Skocz do zawartości

jak nie ma projektów to offtop

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

@Gustaw kadzielawski ma rację. Jeśli ja bym podał fajny pomysł i np. kadzielawski, szook i ktoś tam inny chcieli by brać udział pisząc, że mają już inwestora to kopiowałbyś to? Naprawdę jeśli jest się pierwszym na rynku to konkurencję łatwo odpierać później.

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No i tak jak Kadzielawski napisał. Na ten sam pomysł wpadają różne osoby.

Mi się bardzo podoba przekonanie ludzi jak ktoś coś zrealizuje że mówią iż ktoś ich pomysł zrealizował. Jakby mieli poczucie iż tylko oni jedynie mogli coś takiego wymyslec.

Heh prawda jest może okrutna ale pomysłów jest wiecej niż realizacji. Dobry pomysł nie jest zły - choć ja uważam że mi jest łatwiej wymyślać niż realizować :).

Już nie raz się spotkałem z sytuacją gdy ktoś napisał że miał taki pomysł i napewnu mu ktoś go zabrał jakby to każdy z nas miał mało własnych pomysłów.

Ja tam jak coś sobie wymysle to opisuje nie w pełnej skali ale opisuje bo dzięki temu znajdą się jacyś testerzy, osoby które wyrażą własne opinie na temat pomysłu i dzięki temu można dokonać poprawek.

Ta ja mam pomysł :( PL Youtube w wersji 3gp i komórkowej ;) - i co pewno ja jedyny :) sądze że już 300 tys osób miało podobny a 3000 następnych w mniejszym lub wiekszym stopniu uruchomiło tego typu projekt.

Ci co chcą to piszą i nikt przecież nie może mieć pretensji do tych co nie piszą :).

Szczególnie że wielu osobą wydaje się (bo mają w swojej głowie tylko) że ich pomysł jest innowacyjny i nikt na podobny wpaść nie możę.

Heh w życiu spotkałem mase podobnych sytuacji jak np :) pewien sobie gość który nie mając pojęcia nawet o tym czy pozycjonuje się strony w ramkach czy bez podpytał o pewien projekt związany z seo a później jeszcze był wstanie powiedzieć że to ja mu pomysł zabrałem. Generalnie podchodze do tego typu sytuacji z uśmiechem.

Uważam że dzielenie się pomysłami/myślami to fajna rzecz i każdy robi to z własnej woli i ktoś musi się liczyć z tym że jak napisze czy nie to taki projekt może zostać zrealizowany przez zupełnie kogoś innego i nie z powodu że przeczyta o tym na PIO czy forum franka - tylko poprostu wpadł na taki sam bądź podobny.

Tak naprawde nacodzien na PIO wymieniamy się jakimiś pomysłami, przemyśleniami i nikt z tego jakiegoś problemu nie robi - od tego przecież jest forum :).

Ojej szook, ale Ci się zebrało na filozofie :)

Jednak muszę się z Tobą (przynajmniej po części) zgodzić, a sama myśl publikowania pomysłów też jest ciekawa.

Ja też mam fajny pomysł, którego w Polsce nie ma, a za granicą jest podobny, ale właśnie mam obawy czy go publikować, ponieważ wraz z napisaniem posta opiszę korzyści płynące z prowadzenia takiego projektu, koszty budowy/utrzymania itp. (wtedy osoba, która nawet już to samo wymyśliła ma wszystko podane jak na talerzu). Po za tym wątpię czy którykolwiek w forumowiczów tak chętnie by się pod to podłączył.

elo,

ja tam jestem za wrzucaniem pomysłów i wrzucę swój dawny :(

Schemat w skrócie jest taki:

robimy sobie np. filmiki z hotelu / miejsca urlopowego, wrzucamy na YT i jakis pasek reklamowy na

wideo, na naszej stronie mozesz zarezerwowac miejsca, wpisanie powyzszego kodu upowaznia

do okreslonej znizki, uzytkownik widzi przy okazji jak wyglada dany hotel (nie kupuje kota w worku).

Jezeli chodzi o linkowanie tutaj mozna posilkowac sie mniej etycznymi rozwiazaniami typu GB, phpBB, etc...

jedyny minus jaki ja znalazlem to wyswietlanie reklam przed filmem.

Rozwiazanie wydaje mi sie o tyle fajne, ze:

- jest userfriendly - uzytkownik widzi gdzie bedzie mieszkal przez

najblizszy czas, co moze zjesc, w jakim basenie poplywac,

- nie wymaga zbytniego wysilku z wyjatkiem nakrecenia i opublikowania

dobrych materialów, zarówno pod wzgledem merytorycznym jak i technicznym,

- jest unikatowe.

Zauwazcie, ze ludzie sa troche znudzeni czysta informacja, ktora musza znalezc i przeczytac.

YT jest najpopularniejsza witryna na swiecie (abstrahujac od Yahoo, msn.com,

google.com) nie bez powodu.

p. s.

sory za brak pl fontów.

wtedy jak to pisałem ludzie nie pozycjonowali się na YT ;)

pozdro 600

:)

potęga umysłu

To moze stworzmy wlasny projekt, nazwiemy go open2cyce.org albo jesli to ma byc web4.0 to open4cyce.org. Szook bedzie naszym glownym projektantem, kadzielawski bedzie zalatwial srodki a reszta..no reszta sie do czegos tez przyda

Ja mogę sprzątać :>

Każdy człowiek, który zarabia na internecie ma conajmniej kilka pomysłów, dlatego Ci, którzy są za dzieleniem się nimi na forum niech zaczną od siebie :)

Ja się zastanawiam czy ten dział to czasem nie jest zbędny? :P Dział jest = tematów nie ma; ja w wolnej chwili coś wrzucę ale wiadomo, jedna jaskółka wiosny nie czyni... ;) Nie jestem też taki przekonany czy tutaj znajdzie się ktokolwiek z sfer zdolnych do finansowania takich projektów ;) prędzej na GL znajdzie się odpowiednie osoby.

Ale pomysly trzeba podzielic na te co mozna nimi sie dzielic z kazdym i inne, co mozna sie dzielic nie z kazdym.

Po za tym cos mi podpowiada ze moje "genialne wynalazki" sa dla starych wyjadaczy PIO smieszne.

Stare wyjadacze takie genialne wynalazki co ja teraz wymyslam juz przerobili kilka lat temu i zapomniali o nich.

Tak ze jeszcze kwestia poziomu jest wazna. I tez - jak w wojsku fala - doswiadczenie w SEO-IT sie liczy w latach.

Przepraszam, ze tak wszystko o SEO pisze, rozumiem ze tu chodzi nie tylko o SEO, i nie tylko o IT.

Dział jest = tematów nie ma
Najtrudniejszy pierwszy krok. Jak widzisz Normanos ludzie są pełni obaw. Zatem faktycznie czekamy na pierwszy pomysł.
dlatego Ci, którzy są za dzieleniem się nimi na forum niech zaczną od siebie

Brad - OK masz rację. Postaram się dzisiaj wieczorem opisać na szybko, tylko projekt jeszcze nie spełnia wszystkich wymagań. Zrobimy może tak jak Krupek proponuje:

a ja byłbym za tym aby odpalić: "pomysł na biznes"
@Krupek - Twój pomysł tez podepnę jako osobny wątek. Chciałbym tylko abyś napisal co oczekujesz: opinii o pomyśle, szukasz współpracowników, wykonawców, inwestorów...
Nie jestem też taki przekonany czy tutaj znajdzie się ktokolwiek z sfer zdolnych do finansowania takich projektów

Wierz mi, parę osób zdolnych do finansowania projektów większych i mniejszych gdy powiedziałem im o pomyśle utworzenia "kopalni ludzi z pomysłami" (tak to nazwałem :P ) była zainteresowana i takie słowa usłyszałem: "w Polsce ciągle jest więcej kapitału niż pomysłów na jego zainwestowanie..."

e-e nie ;) ja tylko rzuciłem pomysł do przegadania. Sam orientuję się jakie argumenty są za, a jakie przeciw.

IMHO tak wyobrażałem sobie taki dział, ktoś rzuca pomysł i ludzie o nim rozmawiają, szlifują go.

Fajnie jakby można było dodać info: szukam inwestora, współwłaściciela, etc...

Myślę, że coś z tego może wyjść.

Zauważcie: zaczyna się od pomysłów. Ktoś "nowy" wrzuca pomysł na forum, który jest "oceniany". Dostaje mnóstwo różnych uwag, które w życiu nie przyszłyby mu do głowy przy kolejnym projekcie już uwzględnia uwagi i projekt jest lepszy.

Przykładowo jeden z moich niewypałów to www.hehehe.pl , który to zacząłem od złej strony, nie mając na uwadze wielu czynników zewnętrznych.

pozdro 600

:P

potęga umysłu

@Krupek dokładnie o to w takim dziale by chodziło. Ładnie i prosto to ująłeś. Może Jiimmi się zgodzi by do "projekty użytkowników" dodać "pomysły użytkowników" i "pomysły w trakcie realizacji". Każdy temat zaczynał by się [projekt] temat..., [projekt w realizacji] temat..., [pomysł] temat...

Co o tym myślicie?

Krupek - pomysl ktory opisales jest OK - ale watpie abys byl jedyna osoba ktora na to wpadla poniewaz juz widzialem cos takiego kilka miesiecy temu jak analizowalem jedna ze stron amerykanskich (wycena) ale na mniejsza skale. W PL nie widzialem jeszcze zbyt wielu tego typu filmikow na stronach turystycznych.

Agroturystyka Turystyczny katalog Wakacje

Polecam www.katalog.agroturystyka.foxnet.pl

Skoro mowa o pomysłach to może ktoś mi podpowie jedną rzecz. Na jednej ze swoich stron (jako część strony) chciałem zrobić upload plików video, aby mogły się one wyświetlać na stronie (coś ala youtube czy vimeo). Tylko problem polega na tym, że nie wiem jak technicznie rozwiązać problem wyświetlania tych filmików, czy do tego potrzebny jest jakiś program zainstalowany na serwerze ?

Fotografia ślubna: www.marcindrechna.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności