Skocz do zawartości

Utrzymanie dużego forum - jaki serwer?

dma

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry

Nie chciałem ryzykować w ciemno i postanowiłem zapytać się o hosting pod forum smf z dodatkowymi modyfikacjami: gg, tlen oraz shoutbox.

Forum obecnie liczy ponad 120.000 postów. Transfer miesięczny wynosi ok 40 gb. Miejsce na dysku to zaledwie 110 mb. A baza to 250 mb.

Mam takie pytanie, chcę serwer wirtualny i zastanawiam się nad: Kei, Nazwa, Home. Co radzicie z tych lub innych firm?

Postów przybywa około 300-500 dziennie.

Proszę o radę.

Pozdrawiam

Lepiej podaj jakie masz fundusze. Jesli forum bedzie generowalo duze obciazenie, to zaden serwer dzielony tego nie wytrzyma (tzn wytrzyma, ale firmy nie chca takich klientow).

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Kei, - Nie podziękują Ci tylko na ich platformie Luna II,

Nazwa, - od razu Ci podziękują.

Home, - od razu Ci podziękują.

Wg mnie masz 2 warianty:

1. Solidne konto reseller (reseller a nie zwykłe bo ma większą tolerancję na obciążenia) w wynegocjowanym obciążeniem procesora (cena 50 - 100zł)

2. VPS + admin https://www.hosteurope.de/produkt/VPS-Linux-XXL (30Euro + admin).

Jakie masz forum? Na mój gust masz słabo zoptymalizowaną bazę danych, nawet jeśli to przemo.

P.S. dma odbierz PW :)

404.tf

Jest to smf jak w pierwszym poście pisałem.

Czytając troszkę forum znalazłem: www.blueforum.pl też jest na kei.pl

Chcę konto w polsce, nie znam języków obcych.

Mam małe spostrzeżenie. Za 2 lata będzie na prawdę dużo for powyżej 150.000 czy wirtualne serwery będą bezużyteczne dla takich kont?

Już dawno chciałem przejść na www.provps.pl/managed_vps.vps ale oni mi nie pasują. Robią promocję, dają 200 transferu, za miesiąc 100 gb. Później cena idzie 100% w górę. To nie dla mnie.

A vpsa łatwo obsługuje się? Nigdy tego nie robiłem.

Z innych to zobacz ofertę IQ.PL. Konto mam już ponad miesiąc, jak narazie bez problemów. Support bardzo szybki, nawet wieczorami.

Rok temu jak chciałem przenieść jednego klienta z forum, to podziękowali za współpracę bardzo szybko a miał bazę 140MB. Zauważ, że dma mówi tu o bazie 250MB a dla shared hostingów już sama ta liczba wywołuje dreszcze :)

dma: odezwij się do mnie na gg: 2201

404.tf

No jesli chcesz miec w Polsce, to niestety wyboru zbyt wielkiego nie masz. Zobacz te oferte: https://puretec.pl/49.htm

PS. Pierwsze slysze, ze konta reseller moga wytrzymac wiecej... To tak samo serwer dzielony (przynajmniej tak jest w 99% firmach). heh

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

PS. Pierwsze slysze, ze konta reseller moga wytrzymac wiecej... To tak samo serwer dzielony (przynajmniej tak jest w 99% firmach). heh

Resellery charakteryzują się większymi limitami na czas wykonywania, zapytania do bazy itd. itp., w porządnych firmach znajdują się też na innych serwerach i jest oczywiście mniej kont na jedną jednostkę.

404.tf

Resellery charakteryzują się większymi limitami na czas wykonywania, zapytania do bazy itd. itp., w porządnych firmach znajdują się też na innych serwerach i jest oczywiście mniej kont na jedną jednostkę.

Ale przeciez resellera nie rozpatruje sie jako jedno konto, a kilka... no bo przeciez o to w tym wszystkim chodzi. Ok, jesli to podsumujesz, to wyjdzie wiekszy limit, ale przyznam szczerze, ze pierwszy raz spotykam sie z takim podejsciem, ze na konto patrzy sie calosciowo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności