Skocz do zawartości

Ograniczenie Googlebota

rss-ctn

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem, że googlebot zjada mi zbyt wiele transferu. 70% całego ruchu generuje googlebot na plikach forum (phpBB), konkretnie na viewtopic.php. Jak mogę ograniczyć "intensywność" robota Google? W Narzędziach dla webmasterów Google ustawiłem minimalną prędkość indeksowania, ale nic się nie zmieniło, jest nawet coraz gorzej. Za każdym razem w panelu administracyjnym widzę paredziesiąt "użytkowników" w domenie googlebota, czasem z jednego IP, czasem z 3-4.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam

Szukasz informacji o Iron Maiden lub ich najnowszej płycie A Matter of Life and Death? A może chcesz dowiedzieć się czegoś nowego o singlu Different World?

Sprawdź czy nie zapętlił się. Czy napewno usuwasz id sesji dla bota? Jak strona w stopce to nie usuwasz. Zobacz ile stron z ID sesji zaindeksowal googiel. Są dotego pluginy.

No i oczywiście było.

Jak mogę wyłączyć dodawanie parametru sid do adresu na wszystkich podstronach? Nie mogę znaleźć odpowiednich informacji za pomocą wyszukiwarki, inaczej nie pisałbym posta/tematu.

Szukasz informacji o Iron Maiden lub ich najnowszej płycie A Matter of Life and Death? A może chcesz dowiedzieć się czegoś nowego o singlu Different World?

Oooo, dokładnie czegoś takiego szukałem, jak w Waszych postach. Z tym, że ja używam wersji by Przemo (no, co? ;) ), a to jest do oryginalnego, czystego skryptu. :D

UPDATE: udało się usunąć sesje dla googlebota, za parę dni zobaczymy, co z tego wyniknie.

• 1 miesiąc temu...

Odkopię temat...

Zmodyfikowałem forum, id sesji nie było wrzucane do adresów niezalogowanym. W logach serwera widać, że googlebot dał sobie spokój z sid. Niestety, od paru dni gwałtownie rośnie transfer, znów około 1/3 transferu przepada dla googlebota. Za każdym razem po zalogowaniu do panelu administracyjnego widzę paredziesiąt kopii robota z tego samego ip. Nie mam już pomysłów, co mogę zrobić.

przede wszystkim ogranicz ilość linków widocznych dla google (w phpbb są to np. linki do postów - viewtopic.php?p=23590#23590, linki z cytowaniami: posting.php?mode=quote&p=23592), każdy taki link do dla google osobna podstrona do zaindeksowania, a przynajmniej do odwiedzenia, czyli zużycia transferu, podobnie z linkami do profili - jeżeli widać je tylko dla zalogowanych to nie dawać linku dla google: profile.php?mode=viewprofile&u=23

w standardowym phpbb jeden temat, który ma 10 postów może dać kilkadziesiąt razy więcej podstron w site: które oczywiście google odwiedza = zużywa transfer...

jak to ograniczyć? np. pokazywać link do cytowania pokazywać tylko dla zalogowanych, linki do postów ewentualnie też, albo w ogóle z nich zrezygnować, tylko wtedy trochę się traci z funkcjonalności...

A jak mam (i czy w ogóle mogę) ograniczyć w robots.txt wchodzenie na viewtopic.php?p=xxx nie ograniczając przy tym viewtopic.php?t=xxx ? Jak to jest w przypadku zmiennych?

Wydaje mi się, że:

User-agent: *
Disallow: /viewtopic.php?p=*

Ale ręki sobie uciąć nie dam, że to zadziała...

Ewentualnie mozesz dać z poziomu meta blokade botów, jeśli isset($_GET['p']) ;)

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

Wydaje mi się, że:

User-agent: *
Disallow: /viewtopic.php?p=*

Ale ręki sobie uciąć nie dam, że to zadziała...

Sprawdzę... ale wątpię, czy wypali.

Ewentualnie mozesz dać z poziomu meta blokade botów, jeśli isset($_GET['p']) :)

Ale to się mija z celem, gdyż meta będzie odczytywane dopiero po pobraniu treści strony... czyli "nadgryzieniu" transferu. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności