Skocz do zawartości

PR i wzajemne linkowanie

Pasja

Rekomendowane odpowiedzi

tego nie mozesz wiedziec, bo moze jest gdzies w sieci jakis link o ktorym nie wiesz i wtedy wartosc linka wychodzacego juz nie jest taka sama

jest to pewnoego rodzaju rozważanie teoretyczne, równoważność linków jest wyprowadzana z założenia równości pr stron i ilości wychodzących z nich linków - czy w opisnaych sytuacjach wszystkie 3 przypadki dają w efekcie to samo?

Nie ma to zadnego wplywau, licza sie tylko linki

jeżeli mamy dwa linki ze strony, jeden zwykły i jeden h1 to podział link powera ze strony pomiędzy nie będzie po połowie???

SensorStudio & Co.

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 39
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 miesiąc temu...

Jak to możliwe, że przy ostatnim updacie google'a moja całkiem świeża strona nie otrzymała pr dla indexu, ale otrzymały go podstrony? Do podstron prowadzą tylko linki wewnętrzne - google zaindeksował 2 pliki z plików podstron i na tej podstawie przydzielił pr=2 dla każdej podstrony. Wynika z tego, że moc musi być przekazywana z indexu, ale sam index nie ma pr - zapewne za karę bo strona wisi od miesiąca a podpiąłem już 1,400 linków i chyba przegiąłem.

Prawdziwy inżynier to taki, który unika drobnych błędów na drodze do wielkiej katastrofy.

• 3 miesiące temu...
Jak to możliwe, że przy ostatnim updacie google'a moja całkiem świeża strona nie otrzymała pr dla indexu, ale otrzymały go podstrony? Do podstron prowadzą tylko linki wewnętrzne - google zaindeksował 2 pliki z plików podstron i na tej podstawie przydzielił pr=2 dla każdej podstrony. Wynika z tego, że moc musi być przekazywana z indexu, ale sam index nie ma pr - zapewne za karę bo strona wisi od miesiąca a podpiąłem już 1,400 linków i chyba przegiąłem.

68014[/snapback]

podaj adres :D

• 2 tygodnie później...

big_jo, jeżeli już to punkt numer dwa.

pzdr.

omnia mea mecum porto

In general, it could be argued from the consumer point of view that the better the search engine is, the fewer advertisements will be needed for the consumer to find what they want.

• 2 lata później...
PageRank jest wskaźnikiem ważności stron dla Google. Wskaźnik jest ten przekazywany pomiędzy stronami poprzez linki.

toolbar.gif

Wzór na PageRank (uproszczony):

PR(A) = (1-d) + d (PR(T1)/C(T1) + ... + PR(Tn)/C(Tn))

PR= PageRank

d= stały współczynnik (~0.85)

c = liczba linków na stronie

PR(T1)/C(T1) = PageRank strony 1 dzielony przez liczbę linków na tej stronie, (przekazywany PageRank)

Gdy dwie strony są wzajemnie podlinkowane do siebie A i B.

PR(A) = (1 – d) + d(PR(B)/1)

PR(B) = (1 – d) + d(PR(A)/1)

Początkowy PR ma wartość 0. Podczas pierwszego cyklu obliczania PageRank:

PR(A) = 0.15 + 0.85 * 0 = 0.15

PR(B) = 0.15 + 0.85 * 0.15 = 0.2775

Kolejny cykl:

PR(A) = 0.15 + 0.85 * 0 = 0.15

PR(B) = 0.15 + 0.85 * 0.15 = 0.2775

A ja mam wrazenie ze robimy wode z mozgow ludzi.

Nie to zebym sie czepial :) - ale popierwsze z jednej strony uproszczamy problem a z drugiej strony go utrudniamy.

Z powyzszych przykladow wynika cokolwiek cos dziwnego i BLEDNEGO- czyli ze z kazdym cyklem indeksacji googla za pomoca N (stala) stron rosnie nam PR - co powiem glosno NIE JEST PRAWDA.

Pozatym tak swoja droga .... ciekaw jestem ja z piewszego diagramu wychodzi:

PR(A) = 0.15 + 0.85 (10 + PR( B ) + PR ( C )) wychodzi 8

skoro jesli przyjmiemy PR (B) i PR © = 0 (a sa to wartosci >=0) to wychodzi prawie 9 .... taka arytmetyka.

Proponowalbym usystematyzowac to co wiadomo i to co przypuszczamy.

A wiadomo: wiadomo ze istnieje jakas magiczna wartosc PR za pomoca ktorej strony sa oceniane. Na podstawie art pana chyba Paga mniej wiecej wiadomo co lezalo u podstaw PR. Wiecej nic nie wiadomo - i kazdy kto mowi inaczej - pracuje w Googlu :)

A reszta to domysly :tease: I taka jest prawda :)

W skrocie jest tak:

- google ma zasob stron

- kazda strona dostaje na samym poczatku wartos PR = 1/ilosc stron

Teraz wyobrazmy sobie graf skierowany czyli takie punkciki ze strzaleczkami ktore reprezentuja linki do stron - i zaczynamy liczyc.

Wybrazmy sobie ze mamy duzo uzytkownikow ktorzy zaczynaja z jakis punktow chodzic po sieci i klikaja po linkach - jak chodza to daja stronom po ktorych ida wartosci.

W duzym uproszczeniu wyglada to tak ze bierzemy wartosc strony i dzielimy przez ilosc linkow ze strony - idziemy takiem linkiem symulujac niejako usera do strony docelowej. i dajemy mu ten ulamek punkcika.

bierzemu gumeczke i scieramy linka ktorym poszlismy. I tak sobie chodzimy i dajemy punkciki.

Takie cos podobnego w matematyce znane jest pod pojeciem łanuchow Markowa (w uproszczeniu kazda nastepna wartosc zalezy od poprzedniej w cyklu) i stosowana jest w stochastyce ale UWAGA: to nie jest proces stochastyczny (czyli szereg czasowy) - chodzi o metode a nie o czas - tutaj krok rozumiany jest przez strone a nie cykl indeksacji googla. Wspominam o tym gdyz panowie z googla daaaawnoooo temu nawiazali do tej teorii. Stad cale nasze przypuszczenia.

To w takim duuuuuuzyyyymmmm uproszczeniu :) aby zobrazowac problem i aby i prosci ludzie zrozumieli.

Wniosek:

W sumie jest tylko jeden - PR sie poprawia jesli mamy do swojej strony linki z "dobrych" stron.

No jest jeszcze drugi - trzeba byc cierpliwym bo "fluktuacje" PR przy zmieniajacym sie serwisie sa dluuuuuugiieeeeee

To ze sa filtry - obciecia punktow - korekty czy jak to nazwiemy uwazam za naturalne i na miejscu panow z G. tez bym pisal soft ktory bedzie karal zlych ludzi.

ciastek,

1. nie pisz posta pod postem!

2. PR nie ma znaczenia, a mozna to zauwazyc po ostatnim update.(spamy w wielu przypadkach dostawaly wyzszy wspolczynnik PR przy duuuuzo slabszym linkowaniu niz wartosciowe stronki)

Zwiedzaj multimedialnie TRÓJMIASTO z AUDIO PRZEWODNIKIEM - bądź indywidualny.

certyfikat energetyczny świadectwo energetyczne charakterystyka energetyczna

Tradycjonalne jak i modernistyczne DONICE doskonale się nadają do urozmaicenia mieszkania, miejsca pracy jak i ogrodowych zaciszy domu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności