Skocz do zawartości

Kupowanie domeny od kogoś.

Tomahawk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio kupiłem domenkę i to za całkiem spore pieniądze bo kilkaset zł ale kompletnie niewiem jak wygląda procedura kupna domeny.

Rozmawiałem z gościem przez telefon i powiedział że domena którą mi sprzedaje zarejestrowana jest w home.pl i że niebawem przyśle mi cesje domeny którą ja wypełnie i wraz z kserem dowodu osobistego wyślę do home.pl. Zapytał też o dane na kogo ma być domena więc mu podałem.

Mam teraz w głowie kilka niejasności.

Jak odeśle tą cesję do home.pl to co? Dostane jakiś panel do tej domeny? Bo nigdy nie miałem konta w home.pl.

A ta domena to zniknie zniknie z panelu poprzedniego właściciela?

Cesja to jest wszystko? Nie potrzeba żadnej umowy? Jak wygląda procedura kupna domeny od A do Z?

Cesja jest umową, zrob kopie i tyle. Zmieni sie adres e-mail wlasciciela, wiec bedziesz mogl skorzystac z opcji przypomnienia hasla (loginem jest domena). Domena bedzie w Twoim panelu, a z jego zniknie. Tyle w temacie :P

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

• 4 miesiące temu...

cesja to jest 'papierowa umowa', którą zawiera kupujący i sprzedający dlatego, że rejestrator domeny tego wymaga, tj. wypełnienia ich formularza, po czym przeniesie domenę z jednego panelu na drugi,

a najprościej do zmiany właściciela domeny potrzebny jest kod auth-info, który pozwoli na wytransferowanie domeny do innego rejestratora, np. z czyjegoś panelu w home.pl do naszego panelu w az.pl...

w przypadku domen polskich można sobie te umowy przesyłać, ale w przypadku globalnych to transferować od razu do innego rejestratora, co się oczywiście wiąże z zapłaceniem za nowy rok abonamentu, ale przynajmniej wiemy, że domena jest nasza...

jakoś nie wyobrażam sobie prowadzić papierową korespondencje z Johnem z Australii, któremu sprzedaję domenę .com ;) już widzę jego minę, jak mu każę założyć sobie konto w home.pl, regulamin to jak ma przeczytać? a co jak bym kupował domenę od Chińczyka? nawet bym formularza nie wypełnił opisanego za pomocą #@%#@#&%@ ;)

• 1 miesiąc temu...

w home jest bardzo proste: zmiana hasła na domenie + wygenerowanie dokumentu cesji - przesłanie mailem - lub faxem i już jesteśmy szczęśliwym posiadaczem

dla Twoich okien najlepsze markizy - dla wszystkich adwokat - lub książka telefoniczna - oferty różnego typu, taniej nie będzie

Dokładnie mam podobny problem. Mianowicie jakbym kupił kilka adresów z domenami afrykanskimi i mial na nie kupca z Ameryki to wówczas co mam zrobić po udanej transakcji? Przesłać komuś taki kod auth-info? Wówczas chyba jeszcze muisałbym zapłacić za takie przetransferowanie, tak?

A jak to jeszcze jest, czy aby sprzedac domene potrzebne jest abym mial firme? Tzn, sprzedaje ja za 100 000 $, dostaje pieniadze na konto ale czy cos odprowadzam do Urzedu Skarbowego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności