Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z oszustwem?

Maciej

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 512
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie ma ze boli, on czy nie on, co za roznica. Oszustwo nadal jest oszustwem i nie ma co sie litowac nad typkiem, tym bardziej ze polecial w ch... z niejedna osoba z tego forum.

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

Kurcze, też bym skoczył do Gdańska ale niestety :D Ja mam jakieś 650 km... więc raczej nie da rady... Tak jak piszecie, wolałbym żeby koleś miał troche problemów z prawem za te oszustwa na nas... Później kilku takich przeczyta ten temat i się przestraszy. Polski nie zmienimy ale przynajmniej ktoś poczuje konsekwencje takiego zachowania na swojej skórze...

Maciej, jesli trzeba, jestem gotow zeznawac jako osoba ktora Michell Hodun z Gdanska (Wybrzeze Obroncow) probowal oszukac na kwote okolo 200 zl.

Afrael, zrobilem skan wplaty innemu ozustu z forum wh, wgrlem na serwer i Cie podalem link na pw.

Popieram akcję!

Sam prawie dałem się oszukać. Na szczęście wszystko działo sie w weekend. Po zrobieniu przelewu, skanu i wysłaniu cwaniaczkowi kontakt się urwał (gość w WH). Szybki telefon do banku i już wszystko wiedziałem. Jako, że był weekend kwota nie zostało jeszcze zrealizowana. Mogłem anulować przelew.

Od tej pory na WH już nie zaglądam.

blog o apple | highlab.pl - blog technologiczny

Co do naszej kochanej Policji mam mieszane uczucia. Miałem z nimi do czynienia dwa razy. Raz jak otrzymałem kamień zamiast telefonu, skończyło się tylko na tym, że musiałem zmarnować swój czas na przesłuchania i mówić w kółko to samu paru funkcjonariuszom.

Drugi raz chodziło o to, że pożyczyłem komuś cyfrówkę i nie kwapi się do oddania (tylko tutaj sęk w tym, że mu ją ukradli, a on całą sprawę olał) i Pan komendant powiedział mi, żebym mu założył osobiście sprawę bo oni mają to gdzieś.

Jedyny moim zdaniem najskuteczniejszy sposób to albo zadzwonienie w takim przypadku na telefon domowy i najlepiej jak odbierze mamusia, ale list z jakieś kancelarii adwokackiej.

Jeśli ktoś Cie dobrze zrobił w balona jest możliwość, że policja go po prostu nie znajdzie i umarza śledztwo. W przypadku cyfrówki nikt nie popełnił przestepstwa czy wykroczenie wobec czego jedyną drogą jest powództwo cywilne.

W topicu wszystkie dane osobowe oszusta są znane więc policja z pewnością sobie poradzi jeśli tylko będzie chciała. Żeby tak się stało trzeba porozmawiać na przesłuchaniu z policjantem prowadzącym śledztwo i jeśli sprawę będzie miał zupełnie gdzieś (w co wątpię) to napisac zażalenie do komendanta policji (ale to ostateczność).

Druga sprawa, że telefon do mamusi i postraszenie sądem rzeczywiście może pomóc szybciej niz policja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności