Skocz do zawartości

Faktura od adsense

Nazgul_zulus

Rekomendowane odpowiedzi

Reasumujac... podatek wynosi 0% ? Czy musze byc platnikiem VAT czy wystarczy sama dzialalnosc ? Przy wiekszych zarobkach z obecnym zusem sytuacja taka byla by bardzo kuszaca ;)

Contextual Tracker - monitorowanie kliknięć dla AdSense, AdKontekst, OnetKontekst, Yahoo...

Web2.0: ...folksonomy, prototype.js, script.aculo.us...

Patche dla IE w JS: IE7

Przy DG wpisujesz wartość czeku z dnia otrzymania wg.przeliczenia na złotówki w średnik kursie NBP do KPiR jako przychód brutto. Podatek płacisz wtedy, jeśli ( przychód narastająco - koszty narastająco - zus opłacony za dany miesiąc (nie mylić płacony w danym miesiącu! za pierwszy miesiąc prowadzenia DG kosztów ZUS NIE MA!) * 19% - składka zdrowotna (160zł oprócz pierwszego miesiąca prowadzenia DG) - kwota wolna od podatku(530,08zł) ) > 0. łatwo policzyć ile trzeba wyciągnąć aby coś płacić. W baaaardzo wielkim skrócie.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Niebardzo rozumiem jak to sie odnosi do kwestii kwalifikowania adsense jako "eksportu uslugi elektronicznej" objetej 0% VATem. Gdybys mogl wyrazniej zakreslic kluczowe krztalty. To czy musze byc w tej sytuacji platnikiem rowniez jest dla mnie niejasne.

Z dzialania jakie podales (o ile dobrze zrozumialem zamkniecie nawiasu przed mnozeniem :P ) wynikalo by ze kwota wolna to niecale 4 000 PLN (przyjmujac ze zus == 250 a koszty == 50) co raczej szybko mi nie grozi :D Takze zaczynam powaznie myslec nad rozpoczeciem DG.

Contextual Tracker - monitorowanie kliknięć dla AdSense, AdKontekst, OnetKontekst, Yahoo...

Web2.0: ...folksonomy, prototype.js, script.aculo.us...

Patche dla IE w JS: IE7

Podałem wyliczenia dla DG bez VAT (w VAT wchodzimy po przekroczeniu przychodu w kwocie 20 000 EURO za rok obrachunkowy, jeśli zaczynamy np. w czerwcu za rok obrachunkowy jest to już kwota 10 000 EURO) i wtedy miesięcznie narastająco wychodzi ok. 3500 zł dochodu bez płacenia podatku dochodowego, zakładając brak kosztów oprócz ZUS na poziomie 90zł (niższa kwota przez dwa lata). Jak dołożysz koszty praktycznie możesz nie płacić podatku.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

- kwota wolna od podatku(530,08zł) )

102604[/snapback]

Ale macisz ludziom, w DG nie bedzie kwoty wolnej od podatku z tytulu adsense.

(w VAT wchodzimy po przekroczeniu przychodu w kwocie 20 000 EURO za rok obrachunkowy, jeśli zaczynamy ...

102713[/snapback]

Nie 20 000 tylko 10 000 EURO i jesli zaczynamy np 1. lipca to jest to 5 000 EURO. Mniemam iz sam prowadzisz firme i mowisz to z wlasnego doswiadczenia, jesli tak zycze szczescia w przypadku kontroli z US.

Ja mam 14 lat. Zarobiłem na stronach swój pierwszy czek (rotfl) opiewający na sumke 250$. Moja mama od koleżanki dowiedziała się, iż od tej sumki musi odliczyć 19% VAT od przychodu osoby niepełnoletniej.

Moja mama pewnie odliczy to w PiT rocznym.

Czy powinna zrobić inaczej?

Ludzie, czek jest papierem wartościowym. Nie jest żadnym dowodem ksero czeku. To jest tak jakbym dał księgowej ksero 100zł banknotu. ;)

W przypadku prowadzenia DG , wystawia się fakturę wewnętrzną w $ z 0% Vat.

I to jest dokument ważny dla US.

Przy rozliczeniu podatku przelicza się to wg kursu z dnia wystawienia faktury.

dokladnie, jak ktos prowadzi DG i jest VATowcem ma obowiazek wystawic fakture VAT w USD przliczona na zlotowki wg kursu z dnia wystawienia.

Jesli ktos rozlicza sie z dochodowego na tzw. zasadach ogolnych to przysluguje mu kwota wolna ok. 2700 /rocznie - nawet jak ma tylko i wylacznie dochody z adsense ;)

Własny sklep internetowy dla każdego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności