Skocz do zawartości

Zbyt różniące się podstrony?

samotnik

Rekomendowane odpowiedzi

Prowadzę ja sobie sklepik, który używa domeny głównej i dwóch subdomen w tej domenie, na które to subdomeny prowadzą wewnętrzne linki w przypadku produktów tematycznie związanych z tą subdomeną (przykład - powiedzmy, że to sklep z częściami do samochodów i wszystkie produkty widać pod www.domena.pl, a opony również pod opony.domena.pl). Z zewnątrz linki prowadzą wyłącznie do domeny i strony głównej, a przynajmniej te linki, które ja umieściłem. Nie ma ich wiele.

W dodatku oprogramowanie sklepu dynamicznie losuje sobie temat, keywordsy (tak, wiem, że nic nie znaczą ;) itd. Google oczywiście indeksuje multum stron, jak to w sklepie internetowym - wszystkie podstrony, strony z kolejnymi 'porcjami' produktów w danej kategorii itd. Zastanawiam się jednak, czy te różne tematy, subdomeny itd nie powodują, że pozycja w google tak naprawdę spada, bo może google widzi różnice i zamiast zagregować całą popularność w główną witrynę, to 'rozprasza' to na podstrony. Problem polega bowiem na tym, że nieraz któraś podstrona (taka niby byle jaka, typu www.domena.pl/kat.php?id=10&strona=3) ma wyższą pozycję na jakąś frazę, niż strona główna. I jest w wynikach pomiędzy adresami głównymi innych sklepów.

Czy popełniam błąd? Może powinienem np. wszędzie dać identyczny temat, zrezygnować z subdomen itd, a dzięki temu "pójdę w górę"? Czy też może lepsze wyniki podstron niż strony głównej mogą wynikać z tego, że tam akurat znalazł się lepszy wg google content?

Na biężąco (naprawdę) moderowany precel

Naszyjniki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności