maile (serwery) - na zaden nie dochodza listy aktywacyjne.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Hmm będziesz to dopracowywał? Dobrze by było obrabiać jakoś te dane wstępne.
Jasne, że tak, na razie jest to czysty wynik whoisa, później będzie filtrowany.
BTW. probowalem sie zarejestrowac na rozne maile (serwery) - na zaden nie dochodza listy aktywacyjne.

Zaraz sprawdzę jak to jest i odpiszę na forum jak coś popsułem :).

--

Update

--

Właśnie dokonałem rejestracji, e-mail aktywacyjny doszedł od razu. Czy ktoś ma podobny problem z aktywacją?

pomysł z weryfikacją jest najlepszy, nawet +niewielka opłata aby szukarka zarobiła choć na kawałek swojej reklamy. Tylko wtedy będzie spełniała funkcje jeśli będzie szeroko znana.

Myślę że jakieś 10zł. wpisowego od firmy hostingowej to nie jest powalajaca kwota.

Serwis nigdy nie będzie płatny, korzystanie z niego będzie darmowe i to się nie zmieni.

Ajj, jeśli to możliwe prosiłbym o połączenie moich dwóch ostatnich postów, przypadkiem napisałem drugi.

Serwis z porównywaniem opcji hostingowych to ciekawa koncepcja, ale nie w takim wydaniu :)

Praktycznie przedmiotowy serwis nie dostarcza żadnych informacji o hostingi a jak już dostarcza to niekompletne dla przykładu:

Informacje o hostingu: nazwa.pl

Aukcje allegro: Znaleziono

NIP: Nie znaleziono

REGON: Nie znaleziono

Dopisz, że przez wasz serwis, bo dane są jak na dłoni: https://nazwa.pl/press.php?s=ktk

A już 7. Wykrycie systemu zastosowanego na stronie (np. rodzaj CMS'a). jest jak dla mnie całkowitym nonsensem :)

Do tego serwis na IFRAME -> jakiś net archeolog jest autorem tej strony ;)

Pojawia się pytanie: kto te firmy hostingowe ma zgłaszać?

Sorewicz, ale ja jak zwykle patrzę krytycznym okiem i nic ciekawego w obecnej wersji serwisu nie widzę :)

Jak dla mnie przemawiają serwisy tego typu https://hostingi.info/

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Do tego serwis na IFRAME
Nie na iframe, po prostu domena chwilowo przekierowana na adres, później dopisana będzie do dns'a
Pojawia się pytanie: kto te firmy hostingowe ma zgłaszać?

Czytałeś założenia projektu?

A już 7. Wykrycie systemu zastosowanego na stronie (np. rodzaj CMS'a). jest jak dla mnie całkowitym nonsensem smile.gif
To jeszcze nie jest pewna opcja.
Praktycznie przedmiotowy serwis nie dostarcza żadnych informacji o hostingi a jak już dostarcza to niekompletne

Czy czasami nie wspominałem, że jest to wersja rozwijana, której opcje są w fazie powstawania?

Poza tym, Ofio nie jest porównywarką hostingów.

Czytałeś założenia projektu?
A gdzie są przedstawione te założenie TUTAJ ? czy TUTAJ :)
Czy czasami nie wspominałem, że jest to wersja rozwijana, której opcje są w fazie powstawania?
<?php
// tutaj kiedys cos bedzie 
?>

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

choć jednak kwestia cms jest faktycznie zbedna wzgledem jakości usługi i jej wiarygodności.

Serwis jak dla mnie może stać na mambosie jak wiem kto to sprzedaje i wiem że dba o klientów.

W sumie ja to bym monitorował pingi /dostepnosci/ moze dogadac sie z userami i zrobic skrypt testowy php i mysql i wykonywac go co 2 godziny i porownywac czasy wykonywania się skryptu itp.

Bo w sumie to jest wazne / download w szczyscie/ predkosc dzialania php i mysql a takze dostepnosc serwera jak i supportu.

Chcialem dodać, że już 2 lata temu ruszylem z serwisem Hostranking który jest (jeśli chodzi o ideę) bardzo podobny do Twojego pomysłu. Przeszedłem już wszystko z tym serwisem (dość zaniedbałem go) ale jedno co moge Tobie zapewnić to problem z opiniami...pozytywnymi. Jeśli komuś firma hostingowa podpanie to z ogromna przyjemnością dodaje wpis (raz dostałem zjebkę że przez przypadek usunąłem wpis klienta jednej firmy:) ) natomiast jak ktoś jest zadowolony to nie interesują go takie serwisy.

Nie uważam też twojego projektu za stricte konkurencję (rynek może przyjąć dużo takich serwisów) a sposób interakcji z użytkownikiem jest naprawde interesujący dlatego z ciekawością będę sie przyglądać jak sobie radzicie :D

• 3 tygodnie później...
... ale jedno co moge Tobie zapewnić to problem z opiniami...pozytywnymi. Jeśli komuś firma hostingowa podpanie to z ogromna przyjemnością dodaje wpis ...

O to chyba chodzi "Stop nieuczciwym hostingom"

Mam tylko pewne obawy:

- Jak serwis stanie się popularny, czy nie będzie spamowany przez firmy oferujące hosting?

- Obiektywność

Pytając się na forum zyskam bardziej obiektywną opinię (też nie do końca).

Z doświadczenia wiem, że większość naszych firm pakuje na swoje serwery na 200% (albo więcej) ich możliwości.

Projekt dobry, tylko czy nikt go nie zaspamuje.

• 1 miesiąc temu...

Zaczynając od aspektów pozytywnych - na pewno łatwość użytkownania (kopia designu google, który każdy zna i kojarzy), poza tym zgadzam się z Mion, obecnie serwis nie udostępnia praktycznie żadnych użytecznych informacji. Każdy użytkownik może sobie sam sprawdzić czy na stronie jest podany NIP / REGON, raczej należałoby stworzyć pole DG, które pokazuje czy hosting jest zarejestrowaną działalnością gospodarczą.

Pomysł z zgłaszaniem hostingów / skanem dokumentów - znowu lipa, bo mówicie że każdy ma wysłać nawet nazwa.pl - jak nie wyślą to wyświetlicie info, że hosting jest niewiarygodny / działalność gospodarcza stoi pod znakiem zapytania? :D Poza tym, kto będzie to robił. Należałoby najpierw mieć serwis z X K uniq / dzień a potem można wymagać, że jakikolwiek hosting nawet prowadzony przez mietka w garażu w ogóle postara się cokolwiek zrobić. Wymagacie żeby nazwa i home przesłały dokumenty? Już na starcie staniecie się niewiarygodni.

Są oceny, ale niestety - z kosmosu. Gwiazdki 5/10, 8/10, przecież to nic kompletnie nikomu nie mówi. Na takiej samej zasadzie można by dać czekoladzie z biedronki 10/10 a czekoladzie z wedla 4/10 bo ta pierwsza jest tańsza:P Jeśli założę sobie hosting na neostradzie i powiem kumplom żeby zagłosowali to będę miał 10/10 :P Wypas :P Przydałaby się lista (choćby data / ocena / ip X.X.X.*). Jakieś zestawienie, tzn. oceny za co, bo np. hosting może być dobry ale drogi i dostanie tylko 5/10. Ocena np. szybkości bazy, pingów, szybkości wykonywania skryptów, łącza, etc.

Jakieś monitorowanie uptime, może loadu na serwerach (w przyszłości), obciążenia bazy danych (to można łatwo zrobić), prędkości łącz hostingu U/D (również można łatwo zrobić), po prostu żeby serwis udostępniał jakieś dane a nie tylko kopiował regony i whoisy.

Śmiech. nawet gdyby zarejestrowało się 100 hostingów (co jest dużą ilością) - to można na tym zarobić 1000zł - podatek. Przecież to grosze, "zapłać bo inaczej wyświetlimy, żeś krzak" - moim zdaniem złe podejście bo żaden hosting który ma więcej niż kilkuset klientów nie będzie nikomu płacił żeby udowodnić że co? że ma działalność?

Nazwa: powinno być raczej coś co się kojarzy z DOBRYM a nie złym hostingiem. Ja bym raczej wolał by moja firma listowała się na stronie z dobrymi hostingami a nie na stronie, której nazwa ma się kojarzyć z niesolidnością i krzakiem :D

Tutaj nawiązując do netstrefa: sam korzystałem przy wyborze hostingu i uważam ten serwis za w miarę dobry a na pewno przemyślany. Może komentarzy/ocen trochę za mało, ale idąc z brzegu: dobry, przemyślany ranking, nazwa poztywna / neutralna, "wybierz najlepsze rozwiązanie" a nie "zgłoś najgorsze", jest ranking i mogę sobie zobaczyć co jest np. najlepsze jeśli chodzi o niezawodność, albo co jest najtańsze i tak wybrać. Mogę też np. porównać 5 najwyżej ocenianych firm.

Stworzenie robota który będzie przetwarzał dane z WHOIS'u i zbierał NIP-y / REGON-y z stron hostingów według mnie mina się z celem z jednego tylko powodu. W "materiałach" źródłowych będzie tych danych kilkanaście razy więcej... poza tym takiego robota nigdy nie stworzycie. Zawsze będzie trzeba ręcznie korygować te dane, bo ten hosting zmieni layout, tamten przeniesie info na inną podstronę. A inny wyświetli regon jako ładny tekst w gifie. Raczej przydałoby się stworzyć jakiś protokół i webserwis do tego albo opublikować specyfikację takiego zapytania i odpowiedzi XML a resztę danych pozbierać samemu. Bo kolejny raz serwis stanie się niewiarygodny, jeśli nawet proces "kopiowania nipu" będzie podatny na błędy.

Aukcje na allegro, kolejny niefortunny pomysł: "przedam konto na nazwa.pl, zostało mi pół roku, sprzedaję bo już nie potrzebuję". O czym to świadczy?

Jak to ma być serwis o krzakach to nie lepiej zbierać negatywne opinie i stworzyć ranking naciągaczy? Takie coś byłoby pomocne. Według mnie projekt do gruntownego przemyślenia i przepisania od podstaw. Na prawdę na dzień dzisiejszy dużo więcej informacji o hostingu może dostarczyć pierwszy lepszy whois (np. whois.sc)

• 1 miesiąc temu...

Wygrzebuje temat bo interesuje mnie jedna konkretna kwestia, na którą być może macie już odpowiedź.

Weźmy przykład:

1. Rejestruje się na takiej opiniotwórczej stronie i piszę "Hosting X jest do d... admin to dzieciak, kradną pieniądze i molestują klientów o 1 w nocy".
  2. Pisze do was admin firmy X, że publikujecie głupoty i narażacie go na straty. Jak nie wywalicie to sprawa w sądzie będzie.
  3. Co teraz? Wywalicie - jesteście niewiarygodni. Jak dla mnie możecie równie dobrze zamknąć serwis. Nie wywalicie? Jaka linia obrony? ;)

Jestem w potrzebie - sprzedaje
cenne domeny regionalne za ułamek wartości
tylko do końca tyg. < link do ogłoszenia >

Nie do nas należy linia obrony, to nie my wyrażamy opinię o firmie. Sprawę do sądu mogą skierować, jasne, tylko, że my do tego nic nie mamy i co najwyżej możemy podać IP osoby która napisała takie treści policji, aby oni ustalili dane adresowe i dopiero wtedy sprawę firma może kierować przeciwko danej osobie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności