Skocz do zawartości

www.urodziennik.info

paweld3

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o ocenę mojego serwisu i skomentowanie pomysłu, celem tego serwisu jest możliwość zamieszczenia w nim swojej daty urodzin tak żeby Twoi znajomi będąc w desperacji i niepamiętając dokładnej daty mogli łatwo sprawdzić wpisując Twoje dane kontaktowe (GG, skype, e-mail, MSN, tel). Strona oferuje opcje przypomnienia o urodzinach poprzez e-mail lub gg. Strona jest już w sieci od jakiegoś czasu ale nie była jeszcze promowana. Zapraszam oczywiście do rejestracji i dodania swojej daty urodzin.

Podaje link - https://www.urodziennik.info

Grafika nie do końca zachęca, poza tym taka opcja jest fajna jako dodatek na już istniejących serwisach - np na gronie dostaje się z tygodniowym wyprzedzeniem powiadomienie o czyichs imieninach/urodzinach. Praktycznie co kilka dni ktoś ma urodziny czy imieniny właśnie i raczej nie spędzałbym codziennie kilku godzin na twojej stronie, żeby sprawdzić czy ktoś akurat nie ma niedługo jakiejś okazji :-)

Dlatego właśnie wprowadziłem powiadomienia na e-mail i gg, żeby nie trzeba było sprawdzać co kilka dni. Po prostu jeśli baza dat urodzin będzie bardzo obszerna, każdy stworzy swoją listę dat urodzin o których chce być powiadamiany a resztę skrypty zrobią za niego

No dobra - ale jak to ma działać? Muszę tam odnaleźć swoich znajomych i zahaczyć, że chcę być informowany o ich świętach? Czy mogę sobie dodać ot tak jakieś daty do przypominania?

Jeśli pierwsza wersja, to wyjdzie na to, że to takie grono, wykastrowane z przeglądania znajomych ludzi, komunikatora i gron tematycznych :-)

Wygląda to tak, ludzie wchodzą , rejestrują sie dodając swoją datę urodzin. Konto służy do tego że jak już będzie duża liczba zarejestrowanych osób to każdy weźmie raz znajdzie wszystkich znajomych , doda do swojej listy i na tym koniec. Przypomnienia będą dochodziły same. Przynajmniej na razie są tylko takie możliwości. Nie chcę żeby był to kolejny serwis społecznościowy tylko coś w stylu bazy dat urodzin. Kiepsko to wygląda jeśli w serwisie jest 80 użytkowników ale to jest początek. Uważam, że to musi w pewnym sensie samo ruszyć, reklama to jedno a mówienie znajomym to drugie. Chce być dobrej myśli.

Ok, plany niezłe - tylko co będzie, jeśli pojawi mi się jakiś nowy znajomy - on mnie dodaje czy ja jego? To wymaga co jakiś czas ponownego przeglądania wszystkich userów (a w przypadku grona, na które się tak często powołuję, bo jest chyba dobrym przykładem, jest to ułatwione, bo możemy oglądać znajomych naszych znajomych i ich znajomych i szukać według wielu kryteriów) i obawiam się, że ilość ludzi, to nie jest akurat największy problem.

Ale obym się mylił, bo mimo wszystko jakiś tam pomysł to jest, chociaż jak już wspomniałem, wygląda to dla mnie jak kawałek funkcjonalności czegoś innego. Zresztą niech się inni wypowiedzą, ja mogę być skrzywiony przez swoje preferencje :-)

Druga sprawa to wygląd, który niespecjalnie zachęca - zrób to najprościej jak potrafisz, lżejszy top, bardziej spójna typografia itp itp, w sumie możesz też zrobić to w stylu web2.0 czyli logo z lustrzanym odbiciem i cukiereczkowate przyciski i gradienciki :-)

Rozumiem Twoje podejście. Nie mogę tego serwisu porównywać nawet z gronem. Jest dużo bardziej amatorski , pracowałem nad nim sam, nadal się wszystkiego ucząc. A propos jeśli pojawi Ci sie jakiś nowy znajomy a serwis będzie popularny to będzie istnieć szansa, że jest już zarejestrowany a wtedy zostanie Ci tylko wyszukać go np. po e-mailu i dodać do listy. Oczywiście mógłbym zrobić żeby każdy mógł przeglądać listy dat urodzin każdego użytkownika ale to chyba by naruszało prywatność. Uważam że tak jest w gronie i na fotce, nie chciałbym żeby każdy widział kto jest moim znajomym a kogo do znajomych nie zaliczam. Oczywiście wszystko jest w fazie testów i dzięki za wszystkie sugestie. Co do grafiki to na to też przyjdzie czas, nie chciałbym robić wszystkiego naraz :)

Chodziło mi raczej o sytuację, kiedy ktoś z moich znajomych zarejestruje się na stronie - czy on wtedy znajduje mnie i wysyła mi prośbę o dopisanie go do listy itp itp? I czy ja mam jego urodziny na swojej liście a on moje? Czy mozna sobie ustalić, że np on ma moje, ale ja jego nie?

To niby drobiazgi, ale dobrze przemyślane mogą drastycznie zmienić funkcjonalność całości. Na plus bądź minus rzecz jasna :>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności