Skocz do zawartości

Kilka spraw związanych z ebiznesem

eAdrian

Rekomendowane odpowiedzi

kuzynkom* :rolleyes: Ja jednak potraktowałem to jako spam. ;)

ja również.

Sugerowałbym koledze skupienie sie na poważniejszych sposobach zarobienia na cms.

Zdecyduj się, czy robisz poważny biznes i jemu poświęcasz energię, czy rozmieniasz się na drobne - stąd tuz tylko krok od czytania maili, klikania w linki, bukmacherki i innych zajęć POKEMONÓW.

Skoro prowadzisz rozmowy z reklamodawcami, poprowadz je do konca.

Zarejestruj się w programie adsense, tradedoubler, poszukaj czegoś innego odpowiedniego dla twojej strony. Zaręczam ci, że w takich sprawach możesz liczyć na naszą pomoc.

pzdr

co by tu wstawić...

Przeczytałem wszystkie te Twoje posty tutaj i moim zdaniem zrobiłeś dużo hałasu o nic, udało Ci się, ale tylko zrobienie tego szumu. Na stronie nie widzę abyś zarabiał, a przedstawiasz się tu jako "businessman". Moim zdaniem będziesz miał problemy z dostaniem się do jakiejś sieci reklamowej, po pierwsze 400 odwiedzin dziennie to nie za dużo, a wręcz bardzo mało jak na jakąkolwiek sieć reklamową (mówię tu o stat.pl które widzę na Twojej stronie i które są dla mnie wiarygodne), a po drugie ile osób w Polsce interesuje się... ciężarówkami. Podoba mi się to "miejsce na Twoją reklamę", zauważyłem takich miejsc z 10. Z ciekawości poszukałem czegoś nt. tych wywiadów przeczytałem początek i co widzę: "- Wkrótce się okazało, że strona zaczyna bankrutować, bo zbliża się termin zapłaty za domenę, a nikt nie miał na to pieniędzy". Domena kosztuje 50 zł, a tu piszecie o jakimś bankructwie co doskonale pokazuje jak ta sprawa została wyolbrzymiona i robienie z tego jakiejś afery jest po prostu śmieszne. Kolejny dobry cytat: "Adrian zainwestował w logo".

Aczkolwiek życzę Ci powodzenia, zawsze będziesz mógł powiedzieć że byłeś bohaterem mediów jak Twój "biznes" nie wypali... :rolleyes:

Mediom mówiłem, że dołączyłem do 'teamu' HTS po to, aby strona zaczęła zarabiać tak, aby nikt nie musiał wykładać pieniędzy na cokolwiek ze swojej kieszeni, a że zbliżał się okres zapłaty domeny to chcieliśmy wykorzystać fundusze zgromadzone z AdSense i programów partnerskich. Kolejna sprawa, to fakt, że opowiadałem mediom o zmianie wizerunku firmy i pierwszą sprawą jaką zrobiłem w tym kierunku to zmiana logo.

Media to ujęły w bardzo nieciekawy sposób, ale to są właśnie media. Nieraz poprzekręcali moje nazwisko, albo napisali coś, co w ogóle ma się nijak do rzeczywistości.

Gaudi - Zauważ, że stawiam pierwsze kroki w biznesie i nigdzie się nie nazywam "businessman", media mnie tak nazwały i dorobiły całą tą otoczkę.

Nie zasługuję na to miano, ale jak dają to trzeba brać.

Poza tym, statystyki stat24 już teraz wykazują, że dzisiejszego dnia jest 1 133 użytkowników.

Przystąpiłem już do sieci. Znalazłem też fundusze na nowy cms. Mam nadzieje, że niebawem zobaczycie zmiany i zmienicie o mnie zdanie :rolleyes:

Pozdrawiam.

na wstępie: Gratuluję i Życzę Ci wszystkiego dobrego :)

Masz zadatki na dobrego biznesmena, tj. nie znasz się na tematyce strony, z ebisnesem też zaczynasz dopiero, od strony technicznej też chyba nie najlepiej (co ma byc takiego w tym CMS, że nie można taniej tego zrobić?), ale w mediach występujesz jako gwiazda, ten kto wie wszystko o zarabianiu i zyskujesz najwięcej :)

Masz w tej chwili dobry PR (nie PageRank) więc korzystaj.

Myślę, że najlepszym wyjściem będzie szybko zrobić ten serwis, aby coś tam zarabiał, jeszcze raz zrobić szum w mediach, pt. firma działa prężnie, mamy wielu reklamodawców, jesteśmy w sieciach reklamowych, podpisujemy kolejne umowy współpracy, plany mamy wielkie i rozmawiamy z kilkoma poważnym inwestorami i... wtedy sprzedać za jak najwięcej ten wózek z koksem, niech go pcha ktoś inny :)

Korzystaj z tego PR bo szybko przeminie a wtedy będzie po ptokach...

Oglądalność, na którą tak patrzysz, ma mniejsze znaczenia, wiele osób będzie w stanie dojść do poziomu kilku tysięcy uniq w parę miesięcy (dzięki seo przede wszystkim), przebiją Ciebie szybko, już nie napiszesz, że jesteś najpopularniejszy, oni też mają firmy, też będą przystępować do sieci reklamowych, itd..

wydaje mi się, że Ty jedziesz tylko na tym, że założyłeś firmę w młodym wieku, jakbyś 'sprzedawał ogórki na straganie' to zapewne też by o tym napisali... newsem nie jest to co robisz, czy się to opłaca czy nie, newsem jest to że założyłeś firmę... ile na zakładaniu firm można zarobić? niewiele...

na zakończenie: Gratuluję i Życzę Ci wszystkiego dobrego :)

Wracając do statystyk.

IMHO staty stat24.pl są dużo bardziej wiarygodne. Testowałem różne i zostałem przy nich - nie ma sensu oszukiwać samego siebie, chyba ze ma się wiadomość ze staty są dla innych i akceptuje ich zawyżanie. Częstym błędem w interpretacji statów (rozumiem że mówisz o webalizer) jest branie pozycji "hits" - jako odsłony, tymczasem są to wywołania a między wywołaniem a odsłoną różnica jest znaczna.

Pozatym te ceny maja dwa 00 za dużo https://www.hardtrucksite.pl/Czytaj-art-119.html

Reklama internetowa daje kasy, ale nie aż tyle...

Dlatego jak widzisz nikt sie tam nie reklamuje a są zamiast tego same "miejsce na Twoją reklamę"... Poza tym jest tam informacja ze masz 4500 odwiedzin dziennie a średnio widziałem jest ok. 500. A to ze jest dzisiaj więcej tak jak pisałeś to m.in. dlatego ze link sie tutaj znajduje i ludzie wchodzą z ciekawości, temat przycichnie i wróci to do normy.

nie traktuj tego jako złośliwość (raczej jako radę na przyszłość), ale mam wrażenie że nie byłeś przygotowany na "sukces" - udało ci się zdobyć promocję wartą naprawdę wiele i co? serwer padł i przez 10 dni strona nie działała!!! Poza tym nie miałeś żadnych reklam, ani niczego co mogłoby zdyskontować te twoje 5 minut. Gdybyś się do tego przygotował, po tygodniu miałbyś i na domenę i na serwer i na cms'a (może nie za 8tys:)).

W tej chwili polecam więcej rozwagi w inwestycjach, rozważenie czy cms za 8tys jest rzeczywiście niezbędny (skoro przez konieczność opłacenia domeny otarłeś się o bankructwo:)), a przede wszystkim uważną lekture tego Forum, bo tu jest skarbnica wiedzy na talerzu.

co by tu wstawić...

Co racja to racja, nie ma co ukrywać, że na taki 'szum' nie byłem przygotowany. Statystyki stoją na dobrym poziomie, a do tych co widzą tylko poziom 500 uu dziennie, to proszę zobaczyć na datę kiey zostały uruchomione staty :). Nie ukrywam, że jest ciężko, ale zobaczymy za kilka miesięcy co z tego będzie. Oferta reklamowa, która jest dostępna obecnie, była tworzona pod wpływem chwili, jednak niebawem i tak ją zmienimy, bo przystąpimy do sieci reklamowej, a teraz nie ma już konieczności jej zmieniać.

Media uznały za ważny ten fakt, że założyłem firmę, a nie to co robię. Jednak myślałem, że to w pewien sposób pozwoli mi się przebić na bardzo konkurencyjnym rynku jakim jest ebiznes (a jaki nie jest konkurencyjny? :) ).

Wszedłem w ten 'biznes' również dlatego, że chcę nabrać wprawy od najmłodszych lat. Uwierzcie mi, że próbowałem już pracy zarobkowej w Niemczech i w Polsce i nie dawało mi to, żadnej satysfakcji. Teraz trochę się tym bawię. Zawieram znajomości, podpisuję umowy, jeżdżę na spotkania. Myślę, że nabiorę jeszcze doświadczenia i może to pomoże mi w późniejszej karierze zawodowej. Pracodawcy wymagają doświadczenia, a wydaje mi się, że takowe zdobywam.

Miałem 4,5 tysiąca złotych. Mogłem to skonsumować i przeznaczyć na telewizor 42 calowy, lub na rzeczy bardziej praktyczne typu prawa jazdy itp. ale zaryzykowałem i dzięki temu ukierunkowuję sobie pewną drogę.

Wkroczyłem na boso na ścieżkę uwitą kwiatami i przyciętą, miękką, puszystą trawą, teraz zaczynam odczuwać kamienie pod nogami i wiem, że któryś może mnie zranić, tak że będę musiał przystopować swojej wędrówki.. ale nie zatrzymam się, tylko zwolnię i będę może chwilę utykał, ale kiedyś rana się zagoi, znowu przyspieszę, a może i grunt pod nogami znowu będzie sprzyjał dalszej wędrówce i uda mi się dojść w końcu do celu...

Tą anegdotą chciałbym zakończyć ten temat. Narobiłem trochę niepotrzebnego zamieszania, ale mam nadzieję, że wybaczycie mi to :) .

Już nie spekulujmy, bo co będzie to czas pokaże.

Pozdrawiam i miło mi było jakoś w miarę sensownie wprowadzić swoją osobę w życie tego forum :)

Myślę, że kolejne moje wypowiedzi będą jeszcze bardziej przemyślane i nie będę wzbudzały niepotrzebnych emocji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności