Skocz do zawartości

Linki wewnetrzne

redgda

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobilem test na stronie glownej serwisu, z anchorem takasamadomena. Prowadzacy do testowej strony na ktorej nie wystepuje to slowo. W wynikach google, strona docelowa sie nie pokazuje na to haslo tak samo jak na zapytanie allinanchor:takasamadomena wynikow jest 0.

Michał, nie masz na to dowodu. Zobacz tutaj - dobrze wiesz że Google podaje tylko pierwsze kilkaset (tutaj: 418 na ok. 3000) wyników z jednej domeny.

Wniosek z tego jest taki, ze anchor text pochodzacy z linkow na tej samej domenie nie ma wplywu na pozycje strony docelowej.

No niestety nie można wysnuć jednoznacznych wniosków, bo zapaskudziłeś :) zapytania "takasamadomena" wszystkimi podstronami forum (wystarczyło z głównej...).

Inne test wskazuja, ze anchortext ma znaczenie na pozycje, o ile jest to inna domena i jest zawarty atrybut target="_blank" i jest do strony docelowej tylko jeden link ze strony.

A ja tutaj poproszę o wypowiedź Piotrka.

Webwweb jest ślicznym przykładem na to, że bardzo ładnie indeksuje się strona, na której są wieeeelokrotne powtórzenia odniesieć do tych samych podstron, tej samej strony, etc., innymi słowy - zagmatwana sieć. Podstrony webwweb są także całkiem dobrze wypozycjonowane (ze względów oczywistych nie tak bardzo jak z wynikami z API, ale zawsze).

Pozdrawaiam, J.

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

To może teraz ja ;)

Jeśli chodzi o "tylko jeden link z jednej strony" to jest to prawda, chodzi oczywiście o linki z jednej podstrony (nie serwisu, czyli ogólnie w ramach serwisu możesz mieć wiele linków). Z tego co pamiętam właśnie ze względu na to Piotrek w swoim katalogu zrobił modyfikację, aby dla każdego wpisu był tylko jeden link (na początku były dwa, jeśli się nie mylę).

Dobry przykład jest na www.optymalizacja.com tojesttylkotest oraz

totezjesttylkotest

A co do linków wewnętrznych do podstrony bez wystąpienia anchora to w tej chwili nie mogę znaleźć więcej przykładów, ale myślę że to prosty test i każdy może we własnym zakresie zrobić :)

Rozpoczęcie jest proste!

tylko 1 link ze strony - z wszystkich testów jakie prowadziliśmu wychodziła ta zasada

target=_blank - przeważnie i tak otwieram w nowym oknie to do czego linkuję więc nie poświecałem temu więcej czasu

Anchor z linków wewnętrznych - wystarczy sprawdzić na konkretnej frazie. Identyczna fraza wystepuje na każdej podstronie w panelu a mimo to google na 1 pozycji ustawia tą do której prowadzi link. test.

Linki wewnętrzne /plik.php są wystarczające - stosuję tylko to rozwiązanie. Jedynie do głównej mam zapis w postaci domena.pl bo inaczej musiałbym stosować domena.pl/index.php

Na pewno?? google przecież widzi źródło strony

Ło matko, i co z tego że robot widzi źródło?? to parser decyduje co dalej z linkiem zrobić. Można sobie wyobrazić że jeśli nie znajduje https:// to nie musi już rozbijać URL'a na części w celu porównania domen więc ma lżejszą pracę :)

zagmatwana sieć.

hehe... wbrew pozorom struktura linków tej "zagmatwanej sieci" nie jest chaotyczna ;)

Ostatnio ciekawi mnie funkcja RELATED ale to temat na osobny wątek

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Anchor z linków wewnętrznych - wystarczy sprawdzić na konkretnej frazie. Identyczna fraza wystepuje na każdej podstronie w panelu a mimo to google na 1 pozycji ustawia tą do której prowadzi link. test.

A więc to co piszesz jest (poniekąd) sprzeczne z tym co twierdzi Michał i Kalashnikov. Potwierdzałoby to to zapytanie. Piszę "poniekąd", to w tamtej stronie znajduje się ta fraza. Lecz wpływ na pozycję chyba został udowodniony?

tylko 1 link ze strony - z wszystkich testów jakie prowadziliśmu wychodziła ta zasada

Nie do końca rozumiem co macie na myśli.

Brzmi to mniej więcej tak, jak wstawienie dwóch linków zabijałoby stronę i byłoby największym błędem pozycjonerskim jaki można popełnić. Piotr, w webwweb wielokrotnie można spotkać podwójne linki (2 linki na tą samą stronę z tej samej strony) z różnym anchorem, ot, choćby, budownictwo.webwweb.pl na głównej stronie webwweb.pl. Dlatego może podsumujmy. :)

Zastanawiałem się swego czasu, jak rozdzielane są punkty rPR pomiędzy strony do których wychodzą linki ze strony X. Wzór mówi że przeniesione zostanie jakieśtam constans "d"<1 razy aktualnie wyliczone realPR podzielone przez ilość linków ©. ALE. Nigdy jasno nie zostało wyjaśnione, ile wynosi C.

Pojawiają się wątpliwości:

- Czy href nie stanowiący url zostanie zaliczony jako link*? Myślę że nie. Choć PR frazy "javascript:history.back()" wynosi 1. Ale wiele słów nie będących urlem ma jakiś tPR. Choćby, "piotr" ma PR4, a "michal" PR2.

- Czy href odnoszący do # zostanie zaliczony jako link*? Myślę że nie. Zapytanie "#" nie zwraca wyników, a w wynikach nie pojawiają się zapytania z haszem.

- Czy href odnoszący do tego samego url zostanie zaliczony jako link*? Myślę że nie, bo gdyby nie uproszczenie podczas obliczeń tPR, generowałoby to nieskończoną rekurencję.

- Czy href zdublowany zostanie zaliczony jako link*? Myślę że tak, ale tylko jednokrotnie I z pierwszym anchorem. Domniemania o możliwości procentowego rozdzielania rPR są logiczne ale tylko z punktu widzenia teoretyków.

- Czy href przy linku nofollow zostanie zaliczony jako link*? Myślę że nie, choć testy dowodzą że strona docelowa zostanie zaindeksowana. Nie było jeszcze update PR odkąd jest ten atrybut, nie ma jak sprawdzić.

- Czy href przy linku dublującym link nofollow zostanie zaliczony jako link*? Myślę że tak, ale z wyłączeniem linków nofollow i dublujących nofollow więcej niż 1 raz. Zakładam że tutaj Google nie kłamie i linki nofollow są pomijane przy algorytmie.

UWAGA: *- i tym samym, nabije licznik ilości linków "C" we wzorze, od którego zależy wielkość przenoszonego PageRank, a raczej coś co wypadałoby nazwać AnchorPR.

Przyznam, że ja stosuję w niedużych serwisach (do kilkudziesięciu podstron) nieco inne rozwiązanie. W treści strony i menu link nofollow oraz SiteMap na każdej podstronie. Przyjmuję tutaj, że link nofollow przenosi rPR=0 (podkreślam, realPR), pomijając efekt niemożności uniknięcia indeksacji.

Jak możecie (Pit, Mike, Mój Kotek Szymon :P i inni chętni), odnieście się do tego co napisałem - ten "1 link" brzmi zbyt złowieszczo abym teraz zasnął. ;)

Pozdrawiam, J.

Piotr, w webwweb wielokrotnie można spotkać podwójne linki (2 linki na tą samą stronę z tej samej strony)

spostrzegawczość na 5 z plusem :D Aby nikt nie zrozumiał jednak na opak - jako "strona" miałem na mysli dowolną podstronę a nie cały serwis.

Nawiązując do przykładu - nie wszystkie linki stawia sie pod roboty - akurat ten z dołu strony głównej jest po to aby zachęcić do nadsyłania tekstów.

Teoretycznie prawidłowo przyklejonym anchorem jest ten z panela - co widać na przykładzie (konkretna fraza nie występuje na linkowanej stronie). Niestety nie można tu być 100% pewnym ponieważ występują linki z innych stron z identycznym anchorem.

Piszę "poniekąd",

W tym przykładzie zapytania dużo istotniejszy może być zgodny za zapytaniem content i title. Potwierdza to inna konstrukcja zapytania

Czy href nie stanowiący url zostanie zaliczony jako link

moim zdaniem też nie. (a = PR7)

Czy href odnoszący do #

nie zalicza i o ile dobrze pamiętam Rafał się nad tym na forum rozwodził ;)

- Czy href odnoszący do tego samego url zostanie zaliczony jako link*?

uwaga pytanie podchwytliwe ;)

Czy href zdublowany zostanie zaliczony jako link*?

Jeden przewaznie zostaje zaliczony a jego anchor przyklejony. Czy drugi w ogóle jest do czegokolwiek brany pod uwagę? Gdybym pisał parser to zastosowałbym najprostsze array_unique(); i wyciął duplikaty co eliminuje teorię brania drugiego pod uwagę w PR. Przeważnie anchor jest z tego pierwszego wg źródła HTML ale czy tak naprawdę dla googla musi mieć znaczenie który z nich zostanie uznany za pierwszy?

nofollow

jakoś nie przyglądałem się temu specjalnie wiec nie mam zdania

Michał, nie masz na to dowodu. Zobacz tutaj - dobrze wiesz że Google podaje tylko pierwsze kilkaset (tutaj: 418 na ok. 3000) wyników z jednej domeny.

W tej chwili zgadza sie, ale jak test by rozpoczety to serwis www.optymalizacja.com mial duzo m niej stron w indeksie i widac bylo to bardzo ladnie. Pokazywala sie tylko strona glowna, chociaz cel byl juz zaindeksowany.

(wystarczyło z głównej...).

pewnie, ze wystarczylo. Nastepne juz tak zrobilem, a do tego nie wracalem bo CBDU zostalo udowodnione. :D

Nie do końca rozumiem co macie na myśli.

Tak jak to

Dobry przykład jest na www.optymalizacja.com tojesttylkotest oraz

totezjesttylkotest

z danej strony, czyli z unikalnego url'a wychodzi jeden link do strony docelowej. W takim przypadku anchor ma zanczenie. Jezlei do strony docelowej prowadza 2 linki, czyli jeden z anchorem "pierwszy link" a drugi z anchorem "drugi link" to zaden anchor nie ma znaczenia na pozycje strony docelowej.

Do takich wnioskow doszlismy z Piotrkiem, a testow swojego casu bylo duzo wiecej niz jest aktualnie. W 99% przypadkow podwojne linki nie mialy znaczenia.

to zaden anchor nie ma znaczenia na pozycje strony docelowej.

Ale z tego co pamiętam to nie sprawdzało w 100%. Widać to było choćby z webwweb.pl gdzie występowały dwa a jednak właściwy anchor z tytułu wpisu był "przyklejany"

Robiłem także testy gdzie jeden anchor był ALT'em ze zlinkowanego IMG a takze gdzie pod jednym <A HREF=> był i IMG i URL ale to było dawno i w sumie warto zrobić jakiś aktualny test.

Miałem też przypadki kiedy oba linki były zaliczane ale należy to do "tajnych technik pozycjonowania" :D

Ale z tego co pamiętam to nie sprawdzało w 100%.

Dlatego napisalem, ze w 99%, ale moze zawyzylem to troche.....

Pamietam jednak, ze jedyne przypadki w ktorych podwojne byly zaliczane to conajmniej jeden z linkow byl w srodku jakiegos tekstu. Bo jezeli oba linki byly blisko siebie i w sasiedztwie innych linkow to nie byly *przyklejane*.

Miałem też przypadki kiedy oba linki były zaliczane ale należy to do "tajnych technik pozycjonowania"

Ale dopoki nas samoobrona do tego nie zmusi, to o tym nie bedziemy pisali :D

Zaraz zaraz... schodzicie z głównego topicu :)

Pytanie brzmiało

Czy dobrze rozumiem ze linki wew aby byly brane pod uwage musza byc w postaci:

href="domena.pl/kontakt.html"

W tej chwili mam samo href="kontakt.html" czy taki link wogole nie jest liczony?

Niech potwierdzeniem mojej wcześniejszej wypowiedzi będą słowa SEOGUY:

href="https://www.mydomain.com/page.html" vs href="page.html" Which do I use?

The only time you use the full mydomain.com is if the domain itself has keywords that the page the link is pointing to or the page the link is on, is targeting those keywords, otherwise you should go with page.html as this drastically reduces filesize especially for pages with a lot of internal links. * note one other exception is for the index always link to your index using https://www.domain.com so that your internal PR boost matches your externap PR boost, your link partners linked to you with https://www.domain.com and so should you.

Live Free or Die

- Czy href nie stanowiący url zostanie zaliczony jako link*? Myślę że nie.

Akurat to możnaby zbadać, ponieważ:

https://www.google.pl/search?hl=pl&c2coff=1&q=warpspeed.4thdimension.d ...://https://www.google.pl/search?hl=pl&c...dimension.d ...://https://www.google.pl/search?hl=pl&c...dimension.d ...

Natomiast znalezione forum nie linkuje tak naprawdę do tego adresu:

https://www.nukecops.com/modules.php?name=Forums&file=search&search ...://https://www.nukecops.com/modules.php...arch&search ...://https://www.nukecops.com/modules.php...arch&search ...

Choć możliwe, że kiedyś linkowało...

Choć PR frazy "javascript:history.back()" wynosi 1. Ale wiele słów nie będących urlem ma jakiś tPR. Choćby, "piotr" ma PR4, a "michal" PR2.

Gdyby na takie frazy PR rzeczywiście byłoby przenoszone to PR "javascript:history.back()" wynosiłoby minimum 5-6. Najprawdopodobniej "javascript:" jest uznany za wyjątek i nieuznawany.

Frazy typu "piotr" czy "michal" mogą być traktowane przez Google jako domeny pierwszego poziomu, ale na to potwierdzenia nie znalazłem.

Dla mnie zastanawiające jest wahanie PR dla fraz. Update PR (przynajmniej publiczny) wykonywany jest co kilka miesięcy, natomiast PR dla fraz zmienia się w ciągu kilku dni. Przykładowo sytuacja z teraz:

# ./checkpr.pl 'javascript:history.back()'

0

# ./checkpr.pl 'piotr'

3

# ./checkpr.pl 'michal'

2

Więc widać różnice w stosunku do Twoich wyników.

- Czy href odnoszący do # zostanie zaliczony jako link*? Myślę że nie. Zapytanie "#" nie zwraca wyników, a w wynikach nie pojawiają się zapytania z haszem.

Nie zostanie. Hash używany jest w linkach do oznaczenia etykiety/zakładki (różnie się to nazywa). Przykladowo: hXXp://strona.com/plik.html#rozdzial3

Jest to więc odwołanie do pustej zakładki, a jak wiadomo - Google nie zwraca uwagi na zakładki (inaczej byśmy je dostawali w wynikach). Napewno są wyjątkiem i nie wpływają w żaden sposób na ranking.

Frazy typu "piotr" czy "michal" mogą być traktowane przez Google jako domeny pierwszego poziomu, ale na to potwierdzenia nie znalazłem.

A ja myślę że to najzwyklejszy string występujący w HREF. Google grupuje je nawet w site - zobaczcie site:a czy site:aaa

Checksum obliczany jest ze zwykłego stringu a nie z adresu domeny.

Ilość powtarzajacych się w indexie odnośników HREF=string powoduje powstanie dla niego PageRank

PR dla a = 7

PR dla aaa = 4

Resztę wszyscy znają - im więcej powtórzeń tym wyższy PageRank :)

Najprawdopodobniej "javascript:" jest uznany za wyjątek i nieuznawany.

tak, pewnie to wyjątek choć dla samego javascript: PR=4 a dla mailto: = 2

natomiast PR dla fraz zmienia się w ciągu kilku dni. Przykładowo sytuacja z teraz:

ja dla javascript:history.back() mam ciągle 1, ale dla pozostałych mam tak jak podajesz

Niech potwierdzeniem mojej wcześniejszej wypowiedzi będą słowa SEOGUY:

Coś mi się w tym nie podoba :) nie wydaje Ci się że kiedy występuje anchor text to konstrukcja URL'a w źródle HTML nie ma już kompletnego znaczenia?

Przecież czy zastosujesz adres_domeny_z_kluczem.pl/kontakt.htm czy samo /kontakt.html zapytanie w google adres_domeny_z_kluczem to i tak w rankingu pojawi się ta strona.

To kompletnie niczego nie dowodzi - Ascent, dyskutujemy tutaj o liczbie linków na stronie, która jest mianownikiem we wzorze na PR i zastanawiamy się, co w tagu <a href="cośtam"> zostanie zaliczone jako link (więc zwiększy mianownik i zmniejszy ogólną wartość przenoszonego PR), a co nie. Tutaj nie ma href.

Gdyby na takie frazy PR rzeczywiście byłoby przenoszone to PR "javascript:history.back()" wynosiłoby minimum 5-6.

Jak nie 9-10.

Coś w tym jest. Logiczne by było, że z tego powodu (jak na teraz) com=PR6, it=PR5, uk=PR5, pl=PR3 (teraz jest PR3, jeszcze chwilę temu było PR4, to się zmienia co parę sekund), co odzwierciedlałoby stosunek ilościowy sumarycznego PR stron w domenach (vide: ilości stron danego języka w DMOZ).

Dla mnie zastanawiające jest wahanie PR dla fraz.

Owszem. Sprawdzam moim narzędziem wykorzystując google.com, od wczoraj Michał doskoczył do Piotra i awansował z PR2 do PR4. ;)

zakładki (...) Napewno są wyjątkiem i nie wpływają w żaden sposób na ranking.

Ale już na Onet tak, ale Onet jest głupi. :)

Od samego utworzenia, przyglądam się uważnie rel="nofollow". Zupełnie nie rozumiem, dlaczego tak po macoszemu traktujecie ten temat. Już na pierwszy rzut oka daje to spore możliwości nadużyć. Wiadomo, że za takimi linkami GoogleBot podąża, ale albo nie podnosi rPR (o AnchorPR nie wiem), albo podnosi je w bardzo niewielkim stopniu.

Michał, czy mógłbyś powtórzyć swój test z anchortextem i dwoma linkami na stronie, ale jeden z nich dać nofollow? Nie mam teraz wolnego zaplecza, a strasznie jestem ciekawy wyników.

Pozdrawiam, J.

A ja myślę że to najzwyklejszy string występujący w HREF. Google grupuje je nawet w site - zobaczcie site:a czy site:aaa

I znów coś w tym jest.

Pobawmy się teraz w detektywów, śledząc Jeża.

site:jez - zwróć uwagę na 6 wynik

GroovyJDKCrossReference -

strona na javanicus.com - source, search: "jez/"

web1.2020media.com/j/jez/

strona "contact" - i widzimy duży napis "E-mail" z adresem tamtego 'podrabianego' Jeża :), Jeremy'ego lubiącego gitarę i programowanie (kropla w kroplę jak ja)

A nieco poważniej, wróćmy do site:jez. Pojawiają się tam, uwaga: ucięte, adresy ze strony na 2020media.com (gdzie konto ma Jeż-klon). To dziwne, bo one tam nie występują w postaci tak uciętej. Ani w href, ani w anchorach, ani w tekście. Zapytanie z cudzysłowem nic nie da. Można byłoby to tłumaczyć tym, że dawniej były tam takie linki. W każdym razie, linków nie udało się znaleźć.

Zaciekawiło mnie więc kolejne zapytanie o site:, czyli rozszerzenia plików. O ile site:php zwraca 30 tys wyników, to site:html i site:htm tylko (!) jeden. Dlaczego tak mało? Czy ludzie pomylili się tak mało razy?

Prześledźmy więc zapytania:

site:htm - "htm/ww.avel.com/community/mob"

"com/community/mob"

Pierwszy wynik w drugim zapytaniu w źródle zawiera konstrukcję:

<a href = https://htm/ww.avel.com/community/mob target='_main'>

Komuś się zupełnie pokwasiło, ale mamy przynajmniej odpowiedź. Niedorzeczną bo niedorzeczną, ale jakaś jest, mianowicie: Google indeksuje częściowo strony (partial index), które nie są linkami.

Na podstawie tego jednak nadal nie można twierdzić, że niepoprawny adres spowoduje wliczenie adresu do linków i zmarnuje naszego LinkPowera. Z jednej strony bowiem indeksowane były kompletne głupoty, a z drugiej strony - za linkami nofollow Google podąża, a punktów nie przenosi.

Checksum obliczany jest ze zwykłego stringu a nie z adresu domeny.

Ilość powtarzajacych się w indexie odnośników HREF=string powoduje powstanie dla niego PageRank

(...)

tak, pewnie "javascript:" to wyjątek choć dla samego javascript: PR=4 a dla mailto: = 2

NIBY tak. Nawet wydawać by się mogło Piotrze, że wszystkimi swoimi poprzednimi słowami potwierdzam to co mówisz. Skąd więc te wahania? Sieć się zmienia dynamicznie, ale publiczny tPR jest stały. Dla wyłącznie bezsensownych adresów tak nie jest, wyniki tańczą jak po pigule. ;)

Przecież czy zastosujesz adres_domeny_z_kluczem.pl/kontakt.htm czy samo /kontakt.html zapytanie w google adres_domeny_z_kluczem to i tak w rankingu pojawi się ta strona.

Chyba przesadziłeś :). Są tacy którzy twierdzą że najlepiej dać adres_domeny_z_kluczem.pl/adres_katalogu_z_kluczem/adres_pliku_z_kluczem.rozszerzenie_z_kluczem?nazwa_parametru_z_kluczem=wartość_parametru_z_kluczem - co więcej, nie mogę im odmówić racji matematycznymi argumentami. ;)

I znów mnie coś zaciekawiło. Pisałeś Piotek o tym, że jeżeli link się powtórzy na podstronie, to anchortext się nie przykleja (dobrze, chwilowo przyjmę to jako pewnik). Czy sprawdzałeś czy anchortext się przyklei, jeżeli w href ustawisz ten sam plik poprzez różne odwołania, tzn. href="domena.pl/plik.html" i "plik.html"?

Albo inny adres, ale z redirectem 301/302 na maksowaną stronę*? ;)

Pozdrawiam, J.

*-na to nawet Google jest na 90% za głupie

Moim skromnym zdaniem

z moich obserwacji na kompostownikach . pl (adres w stopce) Wynika, iz powtorzony link to anchortext na stronie jest zliczany (mam jedne malymi drugie WIELKIMI literami).

Ktoś na początku wątku pisał iż linki wewnętrzne nie mają znaczenia. Moim zdanie (podobnie myśląc jak JEŻ) mają i to sporą zwłaszcza przy frazach słabszych (a z takimi mam do czynienia). Pod niektóre frazy jestem przekonany, że jak dam dobre linkowanie wewn to jeszcze podskoczą. Ma to chyba szczególne znaczenie gdzie pod daną frazę nigdzie w sieci nie ma takiego anchora do twojej strony i link z twojej domenki sporo może zmienić.

Co do nofollow (mimo ze dosc młode) i nie sprawdzone na tPR to popieram rozumowanie Jeża - Brak lub znikome przenoszenie realPR ale zaindexowanie stronki. Mam nofollow na wszystkie wychodzace linki poza moja strone i wydaje mi sie iz gdy "zalozylem" nofollow to te stronki delikatnie spadly pod niektóre frazy.

Inny na nofollow test to taki iz gdy dalem linka z mojej podstronki wypozycjonowanej na slowo kompostowanie do stronki ktora byla na 11 pozycji momentalnie wskoczyla na 4

Gdy do linka dorzucilem nofollow wskoczyla na 8-9 wiec tak jakby noffolow znaczaco redukowalo "dawany" stronce link power.

No to tyle moich obserwacji (byc moze blednych)

Pozdrawiam

Chajd

Coś mi się w tym nie podoba nie wydaje Ci się że kiedy występuje anchor text to konstrukcja URL'a w źródle HTML nie ma już kompletnego znaczenia?

Owszem pojawi się, ale jest jedno ale...

Ja jednak uważam, że pomysł Carey'a ma sens

(czyli wbrew pozorom konstrukcja URL'a w źródle ma znaczenie).

Skoro anchor linków ma wpływ na keyword density strony, to czemu nie uważać, że to co jest w href="" tez ma wpływ na gęstość ...

Zauważ Piotrku, że jeśli tak jest, wtedy nie musimy sie zbytnio martwić o problem przygotowania stron dla ludzi w świecie robotów ;)

Live Free or Die

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności