Skocz do zawartości

Faktura od adsense

Nazgul_zulus

Rekomendowane odpowiedzi

Google nie potrzebuje Twojej faktury.

A Tobie do rozliczenia się z polskim fiskusem wystarczą kopie czeków. 

Bo czy do czego innego potrzebna Ci fv?

Szy, to nie jest wcale takie jednoznaczne dla osób, które mają zarejestrowaną działalność gospodarczą. Rozmawiałem z kilkoma osobami zajmującymi się zawodowo księgowością i zgodnie z zapisami w ustawie vat:

Art. 15. 1. Podatnikami są osoby prawne, jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej oraz osoby fizyczne, wykonujące samodzielnie działalność gospodarczą, o której mowa w ust. 2, bez względu na cel lub rezultat takiej działalności. 

2. Działalność gospodarcza obejmuje wszelką działalność producentów, handlowców lub usługodawców, w tym podmiotów pozyskujących zasoby naturalne oraz rolników, a także działalność osób wykonujących wolne zawody, również wówczas, gdy czynność została wykonana jednorazowo w okolicznościach wskazujących na zamiar wykonywania czynności w sposób częstotliwy. Działalność gospodarcza obejmuje również czynności polegające na wykorzystywaniu towarów lub wartości niematerialnych i prawnych w sposób ciągły dla celów zarobkowych.

Ja oczywiście też nie naliczam podatku vat od tych przychodów, tylko uznam, że są to przychody "inne" i wpisze je tak do rocznego PIT-a, ale jest pewne niebezpieczeństwo, że US będzie miał odmienne zdanie i zwrotnie naliczy VAT za okres osiągania takich przychodów + ew. kary.

Tak więc rzeczywiście Google nie potrzebuje faktury vat, ale dla osób prowadzących działalność gospodarczą i opodatkowanych również podatkiem Vat, taka sytuacja z wystawianiem faktury byłaby klarowniejsza, ponieważ wykazaną przez Google kwotę powiększaliby o 22% podatek Vat, wystawili fakturę i cześć.

Gdyby zaś Google było podatnikiem Vat w rozumieniu przepisów RP, to odliczyłoby sobie ten naliczony podatek i wyszło by dla niego na to samo.

Problemem jest to, że Google nie jest pewnie podatnikiem Vat i nie jest zainteresowane takimi dokumentami, a już na pewno nie jest zainteresowane przesyłaniem kwot powiększonych o 22% ;) .

Szy, to nie jest wcale takie jednoznaczne dla osób, które mają zarejestrowaną działalność gospodarczą.

Opierałem się na słowach mojej księgowej, która właśnie o kopię czeków

poprosiła do rozliczenia, w działalności właśnie.

Ale trudno nie odmówić Ci racji w argumentacji.

Szy.

A mi się wydaje że według ustawy o VAT to co robimy w adsense podpada pod usługę elektroniczną. Według ustawy miejscem świadczenia usługi elektronicznej jest kraj nabywcy usługi. Nie wiem skąd wystawiane są czeki - ale jeżeli z USA to będzie to eksport usług obciążony 0% VAT a jeżeli jakiś kraj z UE to wewnątrzwspólnotowa dostawa usług elektronicznych.

W przypadku UE wystawiamy wtedy fakturę z adnotacją że VAT placi nawywca (nie jest to ani 0 ani 22%) i potrzebny jest nam jego NIP europejski. Natomiast w przypadku USA bedzie to export obciazony 0% VAT.

Wydaje się że po prostu wystarczy wtedy wystawić jakaś fakturę wewnętrzną dokumentującą taki przychód i będzie ok.

marijan

---------------------------------------------------

Aparaty cyfrowe Porównanie cen Notebooki

Natomiast w przypadku USA bedzie to export obciazony 0% VAT

Na dokumencie widnieje:

Google Inc.

477 Medison Avenue

Suite # 240

New York, NY 10022

więc bardziej by to podchodziło pod eksport do kraju po za UE.

Jeśli, jak piszesz, eksport do krajów poza UE obłożony jest stawką 0% VAT, to dobrze, bo wychodziłoby, że nie wystawienie faktury nie równa się automatycznie uszczupleniom podatkowym.

Teraz tylko pozozstawałaby kwestia, jak to prawidłowo dokumentować w przypadku osób fiz. prowadzących dział. gosp. i będących podatnikami podatku VAT.

Wpisywać ten przychód do księgi przychodów i rozchodów (na podstawie jakiego dokumentu?), czy raczej rozliczać to raz do roku w momencie wypełniania zeznania rocznego PIT i zakfalifikować to jako "inne źródła nie wymienione z wierszy od... do ..."?

• 3 miesiące temu...

No i jak z tym księgowaniem postępujecie?

W wypadku firm (jednosobowych vatowców) - moim zdaniem wpisywanie tego do PIT'a jako "inne" jest niewłaściwe, bo przychód jest ściśle związany z działalnością (gdyby nie firmowa strona www, to nie byłoby przychodu).

A może ktoś z zapytaniem do US występował?

z utęsknieniem czekam na kolejne wybory

A jakie jest prawdopodobienstwo że us doczepi się do jakiegoś prywatnego małego(milionów dolarów z tego nie ma :) ) konta walutowego ?

Boję sie to gdzies wliczać bo znając urząd to jeszcze karę wlepią że nie policzyło się jak trzeba.

Do us pytać ? - Po co o tym trąbić ? - z drugiej strony chcę być legalny.

...

Jak kogos interesuje kwestia vat i reklamy dla klientow spoza Polski - to polecam art. 27 ustawy o vat.

Juz ludzie pytali o to us-y. Ponizej najbardziej zblizone pytanie (chodzi o zarejestrowanych vatowcow).

Pytanie podatnika:

<i>Jakie jest miejsce opodatkowania usług świadczonych na rzecz kontrahenta z Indonezji na podstawie umowy o świadczenie usług reklamowo-marketingowych ?</i>

Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego Łódź-Górna, działając na podstawie przepisów art. 14a § 1 i § 2, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja Podatkowa (j.t. Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60), w związku z wnioskiem z dnia 24 lutego 2005r. w sprawie udzielenia interpretacji co do zakresu i sposobu stosowania przepisów ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze. zm.), w przedmiocie opodatkowania usług świadczonych na rzecz kontrahenta z Indonezji na podstawie umowy o świadczenie usług reklamowo-marketingowych - uznaje za prawidłowe stanowisko przedstawione w złożonym wniosku.

Z przedstawionego stanu faktycznego wynika, że firma zawarła umowę o świadczenie usług z podmiotem mającym swoją siedzibę w Indonezji, tj. na terytorium państwa trzeciego w rozumieniu ustawy. Przedmiotem tej umowy jest świadczenie na terytorium Polski usług polegających na:

* zdobywaniu informacji o potencjalnych klientach zlecającego oraz budowanie bazy danych tych klientów,

* przygotowywanie raportów dotyczących potencjalnych klientów zlecającego, w szczególności zawierających informacje co do ich wiarygodności finansowej i wypłacalności,

* zbieranie informacji o rynku pod kątem uzyskania informacji na temat poziomu cen oferowanych na podobne towary przez konkurentów zlecającego, aktualnego popytu na oferowane produkty oraz ocena perspektyw i kierunków rozwoju rynku,

* reklamowanie produktów podmiotu zagranicznego, poprzez informowanie potencjalnych odbiorców o cechach oraz szczególnych właściwościach towarów, a także rzetelne i wszechstronne przedstawienie zalet towarów, prezentację próbek, budowanie pozytywnego wizerunku podmiotu zagranicznego w odniesieniu do jakości towaru, jego przydatności do użycia oraz konkurencyjności wobec innych towarów podobnych.

Celem podjętych działań jest wypromowanie zlecającego usługę, jego marki oraz znajdujących się w jego ofercie towarów, oraz stworzenie baz danych o potencjalnych odbiorcach oferowanych produktów, a także o warunkach panujących na danym rynku.

Zgodnie z przepisem art.27 ust.3 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług /Dz.U.Nr 54, poz.535 ze zm./ - w przypadku wykonania usług, o których mowa w ust.4, świadczonych na rzecz osób fizycznych, osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, posiadających siedzibę lub miejsce zamieszkania na terytorium państwa trzeciego - miejscem świadczenia tych usług jest miejsce, gdzie nabywca usługi posiada siedzibę, stałe miejsce prowadzenia działalności, dla którego dana usługa jest świadczona, a w przypadku braku stałego miejsca prowadzenia działalności, stały adres lub miejsce zamieszkania. W katalogu usług wymienionych w ust.4 znalazły się m.in. usługi reklamowe, usługi badania rynków i opinii publicznej (PKWiU 74.1) oraz usługi przetwarzania danych i dostarczania informacji.

W związku z powyższym, jeśli wykonywane usługi zostały wymienione w przepisie art. 27 ust. 4 ustawy o VAT - miejscem świadczenia (opodatkowania) tych usług, w podatku od towarów i usług, jest Indonezja.

Powyższa interpretacja dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez Stronę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia tego zdarzenia.

Interpretacja - zgodnie z art. 14b § 1 - nie jest wiążąca dla podatnika, wiąże natomiast - zgodnie z art. 14b § 2 - organy podatkowe i organy kontroli skarbowej właściwe dla wnioskodawcy i może zostać zmieniona albo uchylona wyłącznie w drodze decyzji w trybie określonym w § 5.

• 2 miesiące temu...

A więc przeszedłem się do mojego tzw. Właściwego Urzędu Skarbowego z czekiem i zapytałem jak biały człowiek białego człowieka jak mam takie dochody w moim PITcie uwzględnić.

I.... Jakoś mnie to nie zakoczyło: Pani zrobiła duże oczy, poprosiła mój czek, pooglądała z każdej strony i poprosiła o wyjaśnienie za co to... Po usłyszeniu "internet", "witryna", "Program partnerski" odesłała mnie do swojej wielokrotnie przełożonej.

Wielokrotnie przełożona po konsultacjach ze Starszym Referentem Do Spraw Jakiśtam wykonała telefon do Warszwy.

Po godzinie chodzenia od Annasza do Kajfasza zostałem znów odesłany do Pani z okienka.

Wynik mojej wizyty w US poza utwierdzeniem mnie, że należy wprowadzić dla wszystkich 19% podatku i zlikwidować cały aparat skarbowy, był taki, że Panienka Z Okienka wielce zatajonym szeptem powiedziała mi cytuję:

"Proszę Pana, najlepiej dla Pana będzie jak nie wpisze Pan tego wcale. Nie mamy przepisów regulujących te sprawy, a przy takiej wysokości czeków [ok 500-1000$/mc] kontrola jest bardzo możliwa i na pewno do czegoś się przyczepią"

I tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności