Skocz do zawartości

Lista IP dodawarek i botów spamujących.

Daniel Kędzierski

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, coraz więcej jest botów spamujących blogi, precle, fora i katalogi.

Warto stworzyć temat w którym będzie się aktualizowało IP botów spamujących wpisy.

Jeżeli ktoś ma chwile czasu i może klepnoć jakiś moduł do WP zapisujący IP względem wysłanych art.

I oczywiście ci co mają już listę IP które warto blokować.

Boty szkodzą bo;

zle dodaja, dodaja mało unikalnie, generują zwiększone obciążenie.

po tej samej.

Tylko zauważ że jeżeli uwazasz strony jako SEO/Wyszukiwarka to boty dodawarki nie są po stronie SEO bo jej szkodzą. O ile botem spamujesz wyszukiwarke to jestes po tej samej stronie co SEO.

Tak nie jestem po stronie dodawarek, jestem po stronie SEO a TY :)?

Uważam że to złe porownanie, ja rozumiem gdybś zapytał o strony po których sie stoji gdyby chodziło o dodawanie addurl w wyszukiwarkach czy np stawianie samych katalogów.

Więc jestem po stronie zabezpieczonych precli, dobrych mocnych katalogów i linków na dłuższą przyszłość niż po stronie zwalenia przez dodawarkę następnego miejsca gdzie można zdobyć ciekawe linki.

szook napisał(a):
Tak nie jestem po stronie dodawarek, jestem po stronie SEO a TY ;)?

Jestem po swojej stronie.

Nie rozumiem po prostu jak można być ideologicznym przeciwnikiem jednego spamu i jednocześnie żarliwie wspierać inny spam.

szook napisał(a):
Więc jestem po stronie zabezpieczonych precli, dobrych mocnych katalogów i linków na dłuższą przyszłość niż po stronie zwalenia przez dodawarkę następnego miejsca gdzie można zdobyć ciekawe linki.

No to jesteśmy blisko, a problem nie leży w dodawarkach, tylko właśnie w zabezpieczeniu prowadzonych tych katalogów, precli i for.

W sumie jestem zwolennikiem selekcji "naturalnej" i niech zapuszczone serwisy idą w p.., a te co przetrwają to... to co ich nie zabije może je już tylko wzmocnić :)

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

• 7 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Moim zdaniem to paranoja....

Jak ktoś chce to może sobie wdrożyć captch'a lub inne jakieś zabezpieczenie...

Przypomnijcie sobie jak katalogi były na TOP'ie i pełno spamów latało.

Wdrażało się różne zabezpieczenia, żeby codziennie nie przeklikiwać się przez stertę spamów.

Marketing w sieci - da się ?

magda90 napisał(a):
Może się nie znam i jestem blondi !!! ale co jeśli ktoś jest ukryty za NAT-em dajesz na czarną listę całą sieć lokalną?

Yyy prosze? :D

Poprostu sie blokuje IP serwera/routera :D IP zewnętrzne w skrócie :D

kolryb29 właśnie o tym mówię !!! Jeśli w sieci lokalnej znajdzie się jakiś spamer to IP routera poleci na czarną listę i tym samym wszyscy w LAN niezależnie czy spamowali czy będą na black liście.

Darmowe gry flash online - zapraszam :) a tutaj 50 PLN zwrotu za zakład

Ech.. ale przecież spamiarki stoją na porządnych serwerach i napewno każda spamiarka ma własny adres ip. A nawet jeśli pod tym IP jest kilka serwerów to co?

Przecież za NAT'em w sieciach lokalnych siedzą tylko kompy uzytkowników... a nie serwery... A wątpie żeby ktoś na zwykłym kompie... ze zwykłym łączem miał groźną spamiarę... Poza tym spam jest dla google a nie dla usera..

Litości....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności