Skocz do zawartości

Kolejność wczytywania elementów w html

zecke

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejność wczytywania elementów w html. Mam pytanko: czy jest możliwość takiej manipulacji kodem (html bądź php) aby obrazek który znajduje się na dole strony zostawał wczytywany przed tym obrazkiem u góry ? Chodzi mi o to czy w jakiś sensowny sposób można tym manipulować

Dzięki za opinie i pomoc, Rafał

Interesuje mnie przypadek 2, jak to zrobić w JS ? Są jakieś gotowe przykłady ?

<script language="JavaScript" type="text/javascript">
<!--
if (document.images) {

zmienna_1 = new Image()
		zmienna_1.src="images/plik_1.gif"
}

//-->
</script>

a po co Ci JS? zrób tak jak napisał romsend i będzie git

JS wczytuje TYLKO do pamięci przeglądarki dzięki czemu nie ma obrazka w kodzie, nie jest nigdzie widoczny i nie trzeba go ukrywać. Wydaje mi się, że zastosowanie w tym celu js jest przede wszystkim postępowaniem zgodnym ze sztuką :)

Czy autor wątku może napisać do czego jest potrzebna taka ustalona kolejność ?

Bo trochę trudno mi sobie wymyślić jakies sensowne wytłumaczenie.

W prawdzie autorem wątku nie jestem ale...

Dzięki takiemu zastosowaniu JS jesteśmy w stanie zbuforować obrazki, które można używać np w akcji hover - nie ma wówczas widocznego często opóźnienia jakie wynika z ładowania obrazka.

Ja jako autor już wyjaśniam: zależy mi na tym, aby część strony znajdującej się z boku www.matykiewicz.com ładowała się najpierw, gdyż jest to dla mnie istotne. Właściwie nie chodzi mi o to, aby obrazek ładował się szybciej, ale o to by np określony div czy tabela ładowała się jako pierwsza, pomimo tego że w kodzie jest na samym końcu.

W takim przypadku niestety musisz tak skonstruować strone aby ten kod ktory ma się wczesniej załadować był wyżej. Może zastosuj w css dla tych elementów position:absolute

I jeszcze jedno. IE wyświetla zawartość tabeli dopiero wtedy jak załaduje cały kod z tej tabeli. Więc szkielet takiej strony nie powinien być oparty na tabelach.

.

Poprzez zastosowanie buforowania wyjścia mozna jeszcze bardziej uwidocznić ten efekt ładowania się kolejnych elementów strony (bedzie to bardziej widoczne gdy na stronie jest dużo kodu html albo skrypty php wykonują się nieco dłużej) i kolejne większe elementy rozdziela się wtedy poleceniem flush();.

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności