Skocz do zawartości

www.mia-ny.com

marekr601

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Marek R, strona mia:ny - Nowy Jork dla turystów.

strona powstala z pasji jakiejś naszej, potem - zaczęła się rozrastać (w głowie przede wszystkim). Informatyką, zawodowo, zajmuję się od bardzo dawna. Ale jakieś 8 lat temu stwierdziłem, że jestem już za stary na HTML-e, strony www itd. Przez kilka lat - udawało mi się jakoś utrzymywać siebie w tym przekonaniu. ALe teraz mia:ny powstała, więc muszę nadrabiać zaległości w tempie ekspressowym: systemy cms, html, php czasami, css mnie czeka (jezu!). No i sef i seo - dlatego tu jestem. Jako amator i mam nadzieję pozostać amatorem (może bardziej świadomym jedynie) w sprawach seo - bo nie są dla mnie celem samym w sobie a środkiem.

jak każdy amator zaczalem się rozglądać za cudownymi rozwiązaniami - a więc i pluginami, co same wszystko robią itd. Jeden z moich eksperymentów - o mało nie zakończył się katastrofą: super-hiper rozszerzeniu seo do Joomli udało się wygenerować do ok. 100 artykułów - prawie 16 tysięcy linków! Pewnej soboty napuściłem na swoją stronę robota Alexy i przyznam, że udało mi się wprawić w osłupienie nawet support mojego hosta: przekroczyłem o 13 tysięcy procent dzienny limit zapytań SQL.

Cieszę się, że udało mi się jakoś z tego wywinąć oraz wyciągnąć nauczkę z tej przygody. Co prawda ludzie z działu abuse są bardzo mili ale tak naprawdę - proponowali przede wszystkim, bym wykupił droższy hosting (co więcej sql conqueries pozwala mieć). Cieszę się, że nie zostałem jedną z , pewnie wielu, osób, która poszła na kolejne skróty (moim zdaniem - nie prowadzące do nikąd). Oraz z tego, że udało mi się uratować większość linków już zaindeksowanych w google (mimo totalnej zmiany adresów stron).

Na forum jestem po to, by dowiedziec jak robić seo swojej strony. co jest ważne, co nie, czego unikać. na razie się uczę i zauważyłem, że co chwila wracam do starych linków, poprawiam je, poprawiam słowa kluczowe itd. OK, trudno=: mam nadzieję, że za którymś razem bede juz wiedział na samym początku, jak coś zrobic raz a dobrze.

Aha - jeszcze jeden wniosek mi przyszedł do głowy: zanim się, człowieku, (mówię do siebie) weźmiesz za SEO swojej strony - zastanów się dobrze - po co robisz tę stronę i co chcesz przez nią osiągnąć.

- niby to takie oczywiste, ale sam po sobie wiem, że wpadłem na początku w pułapkę optymalizowania.

dopiero od niedawana - zaczynam kombinować - po co chcę mia:ny optymalizować:)

przeglądając forum "odkryłem" precle: będę ich chyba wielkim fanem bo się okazuje, że bardzo luuuuuuuuubię pisać;)

hmm, a może wręcz się okaże, że pisząc dla innych precle można coś zarobić? ;))

Przy okai proszę życzliwych, aby w wolnej chwili, lub dla jaj ;)

w tego linka (to jest pod Alexę zrobione) klikali mi https://redirect.alexa.com/redirect?mia-ny.com

pozdrawiam,

Marek R

--

--

mia:ny - Nowy Jork dla turystów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności