Skocz do zawartości

Jakie parametry serwera do mojego obciazenia

Nowaker

Rekomendowane odpowiedzi

co do kolokacji to w polsce wychodzi to NAPRAWDE drogo.

serwer na laczu 1mbit kosztuje 200-300 zl na miesiac (najlepsza oferta, jaka udalo mi sie znalezc bodajze na hostingowo.pl), reszta jeszcze drozej.

kolokacji za granica jeszcze nie szukalem. jak znacie jakichs providerow swiadczacych kolokacjem podajcie ich tu, wysle do nich zapytania ofertowe. pogogluje sobie tez troche.

co do kolokacji to w polsce wychodzi to NAPRAWDE drogo.

serwer na laczu 1mbit kosztuje 200-300 zl na miesiac (najlepsza oferta, jaka udalo mi sie znalezc bodajze na hostingowo.pl), reszta jeszcze drozej.

kolokacji za granica jeszcze nie szukalem. jak znacie jakichs providerow swiadczacych kolokacjem podajcie ich tu, wysle do nich zapytania ofertowe. pogogluje sobie tez troche.

tak kontaktowales sie ze mna i przy 50 GB ( sprzedajemy tego typu paczke w pakiecie) napisalem Ci, ze serwer 1U ( jednoprocesorowy) + paczka 50GB transferu wyjdzie 99pln netto (1U)+50 pln netto ( 50 GB transferu), czyli lacznie 149 pln netto miesiecznie ( port powiedzmy 5 mbps). 149 pln netto miesiecznie to drogo za dobra jakosc i support po polsku :)?

A pomyślałeś o częściach zapasowych? Co się stanie jak w Twoim kupnym sprzęcie coś się przepali?

Dlatego ja wolę zdać się na serwerownie. Mają własne maszyny i poteżne zaplecze. Wymiana elementu zajmie minuty a nie dnie (jak bedziesz szukał i ściągał dany element :))

404.tf

Ale jaki czas reakcji?

Wariant 1: serwer dc, ty tylko kupujesz u nich dedyka

1. Pada coś w serwerze.

2. Ktoś idzie do magazynu z XXX częsciami.

3. Technik w 30 min wymienia element.

Wariant 2: Twój serwer i kolokacja w jakimś DC

1. Pada coś w serwerze.

2. Tego samego dnia, lub następnego w zależności od pory awarii zgłaszasz awarię firmie od serwera.

3. Czekasz X dni na dostarczenie części i wymianę.

Chyba, że nie znam warunków gwarancji / umowy i to się dzieje szybciej :)

404.tf

Masz tutaj troche racji, nawet duzo, ale nawet 1 dzien przestoju w calym roku nie popsuje mi tak mocno interesu :) a jesli dluzej niz jeden dzien, to przeciez zawsze mozna na pare dni 'wypozyczyc' czyjs sprzet za jakas oplata.

Hmm ja tu widzę co najmniej 2 dni, biorąc pod uwagę idealne zgranie kurierów i technika. A jak awaria będzie w Sobotę czy ogólnie w weekend to już masz nawet 3-4 dni :/

Jeśli ktoś stawia na e-biznes i ma na dedyku na prawdę ważne i dochodowe projekty to nawet 24h to już kompromitacja i poważne straty finansowe :/

Wypożyczyć? :) A ile czasu zajmie Ci optymalizacja, konfiguracja i przenoszenie danych na ten wypożyczony sprzęt?

Nie wiem jak Ty, ale ja nie lubię przedwczesnego łysienia i wrzodów żołądka :yahoo:

404.tf

Jeśli ktoś stawia na e-biznes i ma na dedyku na prawdę ważne i dochodowe projekty to nawet 24h to już kompromitacja i poważne straty finansowe :/

na razie takowych nie mam ("naprawdę poważne"), choc mozna powiedziec ze mam jako tako powazne.

powazne moze za pol roku.

Wypożyczyć? :yahoo: A ile czasu zajmie Ci optymalizacja, konfiguracja i przenoszenie danych na ten wypożyczony sprzęt?

Konfiguracja z obrazu, przenoszenie tar+wget = chwila :)

Heh. Zbyt nerwowy jestem na takie duże ryzyko ;) Jak masz żyłkę hazardzisty to czemu nie :)

wszystko jest ograniczone finansowo :) prawie 5000 zlotych za serwer to nie pare zlotych. do tego miesieczna oplata za kolokacje. beda duze pinionce (:P) z dzialania mojego biznesu, bede sie odpowiednio zabezpieczac.

dzierzawa serwera zas mnie nie kreci z prostej przyczyny - po co mam placic miesiecznie dwa razy wiecej za nieswoje (np. 400 zlotych miesiecznie w polsce za dobry serwer), jesli moge raz zainwestowac w serwer i placic tylko za kolokacje (nawet kosztem poczatkowych niedogodnosci, czy tez lekkiego ryzyka).

(nawet kosztem poczatkowych niedogodnosci, czy tez lekkiego ryzyka).

ryzyko na dedykach masz takie same, chyba nie sadzisz, ze ktos kupuje 2 takiego samego, zeby Ci szybko podmienic jak cos padnie. Tak samo maja gwarancje onsite z czasem reakcji np 2 dzien i tyle, dla klientow ktorzy ZAPLACA za dodatkowe SLA moze wykupuja krotszy czas reakcji do 4-8h, ale to dodatkowo 2-3 tys pln do zakupu serwera, wiec sami z siebie " nie pala" sie, zeby to dawac klientowi...

Mi sie wydaje, ze jesli niemieckie serwerownie maja bardzo szybki czas reakcji to za serwery robia im zwykle komputery - w nich wiekszosc idzie bardzo szybko i sprawnie wymienic. (Z serwerami rack to juz nie wiem, jak jest, bo z takowymi jeszcze stycznosci nie mialem) a jak padnie np. plyta glowna, to przeciez maja pewnie stac jeszcze 20 nieuzywanych komputerow w serwerowni...

dokladnie tak jak piszesz, maja osobne pomieszczenie z plytami glownymi, dyskami, ramami itp. i jak cos padnie to ida do niego po czesci i wymieniaja. W prawdziwych serwerach rack nikt nie bedzie kupowal osobnej plyty glownej, bo plyta glowna jest niestandardowa i nie pasuje do wszystkich obudow. Sa to sprzety z dedykowanymi rozwiazaniami tylko dla danej marki/modelu. Jest to ich minus, z drugiej strony duzy plus, bo nie powinny sie psuc tak czesto jak shitowe PC, bo maja lepsze zabezpieczenia, czujniki, lepsze chlodzenie, dyski, ramy itp itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności