Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z oszustwem?

Maciej

Rekomendowane odpowiedzi

Mkane zmień księgowego - albo BANK skoro u Ciebie przelew puszczony na inne nazwisko jest księgowany na Twoim koncie - w moim banku to nie przechodzi. Nazwisko na przelewie musi się zgadzać z właścicielem bądź Bank cofa taki przelew i kwota nie zostaje zaksięgowana u mnie.

W radiu Zet Janusz Weiss prowadził na ten temat kilka audycji. Okazało sie ze musi sie zgadzać numer konta (konto o takim numerze musi po prostu istnieć) i czy napiszesz przelew na Kaczora Donalda czy na Kaczyńskiego (obojętnie którego) to przelew dojdzie. Probowałem prawda. Chcesz sprawdzić podaj mi na gg numer konta to sie przekonasz. Nie ma znaczenie jaki to bank.

• Odpowiedzi 512
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

no u mnie bynajmniej próba przelania - to samo nazwisko i imie - roznica pomiedzy firma i bez firmy było bez powodzenia - przelew się cofnoł.

Generalnie nie powinny przechodzić takie przelewy, stąd napisałem że nie koniecznie zakup konta miał mieć na celu oszukiwanie US, no i druga sprawa że sam w ADS zmieniałem dane drogą meilową bo była taka konieczność nie z tytułu sprzedazy czy kupna konta.

Lecz zeby nie zmieniac wątku i nie linczować tych co kupili - bo nie w tym rzecz. Pisałem że obowiązkiem sprzedawcy jest poinformować kupującego że sprzedając mu konto narusza zasady i konto może zostać zablokowane.

Sam jestem ciekaw jak na to zareaguje US kolegi.

Ale panowie - tu nikt nic nie kupił - co prawda miałem taki zamiar, ale nie byłem świadomy tego co chciałem zrobić. Żadnych problemów nie ma bo ja tylko wpłaciłem kase - konta oczywiście nie otrzymałem (wiadomo dlaczego), więc nie ma się co rozpisywać dalej o tym.

Mkane nie wiem jakim cudem :) bank księguje wpłaty - zapytaj w takim razie księgowego jakim cudem zostaje księgowana kwota wysyłana na nazwisko BLA BLA numer konta bo mi takie przelewy próbne nie przechodziły.

Nazwisko skoro już jest podwana powinno zgadzać się z właścicielem konta.

Według prawa bankowego bank nie ma obowiązku sprawdzać poprawności danych do kwoty 25k zł.

Napisali Ci powyżej, że przejdzie taki przelew, dowód ?

przelph8.jpg

Spytaj rano Anię czy dostała tą złotówkę, zapewniam Cie, że tak.

Jest możliwość zmiany danych, nie można tego dokonać za pośrednictwem panelu, ale meilowo.

Zmieniałem sam tak dane z osoby prywatnej na firme + e-mail bo tego też w panelu zmienić nie można.

Tu nie będę polemizował, jeśli tak piszesz przyjmę to jako pewnik.

Mkane zle to interpretujesz - to że sprzedaż jest zakazana - nie oznacza że kupno.

Wiesz o tym że sprzedaż antyradarów jest legalna w PL ? a....

Nie bardzo rozumiem ideii, jaka Toba kieruje, nie wiem co chesz mi tym udowadnić?

Więc nie linczowałbym kupującego bo ma prawo nie wiedzieć i nie znać regulaminu mówiącego o zakazie sprzedaży - to sprzedający powinien poinformować że kupno jest zakazane - o ile jest !.

Nie ma prawa nie wiedzieć! Tym przekonaniem się różnimy, niestety. Nie pisz też, proszę, co powinien zrobić sprzedający bo naprawdę nie wiem co Ci odpisać na taką "argumenty".

Bo na przykładzie antyradaru ci napisałem że jedno może być zakazane a drugie już nie.

Hmm, sprzedaż i posiadanie narkotyków w Polsce jest karalna ale bycie "na chaju" już nie, rozumiem, więc, że wszystko jest w jak najlepszym porządku....

Więc brak takiej informacji ze strony sprzedawcy jest oszukaniem kupującego a nie w drugą stronę że winnym jest także kupujący :).

To nie kradziony telefon, tylko wejście do pewnego programu, gdzie jasno określone są zasady. Każdy przystępujący musi wyrazić akceptację regulaminu, myślę, że jest to oczywiste. Przecież w późniejszym korzystaniu z tego konta musi akceptować regulamin, dziwe się, ż ektoś go czyta już po wejsciu. Przecież mógł się nieświadomie zgodzić na np: 12 godzinną pracę w kamieniołomach za każdy 1$ jaki zarobi.

Jakby nie kombinowali tylko normalnie zapracowali na te klepaki to pewnie by to wiedzieli, niestety śmiem twierdzić, że większość z kupujących konta A$ wie bardzo dobrze o co chodzi.

Mkane zmień księgowego - albo BANK skoro u Ciebie przelew puszczony na inne nazwisko jest księgowany na Twoim koncie - w moim banku to nie przechodzi. Nazwisko na przelewie musi się zgadzać z właścicielem bądź Bank cofa taki przelew i kwota nie zostaje zaksięgowana u mnie.

Wiesz co Szook, z miła chęcia wysłucham Twoich rad w innym temacie niż ten tutaj. Niestety, mijasz się z prawdą lub piszesz tylko aby pisać nie myśląc, nad tym, co jest przed Tobą na ekranie. Nie martw się też o mojego księgowego, nie narzekam na niego i jego rady.

Nie dostałeś nigdy przelewu z pomyłką w nazwie ? Z literówką ? itp. itd. Ja dziś dostałem przelew , gdzie w polu "nazwisko i imię" była nazwa mojej Firmy i miasto. Afery z tego nie zrobię a jakby bank mi to cofnął to bym się wkurzył.

Wracając do tematu - bo jest odwracanie kota ogonem.

To nie jest "odwracanie kota ogonem" tylko postrzegam to wszystko w innych kategoriach niż Ty. Mam do tego prawo. Nie jestem po prostu wybiórczy..... analizując jakikolwiek problem próbuje postrzegać go w jak najszerszym spektrum.

Winnymi tutaj nie są poszkodowani (nawet jak kupili konto Adsense) tylko osoba która sprzedaży dokonała nie informując ich o obowiązkach i regulaminie Google.

No super, jeszcze Ci do ręki włożyłem jeden argument, o jacy biedni...

To tak jak ja bym ci Mkane sprzedał 150 domen po 35 zł i nie powiedział że były kupione po 15 w promocji i nie możesz ich przenieść np. z AZ.pl uważasz że winnym jestem ja czy TY ? bo z Twojego toku rozumowania wychodzi że Ty bo miałeś obowiązek wiedzieć :) i czytać regulamin.

Masz rację, tak uważam! Zapewniam Cię, że spytałbym się o tyle rzeczy, że chęć sprzedaży by Ci odeszła lub umowa pisemna byłaby tak napisana, że oddałbyś mi wszystkie pieniądze z nawiązką.

Kurde "umieścileś więcej cytatów niż jest dopuszczalne" :shok:, więc tak:

@Szook Z mojego toku natomiast wychodzi że taki obowiązek poinformowania ma sprzedawca.

Tak się zastanawiam czy nie miniąłeś się Szook z powołaniem, powinieneś zostać politykiem, próbujesz zwrócić uwagę wszystkich na inne fakty niż ja podałem. Próbujesz wybielić "poszkodowanych" a może "poszkodowanego" bo pisałem w odpowiedzi do jednej tylko osoby a cały wątek jest o innego typu oszustwach.

Jeszcze raz napiszę, zamiast tracić czas na pytlowanie i klepanie w klawiaturę, Ci co zostali oszukani, niech ruszą d**pę i pójdą na policję zgłosić popełnienie przestępstwa tudzież wykroczenia bo kwota jest za mała.

Jak potrzebują mamusi i tatusia by ich za rękę poprowadził na komisariat to niech nie szukają ich tutaj na forum tylko w swoim otoczeniu.

Jak nie mają jaj by to zrobić lub im żal to niech się przyzwyczają do tego, że będą całe życie spotykali mniejszych lub większych oszustów i stracą niejedną złotówkę jeszcze.

Najlepiej też niech zmienią swój sposób zarabiania pieniędzy na bardziej "stacjonarny" bo niestety w necie, iluzoryczna anonimowość, generuje masę oszustów.

Ten wątek powinien sie zakończyć na 2-3 stronach z radami a nie świetej krucjacie i jakiś dziwnych wypowiedziach winowajcy.

Dość , wracam do roboty.

p.s.

Tą złotówkę możecie sobie zatrzymać, oddasz mi na jakimś zlocie SEO w postaci płynów zdatnych do spożycia :shok:

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Mkane nie że bede bronił poszkodwanego bo jest biedny itp itd.

Poprostu właśnie wątek dotyczy kogos innego, czy osobiscie poszkodowani nie mogą - może i mogą załatwic sobie to samemu - o tyle uważam żę o fakcie iż ilośc poszkodowanych jest większa dowiedzieliśmy się dzięki wątkowi.

Dla mnie nie jest problemem że ktoś tam kupił konto Adsense itp.

Wysłałeś 1 zł -

piszesz tak:

Według prawa bankowego bank nie ma obowiązku sprawdzać poprawności danych do kwoty 25k zł.

Znasz Adsense ? tak jak regulamin i zapewne wiesz że kwota jaką wysyłają jest nie mniejsza niż 100 USD.

jednak nie chce naprawde Mkane robić z wątku szeregu afer.

Bo zaraz ktoś napisze - miałeś kiedys na kompie WIndowsa pirata to nie masz prawa do prawa. I musisz być oszukiwany - a jak nie to ci zaraz o Kalim powiemy.

Mkane nigdy nie miałeś pirata żadnego ? - a jak miałeś to czy z tego tytułu uważasz że nie masz już prawa do ochrony przed oszustami.

Stąd nie skupiam swojej uwagi na osobie która kupiła konto (pawka jak pamietam) tylko na osobie która je sprzedała i na osobie która sprzedała domeny których nigdy nie przekazała.

Wysłałeś 1 zł -

piszesz tak:

Znasz Adsense ? tak jak regulamin i zapewne wiesz że kwota jaką wysyłają jest nie mniejsza niż 100 USD.

Nie rozumiem ? 100$ to mniej niż 300zł do 25 tys. jeszcze "troche" zostało.

jednak nie chce naprawde Mkane robić z wątku szeregu afer.

możesz mi wierzyć lub nie ale też nie jest to moim celem.

Mkane nigdy nie miałeś pirata żadnego ? - a jak miałeś to czy z tego tytułu uważasz że nie masz już prawa do ochrony przed oszustami.

Ehhe oczywiście, że miałem, nie jestem w stanie jednak powiązać tego faktu w żaden sposób z "ochroną przed oszustami". Myślę, że w sytuacji gdybym kupił, zapłacił za nielegale i ich nie dostał, fakt zgłoszenia tego faktu doprowadziłby do ukarania mnie i oszusta, więc siedział bym cicho :/

Stąd nie skupiam swojej uwagi na osobie która kupiła konto (pawka jak pamietam)

Nie od niego akurat zacząłem mój "pobyt" w tym temacie.
tylko na osobie która je sprzedała i na osobie która sprzedała domeny których nigdy nie przekazała.

Mniemam, że u nikogo z czytających nie zaświtała myśl, że w jakikolwiek sposób bronię tą osobę.

Jestem cięty na maxa na takie takie sytuację, sam nigdy nie popuszczam i Wam (oszukanym) to też radzę.

Zanim opadną emocje, zgodnie z literą prawa idźcie i zgłoście ten fakt odpowiednim organom, nie jest istotny żal, pokora i pokuta winowajcy tudzież zwrot pieniędzy.

To może uchronić kolejne osoby przed taką sytuacją w jakiej są teraz oszukani bo [ nierzetelny partner ] dostanie "po łapkach" w mniejszym lub większym stopniu i nie wpadnie na myśl, że zwykłe "przepraszam" wystarczy.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Witam! Chcialbym Wam przedstawic moj problem i chetnie uslyyszalbym jakies porady od Was. Jakis tydzien temu kupilem na allegro serwis internetowy. Odrazu po zakonczeniu sprzedawca podal mi numer konta bankowego i ja rowniez odrazu przelalem mu na konto. Gdy mial juz pieniadze na koncie podal mi dane do serwera. Pisalem do sprzedawcy aby podal mi dane do domeny ale nie odpisywal, napisal mi jedynie gdzie jest zarejestrowana. Codziennie pisalem do niego na gg, ale nie raczyl odpisac. Wczoraj wchodze na strone a tam strony nie ma. Wg mnie jest to [ nierzetelny partner ] ktory wlamal sie na serwer i postanowil sprzedac szybko serwis za bardzo niska cene. Na dodatek nie mam zadnych jego danych poniewaz dostalem wiadomosc od sprzedawcy z allegro ze ktos mu wlamal sie na konto i wystawil aukcje, co jednak nie musi byc prawda.

Co mam zrobic zglosic sprawe na policje i od allegro domagac sie zwrotu pieniedzy? Wydaje mi sie ze jest to najlepsze rozwiazanie i chyba jedyne :/

Dodam jeszcze ze:

- sprzedawca ma juz zawieszone konto na allegro

- na gadu-gadu podal mi numer konta bankowego na ktore zrobilem przelew gdzie byly dane z allegro, ale to niestety nie pomoze bo z tego co piszecie nawet gdyby sie nie zgadzaly to i tak doszedl.

- serwis byl zrobiony w jportal i najprawdopodobnie brakowalo na serwerze jednego waznego pliku

Mysle ze dosc zrozumiale przedstawilem sytuacje i jakos mi pomozecie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności