Skocz do zawartości

Synonimek

Maximus Marius

Rekomendowane odpowiedzi

no lol !!! no to już wytłumacze

- wczoraj miałem przy sobie tylko firmowego lapka

- jeśli chodzi o vmware to mam aktualnie na dysku 3 obrazy - 2 x XP i Ubuntu i miejca nawet na klona brak - właśnie uszczuplałem trochę ten bajzel

- dziękuję za rady na prawdę wiem jak wyczaić co się dzieje z programem, ale normalniejszy sposób to po prostu się zapytać (z tym spyware to był joke)

jeśli już tak mnie podpuszczasz to co powiesz o dołączeniu kopii licencji BSD do Twojego programu ? :)

Jeśli zbliża się Twój ślub i wesele to pewnie oglądasz różne suknie ślubne. Ciekawe suknie ślubne znajdziesz pod linkiem. Jak wiadomo suknie ślubne są tylko dla kobiet ;)

4.jpg

@zahar - kolejna rada :) - zainwestuj w dysk na USB, dodatkowo jeżeli chcesz zabezpieczyć dobrze dane na tym dysku to proponuje TrueCrypt wtedy możesz mieć tam co tam sobie chcesz

Co do pytania o licencję BSD to przyznam sie że nie rozumiem, więc proszę o dokładniejsze opisanie co miał bym zrobić

@IAmNewbie - marketing mam fatalny :) , wersja w PHP też istnieje, nie pamietam jednak czy silnik DB zrobiłem na SQLITE czy na MYSQL, jak mnie zaczepisz wieczorem to będe w stanie odpowiedzieć na to pytanie.

Mam takowy dysk, rzecz w tym, że mój komputer ma korporacyjne spyware i raportuje na przykład instalację nmapa i wiresharka !!! Dlatego jak trzeba to backtrack z płytki i heja.

O licencji mówiłem w kontekście dołączonej biblioteki do regexów na licencji BSD !!! Być może nawet nie wiesz bo pewnie używałeś borlandowego wrappera, ale ona ma licencję BSD. Wiem bo pisałem kiedyś bardzo podobne narzędzie :(

Edytowane przez zahar

Jeśli zbliża się Twój ślub i wesele to pewnie oglądasz różne suknie ślubne. Ciekawe suknie ślubne znajdziesz pod linkiem. Jak wiadomo suknie ślubne są tylko dla kobiet ;)

4.jpg

Z tą licencją to muszę sprawdzić w sumie to sie nie zastanawiałem nad tym jak komponenty sa zrobione ale rzeczywiście dołączają pliki LIB z innych programów (a ja myslałem że to ich własna implementacja) Z drugiej strony widzę że mój program został bardzo dogłębnie przebadany, to miłe :)

Po prostu pisałem dawno coś co miało bardzo podobną funkcjonalność (mniej rozbudowane ale było to częścią większego systemu) właśnie w borlandzie i badałem kwestię licencji. W końcu użyłem innych bibliotek do regexów (płatnych), bo nie było to dla mnie jasne co i jak. Przypuszczam, że wystarczy dołączyć kopię licencji, ale co wtedy ze sprzedażą? Jak zobaczyłem Twój program to sobie przypomniałem i sprawdziłem. Btw całkiem fajny :]

Edytowane przez zahar

4.jpg

Oprogramowanie napisane za pomocą płatnych wersji kompilatora Borlanda w tym Delphi możemy rozprowadzać tylko darmowo i to do celów "szkolnych" niezależnie od wykorzystanych bibliotek/komponentów itd. Takie oprogramowanie nawet jeśli programista korzystający z w/w kompilatorów nie pobiera opłaty może być wykorzystane tylko i wyłącznie do celów "szkoleniowych" z wykluczeniem zastosowań profesjonalnych.

Reasumując, jeśli ktoś chce sprzedawać oprogramowanie do którego powstania wykorzystywał w/w kompilator musi posiadać na niego licencje.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Oprogramowanie napisane za pomocą płatnych wersji kompilatora Borlanda w tym Delphi możemy rozprowadzać tylko darmowo
chciałeś pewnie napisać "za pomocą bezpłatnych" :)

Już pal licho, że Maximus napisał to w Free Delphi i zarabia na tym choć nie wolno. Narobił się przy tym trochę - pisałem kiedyś coś bardzo podobnego to wiem.

Mi chodziło tylko o wykorzystanie PCRE na licencji Free BSD - są opakowane przez użyty w synonimku TPerlRegEx. Ta licencja zasługuje na większy szacunek niż komercyjne :)

Sam kiedyś, dawno podobnie nieświadomie użyłem PCRE a potem zastanawiałem się nad licencją ;) Z tymi licencjami to są pułłapki :/

Edytowane przez zahar

4.jpg

Na delphi i komponenty (raporty wykresy, butony, toolbary itp) które używam mam fakturę ;) Nawet na windowsa mam fakturę :) Wiec wszystko full legalnie.

Z tym PCRE to w sumie nie wiem jak to jest dokładnie bo np. php zawiera je w sobie PCRE choć licencji nie widzę, w sumie to całe PCRE służy mi do podziału zdania na słowa wiec nawet nie jest mi potrzebne ot tak sobie testowałem komponent czy działa :)

Napisałem dobrze, ale nie jest to topic o licencji na delphi więc nie róbmy z tego OT ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

IMHO to nie OT

To jest topic o programie Synonimek, więc dlaczego nie porozmawiać o jego licencji?

Szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak się licencjonuje borlandowskie IDE bo ostatnio z tego korzystałem w liceum, więc dość dawno :)

Może jednak rozwiniesz temat ?

4.jpg

Może jednak rozwiniesz temat ?
Polskie licencje produktów firmy Borland

Hmm ciekawe - ja znalazłem takie ograniczenie tylko w sekcji "DODATKOWE WARUNKI LICENCJI DOTYCZĄCE OPROGRAMOWANIA W WERSJI EDUKACYJNEJ"

Mógłbyś sprecyzować? Może cytat albo coś bo Twoje wcześniejsze stwierdzenia wydają się dziwne ;) A wyraźnie dotyczy to licencji synonimka ;)

4.jpg