Skocz do zawartości

nagłówki 'h1' a 'h5' || '-' a '_' w mod_rewrite

qadro

Rekomendowane odpowiedzi

1) W kilku miejscach wyczytałem, że <h1> <b> itp robi wrażenie na google-bocie;) pisałem stronkę dość naturalnie używajac znaczników <hX> tyle, że zacząłem od środka, zostawiajac sobie skrajne na wypadek jak mi sie coś przypomni. Efekt jest taki, ze wszystkie tytuły mają <h3> a podtytuły <h5>. Czy Google wolałby <h1> i <h2>? w sumie wyglądałoby tak samo, kwestia cssa i pozmieniania całego:/ kodu strony...

2) wyczytałem też, że w adresach stron modyfikowanych przez mod_rewrite znak '_' i '-' są traktowane w inny sposób... czy ktoś to potwierdzi? jakoś podkreślnik mi się abrdziej podoba, poza tym w tytułach podstron często występują u mnie pauzy, wiec wolałbym spacje zazstępować podkreślnikami. Innymi słowy, czy jest róznica dla wyszukiwarek w adresach

www.moja-strona.pl/Recenzje/Mapa_turystyczna_Tatr.html

a

www.moja-strona.pl/Recenzje/Mapa-turystyczna-Tatr.html

??

Wirtualne Tatry - Internetowy Przewodnik Tatrzański, Tatry Polskie, Tatry Słowackie, galeria zdjęć tatrzańskich, recenzje publikacji na temat Tatr

Google nie patrzy na to, jak w cssie jest ustalony dokładny rozmiar tylko na to, jakie nagłówki zostały użyte. Pamiętaj również o tym, że h1 to główny tytuł strony, więc nie powinno się go stosować kilka razy na tej samej podstronie.

Co do 2, ponoć już teraz to nie będzie miało znaczenia ale dotychczas _ sklejało słowa a - rozdzielał. Jeśli chodzi o "podobanie się", to ja wolę z myślnikiem, bo adres jest wtedy bardziej czytelny, a i przy wpisywaniu gdziekolwiek adresu nie muszę wciskać dodatkowo shifta, żeby uzyskać podkreślenie ;-)

Porwierdzam to, co napisał no.name. Za użyciem myślników w URLach może przemawiać fakt, że nie wszystkie wyszukiwarki traktują "_" tak samo jak "-", mimo, że Google od końca lipca br. traktuje oba jako rozdzielacze słów. Dlatego ja też polecam użycie myślników - będzie bezpieczniej.

Teoretycznie znacznik H1 powinien mieć wyższe znaczenie, tzn. jeśli są dwie strony i jedna ma frazę w h1 a druga w h2 to bardziej powinna się podobać ta z H1 - w kilku miejscach wyczytałem coś takiego...

Co do 2: w ogóle dziwi mnie fakt, że ktoś zamienił te znaczki miejscami, tzn. myślnik rozdziela słowa, "podłoga" skleja. Przycisk "_" został wymyślony głównie po to, aby uwidocznić odstęp pomiędzy wyrazami (widzialna spacja), co raczej nie zyskało specjalnego zastosowania - a nie do traktowania wyrazu jako całość (w adresach internetowych właśnie taka widzialna spacja jest mile widziana); natomiast myślnikiem "-" często właśnie sklejamy dwa wyrazy, a nie je oddzielamy (np. przy przenoszeniu, lub gdy jeden wyraz składa się z dwóch wyrazów). Ktoś w Google najwyraźniej źle to zinterpretował. :D

Portal komputerowy

-
webmastering, biznes

Forum IT - informatyka, komputery, technologie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności