Skocz do zawartości

Jeden wielki śmietnik w wynikach

josecuervo

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele widziałem osób które wykorzystają każdą okazję aby zarobić.
Jak to jest ladnie zaszufladkowac kogos , majac tylko strzepki informacji o nim.

Co do wyscigu szczurow.

Problem w tym ze juz w nim bierzesz udzial... (chyba biegniesz nie swiadomy ruszania nogami)

Ja do systemów nic nie mam.

Wiec zapewne sa dobre.

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

LOLKI ale to jest to samo, co to za roznica czy system czy stawianie spamu.

A moze gosc robiacy dobry kontent nie czuje sie moralnie dajac linki z wymiany i popadajac w skrajnosci powie ze Ty oszukujesz bo robisz to by oszukac algorytm czyli miec jakies korzysci.

To tylko w ocenie tego kto pozycjonuje uwaza ze jego strona jest lepsza i ma prawo byc pozycjonowana za pomoca systemu. I widzisz ja dlatego robie smietniki Ty ich nie chcesz robic, a Ty bedziesz robil za pomoca systemow a jeszcze inny webmastero powie ze tak nie chce robic bo uwaza to za zle.

Wiec nie mozna podchodzic ze to co ja robie jest dobre ale to co ty robisz jest BE. Bo dla kazdego cos innego w seo bedzie zle.

Wiec nie mozna podchodzic ze to co ja robie jest dobre ale to co ty robisz jest BE. Bo dla kazdego cos innego w seo bedzie zle.

Jak ktos patrzy przez pryzmat tego - "Co dla mnie i wg mnie" to nie przetlumaczysz.

"1 perspektywa - 0 perspektyw"

w sumie tak, choc i takie rozmowy sie przydaja.

Poprostu ogolnie nasza rola taka w swiecie stron że w stosunku do webmastera którego celem jest postawic strone i dbac o jej wartosc merytoryczna - ani systemy,katalog,spamiarki - nic nie jest dobre.

Bo dobrym w rozumowaniu tego znaczenia byłoby czekanie na naturalne LINKI i liczenie na naturalne pozycje - tylko to mozna okreslic jasno w pelni fer podejsciem w stosunku do pozostalych.

Lecz gdy juz wpadamy w dyskusje systemy - nawet jak pozycjonuja strone tematyczna to sa rownie fer jak postawienie 30 kopii dmoza.

LOLKI stad tlumaczenie ze katalogi czy systemy sa zle uzywane - to obiektywna opinia wlasciciela serwisu że jego serwis jest lepszy - wiec tylko naturalne linki z zalozenia. Cala reszta jes tyle samo warta bo takze celem jest manipulacja wynikami.

od poczatku chodzilo w temacie o spamowanie wynikow googla, widze ze juz przeszlo przez systemy, spamowanie telefonow itd. wiadomo ze spam jest nie chciany i nielegalny. czy koles ktory masowo wysylal maile spamy nie zostal aresztowany? pozycjonowanie samo w sobie jest nieetyczne, niemniej kazdy chce miec swoja strone wyzej i lapie sie czego sie da. chodzi tylko o to ze niektorzy przeginaja. najpierw chwalenie sie ze sie podpiepsza spam u kogos innego, pozniej ilez to ma sie go samemu. co do szooka, porowanie z tv jest totalnie nie trafione. wg mnie byloby tak, wlaczasz jedynke czy polsat a zamiast tego leci np "telefizja tfam". to jest wg mnie spam. tak samo szukasz w necie jakiegos wyrazenia, a wyniki zawalone sa jakims badziewiem, generowanym automatycznie. i na prawde user nie klika dlatego ze chce, tylko dlatego ze jako przecietna osoba uzywajaca neta, wie ze jest cos takiego jak gogle, google, czy jak to tam, wpisuje dana fraze i sprawdza po kolei strony az znajdzie informacje, ktorych szukal. mnie wali czy ktos ma 1000 stron, ktore sa kopiami dmoza, sroza czy wiki. wazne jest dla mnie by celowo nie zawalac topu swoim gownem w nadziei na zarobienie paru groszy, a raczej centow, to ktos sie nie zna i kliknie.

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

od poczatku chodzilo w temacie o spamowanie wynikow googla, widze ze juz przeszlo przez systemy, spamowanie telefonow itd. wiadomo ze spam jest nie chciany i nielegalny.

W takim wypadku spam to pojęcie względne. Spam nielegalny, to ten ścigany prawnie. Dla mnie generalnie samo pojęcie spam w odniesieniu do wyszukiwarek jest mocno naciągane - komuś zależy aby tak właśnie rozumiano wszystko, co wyszukiwarki uznają za "be".

Tymczasem ja nie mam obowiązku dbać o interes wyszukiwarek. Jakbym pracował dla Google'a to bym dbał o jego interes. Ale pracuję dla siebie i dbam o swój interes.

pozycjonowanie samo w sobie jest nieetyczne,

Oczywiście udowodnisz tą tezę? :-)

Zapraszam na blog o użyteczności.

Tak wiec strona nie spamuje

Mail też nie spamuje. Spamuje spamujący. Ale skoro zaznaczasz czynnik wysylania/dostarczania niechcianych informacji... to prawda. Tyle, ze przy spamie wyszukiwarkowym spamowe "informacje" sa dostarczane:

- samej wyszukiwarce (dobra, dobra, ja wiem, ze nie sa zglaszane przez formularz, ale po cos te linki do samego spamu sa podsuwane)

- posrednio, za pomoca wyszukiwarki internautom (i powtarzajac z poprzedniego myslnika: nie mow mi, ze nikt googla nie zmusza do prezentowania takich stron w wynikach, bo obaj wiemy po co spamerzy takie takie a nie inne, pozbawione merytorycznej tresci strony robia i ze nie chodzi tu o zaspokojenie dadaistycznych ambicji)

Więc raz jeszcze: bez wzgledu na to jak bedzie to oceniane, nazywać po imieniu.

Zreszta takie osoby jak Kozicki czy Nidecki - jakby nie patrzyć autorytety jesli chodzi o tematyke spamu i jego zwalczania, choc koncentruja sie na spamie mailowym, zaśmiecanie wyszukwiarek też nazywają spamem i parę razy wspominali o jego zwalczaniu.

Zreszta... sam kiedys Szooku na IRCu przyznales, ze nawet ty niektore spamy jestes sklonny nazwac spamami (te na keywordy wprowadzajace w blad).

A z telewizja zly przyklad - reklamy telewizyjne w przeciwienstwie do stron-smieciarek sa wyraznie oznaczane. I to nie tylko "ogrodzneiem" przez informacje "reklama" przed i po bloku. Jest jeszcze kilka oznaczen, np. inne nasilenie glosnosci niz poza blokiem. Tymczasem jak jakis losowy zlepek zdan wyskoczy na wysokich pozycjach to poki nie wejdziesz nie widzisz co to jest. Ze juz nie wspomne o tym, ze reklamy telewizyjne przynajmniej reprezentuja jakis poziom (rozny bo rozny, wiekszy lub mniejszy, ale jednak jakis).

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

Jesli Kowalski wysypie Nowakowi smieci na wycieraczke, to Nowak jest wspolwinny?

Nie wiem jak ty, ale ja swoje śmieci wyrzucam na własne wysypisko (swój serwer) później na nie zagląda zbieracz złomu (google) ocenia ze, moije śmieci sa cos warte i je sobie dodaje do swojej kolekcji.

Pan Nowak z kolei lubi chodzić po ludziach, co zbierają szmelc, bo może się trafić tam jakaś perełka wiec idzie do G zobaczyć, co mu się tam trafi dziś.

Co do spamu to czy blog 14stolatki o tym czy o tamtym nie jest spamem?? Później jej wszyscy znajomi na swoich blogach dają linki do swojej znajomej 14 tki, (bo ciekawy jest, czy tylko ze jest znajoma??) i tym sposobem 14tak jest wysoko w wynikach na wiele fraz bo w blogu pisze i o pogodzie i o tym ze Kaczmarek to równy chłop i nie chciał wydąć wspólników.

Nie raz pisałem i nie zmienię zdania. Mimo wszystko Google nie chce zrobić nic ze spamame, bo ma z tego korzyści. Rozwiązań jest kilka, co do tego, co będzie robić, G w kierunku walki ze spamem.

Po pierwsze zacznie zauważać spadek wyszukiwań w swojej szukajce na rzecz lokalnych graczy. Zrobi analizę, czemu się tak dzieje. Po stwierdzeniu ze wyniki wyszukiwań nie sa miarodajne i dlatego ludzie od G się odwracaj, zrobi porządek w jeden dzień z tym.

Po drugie pojawienie się konkurencji. Efekt patrz wyżej.

Teraz G myślę ze leje na ten cały spam bo jest im to, na reke. Sa monopolistami i robią, co chcą i tyle. Szook daje wiele gotowych rozwiązań im na tacy, zresztą oni chyba sami dokładnie wiedza, co jest spamem i jak z nim walczyć. Gdy przyjdzie czas zrobią porządek dokładny, aż wielu się dziwi jak to możliwe ze tak dokładnie potrafili wsio namierzyć. Przy sprzątaniu poleci na pewno wiele wartościowych stron, ale czy G się tym przejmie?? Nie w najmniejszym stopni, bo to ona jest wyrocznia i nie musi się nikogo słuchać. Po prostu takie mniejsze zło. Decyzja jak na wojnie zginie 10 osób żeby 10 tys. mogło przeżyć. Zresztą właściciele wartościowych stronek zaraz podniosą lament i sami napiszą błagalne emalie do wyroczni G ze oni nie maja u siebie spamu i ze ich stronka jest naprawdę colo.

Wilk ja sam sobie to nazywam spamem nawet to co ja robie, mimo że treść odpowiada zapytaniu.

Powiem ci że robie także wartościowe serwisy wzgledem tresci i merytoryki i też je nazywam spamem bo robie je tylko i wyłącznie w celu zwiekszenia ilosci serwisow tematycznych i przejecia wiekszej grupy userów. Mimo ze te serwisy są wartosciowe nie wnoszą wartości dodatniej wzgledem wyników. Czyli są ładne, mają dobrą treść ale stworzone zostały tylko i wyłącznie w celu stworzenia serwisu sąsiadującego tematycznie np. książka kucharska i przepisy promująca serwis z lokalami gastronomicznymi.

Bylbym sklonny uznac ze spamowaniem jest linkowanie i przez ten fakt spamuje sie google gdyby a href powstal po Google a nie odwortnie badz gdybym te linki umieszczal tak jak kiedys np. na ksiegach gosci. Jezeli jednak umieszczam linki w stronach do tego stworzonych to jest OK. Np spamem mozna byloby juz okreslic umieszczanie linków na forach phpbb przez roznego rodzaju automaty - sam tego typu działań nie lubie i tutaj umieszcza sie link gdzies w grupie stron do tego nie przygotowanych. O ile umieszcza sie te linki w grupie stron celowo do tego stworzonych to jakby pojawiaja sie tam za wola autora.

Spamem mogłbym nazwac przekierowania badz strona otwierana wraz z wizyta na docelowej czyli serwowanie dodatkowej strony mimo ze user wyrazil wole ogladniecia tylko jednego adresu.

Jednak jak długo spamowanie sie bedzie opłacać tak bedzie coraz wiecej tego typu stron.

Ja uwazam ze nawet jeszcze więcej - bo o ile spam byl pod kontrolą w duzej czesci Google - np adsense i czas okolo 6 msc gdzie zabrali sie ostro za MFA itp. to ludzie poprzechodzili do bardziej spamerskich systemów tego typu reklamy i Google nie widzi juz stron z adsem i spamem a po drugie obecnie nawet juz nie zarabia bo zarabiaja inne systemy. Czyli ostatnie ich dzialania wzgledem np. Adsensie zadziałały im na szkode bo czesc wydawcow MFA poprostu zaczeła sie przenosic do innych systemow i traffic zdobywany w google nie zarabia juz dla google, wiec jakby sami podcieli sobie troszke, walka trudniejsza i kasa zarazem mniejsza.

Mimo że robie różne strony i mam mieszane uczucia co do okreslenia co jest spamem a co nie, sam zapewne kiedys postaram sie robic tylko dobre i to nie ze wzgledu że cos jest spamem, poprostu wieksza przyjemnosc sprawia mi robienie roznych wynalazków niz stawianie dmoza a stawiam bo narazie musze :) finansować z czegoś zabawki/projekty www.

Po pierwsze zacznie zauważać spadek wyszukiwań w swojej szukajce na rzecz lokalnych graczy. Zrobi analizę, czemu się tak dzieje. Po stwierdzeniu ze wyniki wyszukiwań nie sa miarodajne i dlatego ludzie od G się odwracaj, zrobi porządek w jeden dzień z tym.
Ja uwazam ze nawet jeszcze więcej - bo o ile spam byl pod kontrolą w duzej czesci Google - np adsense i czas okolo 6 msc gdzie zabrali sie ostro za MFA itp. to ludzie poprzechodzili do bardziej spamerskich systemów tego typu reklamy i Google nie widzi juz stron z adsem i spamem a po drugie obecnie nawet juz nie zarabia bo zarabiaja inne systemy. Czyli ostatnie ich dzialania wzgledem np. Adsensie zadziałały im na szkode bo czesc wydawcow MFA poprostu zaczeła sie przenosic do innych systemow i traffic zdobywany w google nie zarabia juz dla google, wiec jakby sami podcieli sobie troszke, walka trudniejsza i kasa zarazem mniejsza.

Jaki koń jest każdy widzi nic tylko $ sie liczy nawet dla G.

Większość powyżej to za przeproszeniem brednie.

Jaki spam w google? Przykłady i porównania od czapy. Z TV przykład szooka jest jak najbardziej dobry.

Spam to IMO coś niechcianego (to się zgadzamy), narzucanego wbrew naszej woli.

Oglądamy Polszit - puszczają reklamę w czasie filmu - sami się na to zdecydowaliśmy, mogliśmy wybrać jedynkę. Oglądamy beznadziejny film - bo na taki trafiliśmy pstrykając pilotem - to mamy się oburzać na spam? Przekliknij z polsatu na tvn, z googla na live.

Spam mailowy - mam skrzynkę, dostaję coś czego nie chciałem, nie prosiłem. Ktoś nie pytając mnie o zdanie wrzuca mi jakieś G.

Wyniki w google:

1) sam świadomie, bez żadnego przymuszenia otwierasz tą przeglądarkę.

2) to google umieściło stronę w indexie - jeżeli postawiłem setną kopię wiki to google zdecydowało o zaindeksowaniu tego badziewia do tego nie pytając się mnie o zdanie.

3) to google tylko i wyłącznie według swoich zasad i "widzimisię" umieściło tą stronę na takiej pozycji

Paranoja w czystej formie - to tak jak ktoś kto słucha tylko jazzu będzie się wkurzał na toplistę w eremefce, że na pierwszych pozycjach lecą same ziomale i dody!

Moralność nie z tym kompletnie nic wspólnego!

Moralność ma znaczenie w przypadkach opisywanych przez szooka - spamowanie ksiąg gości, przekierowania itp. Tutaj jest OSZUKIWANIE.

Tak samo w TV - jeżeli włączysz polszit a po chwili przełączą na "tfam" - to tak, wtedy jest to oszustwo, coś niemoralnego. W drugą stronę - z "tfam" na polszit - również oczywiście :)

Telefony - również spam był niechciany. Przy założeniu, że jest to niezgodne z regulaminem. NAtomiast, jeżeli w regulaminie jest punkt "o dowolnej porze dnia i nocy możemy do ciebie zadzwonić z reklamą" - to jest to w porządku, sami się na to zdecydowaliśmy podpisując umowę.

Mi się mogą wyniki w google w wielu kwestiach nie podobać, muszę się przebijać przez śmietniki natomiast nie będę do tego mieszał "moralności".

Nie podoba się? Zmień kanał, wyłącz TV. Masz wolność wyboru.

Albo napisz lepszą wyszukiwarkę :)

dymna.jpg

mi tylko chodzilo o celowe zasmiecanie wynikow przez niektorych ludzi, czyli zapelnienie celowo np top 10 swoimi stronami/spamami.... no ale wywiazala sie ciekawa dyskusja ;P

rozmowa nad wyborem szukajki nie maja tu nic do rzeczy, bo jesli ktos celowo zaspamowal wyniki googla, to i potrafi to zrobic z msn czy jakakolwiek inna. to ze stawiacie sobie dmozy i inne badziewia, to zupelnie inna bajka. tak dlugo jak ktos tego celowo nie wybija na jakies frazy jest wg mnie ok. robisz co chcesz, zbijasz punkty, itd, ale chodzi mi o to by dac zyc zwyklym ludziom, ktorzy nie wiedza co to generator tresci, czy kopia dmozu i po prostu szukaja informacji. gugiel ma sobie poradzic ze spamem, pewnie, ale zaraz jacys ambitni wymysla jak zaspamowac od nowa inna technika. a odnosnie popularnosci googla, przeciez sami go wybieramy, to po co psioczyc. nie podoba sie, prosze szukac w onecie :) tudziez innej szukajce.

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

ale zaraz jacys ambitni wymysla jak zaspamowac od nowa inna technika
I tak będzie cały czas, jedno wywalą to powstanie nowa technika spamowania google.

a odnosnie popularnosci googla, przeciez sami go wybieramy, to po co psioczyc. nie podoba sie, prosze szukac w onecie wink.gif tudziez innej szukajce.

Masz racje to że wybieramy google to jest nasza wola, i nikt nam jej nie narzuca.

tak dlugo jak ktos tego celowo nie wybija na jakies frazy jest wg mnie ok. robisz co chcesz, zbijasz punkty, itd, ale chodzi mi o to by dac zyc zwyklym ludziom, ktorzy nie wiedza co to generator tresci, czy kopia dmozu i po prostu szukaja informacji. gugiel ma sobie poradzic ze spamem, pewnie,

No właśnie czepiałeś się mnie o to że spamuje google i o te 30 pozycji, ale tak stawiam spamy ale ja ich nie wybijam celowo w górę. Poza tym jeżeli linkuje do jakiegoś spamu to z zupełnie innym anchorem niż mam na stronie więc taki spam niema szans się wybić wysoko. Głównie chodzi mi o zdobywanie punktów w systemach i miejsce do umieszczenia linków bez szkody dla innych a to jest różnica. Co innego gdybym chciał te spamy wybić wysoko na dane frazy żeby uzyskać trafik albo kasę za klikanie w reklamy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności