Skocz do zawartości

jak nie ma projektów to offtop

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Kuba od Września - narazie wakacje więc musze sporo pozmieniać.

No i co najważniejsze z uwagi iż ma być to traktowane jako wymiana myśli bezpośrednio zwiążane z PIO to musze przygotować kilka pomysłów pod dyskusje w wątku.

Może uda mi się do 10 przedstawić kilka pomysłów.

Wątek się przyda, żeby ludzie pisali o czym mówić z kim mówić, jakieś komenatarze, ogłoszenia - spoty itp.

Co najważniejsze chciałbym zrobić ankiete co do dni tygodnia i godzin.

skoro offtop to: :)

Wróciłem właśnie z mini krakowskiego spotkania z okazji odwiedzin miasta smoka przez Irka. Pogadaliśmy chwile o nowym dziale i padła propozycja aby można było umieszczać i poddawać pod dyskusję same pomysły na biznes w sieci. Co o tym myślicie? Jaką formę mogłoby to przybrać?

@Szook zatem czekamy.

Ja jestem za, ale wątpię, żeby osoby z naprawdę dobrymi pomysłami pisały pierw tu, zamiast wprowadzić je w życie :) No chyba, że szook za spamuje ;p Bo lubi się chwalić ;p

@mkr - siedzieliśmy dzisiaj cały wieczór z Krupkiem i sypał pomysłami jak z rękawa :) poważnie. Nie wiem dlaczego nie miałby ich tutaj opisać w sposób skrótowy i zobaczyć co ludzie o tym myślą.

Podobne tematy są u franka na forum i dziennie jest po kilka pomysłów. Ludzie odpisują sobie, nawiązują kontakty by razem coś doprowadzić do celu.

IMHO największym problemem jest to, że ludzie mają masę świetnych pomysłów których nie realizują ponieważ:

- boją się z kimkolwiek porozmawiać a brakuje jakiegoś elementu do całości

- brakuje im wiedzy ale boją się podjąć współprace bo musieliby komuś o tym powiedzieć

- brakuje im środków na realizacje ale uważają, że jak zaczną szukać to ktoś ich okradnie z pomysłu lub wyroluje.

W ten prosty sposób często świetne projekty padają zanim powstaną.

@normanos - to jak cytujesz to dawaj z ostatnim zdaniem :)

- brakuje im środków na realizacje ale uważają, że jak zaczną szukać to ktoś ich okradnie z pomysłu lub wyroluje.

W ten prosty sposób często świetne projekty padają zanim powstaną.

Wiele razy już o tym pisałem, że inwestorzy (aniołowie biznesu, fundusze, firmy dające środki an start`upy) nie są zainteresowane tylko pomysłem ale też osobami które są ich autorami. Sam pomysł nie stanowi wartości do momentu jego realizacji, a zrealizować może najlepiej pomysłodawca bo tylko on wie jak dan projekt poprowadzić i rozwinąć.

"Wiele razy już o tym pisałem, że inwestorzy (aniołowie biznesu, fundusze, firmy dające środki an start`upy) nie są zainteresowane tylko pomysłem ale też osobami które są ich autorami. Sam pomysł nie stanowi wartości do momentu jego realizacji, a zrealizować może najlepiej pomysłodawca bo tylko on wie jak dan projekt poprowadzić i rozwinąć."

Calkowicie sie z Toba zgadzam ale wez pod uwage to ze osoby ktore posiadaja takie pomysly (zaczynaja nad nimi myslec) staraja sie je zrealizowac, jesli ktos posiada dobry pomysl to mysle ze jest w stanie go zrealizowac bo aby wymyslic cos ciekawego trzeba miec spora wiedze i doswiadczenie a osoby ktore posiadaja takie umiejetnosci watpie aby mialy problemy z finansami. Wiec jesli ktos podzieli sie swoim pomyslem na forum to bedzie to raczej "powielony pomysl" o ktorym myslaly juz inne osoby i z jakis powodow ich nie realizowaly, te "perelki" z branzy IT sa juz obecnie realizowane bo co nowego mozna wymyslic? wiekszosc "nowych" pomyslow na PL rynku IT to powielanie zachodnich schematow biznesowych. Mysle ze kazdy z tego forum realizuje swoje wlasne niewielkie pomysly biznesowe, sa tez osoby ktore realizuja duze projekty jednak podstawa sukcesu jest innowacyjnosc a pomysl o ktoryms ktos wie juz taki nie bedzie poniewaz bardzo czesto bycie pierwszym pozwala na utrzymanie pozycji lidera w momencie pojawienia sie "ataku klonow".

Agroturystyka Turystyczny katalog Wakacje

Polecam www.katalog.agroturystyka.foxnet.pl

Pomysł bardzo dobry.

Ja mam pomysł - żeby pominąć web 2.0 przeskoczyć web 3.0 (sieć semantyczna) i skoczyć do

Web 4.0 z zastosowaniem web 3.0 ontologia informatyczna + treść pisana przez boty AI + tworzące wiarygodne dokumenty pod sieć semantyczną.

https://www.w3.org/RDF/

Może to daleka przyszłość ale już dziś warto myśleć o tym jak będzie wyglądało dobre zaplecze za kilka lat.

https://www.opencyc.org/

:) i Będziemy mieli https://www.szook.tv/google_plan.swf a także sporo nowoczesnego zaplecza.

Jest masa pomysłów i KasiMąż dobrze napisał pomysłodawca i tak nie ujawnica całości, pozatym jego wizja pozwala na realizacje bez niego :(. Z drugiej strony mała burza mózgów podczas wymiany poglądów pozwala na poprawki swojego pomysłu.

Ja mam pomysB - |eby pomin web 2.0 przeskoczy web 3.0 (sie semantyczna) i skoczy do

Web 4.0 z zastosowaniem web 3.0 ontologia informatyczna + tre[ pisana przez boty AI + tworzce super walidowane szablony xhtml/css.

https://www.opencyc.org/

:( i Bdziemy mieli https://www.szook.tv/google_plan.swf a tak|e sporo nowoczesnego zaplecza.

To moze stworzmy wlasny projekt, nazwiemy go open2cyce.org albo jesli to ma byc web4.0 to open4cyce.org. Szook bedzie naszym glownym projektantem, kadzielawski bedzie zalatwial srodki a reszta..no reszta sie do czegos tez przyda ;)

:)

pozycjonuj.png

:) open cyce 4 powiadasz.

Ja narazie jestem w fazie open cyce ver. 0.1 :( ale za kilka miesięcy będe miał faze open cyce 0.2 która będzie sama pisała i się uczyła ale narazie w wersji WWW choć będę myślał o tworzeniu 2 wersji dokumentów https://www.w3.org/RDF/ /xml itp.

Ciekawe jak google dziś traktuje dokumenty przygotowane w taki sposób. Będę musiał zrobić test.

Wiec jesli ktos podzieli sie swoim pomyslem na forum to bedzie to raczej "powielony pomysl" o ktorym myslaly juz inne osoby i z jakis powodow ich nie realizowaly, te "perelki" z branzy IT sa juz obecnie realizowane bo co nowego mozna wymyslic?

@drawaclub, mówisz jak pewien komisarz na początku XIX wieku. Sądził on, że ludzkość już stoi na szczycie techniki i nic nowego nie da się wymyśleć. Jest on bardzo często cytowany, ponieważ codziennie na światło dzienne wychodzą nowe wynalazki. Poza tym, od XIX wieku nasze otoczenie się zmieniło.

Podał bym kilka swoich pomysłów, ale sądzę, że nie miał bym z tego żadnych korzyści: podał bym pomysł, a on został by upubliczniony i zajął by się nim ktoś inny.

Jeśli chodzi o pomoc w tworzeniu pomysłów, jeśli ktoś czegoś nie umie, zazwyczaj wynajmuje się jakieś osoby, które posiadają daną wiedzę (np. programistę), który nasz projekt wcieli w życie.

Podał bym kilka swoich pomysłów, ale sądzę, że nie miał bym z tego żadnych korzyści: podał bym pomysł, a on został by upubliczniony i zajął by się nim ktoś inny.

@Gustaw - nikt nikogo do niczego nie zmusi. Trzymaj swoje pomysły w tajemnicy i czekaj, i... i czekaj... czekaj... :( aż staną się nieaktualne lub ktoś inny wpadnie na to samo i zrealizuje :) Wierz mi, że wiele takich sytuacji już było i wiele osób może powiedzieć że zanim powstało youtube, wykop i tym podobne to ONI już wcześniej o tym MYŚLELI. Ale tylko myśleli. Ten dział jest też po to by przestać tylko mieć je w głowie ale zacząć je realizować poprzez znalezienie pomocy, dodatkowych rozwiązań czy wspólników.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności