Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z oszustwem?

Maciej

Rekomendowane odpowiedzi

@Kander

- Koszty rozmów pokryję.

Nie odbieram prywatnych z kilku względnych - nie rozmawiam z "anonimami"

- zadzwoni ktoś powie że mam "wpier..." - i napewno będe wiedział kto to.

Proszę o kontakt - bo teraz żadnych danych praktycznie nie mam.

"Czysto" na kompie.

Czas najwyższy się skupić - zaprawdę masz rację, - bo taka prawda mi zależy jak najbardziej na tym.

• Odpowiedzi 512
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dane do konta przesłałem na PW, gdy tylko dotra pieniadze poinformuje na forum

Mysle ze praktyki godne potępienia, jednak jak otrzymam pieniadze nie bardzo mam ochote na dalsze ciagniecie tego tematu [ nie wiem jak inni ewentualni poszkodowani gdyz znam tylko sprawe Macka :) ]

88x31_en.png - semrush z trialem

Maciek, nie odpuszczaj :D

A ten temat oraz ten na di.pl warto wypozycjonować pod "Michell Hoduń"

W wolnej chwili zapuszczę addera, pod tak prostą frazę powinien wystarczyć :) szczególnie jeśli inni też pomogą.

Myślę że dobra byłaby też fraza "łamana polszczyzna" bo w postach Hodunia takowa króluje. W przerwach między "załatwianiem filtrów" mógłby coś sobie przeczytać, ale chyba za dużo wymagam.

Hej @luq, nie mów o adderze bo zaraz wpadną :) i będą pisać posty celem promocji linków w sygnaturze :)

A tak na poważnie to przydałoby się opisać proceder, poumieszczać w kilku miejscach i dopiero wtedy podlinkować. Przebić sie przez te wszystkie posty jest niełatwo.

Poszkodowani, trzymam za Was kciuki.

Bez sensu z tym wypozycjonowaniem na jego imię i nazwisko, nikt z was nie pomyślał, że inna osoba całkowicie nie związana z tym oszustem może mieć takie samo nazwisko i imię. Wydaje mi się że wszelkie samosądy, są nie dopuszczalne i wszyscy oszukani powinni zgłosić to na policji, bez względu na to czy oddał wam kasę, czy nie. Jeśli oddał wam pieniądze to może wpłynąć na złagodzenie kary, ale nie na jej uniknięcie, przeciesz ten gnojek chciał was oszukać :) Mogę się założyć że jak policja go odwiedzi to znajdzie jeszcze wiele ciekawych rzeczy.

Twierdze że jak zwróci kase to nie ma sensu podawać na policje takiego precedensu. Bo sądzenie się o tak małą kwote jest bez sensu. W dzisiejszej polsce wydasz wiecej kasy na sady niż to warte.

Z drugiej strony podkablowanie na policji ze posiada nielegalne oprogramowanie (jeśli by takowe posiadał) moze mu narobic klopotow, bo policja ma prawo wejsc do chaty jesli istnieje realne podejrzenie posiadanianielegalnego oprogramowania a gdy ktos to zglosil to wlasnie tak jest.

Ale schodze troszke z tematu. Co do kwestii pozycjonowania oszustwa to uwazam to za słuszne. Tylko zeby w pozycjonowanej stronie bylo wszystko pieknie ladnie wyjasnione co i jak na ten temat. Wtedy nawet jesli ktos sie tak samo nazywa nic nie straci bo dalsze informacje są w środku. Tak samo jak googlowy "kretyn" lepper ... cóż znam osobe która nazywa się Andrzej Lepper. I to nie jest ten sam Andrzej no i co miał zrobić? ale to bylo tylko hasło w google a w środku bylo napisane kto dokladnie i nikt sie nei czepiał.

Takie dzieci neo które myślą że im wszystko wolno należy tępić i tyle. W internecie nie ma dla takich miejsca, bo w przyszłości nikt nic na necie nie kupi bo bedzie sie bal o oszustwa, a po co komu ta zła renoma nadszargana przez kilka osób? Gdybym mieszkal w gdansku to bym podskoczyl pod niego powiedział mu dokładnie co i jak. W taki sposób że napewno by oddał całą kase i juz nie oszukiwał, ale nie pomoge mieszkam w Czewie :)

Z drugiej strony podkablowanie na policji ze posiada nielegalne oprogramowanie (jeśli by takowe posiadał) moze mu narobic klopotow, bo policja ma prawo wejsc do chaty jesli istnieje realne podejrzenie posiadanianielegalnego oprogramowania a gdy ktos to zglosil to wlasnie tak jest.

Podkablowanie ? Skoro przy okazji znajda u niego nielegalne oprogramowanie to chyba bedzie wylacznie jego wina, w koncu to tez kradziez.

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

Twierdze że jak zwróci kase to nie ma sensu podawać na policje takiego precedensu. Bo sądzenie się o tak małą kwote jest bez sensu. W dzisiejszej polsce wydasz wiecej kasy na sady niż to warte.

Po liczbie oszukanych można wnioskować, że jednak jest sens. I warto zaznaczyć, że koszty pokrywa przegrany ...

Po liczbie oszukanych można wnioskować, że jednak jest sens.

Jeśli proces by był prowadzony ogólnie jako "wielokrotne oszustwa internetowe" to ma sens :) Natomiast sądzenie w pojedynke nie ma sensu, a jedyne co można zrobić to przestrzegać innych przed nim.

Ale jeśli sie zmobiluzją wszyscy oszukani to popieram :) W pojedynke nie radze.

Nie, trochę nie rozumiem, kto ma jakieś pieniądze wydawać ? Przecież to co ten gościu zrobił jest ścigane z urzędu, wiem że to też będzie kłopot dla osoby którą złoży zawiadomienie, bo będzie musiała zeznawać itd. Jednak uważam, że sobie nie można odpuścić, bo ten dzieciak nauczy się że jest bez karny. Teraz pewnie mu się wydaje, dobra raz mnie złapali oddam kasę trudno, nie ma sobie co dymić, a następny raz będę ostrożniejszy. Właśnie tu jest probelm, by nie było następnego razu, wiele osób nie sprawdzi gościa w google lub sprawdzi po fakcie. Może kiedyś kasę odzyskają, może nie, a na pewno masę czasu stracą. Takie przypadki nawet najdrobniejsze trzeba zgłaszać, przynajmniej gościu będzie notowany.

ps. A jeśli chodzi o zbieżność nazwisk, to sam wiem z doświadczenia że wiele osób przed zatrudnieniem kogoś wklepuje jego nazwisko w google i jak zobaczy hasło [ nierzetelny partner ], to nawet mu się dalej czytać nie będzie chciało.

hmm po 1 wsze pisałem sms o nr konta do Maćka - miałem formata i nic nie mam...
Podkablowanie ? Skoro przy okazji znajda u niego nielegalne oprogramowanie to chyba bedzie wylacznie jego wina, w koncu to tez kradziez.

Ciekawe czemu format.

Jakubowska tez myślała ze już wszytko wywaliła z kompa.

Również żądam zwrotu kasy za konto Adsense które kiedys od Ciebie "kupiłem"

Hmmm... coś mi tu nie pasuje.

Sprzedaż kont AdSense jest zabroniona! Do tego kupując kogoś konto zachodzi podejrzenie oszustwa podatkowego, nie można zmienić przeciez wszystkich danych.

Chciałoby się napisac "przyganiał kocioł garnkowi" by nie używać mocniejszych słów.

Chcecie robić krucjaty - OK! ale spojrzcie najpierw na siebie.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Nie, trochę nie rozumiem, kto ma jakieś pieniądze wydawać ? Przecież to co ten gościu zrobił jest ścigane z urzędu, wiem że to też będzie kłopot dla osoby którą złoży zawiadomienie, bo będzie musiała zeznawać itd. Jednak uważam, że sobie nie można odpuścić, bo ten dzieciak nauczy się że jest bez karny. Teraz pewnie mu się wydaje, dobra raz mnie złapali oddam kasę trudno, nie ma sobie co dymić, a następny raz będę ostrożniejszy. Właśnie tu jest probelm, by nie było następnego razu, wiele osób nie sprawdzi gościa w google lub sprawdzi po fakcie. Może kiedyś kasę odzyskają, może nie, a na pewno masę czasu stracą. Takie przypadki nawet najdrobniejsze trzeba zgłaszać, przynajmniej gościu będzie notowany.

ps. A jeśli chodzi o zbieżność nazwisk, to sam wiem z doświadczenia że wiele osób przed zatrudnieniem kogoś wklepuje jego nazwisko w google i jak zobaczy hasło [ nierzetelny partner ], to nawet mu się dalej czytać nie będzie chciało.

Heh.. widze ze nie znasz sie na polskich realiach. Ciąganie się po sądach to są niesamowite koszty... Byle durny proces idzie minimum miesiąc a zazwyczaj duzo dluzej. Kilka razy stawisz sie w sadzie, a to jest paliwo czas nerwy. Mialem kiedys proces o odszkodowanie i sorki ale odszkodowanie które dostałem pokryło chyba tylko wydatki na dojazd do sądu i czas ktory moglem spozytkowac inaczej... Wiec za glupie 250 zl ktore mam nadzieje odda nie ma sensu go oskarzac bo samemu sie na tym straci i to sporo a zgrywanie ostatniego sprawiedliwego nikomu na dobre w polsce nie wyjdzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności