Skocz do zawartości

Precelek z innej beczki.

Daniel Kędzierski

Rekomendowane odpowiedzi

szook: wiesz, nie bash'uje Twojego pomyslu calkowicie, i chetnie zobacze, jak to ma w praktyce wygladac.

twierdze tylko, ze w wiekszosci przypadkow nie bedzie sie to oplacac. jesli juz, to nawet jesli nie mialbym silnego swojego wlasnego zaplecza, wolalbym sie dodac do jakiejs artykularni, czy czegos w tym rodzaju...

co do noffollow, polecam poczytac Matta Sciemniacza: https://www.google.com/search?hl=en&q=google+paid+links

w szczegolnosci wpis pt. "How to report paid links":

Yet another “pay-for-blogging” (PFB) business launched, this time by Text Link Brokers. It should be clear from Google’s stance on paid text links, but if you are blogging and being paid by services like Pay Per Post, ReviewMe, or SponsoredReviews, links in those paid-for posts should be made in a way that doesn’t affect search engines. The rel=”nofollow” attribute is one way, but there are numerous other ways to do paid links that won’t affect search engines, e.g. doing an internal redirect through a url that is forbidden from crawling by robots.txt.
dla mnie Twoja potencjalna strona nie bedzie sie roznic znaczaco od "pay per post"...
Ja staram się myśleć o tym co będzie, ty z pkt automatycznego precla.

tego nie rozumiem... :)

co do 3 artow za 10zl: studentki polonistyki moga zrobic wiele ciekawych rzeczy. :)

Fabryka Spamu - mój SEO-blog

Polecam prosty CMS - PikoCMS do stawiania zaplecza.

matt nigdy nie napisał o tym :) że serwis tematyczny umieszczając linka do innego związanego z ta sama tematyką ma dać nofollow.

Wrecz takie linkowanie jest pożądane.

Jakby na serwisie o sem i seo pojawiały się linki do marchewki to masz racje, choć i to czasem jest wskazane bo np podajesz przykład.

Tak więc nie sadze by google miało banować za linki w obrebie tej samej tematyki.

Jak na stronie w folderze postawisz qlweba jest duze ryzyko ze ci go wytna/ ale jak postawisz qlweba z kategoriami dla danej witryny potraktuja to jako uzupelnienie zawartości.

Musisz wiedziec że na dobrym serwisie właśnie mozna znalezc odnosniki do innych zwiazanych tematycznie.

Wierz mi ze ja pozycjonujac serwisy, szukam serwisow tematycznich nie konkurencyjnych i do nich linkuje - po co ? bo chce dac linka za free :) - a no nie. Dlaczego ? - poczytaj troche o zalozeniach algorytmu google i bedziesz wiedzial dlaczego linki wychodzace do tematycznych mocnych serwisow wrecz pomagaja

Tzn wiesz ja 10 zł to płace za kazdy wpis do wp,onet,interia i masy innych katalogów - nie zastanawiam sie nawet nad tą kwotą. Uważam że poza qlwebami, preclami dla mnie witryna musi się znaleźć w tych katalogach.

Wiec 10 zł to naprawde nie cena za wpis/art z serwisu tematycznego.

Ale wracajac do serwisów tematycznych: nie beda chcieli placic :) to zadne problem - pojawia sie tylko art. bezplatne bez linków a zaplecze tematyczne i bezpieczne zawsze sie przyda.

szook: tylko Twoj precel, w takiej formie, jaka teraz opisujesz, nie bedzie serwisem tematycznym w rozumieniu G!

bedzie to usluga typu "pay per post" i w zwiazku z tym, aby trzymac sie tzw. "wytycznych", linki beda musialy miec "nofollow", na co wskazuje wyzej przytoczony przeze mnie cytat.

dalej, zasadnicza roznica miedzy katalogami wp/onet/itp. jest taka, ze mam przekonanie graniczace z pewnoscia, ze kupuje cos, co bedzie dluuuuuugo. do tego jakis tam ruch tez wygeneruja. Twoje precle nie dadza takiej gwarancji: ani wzgledem trwalosci serwisu, ani ze ktokolwiek wejdzie przez linke w nich.

ps. uprzejmie prosze o nie nauczanie mnie podstaw "sztuki". moze malo postow tu nasmarowalem, ale cos-niecos o seo wiem.

jakbys przeczytal uwaznie to bedzie.

Bowiem art. nie posty beda tematyczne i nie platne + sponsorowane.

Wiesz ze to normalna usluga w serwisach tematycznych.

To nie ma byc precel jakie ty widzisz typu są wpisy z linkiem za kase

Ale jak mozesz wskaz mi te wytyczne. Powolujesz sie na coś co powiem ci że mi umkneło mimo ze nie zajmuje się tym od dziś.

Nikt nie uczy Ciebie podstaw sztuki, bo nie moje w tym zadanie, każdy się uczy sam i doświadczenie zdobywa z czasem.

Ja poprostu twierdze że ciagle nie zrozumiałeś idei serwisu - tam niema czegos takiego jak placenie za post. Tam niema postów/ są art. tematyczne pisane przez administratora serwisu + art. tematyczne sponsorowane.

I to jest normalne. Takie wytyczne byłyby smieszne i nie sa mi znane.

Wiec jak mozesz wskaz konkretnie słowa Google a nawet Matta które mówią o tym iż art. sponsorowany musi miec nofollow badz serwis tematyczny dostanie bana.

Mendax, ja Ciebie uczyc nie chce ale i Ty sie staraj tego nie robić :). Nie z uwagi na ilość postów tylko fakt dyskusji i wymiany pogladów.

Ja chetnie ci przytakne jak znajdziesz mi słowa o nofollow wzgledem serwisów tematycznych i linków zewn.

Pomysł Szooka ma szanse powodzenia, kilka miesięcy wstecz myślałem o czymś podobnym. Tylko są dwa warunki - podstrona wpisu ma dobry PR (nie mniej jak 4) i jest pozycjonowana na podobne słowa kluczowe. Przy dobrze napisanym artykule może to dać pożądany ruch. Nie ma co za dużo roztrząsać.

Edycja: Szooku - w odmianie przez przypadki jest jeszcze "biernik" - czemu go pomijasz? :)

Eksperyment Discover.pl

szook

To załatwij takiego precelka w top10 dla średni/proste frazy i bez problemy wpłacę kilka żloty - ale FV potrzebne - tylko, że to IMHO ostatnio nie jest aż taki proste jak było rok temu.

Nie znam zadnego "mieszany" serwis (katalog, precel, wyszukiwarka), ktore zalatwil to wieciej niż 2/3 miesiace

Yeden co do PR artykułu może być trudno przy obecnych update. Choć myśle że realny PR może być dośc mocny.

Co do struktury serwisu pracuje jeszcze nad ulepszeniami wewn linkowania, te w WP mi się nie podobają i uważam za mało trafione względem indeksowania jak i rozkładu mocy na podstrony.

Generalnie to ma być WP lecz o innej strukturze linków wewn i budowie.

Nie stawiałem WP bo uznałem że brakuje mi tam kilku elementów.

Serwisy tego typu mają być normalnymi serwisami jak każde inne, nie gorsze nie lepsze, tak samo przydatne jak normalny serwis tworzony dla użytkownika - w tym właśnie ma być moc i skuteczność (tak to widze).

W tym że bez problemu taki serwis dodam do płatnych katalogów, w tym że link z tematycznego wydaje mi się bardziej wartościowy nie z powodu treści a z powodu położenia serwisu w algorytmie czyli idea trust rank/analiza położenia serwisu wewn. innych tematycznych.

Obecne precle - z linkami w art. tematycznych nie spełniają mojego oczekiwania, wydaje mi się także że nie są to wpisy tematyczne. Dla mnie wpis/link tematyczny jest poprostu czymś innym niż tylko link w treści odpowiadającej tematyce. To byłoby zbyt banalne.

Ale popracuje jeszcze nad tym, dzis skoncze sam skrypt już nie wiele zostało, później postaram sie dorobić moduł płatności, moduł głosowania itp. Może się przyjmie takie coś kto wie - zawsze mówią że nie myli się ten kto nic nie robi.

Co do przypadków, jakoś ci powiem ostatnimi czasy nie bardzo udaje mi się skupić. Coś mi :) zdrowie się psuje - ja to sobie wmawiam syndrom 30 latka. Chciałem dać przykład tylko możliwości operowania słowami i np jak na to reagują wyszukiwarki.

TTSEO mysle że postaram sie wbic nimi na średnio trudne frazy. Narazie skupie się na 1 czyli tym sempo.pl - cieżko mi powiedzieć czy bedzie wysoko - narazie ma ruch około 500 users dziennie. Pozycje w onecie na tematyczne słowa typu pozycjonowanie, optymalizacja, w google powoli także będzie się wbijać.

Jak już napisze z 20-50 art. na dany tematyczny serwis myśle że bedzie ruch.

Na start planuje także kupować ruch z innych serwisów tematycznych i za pomocą boksów.

Jak to się mówi żeby wyjąć nalezy włożyć - jak w seksie. Wiec licze że tematyczne serwisy z art. sponsorowanymi beda udanym seksem.

CO do fvat itp to już zaden problem.

Szooku: Popieram pomysł i będę jednym z pierwszych klientów. 10zł za dobry link to niewielka cena. Jeżeli zrobisz to na poziomie to będzie to dla każdej obsługiwanej przeze mnie strony równie obowiązkowe co wpis do katalogu Onetu czy Wp. Mam nadzieje, że pojedyncza strona będzie mogła dokonać więcej niż jednego wpisu. Np. 2-3 razy/rok.

Faktury by się przydały. Szczególnie dla klientów zamawiających hurtowo. Zdaje sobie sprawę, że znacznie zwiększyłoby to cenę usługi..

Jestem w potrzebie - sprzedaje
cenne domeny regionalne za ułamek wartości
tylko do końca tyg. < link do ogłoszenia >

Oczywiscie że tak, to ma być z założenia tak zrobione żeby pisać dla danej domeny po 2-3 a nawet 10 art. w skali roku.

Napewno pomyśle o jakiś rabatach.

Zanim taki serwis bedzie pobierał opłate za wpis - sam najpierw bedzie coś wart. Ta opłata nie jest bym na tym zarobił - tylko by mój zysk był w tym że zyskuje człowieka który bedzie pisał artykuly dla danego serwisu za free a przy okazji zarobi na pisaniu dla ludzi chcących sie dodać. Dla mnie to zysk wystarczający bo dostaje admina serwisu znającego tematykę dla takiej osoby plus bo zarobi sobie kilka złoty bez kosztów promocji serwisu.

Co do fvat nie widzę z tym najmniejszego problemu. Na kazdym takim serwisie beda dane do fvat. Z uwagi iz przepisy skarbowe nie zmuszają już do wysyłania faktury VAT pocztą - dostępne beda w jakimś panelu do wydrukowania co nie zwiekszy kosztów usługi.

szook: ech... dobra, chwile poszukalem:

www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=35769

Don't participate in link schemes designed to increase your site's ranking or PageRank.
https://www.mattcutts.com/blog/seo-mistakes...xchange-emails/
The best links are not paid, or exchanged after out-of-the-blue emails–the best links are earned and given by choice. (podkreslenie moje)

www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=66356

praktycznie calosc.

dla Ciebie to nie bedzie sprzedaz linkow, dla mnie tez nie i dla wielu, wielu innych ludzi - rowniez.

ale wystarczy kilka spam-reportow i jestem pewien, ze taki precel poleci.

nie wazne, w jaki sposob my interpetujemy ten projekt. wazniejsze, ze sciemniacze z G moga to latwo potraktowac jako zwyczajna sprzedaz linkow.

i tak: wedlug najnowszych wytycznych G nie maja prawa istniec zadne "artykuly sponsorowane". ostatnio przez zachodnia seosfere przetaczaly sie powazne dyskusje na ten temat i wrecz protesty.

rozumiem mniej wiecej jak ma taki portal wygladac - prawie jak zwykla strona, tylko, ze mozna poprosic/zaplacic za wpis tematyczny...

i tutaj jest moje pytanie na temat oplacalnosci. ile osob musialoby sie zapisac, zeby to wszystko bylo rowniez dla Ciebie oplacalne? koszty serwera, koszty ludzi, koszty linkowania - troche tego wychodzi, nieprawdaz?

dalej... nie chcialem w to uderzac w ten sposob (tzn. personalnie), ale zdaje sie, ze musze... byla Twoja szukajka, bylo radio, bylo jeszcze kilka rzeczy... te projekty zdaje sie... umarly? jaka mam pewnosc, ze nie opuscisz tez tych precli?

PS. proszac o nienauczanie mnie podstaw, mialem jedynie na mysli tego typu zdania: "poczytaj troche o zalozeniach algorytmu google i bedziesz wiedzial dlaczego linki wychodzace do tematycznych mocnych serwisow wrecz pomagaja". o calej reszcie w miare wolnego czasu i checi moge zawsze dyskutowac.

sam engin jest używany dośc mocno - poprsotu na innych domenach - bo googlowi się to nie podobało.

fm - od września - przerwa wakacyjna zapowiadana jeszcze przed startem wakacji.

Precelki :P - mysle ze nawet jak beda istniały 6 msc to super.

Co do tych ich wytycznych - wystarczy napisać że artykuły sponsorowane i dać przykład art. nie wspominając o sprzedaży linków.

Co do linkowania - żaden problem, sporo pkt zapasowych w systemach mam, troszkę śmietników.

Serwer nie koszt - co to za koszt przy 50 domenach - to tak jakby ich prawie nie było.

Jaki widze w tym zysk - nie ze sprzedazy wpisow a z budowanego zaplecza.

Z ciekawości sam napisze na blogu Matta zapytanie czy sprzedaż art. sponsorowanych tematycznych jest karana w google banem bo jest tam link. Sam jestem ciekaw co napisze.

Ty mocno wierzysz w to co matt pisze, tym tokiem nalezałoby zbanować yahoo,onet,wp i każdy katalog który pobiera opłaty za wpis.

Wiec gdy już zbanują pierwszego takiego precla wtedy bede sie martwil i sypał im przykładami. Narazie wydaje mi się że gdy zobaczą iż 50% art. to serwis poprostu tematyczny - nie beda wstanie tego ruszyć z powodu sprzedazy linków. I sam dla testów wysle na blog matta 1 spam raporta z zapytaniem czy narusza strona wskazówki by miec pewność przed postawieniem 50 następnych.

Mendax musisz jeszcze jedno zrozumieć że nie wszystkim co robie chcę i mogę się chwalić czy o tym pisać. Jakbyś tam częściej wpadał na jakieś lokalne imprezki pewno poznałbyś te działające rozwiązania o których poprostu nie warto pisać public bo ludzie i tak ich nie zrozumieją bądź czasem lepiej jak nie wiedzą kogo są.

A wracajac do sedna sprawy, skrypt skonczyłem - domenki jakieś archiwalne mam to podepne, zobacze jak to będzie się mieliło.

Narazie to mi google mieli mieli nawet dobre serwisy i mało wypluwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności