Skocz do zawartości

[Ofio] Projekt - Stop nieuczciwym hostingom

zoozool

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Pisze do was admin firmy X, że publikujecie głupoty i narażacie go na straty. Jak nie wywalicie to sprawa w sądzie będzie.

Według mnie linia obrony w tym wypadku jest bardzo prosta. Wystawić negatywną ocenę w najniższej skali (1/10, etc.) oraz wyświetlić tekst "Na stanowcze rządanie firmy XXX negatywna opinia została usunięta". Efekt będzie jeszcze "lepszy" jeśli negatywna opinia jest prawdziwa. Jeśli nie - pozytywne opinie ją zrównoważą.

I od kiedy to nie można wyrazić negatywnej opinii? Takie coś to chyba w żadnym sądzie nie przejdzie, firma która pozwie usera, za to że napisał że mu usługa nie odpowiada będzie skończona.

I od kiedy to nie można wyrazić negatywnej opinii? Takie coś to chyba w żadnym sądzie nie przejdzie, firma która pozwie usera, za to że napisał że mu usługa nie odpowiada będzie skończona.

Nie można, jeżeli nie jest prawdziwa (w domyśle jeżeli nie potrafisz udowodnić, że jest prawdziwa).

To dość grząski grunt. Dlatego pytałem. Zerknij na pl.wikipedia.org/wiki/Oszczerstwo

Twoja propozycja odnośnie zostawienia tylko informacji, że był tu komentarz negatywny

też jest działaniem na szkodę firmy.

W tej chwili wydaje mi się, że wygląda to tak.. Serwis publikujący opinie nie jest stroną ale jeżeli

nie potrafi dostarczyć informacji potrzebnych do odszukania autora to będzie zmuszony negatywną

opinię zdjąć lub się pod nią podpisać.

Jestem w potrzebie - sprzedaje
cenne domeny regionalne za ułamek wartości
tylko do końca tyg. < link do ogłoszenia >

Nie wydaje mi się, oczywiście należałoby spytać prawnika. Jednak jeśli byłoby to prawdą jakakolwiek ocena (czy skala ocen) nie miałaby racji bytu i byłaby nielegalna z urzędu. A każdy serwis gdzie można ocenić usługę lub produkt wyglądałby tak:

(*) napisz pozytywną opinię

[

]

( ) wystaw ocenę 10/10

Oczywiście w dzisiejszych czasach na wszystko znajdzie się jakiś paragraf. Tylko czy ty sobie wyobrażasz taką sprawę w sądzie, gdzie sędzia wydaje wyrok na serwis za publikację niepochlebnych opinii użytkowników. Pierwsze trzeba udowodnić winę, zdaje się. Co jeśli 40 osób przed sądem zaświadczy, że nie są zadowoleni z poczynań nieuczciwej firmy? Potem przyjdzie następne 40 osób i powie, że firma jest ok... to jaka jest prawda? To sprawa subiektywna, nie możesz określić czy negatywna opinia jest prawdziwa czy nie. To nie matematyka dyskretna, gdzie masz wynik prawda albo fałsz.

Weźmy sprawę domeny.pl i opinie, że to [ nierzetelni partnerzy ]. Podzielam tą opinię, choć pewnie nie każdy. Bo jeśli na stronie / w reklamach piszą 50 razy "za 5 groszy", w koszyku mamy 5 złotych a zapłacimy 300 o czym czytamy w regulaminie który jest dość skrzętnie ukryty... to jest to oszustwo, czy nie? Dla mnie tak, dla domeny.pl nie. Zależy od punktu widzenia. Tylko dlaczego jedynie firma ma mieć głos w tej sprawie?

Czy jak ktoś postawi gigantycznego wordpressa na nazwie, a potem napisze, że za najgłupszą stronę wywalają to jest to prawda czy nie? Dla niego może ten wordpress był najmniejszą stroną jaką ma, etc.

Twoja propozycja odnośnie zostawienia tylko informacji, że był tu komentarz negatywny

też jest działaniem na szkodę firmy.

Każda opinia niepozytywna jest działaniem na szkodę firmy. Jak znajomemu odradzisz to też działasz na szkodę. Nawet jak wystawisz 1/10 to działasz na szkodę firmy. Tylko jakim prawem masz za darmo firmie naganiać klientów. Działanie "na szkodę" jest takim samym działaniem jak działanie "na dobre" nie widzę powodów dla których jedno działanie ma być legalne a drugie nie.

Moim zdaniem nie ma się czym przejmować. Jeśli Polskie prawo faktycznie jest tak kulawe, że nawet opinii nie można napisać - pozostaje postawienie serwisu tam gdzie prawo jest lepsze. Na przykład w US, Rosja, Chiny. W US działa całkowicie legalnie Ripoff Report i The Consumerist. Skoro nawet takie wynalazki jak redwatch mogą legalnie działać nie widzę problemów w prowadzeniu serwisu porównawczego hostingów.

Hostowanie za granicą nie wiele zmieni jeżeli podpiszesz się jako właściciel projektu.

Piszesz o niepochlebnej opinii, a ja o nieprawdziwej.

Jeżeli robiłbym projekt, którego istotną część stanowiłyby komentarze użytkowników

dotyczące firm trzecich to z pewnością dokładnie bym to wybadał. Teraz możemy

sobie co najwyżej pogdybać :D

Mocny offtop się robi.

Jeżeli chcesz ciągnąć temat to proponuje się przenieść:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=48993

Jestem w potrzebie - sprzedaje
cenne domeny regionalne za ułamek wartości
tylko do końca tyg. < link do ogłoszenia >

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności