Skocz do zawartości

[SQL] GROUP oraz WHERE

Mar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam zapytanie:

SELECT COUNT( haslo ) , id, haslo
FROM `tabela`
GROUP BY haslo
ORDER BY Count( haslo ) DESC

i chcę do tego zapytania dodać klauzurę WHERE Count( haslo ) == 2

ale nie mam pojęcia jak to zrobić, ciągle mi jakieś błędy wywala... więc nie wiem czy się to w ogóle da zrobić..

EDIT: nawet może być bez grupowania, ważne by zwróciło wszystkie hasła, które występują więcej razy niż 1, czyli tz. duplicaty.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

na poczatku bym sprobowal zmienic Twoje zapytanie na

SELECT COUNT( haslo ) as ilosc , id, haslo
FROM `tabela` where ilosc>1
GROUP BY haslo
ORDER BY Count( haslo ) DESC

mozesz sprobowac subselectem to zrobic :P

select * from (select haslo, count(haslo) as ilosc from tabela where 1 group by haslo) where ilosc>1

Ewentualnie jesli masz zbyt stara wersje sqla (od 5tki dopiero obslugiwane sa subselecty) to skorzystaj z klauzury left join

pozycjonuj.png

@AdSenseLab z tym się bawiłem wcześniej, ciągle dostawałem:

#1054 - Unknown column 'ilosc' in 'where clause' , jak by nie obsługiwał AS (aliasów)

@Colin, ok oto mi chodziło, dzięki. Ale jednak bardziej przydało by mi się by nie grupował, tz. zwrócił te rekordy, które są podwójnie, np.

id | haslo

------------

21 | haslo

22 | haslo

23 | haslo2

26 | haslo2

..itd.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności