Skocz do zawartości

umowa na pozycjonowanie

BasiaW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Chcę Wam przedstawić swoją umowę - niekompletną, głównie jestem ciekawa Waszego zdania na temat ceny i całej procedury tam zawartej.

Pozycjonowane frazy:

Wesela, przyjęcia okolicznościowe.

Wariant 1

Cena za fraze

Wesela Przyjęcia okolicznościowe

50zł 30zł

Umowę na pozycjonowanie podpisuje na okres 12 miesięcy. Opłata za pozycjonowanie pobierana będzie w momencie gdy strona www trafi na miejsce od 1 do 10 w wynikach wyszukiwania w google.

Faktura wraz z monitoringiem miejsc pozycjonowanych fraz w google będzie wystawiana ostatniego dnia każdego miesiąca przez okres na który podpisana będzie umowa.

Wariant 2

W wariancie tym uwzględniłam możliwość jednorazowej opłaty w momencie gdy strona trafi na miejsca od 1-3 pobierana będzie opłata jednorazowa w wysokości:

Wesela Przyjęcia okolicznościowe

Miejsce 1 450 zł Miejsce 1 300zł

Miejsce 2-5 400zł Miejsce 2-5 200zł

Miejsce 4-10 100zł

W momencie gdy strona trafi na pozycję wystawiona zostanie faktura na podaną kwotę.

Podpisanie umowy na okres 12 miesięcy, daje tą pewność, że strona będzie stale i na bieżąco linkowana (dodawana do katalogów). Zaletą tego jest to, że strona będzie osiągała pewną pozycję przez okres trwania umowy. Wadą wariantu 2 jest to iż po uzyskaniu opłaty, zostaje zaniechana czynność linkowania co sprawia, że strona może spadać w wynikach wyszukiwania.

Pozycjonowanie ma na celu ściągnięcie na stronę internetową jak największą liczbę potencjalnych klientów, która byłaby zainteresowana naszymi usługami. Nie bez znaczenia dla podanych fraz ma lokalizacja, dlatego równie dobrze byłoby gdyby strona była wypozycjonowana również na frazy: wesela miasto i przyjęcia okolicznościowe miasto.

Słowo miasto jest tutaj przykładowe, zamiast niego może być również region np. województwo.

Etapem pozycjonowania jest optymalizacja kodu źródłowego strony głównej witryny tj. index, utworzenie odpowiednich metatagów, które będą zawierały słowa kluczowe oraz opis firmy a także odpowiednie polecenia interpretowane przez wyszukiwarki, które wspomogą pozycjonowanie. Kolejnym etapem będzie dodanie strony do wyszukiwarek tj. google, Onet, wp. Cena za tę usługę wynosi 30 zł.

Podane ceny są cenami netto.

1. ceny zbyt niskie, nawet biorąc pod uwagę niższą konkurencyjność liczby mnogiej od "wesele" (rzadkość). ustal sobie minimum za pakiet słów.

2. Zdradzasz techniki (katalogowanie), co może zachęcić klienta do rezygnacji z usługi, wpisów nie zabierzesz. no i odkrywasz, że nie masz zaplecza.

3. możesz nigdy nie dotrzeć do top3, prędzej sama zrezygnujesz. co wtedy, nie weźmiesz kasy? (wariant 2 niespójny)

4. co z odpowiedzialnością za filtry, bany?

5. same konkrety w umowie, a nie "równie dobrze byłoby gdyby strona była wypozycjonowana..." co to, porady czy umowa?

6. nie zdradzaj co będziesz robiła szczegółowo, bo Cię klient wypyta o wszystko i sam zrobi. (tj. będzie próbował)

7. żadne umowy nie zagwarantują Ci bezpieczeństwa. klient będzie niezadowolony - zerwie umowę, będzie zadowolony - będzie renegocjował.

ps. tyle imho, żeby nie było :)

oczywiście pewniejsze i lepsze jest podpisanie umowy na czas, jednorazowe pozycjonowanie to później same kłopoty.

nie rozumiem co prawda tej kwoty 30 zł na końcu czy to jest cena za optymalizację, czy za dodanie do katalogów ( czyli wp i moze 1zł za express do onetu) bo do wyszukiwarek to jest za darmo, i liczy sie coś innego, linki

Edyta :)

myślałem ze zadałaś pytanie jako klientka, ale post Edyty trochę wyjaśnił, i przychylam sie do jej oceny...

poszukaj na forum były już chyba jakieś wzory umów podawane, co prawda dawno temu ale były.

umowa ma być konkretna i chronić ciebie jak i klienta.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Dziękuję za odpowiedź, cena 30 zł, którą podałam na końcu to cena za optymalizację kodu, stworzenie metatagów + dodanie do wyszukiwarek.

Troszeczke wprowadziłam w błąd bo jest to oferta ale i tak Wasze odpowiedzi są dla mnie ok. Pozdrawiam.

Cenny mocno konkurencyjne :) bardzo mocno

Ceny konkurencyjne bo i konkurencja na te frazy niewielka. - ale ponieważ nie znam cen konkurencji co do pozycjonowania i nie chce psuć rynku :) a widząc, że tymi cenami będę go psuła to cena moja będzie większa :)

Mam jeszcze jedno pytanie, do tej pory pozycjonowałam "dobre" strony, które już długo były w necie, były już wypozycjonowane na niektóre frazy, moje pytanie jest takie po jakim czasie mogę liczyć że strona-nowiutka nie zaindeksowana jeszcze w wyszukiwarkach, wpadnie do TOP10 - w tych frazach nie powinno to być trudne do wykonania ale zastanawiam sie czy można tak określić z góry czas.

czy sie stoi czy sie lezy 100 zl sie nalezy

zadaj zapytania dla firm z top 50 w google.pl na haslo "pozycjonowanie" to troche informacji zbierzesz

nie pisz w umowie google tylko google.pl

Używaj Cuilla i Hakii

Jak widać ludzie mają nawet problem z wycenianiem

Jakim cudem "Przyjęcia okolicznościowe" sa tylko 30-40% tańsze od "wesela" ???

Różnica w mocy potrzebnej na ich wypozycjonowanie jest jak 1:10 (mniej więcej).

Czyli jeżeli wesela kosztują 500 zł to Przyjęcia okolicznościowe powinny 50zł.

Ja ciągle piszę o stawkach MIESIĘCZNYCH!.

A tak już na stracie mamy typowy przykład jak ludzie sami siebie oszukują.

Przecież wyraźnie widać, że Przyjęcia okolicznościowe wyjdą lekko i łatwo, a wesela

może wogóle a klient i tak zapłaci kilka stówek za przyjęcia.

Cena za optymalizacje kodu (jezeli dobrze rozumiem) musi wynikac

z wyceny SUMY pracy wlozonej w optymalizacje kodu podstron

pozycjonowanych na poszczegolne frazy.

Bierzesz za optymalizacje kazdej po 15 PLN.

Stanowczo za malo. Zwlaszcza, ze optymalizujac strone

wkladasz swoja wiedze, ktora pozniej klient moze powielic

na inne podstrony, ktore bedzie sobie mogl optymalizowac sam.

[Teraz zauwazylem, ze Twoja optymalizacja dotyczy strony glownej.

Nie bedzie moim zdaniem skuteczna, bo jak zrozumialem

to po prostu wpisanie metatagow KEYWORDS. W zasadzie nie

jest to otymalizacja kodu. Optymalizacja to unikalne tytuly,

opisy stron, itd.]

MG

Jak widać ludzie mają nawet problem z wycenianiem

Jakim cudem "Przyjęcia okolicznościowe" sa tylko 30-40% tańsze od "wesela" ???

Różnica w mocy potrzebnej na ich wypozycjonowanie jest jak 1:10 (mniej więcej).

Czyli jeżeli wesela kosztują 500 zł to Przyjęcia okolicznościowe powinny 50zł.

Ja ciągle piszę o stawkach MIESIĘCZNYCH!.

A tak już na stracie mamy typowy przykład jak ludzie sami siebie oszukują.

Przecież wyraźnie widać, że Przyjęcia okolicznościowe wyjdą lekko i łatwo, a wesela

może wogóle a klient i tak zapłaci kilka stówek za przyjęcia.

Mrtn popraw mnie jeśli źle rozumiem, czy koszt miesięczny wypozycjonowania frazy wesela u Ciebie wyniósłby 500 zł. ?? Bo jeśli nawet wezmę za wesela 100 zł to za przyjęcia okolicznościowe wg tego co piszesz powinnam wziąć 10 zł. - to mi się nie opłaca.

I jeśli podpisuje umowę na pozycjonowanie, pobieram pieniążki za to co miesiąc, co jeśli te wesela nie wypozycjonują się na pierwszą stronę, czy klient może domagać się ode mnie zwrotu pieniędzy ??

Poradźcie mi jak odpowiadać na pytanie klienta: kiedy strona znajdzie się w TOP 10 ?? czy można wogóle podać jakiś termin, orientacyjnie ?

Dziękuję za wszystkie wskazówki ;)

skąd wy bierzecie te ceny ??? bo ja jak widze z palca albo z sufitu. Podstawą wyceny jest sprawdzenie konkurencji i dopasowanie do tego własnej ceny.

Może się zdarzyć przecież tak że na niektóre hasła top 5 jest "zastany" czyli obsadzony witrynami o długiej historii w sieci z kontynuacją tematyczną i naturalnymi silnymi paroma BL, wtedy aby się przebić trzeba i czasu i dodatkowego poweru.

PS.

nie odnosze sie żadnego konkretnego przypadku frazy.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Mrtn popraw mnie jeśli źle rozumiem, czy koszt miesięczny wypozycjonowania frazy wesela u Ciebie wyniósłby 500 zł. ?? Bo jeśli nawet wezmę za wesela 100 zł to za przyjęcia okolicznościowe wg tego co piszesz powinnam wziąć 10 zł. - to mi się nie opłaca.

I jeśli podpisuje umowę na pozycjonowanie, pobieram pieniążki za to co miesiąc, co jeśli te wesela nie wypozycjonują się na pierwszą stronę, czy klient może domagać się ode mnie zwrotu pieniędzy ??

Poradźcie mi jak odpowiadać na pytanie klienta: kiedy strona znajdzie się w TOP 10 ?? czy można wogóle podać jakiś termin, orientacyjnie ?

Dziękuję za wszystkie wskazówki :)

Czy 500 zł nie wiem musiałbym dokładnie sprawdić ale to na pewno ten rżąd wielkości. (+- 50%)

Przyjęcia okolicznościowe naprawdę są warte 1/10 dla klienta tego co wesela również stopień trudności jest 10 kronie mniejszy. Dlaczego cena miałaby być zatem większa?.

Teraz terminy i gwarancje.

Są dwa rodzaje umów.

1) Z Gwarancją na zasadzie jak nie wyjdzie to nie płacisz - ceny za frazy - i to proponuje nie bawić się w głupoty typu pozycje 1-5 czy 10-6 a podać kwotę za każda pozycję. Bo conniego pozycja 1 czo innego 2 a co innego 3cia.

2) Ryczałt, bez obietnic - tu liczy się marka i dotychczasowe dokonania firmy. Optymalizacja, możliwość zmian fraz w trakcie prac na korzystniejsze, pełny monitoring, optymalizacja.

Są jeszcze oferty zawierające elementy pkt 1 i 2. Ale chiałem pokazac dwie skarajne. Taki jest rynek i klient sam ma proawo wybrać jak chce być obłsużony.

P.S. Warcając do pytania o cenę wesel - kwota może być podana tylko przy pkt. 1 no i nie podałbym 500 zł za Wsele a dokładnie ile za daną pozycję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności