Skocz do zawartości

dwie domeny do jednego forum a pozycjonowanie

Rafal111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki mały problem. Mam już forum phpbb od kilku miesiecy pod jednym adresem. Niestety domena nie jest moja tylko jest zrobione przekierowanie na mój serwer. Boje się że kiedyś stracę kontakt z osobami które udostępniają mi domenę wieć chciałem równolegle trzymac to samo forum pod innym adresem.

Z tego co czytałem to wszelkie przekierowania są źle traktowane jeśli chodzi o booty i pozycjonowanie.

Na szczęscie foru jest na moim serwerze więc nie musze robić żadnego przekierowania w html żeby skakało do innego adresu - wystarczy skierowanie 2 domen na ten sam katalog.

Tylko teraz problem bo forum nie działa jak jest wpisana inna domena a działa na innej.

I drugi problem : co na to booty i pozycjonowanie?

To co ja napisałem dotyczy wypadku, gdy zdecydujesz się że ma pracować na nowej domenie. Gdy ktoś wpiszę stary adres będzie automatycznie przerzucany na nowy( na pasku adresu pojawi się nowy adres ). Jeśli dobrze kojarzę to forum phpBB może pracować tylko na jednym adresie( cookis jest zapisywane dla jednej domeny ). To co napisałem wydaje mi się jedynym sensownym rozwiązaniem twojego problemu. Może ktoś będzie miał lepszy sposób.

Działanie na dwóch domenach, bez przekierowania jest bez sensu z punku widzenia pozycjonowania, bo google jedną z tych domen potraktuje jako kopie i wywali z indeksu. Myślę że jak by się komuś chciało to jest możliwe przerobienie phpBB, tak by działało na dwóch domenach ale to naprawdę ma mały sens.

hm to szkoda

bw wg tego to wypozycjonuje teraz dobrze domene, potem wlasciciel mi zabierze a na tej drugiej bede zaczynal od zera

a przy okazji

jak zrobic to przekierowanie?

No właśnie o to chodzi by już nie pozycjonować starej tylko zacząć pozycjonować nową własną.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^.*stara_domena.pl
RewriteRule ^(.*)$ [url="https://www.nowa_domena.pl/$1"]https://www.nowa_domena.pl/$1[/url] [R=permanent,L]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności