Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z oszustwem?

Maciej

Rekomendowane odpowiedzi

Ten gość to jeden wielki przekrętas.

Jakiś czas temu kupiłem od niego skrypt bramki sms (ok. 100zł), który przestał działać po 2 miesiącach.

Oczywiście support był gwarantowany... Do dzisiaj z kontaktu nici.

Dziwie się, że nie znalazł się jeszcze ktoś, kto by mu nie przejechał po karku kijem bejsbolowym - sam się prosi, a cierpliwość się kiedyś kończy.

KryptoPoradnik - twoje źródło wiedzy o kryptowalutach

Dyskusje o kredytach i pożyczkach - Forum Kredytowe | Kantory walut online - KantoryWalut.pl     

• Odpowiedzi 512
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

IT ma rację - groźby należą do KK

CZARNY - jeśli złożyłeś zeznania, to po prostu była mała szkodliwość i zostało umorzone

Jeśli zostaliście oszukani na mniej niż 250,00 PLN, to nawet jeśli sprawa trafi pod sąd zostanie umorzona z powodu małej szkodliwości. Sam zakładałem za to, że klient nie zapłacił mi 180,00 PLN za artykuły. Otrzymał jedynie za to mandat, który obrócił się w grzywną (nic więcej nie mogli zrobić z uwagi na małą szkodliwość)

Morał jest taki, sprawa KARNA tutaj nic nie wskóra jeśli kwota nie przewyższa 250,00 PLN. Fakt, można postraszyć Policją i starać się o wszczęcie postępowania, jednak prokurator w moim wypadku poszedł mi na rękę i podstawił go pod sąd. Jednak prawo to prawo.

Pozostaje nam jedynie od razu złożyć wniosek do sądu cywilnego, by po prostu naliczać ustawowo odsetki. W sądzie cywilnym, jeśli mamy dowody - na pewno wygramy. Bo już miałem 3 takie sprawy, które wygrałem - chodź długo czekałem!

P.S. - przed sądem miałem małą wpadkę, za którą o niebo prawie zostałem ukarany

Tak jak tutaj, trochę groziłem mu - że jak nie zwróci kasy, to go nawiedzę (jednak nie uznano tego za groźby zagrażające życiu itp). Dodatkowo, złożył wniosek o pomówienia (*bo pisałem na FORUM o nim, że [ nierzetelny partner ] czy [ osoba domniemana o popełnienie przestępstwa lub wykroczenia ], nawet głupi komentarz na ALLEGRO (w którym napisałem co o nim sądzę <że to [ osoba domniemana o popełnienie przestępstwa lub wykroczenia ] i [ nierzetelny partner ]> musiałem usunąć i sprostować po prostu - że NIE WYWIĄZAŁ SIĘ Z ZAMÓWIENIA". Sąd tylko mnie pouczył, ze względu na to co się stało potraktował mnie łaskawie. Mówiąc, że dopiero po procesie i uznaniu go za winnego, możemy wydawać publicznie takie stwierdzenia. Dodał, że nawet wyrok nie jest do końca upoważnieniem, które dawało by nam pełne możliwości mówienia we wszystkich mediach o tym, że ktoś jest oszustem czy złodziejem. Niestety, ale takie mamy prawo. Te kwestie mogą być uznane, za robienie antyreklamy czy tym podobnym.

Dlatego zamiast pisać gdzieś takie komentarze, lepiej pokazać, że ma się trochę rozumu. Napisać do tej osoby, 1-2-3 raz i jeśli nie to iść drogą cywilną o odszkodowanie. Fakt trzeba napisać, że ktoś się nie wywiązał z umowy a dalsze czynności zostaną wyjaśnione drogą cywilną. To najlepszy sposób, by odzyskać KASĘ w pełni praw jakimi dysponujemy.

EDIT : KTO MI ZMIENIA TREŚĆ POSTA??!! PISAŁEM CO INNEGO A ZOSTAŁO ZMIENIONE NA TO "[ osoba domniemana o popełnienie przestępstwa lub wykroczenia ] i [ nierzetelny partner ]"

dla tych, którzy nie mają czego się czepiać :)

Przestańcie z tą poprawnoscia polityczna/prawną, facet robi wałki nikt mu sie do xxxx nie dobierze a na forum nie mozna napisac paru słow bo to karalne, dajcie spokoj. Niby niewielkie kwoty z tego co czytalem ale skoro wplacaliscie mu pieniadze to macie adres wiec mozna zrobic delegacje i "porozmawiac" z nim

U kobiety ważniejsze są oczy niż piersi - kobieta bez oczu wygląda gorzej.

Polecam montaż anten legionowo - najlepszy montaż i serwis anten.

@it_management

Ja nic nie robię.

Napisałem, że dziwie się, że nikt tak nie postąpił, bo cierpliwość również do prawa czasem się kończy.

Czasem szlag trafia człowieka, gdy zarabia się uczciwie i ledwo wychodzi na swoje, a taki gość obrobi hordę ludzi i liczy kwiatki w polu.

PS. Czy czasem ostatnio nie wyszła ustawa umożliwiająca pozew zbiorowy?

KryptoPoradnik - twoje źródło wiedzy o kryptowalutach

Dyskusje o kredytach i pożyczkach - Forum Kredytowe | Kantory walut online - KantoryWalut.pl     

INFO O ZBIOROWYM:

Jakich spraw może dotyczyć pozew zbiorowy

Pozew zbiorowy nie może być wniesiony przez każdego. Ustawa ogranicza krąg osób uprawnionych do następujących grup osób:

a) konsumentów,

:D osób podnoszących roszczenia z tytułu odpowiedzialności za produkt niebezpieczny,

c) osób podnoszących roszczenia z tytułu czynów niedozwolonych.

Wynika to z art. 1 ust. 2 ustawy o dochodzeniu roszczeń w postępowaniu grupowym (dalej: "ustawa").

WAŻNE!

Pozwów grupowych nie mogą wnosić pracownicy przeciwko swoim pracodawcom.

W praktyce prawdopodobnie najczęściej obiektem pozwów grupowych będą:

banki,

biura podróży,

koncerny farmaceutyczne,

podmioty świadczące usługi masowe dla konsumentów,

producenci sprzętu RTV i AGD,

producenci oprogramowania,

producenci żywności,

stacje benzynowe.

Postępowanie zbiorowe może dotyczyć:

a) roszczenia o zapłatę (odszkodowania/zadośćuczynienia),

B) roszczenia o ustalenie odpowiedzialności pozwanego (w przypadku ustalenia odpowiedzialności pozwanego poszczególni członkowie grupy wnoszącej pozew zbiorowy będą mogli dochodzić roszczeń majątkowych w odrębnych postępowaniach).

Jakie warunki są niezbędne do złożenia pozwu zbiorowego

Pozew zbiorowy może zostać wniesiony przez grupę osób liczącą nie mniej niż 10 osób, które dochodzą roszczenia jednego rodzaju:

opartego na tej samej podstawie faktycznej (np. zatrucie lodami gości weselnych podczas uroczystości weselnej) albo

opartego na tej samej podstawie prawnej, jeżeli istotne okoliczności faktyczne uzasadniające żądanie są wspólne dla wszystkich roszczeń (np. żądanie klientów banku dotyczące zwrotu nadpłaconego oprocentowania, zgłaszane przez tych klientów, którzy podpisali identyczne umowy kredytowe, choć same umowy zostały podpisane w różnym czasie i każdy z klientów banku spłacał odsetki w innej wysokości i w innym dniu miesiąca).

WAŻNE!

Aby można mówić o pozwie zbiorowym, pozew musi zostać złożony przez grupę co najmniej 10 osób.

W przypadku dochodzenia roszczeń pieniężnych konieczne jest ujednolicenie wysokości dochodzonych roszczeń (art. 2 ust. 1 ustawy). Oznacza to, że konieczne będzie ustalenie kwoty, która w przypadku wygranej zostanie przyznana każdemu z członków grupy. Nie oznacza to, że wszyscy członkowie grupy otrzymają równe części zasądzonej kwoty. Ustawa nakazuje jedynie stworzenie podgrup liczących co najmniej dwie osoby, których wysokość roszczenia będzie identyczna (art. 2 ust. 2 ustawy).

PRZYKŁAD

Autobusem podróżowało 40 hostess zatrudnionych na podstawie umowy o dzieło. Autobus jechał na imprezę plenerową, jednak uczestniczył w wypadku komunikacyjnym z winy kierowcy innego pojazdu. Każda z hostess miała inną stawkę wynagrodzenia. Z powodu wypadku nie dotarły na miejsce na czas i nie otrzymały wynagrodzenia. Wszystkie złożyły pozew zbiorowy przeciwko sprawcy wypadku o zapłatę odszkodowania w wysokości utraconego wynagrodzenia. Wysokość roszczeń odszkodowawczych została ujednolicona w ten sposób, że hostessy utworzyły spośród siebie 2-osobowe podgrupy osób, które miały wynagrodzenie ustalone na najbardziej zbliżonym poziomie.

Powództwo zbiorowe nie jest wnoszone przez wszystkich członków grupy, a jedynie przez tzw. reprezentanta grupy (art. 4 ust. 1 ustawy). Wniesienie powództwa zbiorowego wymaga więc odpowiedniego zorganizowania się osób, które chcą taką sprawę zainicjować. Reprezentantem może być jeden z członków grupy lub miejski rzecznik konsumentów (art. 4 ust. 2 ustawy). Reprezentant grupy prowadzi postępowanie w imieniu własnym, na rzecz wszystkich członków grupy (art. 4 ust. 3 ustawy). W postępowaniu zbiorowym grupa musi być reprezentowana przed sądem przez adwokata lub radcę prawnego, chyba że powód jest adwokatem lub radcą prawnym (art. 4 ust. 4 ustawy).

Wniesienie pozwu zbiorowego jest związane z uiszczeniem opłaty sądowej w wysokości tylko 2% wartości przedmiotu sporu (w sprawach wnoszonych indywidualnie jest to 5% wartości przedmiotu sporu) - art. 13 ust. 2 ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych.

dla tych, którzy nie mają czego się czepiać :)

• 6 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności