Skocz do zawartości

Proste zasady google

rating

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was.

Chciałebym podzielić się moimi obserwacjami. Nie wiem na ile jesteście wylewni i na ile informujecie innych ID o swoich doświadczeniach związanych z pozycjonowaniem. W końcu poznanie zasad google to klucz do sukcesu i nie sądzę, że osoby, które wiedzą jak działać inforumą innych jak można być wysoko. Jednak liczę, że chcociaż trochę

waszej wiedzy jest udostępnianej...

Moje obserwacje są następujące - g. działa chyba w łatwy sposób. Ja jestem właścicielem kilku stron. Jedna z nich to duży portal tematytyczny. Nigdy w życiu nie dodawałem tej strony do katalogów, a mimo to jestem wysoko na wiele fraz. Strona oparta jest o szablom mambo (joomle). Sprawa wygląda tak: jak dodaje artykuł to na zapytanie związane z tematem artykułu pojawiam się zawsze w pierwszej 5 wyników. Artykuły są zwykłymi informacjami prasowymi, czyli są udostępniane przez firmy i agencje PR. Jedyną zaletą mojej domeny jest fakt, ze portal widneje w sieci od 5 lat. Moim zdanem to jest najważniejszy algorytm G. Jeśli strona istnieje w G długo i dodawane są do niej artykuły to zawsze będzie wysoko w wynikach.

Teraz kilka słów o katalogach. Mam róweniż młode strone, które dodaje do katalogów. Jakiś czas temu dodawałem tak po 5 - 10 kat. i strona wskoczyła na 12 pozycję w G. od ponad 7 miesięcy nie robie nic na tej domenie, nie dodaje katalogów a strona jak stanęła na tej pozycji tak stoi. Nie rusza się ani w dół ani w górę. Ta sytuacja jest zaprzeczeniem tego, że żebu utrzymać pozycję trzeba dodawać non stop. (Fraza dosyć popularna).

Moim zdaniem, żeby być wysoko w googlach trzeba działać naturalnie, dodawać katalogi lajtowo i czekać. Konkurencyjne strony, które się pozycjonowały poprzez katalogi są cały czas wysoko i nie spadają. Tak więc nie sądzę, żeby google zmieniły algorytm i banowały domeny za qweby.

Reasumując trzeba działać naturalnie - tylko teraz jest otwarte pytanie co to znaczy naturalnie....

Wejdź i dodaj artykuł -> all.warszawa.pl

Pozdrawiam

rating

Moim zdanem to jest najważniejszy algorytm G
jak wiek domeny może być algorytmem ? chyba coś pokręciłeś. Powinno być: najważniejszym czynnikiem wpływającym na wyniki w Serpach jest wiek domeny. Oczywiście ja się pod to nie podpisuje.
Jeśli strona istnieje w G długo i dodawane są do niej artykuły to zawsze będzie wysoko w wynikach.

Tutaj też pomieszałeś. Strona nie będzie wysoko tylko przez to, że dodawane są artykuły. Może tak, że artykuły są wysoko w Google.

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

Moim zdanem to jest najważniejszy algorytm G
jak wiek domeny może być algorytmem ? chyba coś pokręciłeś. Powinno być: najważniejszym czynnikiem wpływającym na wyniki w Serpach jest wiek domeny. Oczywiście ja się pod to nie podpisuje.

Tak tak masz rację.

Jeśli strona istnieje w G długo i dodawane są do niej artykuły to zawsze będzie wysoko w wynikach.
Tutaj też pomieszałeś. Strona nie będzie wysoko tylko przez to, że dodawane są artykuły. Może tak, że artykuły są wysoko w Google.

No tak masz rację. Tak można to rozumieć. Ale przynajmniej mi zależy na tym żeby człowiek wpisując: "inwestycje w szczyrku" otrzymał wysoko wynik z artykułem w mojej domenie. To że G go skieruje na podstronę z artykułem w moim portalu, a nie skieruje go na stronę główną to już jest obojętnę. Ja w tym przypadku traktuje wyniki artykułu w G. jako wynik mojej domeny.

Pozdrawiam

rating

To że G go skieruje na podstronę z artykułem w moim portalu, a nie skieruje go na stronę główną to już jest obojętnę

Niestety to nie jest obojętne. Użytkownik szuka w Google konkretnej informacji, jeśli nie trafi do konkretnego arta, a na stronę główną to prawdopodobnie zrezygnuje z szukania informacji na stronie, bo chce od google konkretnej informacji i wróci z powrotem do wyników w Google

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

To że G go skieruje na podstronę z artykułem w moim portalu, a nie skieruje go na stronę główną to już jest obojętnę

Niestety to nie jest obojętne. Użytkownik szuka w Google konkretnej informacji, jeśli nie trafi do konkretnego arta, a na stronę główną to prawdopodobnie zrezygnuje z szukania informacji na stronie, bo chce od google konkretnej informacji i wróci z powrotem do wyników w Google

Ja ja uważam, że przeczyta konkretny artykuł i jak będzie zadowolony to zerknie na home page i sobie zapamieta.

Tak czy siak zbaczamy z tematu... co jest dla google naturalnym działaniem?

1. Wiek domeny

2. Duża ilość treści. Nie koniecznie w jednej tematyce. Liczy się ilosć.

3. ....

Pozdrawiam

rating

Jeśli chodzi o katalogi....

Mam pewną stronę dodawaną kiedyś tylko do katalogów, pozycjonowaną na średnio trudną frazę. Wybiła się na 1szą pozycję. Obecnie nie jest linkowana od ponad roku i jej pozycja skacze między 2gim a 3cim miejscem. Jest to portal tematyczny gdzie dodawane są ciągle nowe artykuły więc mogę się zgodzić że nie tylko linki są najważniejsze. Fakt że pewnie dalej linkowana jest w jakiś sposób naturalnie ale tutaj raczej nie można liczyć na jakieś zawrotne ilości linków, jakość naturalnych linków czasem także wiele pozostawia do życzenia. Odnośniki idą z for dyskusyjnych, ksiąg gości i mniejszych stron nie koniecznie tematycznych, których właściciele jeszcze nie zapoznali się z pojęciem pozycjonowanie i nie szkoda im dać odnośnik do cudzej strony z parametrem follow. :) Kolejna sprawa, że taki odnośnik najczęściej widnieje w takiej formie, że anchorem jest nazwa domeny.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Fakt że pewnie dalej linkowana jest w jakiś sposób naturalnie ale tutaj raczej nie można liczyć na jakieś zawrotne ilości linków, jakość naturalnych linków czasem także wiele pozostawia do życzenia. Odnośniki idą z for dyskusyjnych, ksiąg gości i mniejszych stron nie koniecznie tematycznych, których właściciele jeszcze nie zapoznali się z pojęciem pozycjonowanie i nie szkoda im dać odnośnik do cudzej strony z parametrem follow. :) Kolejna sprawa, że taki odnośnik najczęściej widnieje w takiej formie, że anchorem jest nazwa domeny.

Ehh, naturalne linkowanie. Niby według google, cytując bloga, mamy się skupić na tworzeniu dobrej treści, by linkowało nas jak najwięcej ludziów. No niby okay. Ale raz - mało kto linkuje do strony głównej, tylko do konkretnej treści, a dwa - jeszcze chyba mi się nie zdarzyło mieć jakiegoś naturalnego linka (a statystyki przeglądam dość wnikliwie) z takim anchorem, jakbym chciał. Zawsze to jakiś klik, link albo tutaj, a najczęściej adres. Można się tak wypozocjonować, na jakieś niszowe frazy podejmowane w ów artykułach.

Ale nie podejmując innych działań seo po prostu przegrywasz z konkurencją, która pozycjonuje się "sztucznie" i zbiera dużo więcej wizyt z "głownych" fraz.

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

Jeśli chodzi o katalogi....

...Wybiła się na 1szą pozycję. Obecnie nie jest linkowana od ponad roku i jej pozycja skacze między 2gim a 3cim miejscem....

Czyli moje obserwacje są słuszne, że domena nie spada poprzez brak linkowania tylko jej pozycja się stabilizuje. Ewentualne spadki są wynikiem linkowana konkurencji. Ja słyszałem od ludzi że jak linkujesz, a poźniej przestajesz to G mysli ze strona juz nie jest wartosciowa i spadasz. Osobiście uważam to za głupote.

Pozdrawiam

rating

A co jeśli warunek ten spełniają setki, tysiące albo miliony stron? A co jeśli domena ma 5 lat, ale przez ten czas kilka razy wygasała i była używana do różnej tematyki?

Ta sytuacja jest zaprzeczeniem tego, że żebu utrzymać pozycję trzeba dodawać non stop. (Fraza dosyć popularna).
Jaka to fraza? Mi też zdarzyło się wypozycjonować szybko strony o mało konkurencyjnej tematyce i pozycje utrzymują się nawet po roku od zakończenia prac nad nią, ale to nie jest dowód na nic.
żeby być wysoko w googlach trzeba działać naturalnie

To akurat nic nowego ;-)

co jest dla google naturalnym działaniem?

1. Wiek domeny

2. Duża ilość treści. Nie koniecznie w jednej tematyce. Liczy się ilosć.

Liczy się jakość, bo co z tego jak będę pisać o wszystkim i o niczym? Na jakie frazy będę wtedy pozycjonować stronę? A z tą cała naturalnością - chodzi o naturalne linkowanie - takie linkowanie, które będzie wyglądało na zdobycie linków dzięki temu, że treść na stronie jest wartościowa i dlatego inni do niej linkują.
mało kto linkuje do strony głównej, tylko do konkretnej treści

I dobrze, bo to pomaga pozycjonować podstrony.

jeszcze chyba mi się nie zdarzyło mieć jakiegoś naturalnego linka
Prowadzę bloga, do którego inni linkują - raz z nofollow, a innym razem jest to normalny link pozycjonujący.
a najczęściej adres. Można się tak wypozocjonować, na jakieś niszowe frazy podejmowane w ów artykułach.

Jeśli domena zawiera słowo kluczowe i ktoś poda sam adres, pomaga to nieco w pozycjonowaniu na to słowo.

Wracając do naturalnego linkowania, dobrze jest jak najbardziej zróżnicować formę linków. Niech to raz będzie link z anchor tekstem (oczywiście powinny być one zróznicowane), innym razem sam adres, raz do strony głównej, raz do podstron, raz z mocnych stron, innym razem ze słabszych stron czy katalogów, for internetowych, czasem z podpisów, czasem wstawione w treści, raz link jednostronny, innym razem nawet z wymiany. Właśnie w taki sposób linkowanie wygląda naturalnie, bo większość internautów poleca jakieś produkty na forach i wklejają oni wtedy adres do podstron. Nie wiedzą raczej o tym, czym jest anchor tekst i pozycjonowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności